Spotify werkt niet langer in Safari op Mac

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Een vervelende verrassing voor Mac-gebruikers. Spotify is gestopt met het ondersteunen van Safari op de Mac. Het is niet langer mogelijk om via Apple’s browser muziek te spelen via de webinterface van de streamingdienst.

Alleen Chrome, FireFox en Opera worden ondersteund. Spotify zegt dat dit het gevolg is van een ‘recente update’ en dat Mac-gebruikers voortaan alleen via de Mac-app van de dienst muziek kunnen luisteren.

Gevolg van nieuwe vorm DRM

Wij hebben de streamingdienst om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen. Het lijkt er echter op dat Spotify een nieuwe manier heeft geïmplementeerd om muziek tegen kopiëren te beveiligen. De dienst gebruikt nu Widevine copy protection van Google. Dat wordt niet door Apple ondersteund omdat er in het verleden problemen met de beveiliging waren.

spotify macos 001
Spotify Web Player wordt niet meer ondersteund in Safari – Klik/tap voor groter.

Kopieerbeveiliging nog steeds problematisch

Voor de meeste Spotify-gebruikers zal het geen enorm probleem vormen, gezien de Mac-app prima functioneert. Voor iedereen die geen software op zijn Mac mag installeren (in bijvoorbeeld een zakelijke omgeving) wordt het luisteren van muziek wel een stuk lastiger. Dit toont ook aan dat kopieerbeveiliging op het web nog steeds problematisch is. Er is geen open, algemene standaard en browsers moeten verschillende oplossingen ondersteunen om gebruikers toegang tot diensten te verlenen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  @raymon: typo: “op de web”

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Thanks, opgelost!

 • Profielfoto
  error

  Voorheen was het voor Spotify binnen Safari noodzakelijk om de Adobe Flash plug-in te installeren. Absurd anno 2017.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De dienst gebruikt nu Widevine copy protection van Google en Apple ondersteunt dat niet omdat er in het verleden problemen met de beveiliging waren.

  .
  Dit stukje leest een beetje raar als je het snel leest denk je dat producten van Google en Apple dit niet ondersteunen.

  Google heeft dit bedrijf (deze dienst) in 2010 gekocht en alleen Apple gebruikt het niet.
  http://www.widevine.com/company.html

  Volgens mij heeft het veel meer te maken met het feit dat wij eindgebruikers geen controle hebben over wat er (mogelijk) nog meer over deze verbinding verzonden wordt zonder dat wij het kunnen controleren.
  Dat is volgens mij vooral het gedachte waarom alleen Apple deze dienst niet in hun software bundelt.

  Apple heeft hier een eigen variant op gemaakt dat ze samen met Netflix hebben gebouwd om hun video content te beschermen maar volgens mij gebruikt alleen Netflix deze integratie op dit moment.

  Het W3C heeft ook een eigen native HTML(5) variant hierop ontwikkelt en deze kreeg ook al veel kritiek omdat je niet kunt controleren of er ook foute dingen over deze verbindingen gaan.
  https://www.w3.org/TR/encrypted-media/

 • Profielfoto
  sciletto

  Gelukkig interesseert Spotify me niet omdat ik genoeg heb aan Apple Music in mijn omgevingen. Vind 2 diensten ook overdreven en vind persoonlijk de interface van Apple music fijner, maar dat is puur smaak:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  En wat heb je nu bijgedragen behalve dat je hebt gezegd dat jij Apple Music gebruikt ipv Spotify?

  Wat is dat toch met Apple fanaten… Die drang om de wereld te vertellen dat ze bepaalde producten en diensten gebruiken van Apple. Missen deze mensen niemand in hun leven die zegt, goed zo jongen. Goed zo en ook helemaal alleen gedaan, heel knap van jou hoor. ?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Shmoo,

  hij zegt toch gewoon dat hij Apple Music fijner vind werken, wat is jou probleem? Bij elk onderwerp hier, komen veel niet Apple gebruikers vertellen hoe goed hun eigen product wel niet is, dan hoor ik je niet. Dit is een Apple website dus ik snap van jullie gezeur echt niets meer.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Shmoo,

  hij zegt toch gewoon dat hij Apple Music fijner vind werken, wat is jou probleem? Bij elk onderwerp hier, komen veel niet Apple gebruikers vertellen hoe goed hun eigen product wel niet is, dan hoor ik je niet. Dit is een Apple website dus ik snap van jullie gezeur echt niets meer.

  +1

  Maar Shmoo is al langer een persoon die gewoon wat komt schrijven op dit forum als tijdverdrijf. Aan zijn reacties heb je ook maar weinig, dus om hem dan dit te zien schrijven is gewoon in het woordenboek hypocriet opzoeken en je komt er zijn naam vanzelf tegen.

  Over het artikel zelf: Spotify interesseert me eigenlijk ook niet. Ik gebruik het niet.

  En als er beveiligingsproblemen zijn begrijp ik heel goed dat Apple dit niet wilt ondersteunen. Dus Spotify: Daar is de deur, bye bye:-)

 • Profielfoto
  error

  Shmoo wil de gemeenschap hier gewoon even laten weten dat hij wel een gebruiker van Apple producten is… maar absoluut geen fanaat. Hij is een weldenkend en kritisch individu die volledig op eigen houtje bepaald welke producten hij gebruikt… en dat hij hier geen erkenning voor zoekt bij derden.

 • Profielfoto
  Koezel

  Shmoo heeft wel gelijk, de reactie is totaal off-topic. En een beetje kinderlijk.

 • Profielfoto
  Joid

  Gelukkig interesseren andere reacties me niet omdat ik genoeg heb aan Shmoo in mijn omgevingen. Vind 2 reacties ook overdreven en vind persoonlijk de reacties van Shmoo fijner, maar dat is puur smaak:)

 • Profielfoto
  maessam

  Spotify werkt ook niet meer met CarPlay en iOS 11.

 • Profielfoto
  oblomov

  Shmoo heeft wel gelijk, de reactie is totaal off-topic. En een beetje kinderlijk.

  A shmoo is shaped like a plump bowling-pin with stubby legs. It has smooth skin, eyebrows and sparse whiskers—but no arms, nose or ears. Its feet are short and round but dextrous, as the shmoo’s comic book adventures make clear.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Shmoo heeft wel gelijk, de reactie is totaal off-topic. En een beetje kinderlijk.

  Herstel, jij vind dat, daarmee is het zeker geen feit.

  Maar zullen we wachten op een nieuw reglement opgesteld door Schmoo waarin staat waar we wel en niet op mogen reageren en de wijze waarop.
  Schmoo, de ubermeister.

  Zolang het reglement nog niet geplaatst is neem ik de vrijheid om op deze Apple gerelateerde site te zeggen dat ik Spotify minder fijn vind werken dan Apple Music.
  Oeps….

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Shmoo heeft wel gelijk, de reactie is totaal off-topic. En een beetje kinderlijk.

  Herstel, jij vind dat, daarmee is het zeker geen feit.

  Maar zullen we wachten op een nieuw reglement opgesteld door Schmoo waarin staat waar we wel en niet op mogen reageren en de wijze waarop.
  Schmoo, de ubermeister.

  Zolang het reglement nog niet geplaatst is neem ik de vrijheid om op deze Apple gerelateerde site te zeggen dat ik Spotify minder fijn vind werken dan Apple Music.
  Oeps….

  (y)

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Androidgirl geeft iedereen een fijne lekkere knuffel. Nu weer on-topic, jongens! :heart: