Reviews Apple Watch Series 3 met 4G: veel potentie, geen micro-iPhone

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Kort na de eerste reviews van de iPhone 8, zijn de eerste reviews van de Apple Watch Series 3 met 4G-verbinding binnen. Grote Amerikaanse publicaties stellen het slimme horloge met 4G-verbinding op de proef. Kom je de dag zonder iPhone door?

Wij hebben de belangrijkste conclusies uit de reviews voor je samengevat. In Nederland en Belgi√ę kun je overigens nog geen Apple Watch met 4G kopen, omdat providers dit nog niet ondersteunen.

Accuduur op 4G erg kort

Apple lijkt soms wonderen te kunnen verrichten, maar het bedrijf is nog niet in staat om de regels van de natuurkunde naar zijn hand te zetten. Een mobiele verbinding verbruikt veel batterij en de Apple Watch houdt het zonder iPhone geen hele dag vol. Dat merken bijna alle reviewers.

Joanna Stern van The Wall Street Journal is kritisch. Na een halve dag zonder iPhone, was haar Apple Watch 3 zo goed als leeg. Bij bellen gaat het helemaal hard, dat kan maximaal een uur. Ze merkt ook dat de Watch erg warm wordt bij een lang telefoongesprek. Lauren Goode van The Verge gebruikte haar Apple Watch zonder iPhone drie uur voor een fotoshoot. Daarna was er nog 30% accu over. Eenmaal verbonden met een iPhone, komt de Apple Watch S3 net als zijn voorganger makkelijk de dag door.

Apple Watch Series 3 16x9
Foto via: The Verge – Klik/tap voor groter.

Prestaties zijn uitstekend

De Apple Watch Series 3 heeft een nieuwe dual core-chip die volgens Apple 70 procent sneller is dan zijn voorganger. Dat beamen alle reviewers. “De tijd dat je eeuwig tegen een laadscherm aan zat te kijken is¬†voorbij.¬†Het schakelen tussen apps, openen van agenda-afspraken en opslaan van wor-kouts gaat aanzienlijk¬†sneller”, schrijft The Verge.

Apple Watch S3 roze 16x9
Afbeelding via: Mashable – Klik/tap voor groter.

Geen iPhone-vervanger om je pols

Is de Apple Watch een waardige vervanger van de iPhone?¬†Brian Heater van¬†TechCrunch¬†is¬†erg positief en denk dat Siri in combinatie met Apple Pay en Apple Maps¬†gaat zorgen¬†dat veel mensen zonder hun smartphone kunnen. Lance Ulanoff van¬†Mashable¬†prijs het feit dat Siri door de krachtige chip in de Apple Watch Series 3¬†terug kan¬†praten en niet alleen in tekst reageert: “Via Siri wist ik snel berichten te beantwoorden, mijn agenda te bekijken en sportuitslagen op te vragen. Bij een vraag naar een nieuwsupdate werd ik naar mijn iPhone en het web verwezen.”

Scott Stein van CNET noemt de Apple Watch Series 3 nog lang geen micro-iPhone. “Er is geen camera. Het is niet makkelijk om te reageren op e-mails en berichten en je kunt niet makkelijk een bericht op Twitter plaatsen, een artikel lezen of video bekijken. De iPhone blijft onmisbaar.” Ook Joanna Stern van The Wall Street Journal was na een dag met alleen de Apple Watch blij haar iPhone weer te hebben. Ze merkt op dat veel apps zoals Instagram, Twitter en Slack nog niet voorbereid zijn op een wearable met 4G en nog steeds verbinding met een iPhone nodig hebben.

Apple Watch S3 geen Instagram 16x9
Afbeelding via: WSJ – Klik/tap voor groter.

Bellen en mobiele verbinding

Bellen met de Apple Watch ging bij alle reviewers probleemloos. De ingebouwde speaker van de Apple Watch is goed genoeg voor korte gesprekken en lange telefoontjes zijn met de AirPods geen probleem. “Je kunt een nummer intoetsen of direct vanuit je contacten mensen bellen. Niemand had door dat ik niet vanaf een iPhone belde”, schrijft Scott Stein van CNET.

