tvOS 11 beschikbaar: 6 vernieuwingen uitgelicht

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Naast iOS 11 voor iPhone en iPad, heeft Apple dinsdagavond ook tvOS 11 voor Apple TV 4 en nieuwer uitgebracht. De settopbox van Apple krijgt een bescheiden software-update met een beperkt aantal nieuwe, maar niet minder handige functies.

Je kunt tvOS 11 direct vanaf je Apple TV installeren. Ga hiervoor naar Instellingen → Systeem → Software-updates. Dit zijn de 6 belangrijkste nieuwigheden op een rij.

1) Automatisch schakelen tussen interface

Kun je niet goed kiezen tussen de lichte en donkere interface van tvOS? De nieuwe versie van het besturingssysteem kan wanneer het donker wordt automatisch schakelen. De Apple TV heeft geen lichtsensor dus de schakeling werkt op tijd. Wanneer je op zondagmorgen met slaperige ogen en de gordijnen dicht Netflix op wil starten, kun je nog steeds verblind worden door de lichte interface.

tvos 11-001
Klik/tap voor groter.

2) Indeling startscherm in iCloud

Dit is een noviteit die je veel tijd gaat besparen bij het installeren van een nieuwe Apple TV. De indeling van het startschem met al je apps en mappen wordt namelijk gesynchroniseerd via iCloud. Door simpelweg in te loggen met je iCloud-account, worden alle apps en mappen weer op hun plaats gezet. Gebruikers van meerdere Apple TV’s zullen deze functie ook waarderen.

Synchroniseren met iCloud is optioneel, maar wel handig. Het verplaatsen van apps en maken van mapjes is met de afstandsbediening namelijk nogal een gedoe. In tvOS 11 te vinden onder Instellingen → Accounts → iCloud.

tvos 11-002
Klik/tap voor groter.

3) Updates op de achtergrond

In tvOS 11 kunnen apps op de achtergrond updates uitvoeren. Daarmee bedoelen we niet updates uit de App Store, maar bijvoorbeeld nieuwe content downloaden. Ontwikkelaars moeten dit wel in apps integreren. Zo kan een nieuwe aflevering van je favoriete serie alvast gedownload worden en kunnen games op de achtergrond nieuwe levels downloaden. Het is ook mogelijk om meldingen klaar te zetten, deze worden getoond bij het openen van de app.

4) Automatisch verbinden AirPods

Een kleine maar fijne verandering voor bezitters van AirPods. Apple’s draadloze oortjes worden niet alleen automatisch met een iPhone of iPad verbonden, maar met tvOS 11 ook met je Apple TV. De AirPods vlakbij een Apple TV houden is genoeg, ze zijn direct via het audio-menu beschikbaar. Dit werkt naast de AirPods maar werkt ook met BeatsX, Beats Solo3 en Powerbeats3 die zijn uitgerust met een W1-chip.

tvos 11-003
Klik/tap voor groter.

5) AirPlay 2

Een Apple TV van de vierde generatie wordt met tvOS 11 ook een ontvanger voor AirPlay 2. Je kunt de settopbox inzetten voor multiroom-audio. Meer over AirPlay 2 in dit uitgebreide artikel waarin we dieper op de vernieuwingen in gaan.

airplay 2 speakers 001
Klik/tap voor groter.

6) Donkere interface ook voor externe apps

Ontwikkelaars kunnen hun apps verder aanpassen aan de lichte of donkere interface. Zo wordt het in tvOS 11 mogelijk om aparte afbeeldingen te tonen wanneer de donkere interface is ingeschakeld. Ook de layout in apps zelf is verder aan te passen aan de lichte of donkere interface.

tvos-11-004
Klik/tap voor groter.

En verder…

 • Nieuwe manier om voor overscan van televisies te compenseren met een ‘Safe Area’.
 • Ondersteuning voor talen die van rechts naar links lopen.
 • Ontwikkelaars kunnen meerdere afbeeldingen over elkaar tonen. Nuttig voor bijvoorbeeld badges.
 • Betere ondersteuning voor livestreams, binnen een app kan aangegeven worden wanneer een livestream start en eindigt.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Germen

  Ik kan nu ook muziek afspelen via m’n Apple TV met Airplay. Maar dan springt mijn TV ook meteen aan. Dat is dus straks verleden tijd begrijp ik?

 • Profielfoto
  iDriftKing

  Ik kan nu ook muziek afspelen via m’n Apple TV met Airplay. Maar dan springt mijn TV ook meteen aan. Dat is dus straks verleden tijd begrijp ik?

  Ik denk van niet, de Apple TV4 heeft namelijk enkel een HDMI poort. Er is geen optische poort die rechtstreeks op een stereo of surround aangesloten kan worden.

  Het zou logisch zijn moest de optische poort een terugkeer maken op de Apple TV5.

 • Profielfoto
  Neowip

  Ik zie nog steeds geen enkele reden om mijn 3rd gen ATV te vervangen voor deze. Of mis ik nou iets?

