Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2017

tvOS 11 beschikbaar: 6 vernieuwingen uitgelicht

Naast iOS 11 voor iPhone en iPad, heeft Apple dinsdagavond ook tvOS 11 voor Apple TV 4 en nieuwer uitgebracht. De settopbox van Apple krijgt een bescheiden software-update met een beperkt aantal nieuwe, maar niet minder handige functies.

Je kunt tvOS 11 direct vanaf je Apple TV installeren. Ga hiervoor naar InstellingenSysteemSoftware-updates. Dit zijn de 6 belangrijkste nieuwigheden op een rij.

1) Automatisch schakelen tussen interface

Kun je niet goed kiezen tussen de lichte en donkere interface van tvOS? De nieuwe versie van het besturingssysteem kan wanneer het donker wordt automatisch schakelen. De Apple TV heeft geen lichtsensor dus de schakeling werkt op tijd. Wanneer je op zondagmorgen met slaperige ogen en de gordijnen dicht Netflix op wil starten, kun je nog steeds verblind worden door de lichte interface.

Klik/tap voor groter.

2) Indeling startscherm in iCloud

Dit is een noviteit die je veel tijd gaat besparen bij het installeren van een nieuwe Apple TV. De indeling van het startschem met al je apps en mappen wordt namelijk gesynchroniseerd via iCloud. Door simpelweg in te loggen met je iCloud-account, worden alle apps en mappen weer op hun plaats gezet. Gebruikers van meerdere Apple TV’s zullen deze functie ook waarderen.

Synchroniseren met iCloud is optioneel, maar wel handig. Het verplaatsen van apps en maken van mapjes is met de afstandsbediening namelijk nogal een gedoe. In tvOS 11 te vinden onder InstellingenAccountsiCloud.

Klik/tap voor groter.

3) Updates op de achtergrond

In tvOS 11 kunnen apps op de achtergrond updates uitvoeren. Daarmee bedoelen we niet updates uit de App Store, maar bijvoorbeeld nieuwe content downloaden. Ontwikkelaars moeten dit wel in apps integreren. Zo kan een nieuwe aflevering van je favoriete serie alvast gedownload worden en kunnen games op de achtergrond nieuwe levels downloaden. Het is ook mogelijk om meldingen klaar te zetten, deze worden getoond bij het openen van de app.

4) Automatisch verbinden AirPods

Een kleine maar fijne verandering voor bezitters van AirPods. Apple’s draadloze oortjes worden niet alleen automatisch met een iPhone of iPad verbonden, maar met tvOS 11 ook met je Apple TV. De AirPods vlakbij een Apple TV houden is genoeg, ze zijn direct via het audio-menu beschikbaar. Dit werkt naast de AirPods maar werkt ook met BeatsX, Beats Solo3 en Powerbeats3 die zijn uitgerust met een W1-chip.

Klik/tap voor groter.

5) AirPlay 2

Een Apple TV van de vierde generatie wordt met tvOS 11 ook een ontvanger voor AirPlay 2. Je kunt de settopbox inzetten voor multiroom-audio. Meer over AirPlay 2 in dit uitgebreide artikel waarin we dieper op de vernieuwingen in gaan.

Klik/tap voor groter.

6) Donkere interface ook voor externe apps

Ontwikkelaars kunnen hun apps verder aanpassen aan de lichte of donkere interface. Zo wordt het in tvOS 11 mogelijk om aparte afbeeldingen te tonen wanneer de donkere interface is ingeschakeld. Ook de layout in apps zelf is verder aan te passen aan de lichte of donkere interface.

Klik/tap voor groter.

En verder…

  • Nieuwe manier om voor overscan van televisies te compenseren met een ‘Safe Area’.
  • Ondersteuning voor talen die van rechts naar links lopen.
  • Ontwikkelaars kunnen meerdere afbeeldingen over elkaar tonen. Nuttig voor bijvoorbeeld badges.
  • Betere ondersteuning voor livestreams, binnen een app kan aangegeven worden wanneer een livestream start en eindigt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
tvOS 11 beschikbaar: 6 vernieuwingen uitgelicht
Sluiten