Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 september 2017

Siri heeft een nieuwe baas en stem

Siri krijgt te maken met grote veranderingen voor en achter de schermen. In iOS 11 krijgt Apple’s virtuele assistent een nieuwe stem, maar dat is niet het enige. Siri valt niet langer onder de verantwoordelijkheid van Apple-topman Eddy Cue.

Apple’s software-chef Craig Federighi is nu officieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Siri. Apple heeft dit niet groots aangekondigd, maar op de leadership-pagina van Apple.com wordt de verandering bevestigd.

Logische stap

De verandering laat veel ruimte voor interpretatie. Het lijkt ons een logische stap. Cue is verantwoordelijk voor Apple’s internetdiensten zoals Apple Music, Apple Pay, Apple Maps en iCloud. Siri wordt echter steeds meer een fundamenteel onderdeel van iOS en macOS. Daarom is Federighi, die ook over de ontwikkeling van iOS en macOS gaat, vanaf nu verantwoordelijk.

Eddy Cue (links) en Craig Federighi (rechts) – Klik/tap voor groter.

Kritiek op ontwikkeling Siri

Apple krijgt vaak kritiek op de ontwikkeling van Siri. De virtuele assistent leek jaren slechts marginaal beter te worden. In iOS 10 kreeg Siri echter ondersteuning voor een beperkt aantal externe apps. Met iOS 11 wordt het aantal apps dat op de assistent in kan haken uitgebreid, maar er valt nog veel te wensen.

Zo kan Siri op de Mac en Apple TV aanzienlijk minder dan op iOS. In tegenstelling tot Amazon Alexa of Google Assistant, die op alle platforms over evenveel capaciteiten beschikken. Nu Apple’s virtuele assistent onder de manager die ook de ontwikkeling van iOS, macOS, tvOS en watchOS overziet valt, komt daar wellicht snel verandering in.

Siri op de Apple TV – Klik/tap voor groter.

iOS 11 brengt een nieuwe stem

De ontwikkeling van Siri staat niet helemaal stil. In iOS 11 krijgt de virtuele assistent een nieuwe interface en een nieuwe stem. De nieuwe stem klinkt natuurlijker en is als mannelijke en vrouwelijke stem in het Nederlands beschikbaar. Voorheen was de vrouwelijke stem Vlaams. Je kunt ‘m hieronder beluisteren.


(Gebruikers van de OMT-app )

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Siri heeft een nieuwe baas en stem
Sluiten