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ik denk van niet, de Apple TV4 heeft namelijk enkel een HDMI poort. Er is geen optische poort die rechtstreeks op een stereo of surround aangesloten kan worden.

  Het zou logisch zijn moest de optische poort een terugkeer maken op de Apple TV5.

  Een optische poort zal zeker weten geen terugkeer maken op de volgende iteratie Apple TV’s. Optisch ondersteund niet de laatste standaarden betreft audio.

  Wel vermoed ik dat de Apple TV gebruik zal gaan maken van de audio return channel op HDMI 1.4 (en hoger gespecificeerde) kabels.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Als je de HDMI kabel in je stereo stopt, hoeft je TV niet aan.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Je kunt ook een HDMI switch kopen die de audio en video split en analoog, coaxiaal, optical en toslink uitspuugt

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hoe is het met user accounts?
  Kan ik nu al eens alleen (!) Apple Music via een andere Apple ID luisteren terwijl m’n apps en foto’s via mijn Apple ID gaan?

 • Profielfoto
  pvhap

  Als Apple serious werk wil maken van Apple Music, moeten ze echt een logische en goede (digitale) audiouitgang moeten verzorgen, zoals een SP/DIF of USB. Zonder zo’n uitgang is er geen muziek liefhebber die ook maar over een Apple tv als mediabox wil nadenken.

 • Profielfoto
  pvhap

  Als Apple serieus werk wil maken van Apple Music, moeten ze echt een logische en goede (digitale) audiouitgang verzorgen, zoals een SP/DIF of USB. Zonder zo’n uitgang is er geen muziek liefhebber die ook maar over een Apple tv als mediabox wil nadenken.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  @pvhap: A. dat is totaaaaal de markt niet van de Apple TV. En B. je kunt uit de HDMI gewoon een optische link naar je versterker maken. Die splitters zijn bepaald niet duur.
  .
  Edit: overigens zullen veel mensen die een versterker hebben hun tv wel optisch aan hun versterker verbonden hebben. Dan ben je er ook.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @pvhap: A. dat is totaaaaal de markt niet van de Apple TV. En B. je kunt uit de HDMI gewoon een optische link naar je versterker maken. Die splitters zijn bepaald niet duur.

  Idd…

  Edit: overigens zullen veel mensen die een versterker hebben hun tv wel optisch aan hun versterker verbonden hebben. Dan ben je er ook.

  Ik heb alles gewoon via hdmi aangesloten op mijn surround, dus bij mij springt alles wel aan. Al zou ik het ook optisch kunnen doen maar dat is weer een extra kabel, en geloof me, ik heb heel, heel heel heeeeeeeeeeeeeeeeeel heeeeeeeeeeeeeeeel (je begrijpt me wel:P ) kabels hier. Maar het is waar dat je dat wel zou kunnen doen, gewoon kabel van je tv naar je versterker, al dan niet optisch of via een coaxial kabel…, nou ja, beide zijn optisch maar met optisch bedoel ik eigenlijk die glasvezelkabel waar een rood lichtje uit schijnt:-D

  Ik zie nog steeds geen enkele reden om mijn 3rd gen ATV te vervangen voor deze. Of mis ik nou iets?

  Nee, je mist niet meteen iets tenzij je ook allerlei Apps en games op je ATV wilt downloaden, dan mis je wel iets natuurlijk. Ik vind dat op zich wel een goede reden op te upgraden, maar ik mis 4K echt zo hard op die “nieuwe” ATV dat ik hem gewoon ook niet gekocht heb. Ik blijf ook nog bij mijn ATV 3 zolang Apple dat doosje niet uitbrengt, en ik denk wel dat dat er zit aan te komen. Dus hopen maar dat ze dat eind dit jaar (September/Oktober) aankondigen/uitbrengen:-)

 • Profielfoto
  sjonnie

  Die splittertjes zijn volgens mij niet een eenvoudige oplossing. Ik heb me er in verdiept en kwam allerlei ellende tegen. Van slechte geluidskwaliteit, handmatige schakelen, snel kapot etc…. Ook zullen de meesten letterlijk splitten, beeld naar TV en geluid via optische uitgang naar stereo. Miet je dus altijd je stereo aanzetten als je geluid bij je tv beelden wilt. Als het je puur om muziek te doen is, is dat geen fijne oplossing. Kwam ook apparaatjes tegen die het allemaal wel konden, maar die waren bijna net zo duur of zelfs duurder dan een ATV 4 maar dan hadden mensen weer problemen met muziek afspelen met hun AppleMusic account. Ik ben er uiteindelijk maar niet aan begonnen en heb een AirPort Express gekocht. Werkt als een tierelier.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En wat ben ik dus blij met de aangekondigde 4K Apple TV. Uiteraard meteen besteld:-)

 • Profielfoto
  SMac

  Update aan het downloaden:-)

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Nog steeds geen Siri voor België/Vlaanderen? Of zie ik een instelling over het hoofd?

