Leren programmeren: Swift Playgrounds nu in het Nederlands

4 reacties

Iedereen kan leren programmeren, dat is het idee achter Swift Playgrounds. De app die Apple gratis voor alle iPad-gebruikers beschikbaar stelt, is nu ook in het Nederlands voorhanden. Daarnaast is er een nieuw hoofdstuk over Augmented Reality.

Apple lijkt nog maar net begonnen met het invoeren van de Nederlandse taal. Alleen de eerste les die de basis van programmeren uitlegt, is vertaald. De overige lessen zijn alleen in het engels te volgen.

Voor kinderen en volwassenen

Hoewel de vormgeving van Swift Playgrounds duidelijk is gericht op kinderen, kunnen ook volwassenen die zich willen verdiepen in programmeren en Swift met de app aan de slag. De eerste les begint bij de absolute basis, namelijk commando’s. Daarna worden functies, for-lussen, voorwaardelijke code (else-if) en logische operatoren behandeld. Allemaal in het Nederlands.

IMG_0096
Klik/tap voor groter.

De overige lessen zijn nog in het Engels, maar wel geoptimaliseerd voor Swift 4 en iOS 11. Zo kun je op een iPad 5e generatie of iPad Pro de camera gebruiken om met Virtual Reality te spelen. Als je al wat ervaring hebt met Swift en programmeren, kun je ook zonder begeleiding aan de slag. Onder het tabblad ‘Beginpunten’ kun je in een lege Swift Playground los met alle iOS-frameworks zoals UIKit, SceneKit en nu ook ARKit.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Eindelijk. Ik had dit met mijn neefje geprobeerd om te kijken hoe hij hierop zou reageren maar hij was na twee filmpjes veel meer bezig met de leuke poppetjes en wisselen van poppetjes dan dat hij aandacht had voor wat hij moest doen en waarom.

 • Profielfoto
  queenfan

  Eindelijk mijn zoon vindt het leuk, zeker met zijn Dash robot.

 • Profielfoto
  madcat

  Wel jammer dat niet alles in het Nederlands is, voor de functies worden nog steeds engelse termen gebruikt.

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  @ madcat: Als je serieus wilt leren programmeren, kun je dat beter in het engels leren, dat is tenslotte de internationale computertaal. De meeste lectuur en studie materiaal is ook in het Engels.