Pixelmator Pro en Vectormator dit najaar beschikbaar

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Hoewel Photoshop nog steeds de meest bekende fotobewerker is, zijn er uitstekende alternatieven. Pixelmator is onder Mac-gebruikers een populaire app die al jaren bestaat. Nu komt er een nieuwe app van het Pixelmator-team, namelijk Pixelmator Pro

Het is onduidelijk of de huidige ‘standaard’ versie van Pixelmator nog doorontwikkeld wordt, maar Pixelmator Pro lijkt een serieuze opvolger. De app krijgt een nieuwe interface, verbeterde functies en meer.

Nieuwe interface, helemaal Mac

Terwijl concurrent Affinity Photo de overstap naar Windows maakt, legt Pixelmator Pro juist de focus op macOS. De nieuwe interface doet aan de Foto’s-app van macOS denken. De losse vensters met tools, lagen en meer hebben plaats gemaakt voor √©√©n venster met panelen aan de linker- en rechterkant. Dit werkt overzichtelijker op een klein scherm en laat je het venster gemakkelijk groter of kleiner maken.

pixelmator pro whirlwind
Klik/tap voor groter.

Machine Learning voor meer gemak

Niemand ontkomt aan het gebruik van Machine Learning (kunstmatige intelligentie) en ook Pixelmator Pro gaat deze techniek nuttig inzetten. De app gebruikt Apple’s CoreML-framework om lagen automatisch een naam te geven aan de hand van de inhoud van die laag. Zo heb je niet langer talloze naamloze lagen, maar een automatische¬†naam bij iedere laag.¬†Verder wordt kunstmatige intelligentie gebruikt voor het automatisch detecteren van de horizon op foto’s en reparatie- en selectie-tools.

Bestaande tools verbeterd

Alle bestaande tools uit Pixelmator blijven behouden, maar worden verbeterd en uitgebreid. Als grote vernieuwingen noemt de ontwikkelaar betere tools voor het maken van een lay-out, meer brushes voor digitaal schilderen en ondersteuning voor RAW beeldverwerking. Alle aanpassingen zijn niet-destructief en kunnen als herbruikbare presets opgeslagen worden. Pixelmator Pro zal compatibel zijn met het nieuwe HEIF-formaat voor afbeeldingen dat wordt gebruikt in iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264).

pixelmator pro text
Klik/tap voor groter.

Vectormator als losse app

De Vector-modus die al enige tijd in Pixelmator verborgen zit (druk op cmd + shift + v), wordt uitgebreid en komt later als losse app uit. Zo gaat het Pixelmator-team ook concurreren met Adobe Illustrator en Affinity Designer. Wanneer de app genaamd Vectormator uitkomt is nog onduidelijk, dit is in ieder geval niet gelijk met Pixelmator Pro. De precieze functies van Vectormator zijn nog in nevelen gehuld.

vectormator
De Vectormator-modus in Pixelmator 2.2 – Klik/tap voor groter

Prijs nog onbekend

Wat Pixelmator Pro gaat kosten is nog niet bekend gemaakt. De ontwikkelaar benadrukt de app zo betaalbaar mogelijk te willen houden, maar hint naar een prijs die hoger is dan de ‚ā¨ 33,- die Pixelmator momenteel kost. Pixelmator Pro zal uitsluitend beschikbaar zijn via de Mac App Store en vereist macOS 10.13 High Sierra.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Prachtig. Nu nog een waardige indesign vervanger!

 • Profielfoto
  donut

  De raw converter van Pixelmator is niet best-
  en dan doet de rest er ook niet meer toe…
  (hoewel zeer kunstmatig intelligent met nadruk op kunstmatig.)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple Pages misschien als vervanger voor InDesign? ^

 • Profielfoto
  xaddict

  Affinity Photo is al helemaal Mac (native code) ipv die Adobe rommel (Java) dus het is ze gegund dat ze hun userbase groter maken.

  Ook gaat Affinity binnenkort met een inDesign alternatief komen. Dat zeggen ze al een hele tijd in hun blog. Het is gebaseerd op de vroegere Serif tool, PagePlus.

  Mooie indesign alternatief voor kleine projecten zijn Swift Publisher en Scribus (gratis). Niet Apple pages dat qua layout tools nieteens in de buurt van inDesign komt

 • Profielfoto
  ajschot

  InDisign vervanger?? die is er allang van Affinity

  https://itunes.apple.com/nl/app/affinity-designer/id824171161?mt=12

 • Profielfoto
  sanderman

  nee AJ,dat heb je mis.