 • Profielfoto
  sciletto

  Nu maar hopen dat hij ook een keer de trailer app automatisch refreshed. Je moet nu telkens de Apple TV restarten om de nieuwste trailers te zien

 • Profielfoto
  Kris

  @pvhap: Wat een onzin. Ik heb m’n AppleTV 3 aan de stereo en die dan weer aan de TV, werkt prima en de TV hoeft niet aan te staan (hoewel die wel net als de stereo automagisch aangaat als ik de ATV aanzet, omdat ik dat zo heb ingesteld). En ik ben misschien geen audiofiel, maar toch zeker wel muziek liefhebber. Ik zou eerder denken dat geen rechtgeaarde muziekliefhebber moeite heeft om het in deze volgorde te doen.

 • Profielfoto
  jordi99

  iOS11 heeft ingebouwde remote voor apple tv, werkt deze ook met ATV 3 of alleen met ATV 4?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  iOS11 heeft ingebouwde remote voor apple tv, werkt deze ook met ATV 3 of alleen met ATV 4?

  Goeie vraag. Voorlopig krijg ik die ATV3 met mijn ingebouwde remote niet aan het draaien. Zou wel belachelijk zijn als ze dit beperken tot ATV4 only.

 • Profielfoto
  Erikwf

  Voor het streamen van radio gebruik ik de ” oude ” Apple tv. Dus met audio uitgang. En de bestelde Apple tv 4k komt aan de tv te hangen. Probleem opgelost.
  Erik

 • Profielfoto
  erwinde

  De App ‘remote’ (de nieuwe met het zwarte icoon) werkt met zowel de Apple TV 2, Apple TV 3 als de Apple TV 4. Het Apple TV paneeltje in het controle paneel krijg ik alleen met de Apple TV 4 aan de praat (getest op de iPad Pro 10.5 met iOS 11 uiteraard)

  Een en ander heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de laatste de ATV4 afstandbediening nadoet incl. de Siri microfoon. Siri ontbreekt uiteraard op de oudere Apple TV’s

 • Profielfoto
  DBLCreations

  iOS11 heeft ingebouwde remote voor apple tv, werkt deze ook met ATV 3 of alleen met ATV 4?

  Goeie vraag. Voorlopig krijg ik die ATV3 met mijn ingebouwde remote niet aan het draaien. Zou wel belachelijk zijn als ze dit beperken tot ATV4 only.

  Hmm, idd goeie vraag. Ik het momenteel de ATV3 (ATV5) is besteld en onderweg. Dus dat is iets dat ik zelf ook wel eens ga testen. Maar ik gebruik eigenlijk altijd de ATV Remote om het aan te zetten. Ik ben heel erg benieuwd naar de 4k Apple tv. Ik heb de vierde generatie overgeslagen omwille van dat het geen 4K had, dus ik heb al de nieuwigheden nog niet te zien gekregen. (App Store e.d.)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij heeft optie 2 er voor gezorgd dat al mijn apps willekeurig ingedeeld zijn. Ik heb tvOS 11 nog niet eens geïnstalleerd maar toen ik zojuist mijn Apple TV aanzette stonden alle apps op willekeurige posities. Ik dacht nog, fuck staat automatisch updaten aan?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @pvhap: Wat een onzin. Ik heb m’n AppleTV 3 aan de stereo en die dan weer aan de TV, werkt prima en de TV hoeft niet aan te staan (hoewel die wel net als de stereo automagisch aangaat als ik de ATV aanzet, omdat ik dat zo heb ingesteld). En ik ben misschien geen audiofiel, maar toch zeker wel muziek liefhebber. Ik zou eerder denken dat geen rechtgeaarde muziekliefhebber moeite heeft om het in deze volgorde te doen.

  Nu zal ik dan volgens jou ook geen rechtgeaarde muziekliefhebber zijn maar bij mij hangt de Apple TV 4!!!! echt niet tussen mijn muziekinstallatie.
  Daar gebruik ik de Apple TV 3 voor met optical audio voor.
  Sinds Apple TV 4 zit die aansluiting er niet meer op en is een VEEL gehoorde klacht.
  Om zijn reactie als onzin te betitelen is pas onzin.

 • Profielfoto
  jordi99

  Maken ze zo’n handige remote in je bedieningspaneel, zodat je geen apple hoeft te downloaden, werkt het blijkbaar alleen voor ATV4? Raar toch? Die losse remote app werkt wel met ATV3 blijkbaar, dus dan zou de nieuwe functie in het bedieningspaneel toch ook moeten werken? maar hoe?

 • Profielfoto
  N3RD

  Soms overweeg ik een Apple TV aan te schaffen vanwege een mogelijk Netflix account dat ik wil afsluiten, maar dat Netflix kan toch ook al gedraaid worden op een Smart TV?

  Kortom; wat is de meerwaarde van een Apple TV?