VMware Fusion 10 is overzichtelijker en klaar voor APFS

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Er is een nieuwe macOS-versie uit, dus komen ontwikkelaars van virtualisatiesoftware met hun jaarlijkse updates. VMware deed het vorig jaar rustig aan met een kleine, gratis update, maar komt dit jaar met een grote release, namelijk VMware Fusion 10 voor Mac.

Het meest opvallende aan VMware Fusion 10 is de vernieuwde interface. Daarnaast is er nu ondersteuning voor het nieuwe Apple File System (APFS) en de Touch Bar van de MacBook Pro.

Vernieuwde interface met tabbladen en meer

De nieuwe interface moet het werken met meerdere virtuele machines een stuk overzichtelijker maken. Er zijn nu tabbladen die voorkomen dat een lappendeken vensters ontstaat. Ook toont de bibliotheek met al je virtuele machines nu velden met het IP- en MAC-adres van een virtuele machine. Die zijn direct te kopi√ęren en plakken.

vmware fusion windows 10 001
Verschillende virtuele machines in tabbladen – Klik/tap voor groter.

Touch Bar, Metal en APFS

Bezitters van een MacBook Pro zullen ondersteuning voor de Touch Bar waarden. Je kunt met de Touch Bar snel tussen virtuele machines schakelen, maar ook acties als een screenshot maken of volledig scherm inschakelen. De virtualisatiesoftware is ook klaar voor het Apple File System (APFS). Dat wil zeggen dat virtuele macOS-machines met APFS als bestandssysteem aangemaakt kunnen worden. De volgende Fall Update van Windows 10 en de Linux-distributies Ubuntu 17.04 en Fedora 26 worden ook ondersteund.

De software gebruikt als grafische motor ondersteunt nu Metal API van Apple. Dit moet de prestaties verbeteren, terwijl het stroomverbruik wordt verminderd. Gaming en grote grafische software in virtuele machines moeten hier duidelijk van profiteren.

vmware fusion macbook 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies voor professionals

Voor ontwikkelaars en professionals is er¬†VMware Fusion 10 Pro. Deze duurdere versie van de software biedt een aantal extra’s, zoals een volledige REST API voor het aanmaken, bewerken en verwijderen van virtuele machines en geavanceerde netwerkmogelijkheden. Je kunt verschillende virtuele netwerkkaarten aanmaken en die beperkte bandbreedte geven, maar ook packet loss en hoge latency simuleren.

vmware fusion 10 netwerk 001
Klik/tap voor groter.

De prijzen voor Fusion 10 zijn ‚ā¨¬†88,96 voor een nieuwe licentie, of 54,95 euro voor een upgrade vanaf Fusion 7 of hoger. Fusion 10 Pro wordt verkocht voor ‚ā¨¬†176,95 of als upgrade voor ‚ā¨¬†131,95. Upgraden is niet verplicht, want VMware Fusion 8.5 functioneert ook probleemloos onder High Sierra. Je mist dan wel de hierboven genoemde functies en kunt geen virtuele machines met APFS aanmaken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Ook concurrent Parallels heeft een major update uitgebracht om optimaal van High Sierra te profiteren. Bij Parallels ligt de nadruk echter meer op de functionaliteit op de nieuwe MBP met Touchbar en Retina support:

  https://www.parallels.com/upgradepd13

 • Profielfoto
  xaddict

  En ondertussen is virtualbox nog steeds gewoon gratis en minstens net zo goed

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ik ben zeer benieuwd naar deze release. Parallels is de laatste 2 releases een beetje de inspiratie kwijt. Die beginnen met onzin tools als de Parallels toolbox.
  Grote vooruitgang is al een tijdje zoek.
  Echter tot heden vindt ik Parallels op de Mac echt nog wel voor lopen op VMWare. Vooral als het op graphische performance en integratie komt. Ook een Unity was tot heden maar matig uitgevoerd t.o.v Coherence van Parallels

  Ik heb goede hoop op versie 10.

 • Profielfoto
  Elduderino

  En ondertussen is virtualbox nog steeds gewoon gratis en minstens net zo goed

  Dat ligt er maar net aan wat je eist. Als het om echte performance gaat, dan is virtualbox geen partij voor VMWare fusion en Parallels. Parallels is absoluut heer en meester als het om integratie gaat.

 • Profielfoto
  starlette

  Dat ligt er maar net aan wat je eist

  Klopt helemaal, ik zie ze alledrie in veelvoud binnen ons bedrijf, maar parallels is verreweg het beste in multiple vmwares in netwerk binnen je host.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop dat ze nog wat gewerkt hebben aan het beheren van virtuele machines op een ESXi host. De eerste stappen waren al gezet maar enkele uitbreidingen zijn zeer welkom!

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Dat ligt er maar net aan wat je eist.

  Hier een vaste gebruiker van VMWARE omdat mijn vader al veel virtual machines van het werk had. Zo kan ik op mijn mac tegenwoordig nog steeds 10 jaar oude xp machines openen terwijl ik in Windows 7 de snelheid heb die ik gewend ben.

 • Profielfoto
  JohnJ

  Gebruik Parallels al jaren priv√© vanwege goede performance. Zakelijk heb ik jaren geleden de professionele VMware producten geńęntroduceerd. Bij elke upgrade overweeg ik weer een switch naar Fusion te maken. Ben dan ook erg benieuwd naar de vergelijking van Fusion 10 en Desktop 13.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Klopt helemaal, ik zie ze alledrie in veelvoud binnen ons bedrijf, maar parallels is verreweg het beste in multiple vmwares in netwerk binnen je host.

  Oh ja? ?

  Ik denk dat je dit bedoelt: Parallels us verreweg het beste als het gaat om meerdere virtual machines in netwerk binnen je host.

  Overigens is ook dát afhankelijk van wat je eist: VMWare heeft features die Parallels niet heeft en vice-versa. De enige partij die eigenlijk niet geschikt is voor (groot)zakelijk gebruik is VirtualBox… Parallels en VMWare zijn gewoon allebei goed met een klein verschil hier en daar. Als je bedrijf echter een VMWare EX-omgeving heeft, dan zit je min of meer vast aan VMWare Fusion, want dat is het enige product (logisch) dat met een EX-omgeving overweg kan.