Een aantal reviewers merkt wel op dat de mobiele verbinding soms wegvalt en niet erg betrouwbaar is. Vooral Joanna Stern van The Wall Street Journal en Lauren Goode van The Verge werden hierdoor getroffen. Wat blijkt? De Apple Watch maakt automatisch verbinding met open Wi-Fi-netwerken om accu te sparen, maar verbindt ook met open netwerken waarop je eerst moet inloggen om voorwaarden te accepteren. Een slordigheidje dat Apple zo snel mogelijk gaat fiksen. Er is nog een ander probleem, merkt Goode op: het duurt soms een minuut voordat de Apple Watch verbinding heeft nadat deze buiten het bereik van de iPhone is.

apple watch call
Afbeelding via: CNET – Klik/tap voor groter.

Conclusies erg verschillend

Verschillende reviewers trekken verschillende conclusies. Joanna Stern kan geen product aanbevelen dat connectiviteitsproblemen heeft. Lauren Goode betreurt dat de typische Apple-magie mist. “De haperingen tijdens de overdracht van iPhone naar 4G zijn onacceptabel. De mogelijkheid om muziek te streamen? Is er nog niet. Een ingebouwde podcast-app? Ook niet. Een betrouwbare Siri? Niet tijdens mijn tests.”

Aan het andere uiteinde van het spectrum noemt Scott Stein de Apple Watch Series 3 de beste smartwatch, maar geen topproduct. Hij betreurt de compromissen die zijn gemaakt op het gebied van accuduur, maar waardeert dat hij zo nu en dan eens kan telefoneren met zijn horloge. Lance Ulanoff concludeerde dat de Apple Watch nog geen iPhone-vervanger is, maar door 4G wel een stap voorwaarts is naar een leven waarin hij minder afhankelijk van zijn grote iPhone is.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  En volgend jaar?
  EarPods 4g? Bellen zonder iPhone of watch?

 • Profielfoto
  wgoettsch

  Indien Apple dat probleem met die Wifi oplost lijkt het mij toch wel een oplossing. Naar mijn idee is een Apple Watch met 4G ook geen totale vervanging van de iPhone maar biedt wel een optie om op bepaalde momenten zonder je telefoon op stap te gaan. Bijvoorbeeld hardlopen in een onbekende omgeving zodat je het beginpunt kan terugvinden of ff snel naar de winkel (zonder mijn iPhone 6S plus).

  Ik vind het jammer dat KPN dit nog niet ondersteunt. Zodra dit mogelijk is, verkoop ik mijn series 2 voor een series 3 met 4G.

 • Profielfoto
  Jafo

  Jammer dat de testers er allemaal vanuit zijn gegaan dat het horloge een telefoon vervanger moet worden. Dat was m.i. niet de bedoeling van Apple en maakt dus de recensies waardeloos. (Vergelijkbaar met een test om met een DAF te gaan varen). Helaas weet ik op basis van dit artikel nog altijd niet hoe goed of slecht het horloge is.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  De rode stip is altijd aanwezig op de digital Crown?
  En is de Stanleys steel versie ook te koop zonder Hermes?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik ben aan het tubben: wordt dit dan mijn eerste Apple Watch?

  Ik had veel liever gezien dat er werk werd gemaakt van de batterijduur. De opgegeven 18 uur voor het non-4g model schrikt af, hoewel veel mensen aangeven er best twee dagen mee rond te komen.

  Ik had het liefst twee modellen series 3 gezien: de 4g die daadwerkelijk is gekomen, maar niet meer de 18 uur kan waarmaken, en een versie die volledig is geoptimaliseerd voor een langere batterijduur en dan opeens 36 uur meegaat. Bij zo’n scenario wordt het opeens interessant om het apparaat round the clock te gaan gebruiken als health monitor met bijvoorbeeld sleep tracking. Ook de gehoopte glucose monitor is het niet geworden.

