Siri heeft een nieuwe baas en stem

13 reacties

Siri krijgt te maken met grote veranderingen voor en achter de schermen. In iOS 11 krijgt Apple’s virtuele assistent een nieuwe stem, maar dat is niet het enige. Siri valt niet langer onder de verantwoordelijkheid van Apple-topman Eddy Cue.

Apple’s software-chef Craig Federighi is nu officieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Siri. Apple heeft dit niet groots aangekondigd, maar op de leadership-pagina van Apple.com wordt de verandering bevestigd.

Logische stap

De verandering laat veel ruimte voor interpretatie. Het lijkt ons een logische stap. Cue is verantwoordelijk voor Apple’s internetdiensten zoals Apple Music, Apple Pay, Apple Maps en iCloud. Siri wordt echter steeds meer een fundamenteel onderdeel van iOS en macOS. Daarom is Federighi, die ook over de ontwikkeling van iOS en macOS gaat, vanaf nu verantwoordelijk.

Eddy Cue en Craig Federighi 001
Eddy Cue (links) en Craig Federighi (rechts) – Klik/tap voor groter.

Kritiek op ontwikkeling Siri

Apple krijgt vaak kritiek op de ontwikkeling van Siri. De virtuele assistent leek jaren slechts marginaal beter te worden. In iOS 10 kreeg Siri echter ondersteuning voor een beperkt aantal externe apps. Met iOS 11 wordt het aantal apps dat op de assistent in kan haken uitgebreid, maar er valt nog veel te wensen.

Zo kan Siri op de Mac en Apple TV aanzienlijk minder dan op iOS. In tegenstelling tot Amazon Alexa of Google Assistant, die op alle platforms over evenveel capaciteiten beschikken. Nu Apple’s virtuele assistent onder de manager die ook de ontwikkeling van iOS, macOS, tvOS en watchOS overziet valt, komt daar wellicht snel verandering in.

siri-tvos10
Siri op de Apple TV – Klik/tap voor groter.

iOS 11 brengt een nieuwe stem

De ontwikkeling van Siri staat niet helemaal stil. In iOS 11 krijgt de virtuele assistent een nieuwe interface en een nieuwe stem. De nieuwe stem klinkt natuurlijker en is als mannelijke en vrouwelijke stem in het Nederlands beschikbaar. Voorheen was de vrouwelijke stem Vlaams. Je kunt ‘m hieronder beluisteren.


(Gebruikers van de OMT-app klikken hier om te luisteren)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Jammer dat ze de Vlaamse stem niet behouden, die vind ik juist erg aangenaam om te horen ?

 • Profielfoto
  knekkie

  Siri is een verloren zaak.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou de Eddy en Craig show geen leuk format kunnen zijn voor Apple Edtion Content op Apple Music?

 • Profielfoto
  iMad

  Siri is een verloren zaak.

  HAHA

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik gebruik siri heel erg vaak en ik kijk uit naar de nieuwe stem en commando’s

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Siri is redelijk kak. Gisteren weer: He Siri, route naar van der valk Hilversum. Niks. He Siri route naar van der valk witte bergen. Niks. He Siri route naar van der valk Eemnes. Lijstje met Van der Valk, bovenste hit: Van der Valk “Witte Bergen” rijksweg 2, Eemnes/Hilversum.

  Ik begrijp niet waarom ik het blijf proberen. Het enige wat Siri normalerwijs verstaat is “route naar huis”. De rest is bijna altijd kansloos en moet ik met de hand doen, meestal in de auto.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Siri is redelijk kak. Ik begrijp niet waarom ik het blijf proberen. De rest is bijna altijd kansloos en moet ik met de hand doen, meestal in de auto.

  Tsja, ik gebruik geen Siri en mis het ook totaal niet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik gebruik Siri redelijk vaak, maar niet in combinatie met Maps. Siri is best oké, alleen kan er in het Engels (UK/US) véél meer mee; helemaal in iOS11. Wat ik wel fijn vind is dat Siri (en alle andere Text to Speech services) beter om kunnen gaan met namen die niet in hun oorspronkelijke taal zijn. Dus je kunt eindelijk Siri in de taal laten waarin je hem eigenlijk wilt gebruiken en dan toch bijvoorbeeld iemand bellen met een Franse naam…

 • Profielfoto
  MacRay

  KnGebruik siri niet. Kan er niet van op aan.

 • Profielfoto
  MacRay
   
  maar niet in combinatie met Maps. Siri is best oké, alleen 
   

  En apple maps is na al di jaren nog steeds waardeloos.

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  Siri is een verloren zaak.

  Heb jij een glazen bol? Ze lopen absoluut achter op de concurrentie maar ze kunnen die achterstand de komende jaren best wel inlopen. Ik bedoel Apple heeft geld zat en ik heb al gelezen dat ze de komende jaren echt de focus op Siri willen leggen en ze hebben daarvoor speciaal een nieuwe office in Cambridge geopend.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Siri is redelijk kak. Gisteren weer: He Siri, route naar van der valk Hilversum. Niks. He Siri route naar van der valk witte bergen. Niks. He Siri route naar van der valk Eemnes. Lijstje met Van der Valk, bovenste hit: Van der Valk “Witte Bergen” rijksweg 2, Eemnes/Hilversum.

  Ik begrijp niet waarom ik het blijf proberen. Het enige wat Siri normalerwijs verstaat is “route naar huis”. De rest is bijna altijd kansloos en moet ik met de hand doen, meestal in de auto.

  Ik zou je de route naar van der Valk ook niet geven! ?

 • Profielfoto
  gijzzz

  Siri zal juist de komende periode erg belangrijk worden. Alle grote fabrikanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van huisspeakers en microfoons om thuis direct te communiceren met een besturingssysteem.( zie bijvoorbeeld ook Google Home, Amazon Echo en uiteraard Apple Homepod ) Verder zijn er momenteel juist meerdere grote ontwikkelingen op het gebied van chips en processoren met kunstmatige intelligentie A.I. en de mogelijkheid van machine learning.
  De verwachting is dan ook dat je over niet al te lange tijd jouw huis binnen zal lopen en zaken als licht , geluid, verwarming, televisie, muziek via een huissysteem zal worden geregeld ook kun je direct vragen stellen over bijvoorbeeld nieuws, weersverwachtingen, verkeer etc. Kortom Siri zal jou in de toekomst in combinatie met de Homepod en Homekit verwelkomen bij thuiskomst maar ook elke keer dat jij het gebruikt zal het leren van jouw taalgebruik en jouw gewoontes en zichzelf gaandeweg steeds meer verbeteren.
  Ook zal jouw huissysteem individuele gebruikers gaan herkennen en erkennen zoals de nieuwe iphone die nu al gezichtsherkenning heeft voor toegang zal dit straks ook gaan gelden voor bijvoorbeeld echte sloten op deuren.
  Siri is nu dus nog lang niet wat het moet zijn maar dat het zich snel zal gaan ontwikkelen is absoluut zeker, ook is dan de stap logisch om het sterk te verbinden met de besturingssystemen. Kortom de toetsenborden en knopjes en schermen zullen steeds meer gaan verdwijnen en maken plaats voor echt praten met het systeem. Klinkt absoluut nu nog ver weg maar komt steeds dichterbij volgens mij.