  Affinity > Adobe
  ————————-
  Photo > Photoshop
  Designer > Illustrator
  Publisher > Indesign

  Dat zijn de concurrenten. Maar: Affinity’s Publisher bestaat nog niet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @xaddict:

  Volgens mij is die Adobe rommel geschreven in C++ net zoals Affinity Photo.

 • Profielfoto
  wensink

  @xaddict Adobe geschreven in Java??

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik hoop dat er nu ondersteuning komt voor bitmap (puur z/w) afbeeldingen, tenzij het een feature is die ik nog niet gevonden heb.

  Ik ben nu zo gewoon aan enkele specifieke mogelijkheden van PS dat het moeilijk wordt om om te schakelen hoe graag ik het ook wil doen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De installers bij Adobe zijn in Java – dat is het waardeloze van alles. Je hebt alleen Java nodig om het product te installeren en updaten. Verder doet Java helemaal niets met de app. En als je helemaal de hoofdprijs te pakken hebt en een Adobe app uit een iets latere (eigen) generatie dan moet je werken met dat eigen Adobe Air Framework. Dat was ongeveer net zo’n plezierige ervaring als een pikvogelpijltje door je trommelvlies gegooid krijgen.

  Het verschil tussen Adobe en Affinity is vooral performance. Wanneer je geen Adobe software op je computer hebt staan maar wel twee Affinity apps gebruikt dan weet ik 110% zeker dat je twee jaar langer met je hardware kunt blijven werken. De Mac apps van Affinity zijn native en geen ports van Windows versies. En andersom is dat ook niet het geval maar goed ik weet niet hoe de performance van de Windows versies zijn. Die van de Mac zijn extreem goed, je voelt nergens dat je een extreem zwaar en gecompliceerd programma op je computer hebt staan.

  Adobe is een zwaar lelijk bedrijf waarschijnlijk is het nog saaier dan Apple. Ze zijn liever lui dan moe.
  Voorbeeldje. Offici√ęle iOS UI kits van Apple.

  Dit is waar het allemaal om draait en wat mensen nooit zo serieus nemen. We zijn gewoon gewend om 1TB SSD upgrade te moeten kopen terwijl als je fatsoenlijke software gebruikt je makkelijk met 256GB kunt werken.
  Precies dezelfde bestanden alleen opgeslagen in de juiste apps.
  Adobe begint pas te werken/bewegen wanneer ze zien dat er concurrentie op de loer ligt. Sketch neemt 40% van hun (Photoshop) gebruikers af dus dan wordt er snel een Adobe XD (fancy) teampje opgericht en een alternatief gemaakt. Uiteindelijk betaal je voor 800 apps in de familie terwijl je maar twee goeie nodig hebt.

 • Profielfoto
  joram

  Ik hoop dat met de “pro” versie van Pixelmator er dan ook meer aandacht wordt geschonken aan de werkelijke pro-werkzaamheden van onder andere ontwerpers. Bijvoorbeeld CMYK-modus, export opties voor het leveren aan drukkers, maar ook pixel-perfect opties en artboards voor webdesigners en zo.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind de software van Adobe erg hard achteruit gaan. Steeds nieuwe functies toevoegen terwijl de bugs nog niet uit de bestaande versie zijn. Altijd leuk als je illustrator installeert, die vraag of je de oude JAVA wil installeren.
  Adobe heeft geluk dat Affinity alleen op Mac werkt, als het ook op PC zou werken dan zou ik het bij studenten voorschrijven. Het kost even wat tijd om aan te wennen maar daarna ben je net zo snel met Affinity Photo als met Photoshop.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik hoop op een goedkope upgrade vanuit de huidige verzie

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb altijd veel moeite gehad met de pikzwarte interface van Pixelmator. Ik kan het contrast met iconen en teksten slecht onderscheiden (kleurenblind) terwijl de UI bij Photoshop en Affinity wel donker is maar met een veel beter contrast.

 • Profielfoto
  Edwin

  Adobe heeft geluk dat Affinity alleen op Mac werkt, als het ook op PC zou werken dan zou ik het bij studenten voorschrijven. Het kost even wat tijd om aan te wennen maar daarna ben je net zo snel met Affinity Photo als met Photoshop.

  Affinity is er inmiddels ook voor WIndows https://affinity.serif.com/en-gb/photo/