Safari en Chrome rekenen af met autoplay video

13 reacties

De tijd dat websites ongestraft automatisch video’s met geluid kunnen tonen is voorbij. Zowel Safari als Chrome blokkeren video’s die automatisch starten en geluid bevatten. Safari doet dit vanaf 25 september in High Sierra. Chrome start begin 2018.

Media mag alleen automatisch starten als deze geen geluid bevat, of het expliciet toegestaan wordt. In Safari kan dit per site ingesteld worden. Chrome detecteert of de gebruiker interesse in de media heeft getoond.

Per site instelbaar

In Safari onder macOS High Sierra kunnen voorkeuren per site ingesteld worden, ook of het automatisch spelen van media. Media met geluid wordt automatisch gestopt, maar dit kan per site aangepast worden. Een gebruiker kan instellen om het automatisch afspelen altijd toe te staan, of ook video zonder geluid te laten blokkeren. Dit geldt alleen voor Safari op de desktop. Op iOS worden alle vormen van automatisch startende video al geblokkeerd.

safari per site 001
Klik/tap voor groter.

Google Chrome gaat anders te werk. De browser van Google krijgt de functie die autoplay video blokkeert pas in versie 63, die in januari 2018 uitgebracht wordt. In Chrome is autoplay ook per site in te stellen, maar het wordt ook toegestaan als een gebruiker vaker media op de site heeft bekeken. De mobiele versie van Chrome staat autoplay ook toe als een website aan het startscherm is toegevoegd.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Hadden ze in de tijd van Hyves al moeten doen.

 • Profielfoto
  SvS

  En hoe kan ik automatisch fullscreen uitschakelen op Safari.
  Als ik een videootje zie, trialer of een of ander uitleg, dan wil ik dat het ‘embedded’ blijft en niet uitvergroot naar fullscreen wanneer ik op afspeel-driehoek klik. Ik kan het ook niet verkleinen en dan scenes ‘skippen’.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Even voor de zekerheid.. Het gaat enkel om media met geluid? Zie vaak genoeg achtergrond video’s in webdesign voorbij komen of product animatieserie -zonder geluid-. Zou best stom zijn als dat straks stopt..:)

 • Profielfoto
  Bman

  Gaat Google dan ook zijn eigen Youtube autoplay blokkeren?

 • Profielfoto
  Purky

  Nu facebook app nog

 • Profielfoto
  Elduderino

  En hoe kan ik automatisch fullscreen uitschakelen op Safari.
  Als ik een videootje zie, trialer of een of ander uitleg, dan wil ik dat het ‘embedded’ blijft en niet uitvergroot naar fullscreen wanneer ik op afspeel-driehoek klik. Ik kan het ook niet verkleinen en dan scenes ‘skippen’.

  Standaard instelling is ook dat het embedded wordt afgespeeld. Heb je ooit de debug mode in Safari aangezet?want daar zat een optie in die inderdaad video’s full screen laat afspelen.

  Wat je zou kunnen doen is de file com.apple.Safari.plist van ~/Library/Preferences verwijderen en dan kijken hoe het dan gaat.

 • Profielfoto
  Dickdewit

  @purky

  Dat kan je in Facebook app gewoon uitzetten hoor dat automatisch afspelen. Je kan zelfs instellen alleen via wifi.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gaat Google dan ook zijn eigen Youtube autoplay blokkeren?

  .
  Niet persé, zoals je hierboven kunt lezen.

  In Chrome is autoplay ook per site in te stellen, maar het wordt ook toegestaan als een gebruiker vaker media op de site heeft bekeken. De mobiele versie van Chrome staat autoplay ook toe als een website aan het startscherm is toegevoegd.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En hoe kan ik automatisch fullscreen uitschakelen op Safari.
  Als ik een videootje zie, trialer of een of ander uitleg, dan wil ik dat het ‘embedded’ blijft en niet uitvergroot naar fullscreen wanneer ik op afspeel-driehoek klik. Ik kan het ook niet verkleinen en dan scenes ‘skippen’.

  .
  Dat komt omdat jij waarschijnlijk hebt zitten hacken de vorige keer.

  Raymon heeft in het verleden iets op OMT geschreven over het blokkeren van autoplay in Safari die een Terminal commando. Iets dat Disable Inline Video heette. Daarom blokkeerde je idd. ook autoplay maar dat was niet het juiste commando voor dit. Dat zorgt er namelijk door dat video niet meer inline <– in de HTML zelf wordt afgespeeld maar altijd als een fullscreen app uit Safari wordt gehaald.

  Jij hebt die functionaliteit waarschijnlijk nog geactiveerd en dat zal je moeten deactiveren.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @purky

  Dat kan je in Facebook app gewoon uitzetten hoor dat automatisch afspelen. Je kan zelfs instellen alleen via wifi.

  Inderdaad… Gewoon in je Facebook instellingen gaan rondsnuffelen:-)

 • Profielfoto
  computer space

  Lees ik op OMT met bovenaan een superirritante autoplay video….

 • Profielfoto
  SvS

  @Elduderino en @Smhoo erg bedankt! Ik heb niet eerder gekeken nav jullie advies en heb nu gauw die van Shmoo gedaan, die heeft goed ‘gegokt’ wat er bij mij aan de hand was. En die oude topic gepakt om het via Terminal terug te zetten naar 0. Thanks all.(y)

 • Profielfoto
  MacBooky

  Volgens mij doet Safari dat nu al, ik kreeg gisteren een update binnen naar Safari 11.0 op macOS Sierra;-)