  Dus, een non-4g series 3 of toch wachten op het beste met de series 4…

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Voor mij hoeft die 4G verbinding niet.
  Ik vind het zeer teleurstellend dat het RvS model niet in Nederland te koop is zonder de 4G

 • Profielfoto
  iCrazy

  4G op apple watch met data roaming zie ik liever zitten. Anders is het geen toevoeging.

 • Profielfoto
  tuuur

  Zonder 4g vind ik prima, kheb m’n telefoon toch wel op zak en heb ik die niet bij me dan wil ik ook niet gebeld worden ?

 • Profielfoto
  Neowip

  Ik vind het meer irritant dat de Stainless steel & Ceramic models nu niet eens een optie zijn. Neemt niet weg dat ik hoop dat de telco’s dit snel gaan ondersteunen want. Ondanks dat het niet vaak gebeurt dat ik m’n telefoon niet bij me heb, zou een handige aanvulling zijn voor die keuren dat het wel gebeurt.

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik vreesde er al voor dat de batterij de afknapper ging worden.
  Helemaal een iPhone vervangen moet hij niet maar 5 uur uithouden met 2 uur gesprek is toch een minimum.

  Ik zit hier wel op te wachten maar heb er goed aan gedaan om mijn huidige nog niet te verkopen.

 • Profielfoto
  Havelock

  Ze hebben vast wel geprobeerd om zo veel mogelijk optimaliseren.
  Buiten dat er zijn ook nog fouten in firmware en ik denk ook dat ze iets te vroeg hebben uitgeprobeerd en te testen.
  Er zal vast beter worden met die optimalisatie bij een update maar verwacht niet grote sprongen maar dat beter daar ben ik van overtuigd!

 • Profielfoto
  Havelock

  Jongens er is waarschijnlijk al een altanatief voor :
  Magic Launcher app die ook dingen aan en uit kan zetten en nog veel!

 • Profielfoto
  Ne0

  Volgende iPhone is ongetwijfeld ook met deze zelfde SIM constructie.
  Providers kunnen nu langzaam over en Apple kan tests doen

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Stainless steel is dus niet meer in Series3?

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Stainless steel is alleen beschikbaar in het 4G model.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Dus moet ik 4G uit buitenland gaan kopen?

 • Profielfoto
  niels

  Hebben ze bij de WSJ of bij OMT even gemist dat cellular op de Watch voorlopig alleen beschikbaar is voor native Apple apps?

 • Profielfoto
  Supersut

  Ik vind het allemaal fantastisch.

  In 1982, jawel, voor de golfoorlogen, keek ik naar de tv serie Knight Rider. Michael Knight brulde tegen zijn horloge om hulp en zijn auto KITT kwam met gierende banden om de hoek zetten.

  In 2018 brul ik tegen mijn AppWatch series 3 4G en de zwarte Tesla komt met gierende banden om de hoek zetten zodat ik die warme croissantjes nog net op tijd bij mijn schatje kan brengen.. Een jongensdroom komt uit. Een wonder der techniek zou Chriet Titulaer zeggen. Wie?

  En dan zijn er nu ‚Äúprofessionele reviewers‚ÄĚ die lopen te zeiken dat de batterij snel leeg is??? Ik vind die Watch 4G een grotere prestatie dan de iPhone X. Maar het is toch niet bedoeld als vervanging van een iphone? Do not put this cat in a microwave‚Ķ De Watch 4G lijkt mij bedoelt om bereikbaar te zijn en urgenties af te kunnen handelen. Ik heb geen telefoon nodig als ik ga hardlopen maar wel heel graag kunnen bellen of gebeld worden voor urgenties. Ondanks de bereikbaarheid geeft het mij vrijheid.

  Het zou jammer zijn als providers hiervoor geld rekenen. Je gaat geen lange gesprekken op je Watch . Misschien 2 uurtjes muziek streamen met Apple Music. Apple heeft dit waarschijnlijk gedaan zodat de providers die elektronische simkaart gaan adopteren. Die zie je straks weer terug in de iPhone.

