Imre
Imre Nieuws 6 september 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Samsung zorgt met OLED-monopolie voor hoge prijs iPhone 8’

Een groot doel van Apple is naar verluidt om in 2018 alle iPhones met een OLED-scherm uit te brengen. Een mooi streven, maar om dat betaalbaar te houden, moet het bedrijf wel nieuwe fabrikanten vinden voor de displays.

Het probleem is namelijk dat Samsung zo goed als een monopolie heeft op (geschikte) OLED-schermen. Volgens Ming-Chi Kuo kan de Zuid-Koreaanse fabrikant daardoor hele hoge prijzen vragen, tot wel 130 dollar per paneel.

Hoe Samsung Apple benadeelt

Door de hoge prijs van de OLED-displays is Apple dus meteen in het nadeel ten opzichte van andere fabrikanten. Zoals gezegd kan een OLED-paneel van Samsung Apple 130 dollar kosten, terwijl een normaal 5,5 inch groot LCD-display maar 45 tot 55 dollar kost.

Samsung Apple
Een Apple- en Samsung-apparaat. Klik/tap voor groter.

Het zou in ieder geval een aantal van de geruchten verklaren die we over de nieuwe premium iPhone 8 horen. Zo gaat het basismodel van de iPhone 8 naar verluidt al 999 dollar kosten. Als de schermen van de telefoon een stuk duurder zijn dan bij andere modellen, kan dat een verklaring zijn voor deze relatief hoge prijs. Ook de technologie, zoals een 3d-gezichtsscanner, zou de prijs kunnen opdrijven.

Daarnaast voorspelde Kuo al eerder dat Apple met de iPhone 8 waarschijnlijk tot begin 2018 met leveringsproblemen zal kampen. Ook dat kan veroorzaakt zijn door de gelimiteerde capaciteit van een enkele fabrikant.

iPhones in september
Een render van de iPhone 8. Klik/tap voor groter.

Andere fabrikanten

Het advies van Kuo is dan ook duidelijk: zoek nieuwe fabrikanten. Apple lijkt inderdaad al een samenwerking met LG aan te willen gaan. Volgens eerdere berichten bouwt LG een fabriek voor OLED-schermen voor de iPhone. Apple zou een deel van de fabriek financieren.

Voorlopig brengt Apple nog maar één telefoon met een OLED-display uit. Alleen de eerdergenoemde iPhone 8 wordt voorzien van een OLED-paneel, terwijl de iPhone 7s en 7s Plus de traditionele LCD-panelen krijgen. De iPhones worden, samen met onder anderen de Apple Watch 3, op 12 september in het Steve Jobs Theater onthuld.

Via Macrumors

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Samsung zorgt met OLED-monopolie voor hoge prijs iPhone 8’
Sluiten