Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2017

Safari en Chrome rekenen af met autoplay video

De tijd dat websites ongestraft automatisch video’s met geluid kunnen tonen is voorbij. Zowel Safari als Chrome blokkeren video’s die automatisch starten en geluid bevatten. Safari doet dit vanaf 25 september in High Sierra. Chrome start begin 2018.

Media mag alleen automatisch starten als deze geen geluid bevat, of het expliciet toegestaan wordt. In Safari kan dit per site ingesteld worden. Chrome detecteert of de gebruiker interesse in de media heeft getoond.

Per site instelbaar

In Safari onder macOS High Sierra kunnen voorkeuren per site ingesteld worden, ook of het automatisch spelen van media. Media met geluid wordt automatisch gestopt, maar dit kan per site aangepast worden. Een gebruiker kan instellen om het automatisch afspelen altijd toe te staan, of ook video zonder geluid te laten blokkeren. Dit geldt alleen voor Safari op de desktop. Op iOS worden alle vormen van automatisch startende video al geblokkeerd.

Klik/tap voor groter.

Google Chrome gaat anders te werk. De browser van Google krijgt de functie die autoplay video blokkeert pas in versie 63, die in januari 2018 uitgebracht wordt. In Chrome is autoplay ook per site in te stellen, maar het wordt ook toegestaan als een gebruiker vaker media op de site heeft bekeken. De mobiele versie van Chrome staat autoplay ook toe als een website aan het startscherm is toegevoegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Safari en Chrome rekenen af met autoplay video
Sluiten