  Ik hoop in ieder geval dat die snel op de NL-se markt komt.. Daarna een Tesla kopen… Eentje met inductielader…

 • Profielfoto
  MEEUW

  @supersut Je tesla kan nog lang niet zelf croissantjes brengen.Je tesla kan in 2018 echt nog niet zeflstandig rijden en kan niet met stem commando zelf dingen uitvoeren.
  En wie laad die croissantjes in je auto ? Of moet je daar nog een keer voor bellen ?
  Dus die jongensdroom is er nog lang niet.
  En de wonder der techniek is er dus ook nog lang niet.

  En mijn jongensdroom is dat ik geen urgenties heb, maar geniet van leven.Inplaats van verslaafd alleen naar schermpjes te kijken en niet normaal gesprek met iemand te kunnen voeren omdat hij of zij “urgenties” heeft.
  Dat lijk mij pas vrijheid.(en rijkdom)

  En je gaat inderdaad geen lange gesprekken op je watch maken, want de batterij houd dat niet vol….

  vandaar de kritiek van professionele reviewers.
  Ik hoop dat je in 2018 een test ritje kan maken in een Tesla.
  En dat je schatje niet op vakantie wil naar Marseille of Bordeaux. Want dat haal de Tesla niet.

 • Profielfoto
  gipsman

  Is de LTE connection softwarematig of zit er in de watch 3 een la’tje (ik bedoel een tray, sleuf, schuifje ?) voor een SIM die de provider gaat afleveren?
  Kan je, m.a.w. de watch NU kopen in Duitsland, Frankrijk, USA en er in 2018 een Belgische/Nederlandse SIM in pluggen? Of kan de buitenlandse Series 3 gewoon een software update krijgen om in BE/NL te werken?

 • Profielfoto
  MEEUW

  @MEEUW https://www.tesla.com/nl_NL/blog/summon-your-tesla-your-phone

  Is er een wet dat auto’s zonder bestuurders mogen rijden dan ?
  Is er een auto die volledig zonder bestuurder kan rijden in het verkeer ?(veilig)
  Dacht het allemaal nog lang niet.

  @gipsman, lees even goed….

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik dacht er eerst heel zeker van te zijn dat mijn eerste Apple Watch de komende met LTE zou gaan worden.
  Maar nu stap ik daar maar vanaf. Reden: er is nog helemaal geen contract afgesloten met Nederlandse providers (zou die van mij daar √ľberhaupt wel bij zitten?), onbekend is wanneer dat contract tot stand komt.
  Ook is het in Europa buiten Nederland niet te gebruiken (of slechts tegen hogere kosten?).
  Daarnaast de kortere batterijduur en aanschaffen van dit horloge buiten Nederland is niet wenselijk, want dan kan je er niet mee bellen in Nederland.

  Al met al: teveel beperkingen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessante reviews en ik vind het juist leuk dat ze de extremen hebben opgezocht; de uitdaging om te kijken in hoeverre de Apple Watch 4G de iPhone kan vervangen. Boeiend! Maar dat lukt dus meestal nog (lang) niet. Dat telefoneren via de Apple Watch prima werkt wisten we natuurlijk al lang, maar dan via de iPhone. Ik neem elke dag wel één of meerdere telefoontjes op via mijn Watch (allereerste generatie) en inderdaad: mensen zijn stomverbaasd als je vertelt dat je via je Watch staat te bellen.

  Overigens zijn de dagen dat je lang tegen een ladend scherm zat aan te kijken al tijden voorbij. Zelfs mijn eerste model Apple Watch laat me nooit langer dan twee of drie seconden wachten bij hooguit twee of drie apps, zoals nieuws en weer. Sinds WatchOS 3 en nu nog sneller met WatchOS 4.

  Supersut: ik ben het helemaal met je eens hoor. Meeuw moet niet zo zeuren! ? Een jongensdroom komt uit (en meisjesdromen vast ook wel). Michael Knight die KITT roept via zijn horloge. En wat dacht je van Star Trek? Er kómt een tijd dat we tegen onze Apple Watch zeggen: beam me up, Siri..!! ?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik zie dat ik de Series 3 GPS nog niet eens hoef te kopen nu. Ik gebruik nog een iPhone 5 en die werkt niet samen met deze nieuwe Apple Watch…..