Nieuw in watchOS 4: autonome muziek-app en automatische synchronisatie

15 reacties

De Apple Watch wordt steeds krachtiger en minder afhankelijk van de iPhone. Dat is ook te merken aan de muziek-app van watchOS 4. Deze werkt nu volledig autonoom zonder de iPhone. Muziek wordt dagelijks automatisch gesynchroniseerd bij het laden.

Dit is tevens de enige optie voor het afspelen van muziek. Nummers vanaf de iPhone streamen is in watchOS 4 onmogelijk. Playlists kunnen wel gesynchroniseerd worden via de Watch-app op iOS. Zo werkt het:

Muziek synchroniseren met Apple Watch

Als je een Apple Music-abonnement hebt, staan de playlists: Chill Mix, Nieuwe muziek-mix, favorietenmix en grijsgedraaid al klaar. Deze worden steeds wanneer je Apple Watch aan de lader hangt bijgewerkt. Zelf nieuwe playlists of albums kan via de Apple Watch-app van iOS 11, ga naar Mijn WatchMuziekVoeg muziek toe. Je kunt maximaal 2GB aan muziek op de Apple Watch zetten. Hier geef je ook aan of de door Apple Music gemaakte mixen gesynchroniseerd moeten worden.

ios 11 apple watch app muziek watchos 4 001
Klik/tap voor groter.

Muziek van iPhone makkelijk bedienen

De werking van de Muziek-app van watchOS 4 is verder ongewijzigd, behalve dat je niet stevig meer kunt drukken om de bibliotheek van de iPhone te gebruiken. In de nieuwste watchOS-versie is wel een handige nieuwe functie toegevoegd. Zodra je muziek, video of een podcast op je iPhone start, verschijnt op de Apple Watch meteen een glance voor directe controle. Dit werkt ook met externe apps zoals Spotify en Overcast.

watchos 4 muziek
De Muziek-app van watchOS 4 en directe controle voor muziek vanaf iPhone (meest rechts) – Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Maximum 2GB – is dat nog steeds zelfde als van bij het begin – je zou toch hopen dat ze ook die opslag capaciteit uitbreiden… andere vraag: je kan toch wel streamen van Apple music of kan je effectief enkel muziek afspelen die op je watch staat?

 • Profielfoto
  Vilscon

  en geldt dit allemaal voor iedere Watch of enkel de Series 3?

 • Profielfoto
  Jorik

  @Vilscon ik heb de eerste generatie (series 0…) daar werkt dit ook allemaal mee.

  Ik zie de 2GB beperking nergens meer staan, maar kan me wel herinneren dat je vroeger kon aangeven hoeveel ruimte er gebruikt mocht worden bij het syncen van een playlist. Ik kan de 2GB referentie ook niet in de bijgewerkte Apple Watch handleiding vinden. Klopt de 2GB beperking wel?

 • Profielfoto
  Yosemite

  Mooi wijzigingen. Erg fijn dat je geen app meer hoeft te starten om je muziek te bedienen, het kijkt op je horloge en ziet direct je muziek.

  Lees dat sommige gebruikers de functie missen om op de Watch door de bibliotheek op je iPhone te bladeren. Dat mis ik totaal niet want dat was toch erg onhandig op de Watch, dat werkt beter door even je iPhone te pakken.

 • Profielfoto
  xaddict

  Vooral dat laatste is heel fijn. Ik kan nu Google Play Music bedienen met mijn horloge. Ook als deze met de auto verbonden is. En als ik gebeld wordt kan ik opnemen met mijn watch die de muziek pauzeert en de audio over de carkit laat lopen. Beterrrrr

 • Profielfoto
  xaddict

  Overigens vind ik een heel kleine aanpassing in iOS 11 ook heel fijn: als ik op een notificatie klik om de app te openen en de telefoon is nog vergrendeld is het scherm wat je nu krijgt veel beter en duidelijker

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind het persoonlijk een achteruitgang dat ik niet meer aan mijn muziekbibliotheek kan bladeren. Vooral in de auto als iemand anders reed met mijn (telefoon)navigatie (mijn vrouw bv. als we op vakantie gaan of zo), kon ik fijn muziek draaien via mijn Watch. En ook muziek opzetten door je AirPods in te steken en via je Watch even muziek te kiezen uit je bibliotheek van je iPhone zonder dat je die uit je zak te moeten halen, is bij deze weg. Jammer.

  Nu: muziek op voorhand kiezen, synchroniseren met mijn Watch (wat erg lang duurt) om daarna vast te stellen dat net die muziek die ik wilde afspelen niet op mijn Watch staat, maar op mijn iPhone… want ja, er gaat maar 2gig muziek op je Watch.
  Daarbovenop zijn er bepaalde albums waar een “downloadwolkje” rechts onder staat en waar dan maar één nummer van een heel album van gesynchroniseerd werd, en er zijn album met een “downloadwolkje” dat groot op het album staat, maar die je niet kan afspelen… Ah ja, en dan heb ik nog niet gehad over de muziekapp die ook automatisch opent als je een filmpje kijkt op je telefoon. Het voelt als een pre-iPod mp3-speler: allemaal heel intuïtief en gebruiksvriendelijk. ??

  Echte totale miskleun die nieuwe muziekapp. Bah.

 • Profielfoto
  veenbeest

  Wat ik nu een paar keer met overhemd met lange mouwen gemerkt heb: watch geeft start/pauze als de manchet van mijn overhemd over de iphone gaat. Stopt opeens de muziek of begint opeens. Anderen hier last van?
  Oftewel: de automatische popup op de watch van wat er speelt op de iphone. Kan ik dat uitzetten?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja, heb ik ook al gehad.

  Je kan de automatische pop-up uitzetten onder Algemeen > Activeer scherm > Start audio-apps automatisch (op je iPhone).

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik heb zelfs bedieningsknoppen voor de Sonos op m’n Watch… Opmerkelijk!

 • Profielfoto
  UtregCity

  “Als je een Apple Music-abonnement hebt, staan de playlists: Chill Mix, Nieuwe muziek-mix, favorietenmix en grijsgedraaid al klaar. Deze worden steeds wanneer je Apple Watch aan de lader hangt bijgewerkt.” Dat werkt dus voor geen meter, geen Chill Mix, geen enkele Mix, maar wel een lege(!) grijsgedraaid, en ja ik heb een Apple Music abo.:x

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad. Ik heb die favorieten en grijsgedraaid moeten uitzetten. Ik werd er gek van. Allemaal muziek die je niet kan afspelen of waarvan er maar één nummer werd opgenomen. Wat heb je daar in hemelsnaam aan? Geef mij mijn iPhonebibliotheek terug!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik weet niet of het een verschil gaat maken, maar het kan maar helpen.
  Petitie om in de muziekfunctie van Watch OS4 terug de iPhone librabry te integreren. Met een series 1 of 2 Watch kan je nu zelfs met AppleMusic abonnement niet meer aan de muziek op je iPhone.

  https://www.change.org/p/apple-watch-os-4-iphone-music-source-function

 • Profielfoto
  grik

  Ik zou graag tijdens het sporten via de watch muziek streamen naar mijn hoorapparaat en niet naar mijn draadloze oortjes. Kan iemand me vertellen of dat bij de nieuwe Apple Watch kan? Ik heb zelf nog een oud model, wil graag een nieuwe aanschaffen als dit mogelijk is.
  Ik heb een ReSound LiNX hoorapparaat.
  (Via de iPhone en iPad kan ik al een paar jaar streamen naar m’n hoortoestel.)

 • Profielfoto
  UtregCity

  Héhé eindelijk, na update iOS 11.0.2 op iPhone, heb ik nu de mixen op de Apple Watch. Heel vreemd.