Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 september 2017

Pixelmator Pro en Vectormator dit najaar beschikbaar

Hoewel Photoshop nog steeds de meest bekende fotobewerker is, zijn er uitstekende alternatieven. Pixelmator is onder Mac-gebruikers een populaire app die al jaren bestaat. Nu komt er een nieuwe app van het Pixelmator-team, namelijk Pixelmator Pro

Het is onduidelijk of de huidige ‘standaard’ versie van Pixelmator nog doorontwikkeld wordt, maar Pixelmator Pro lijkt een serieuze opvolger. De app krijgt een nieuwe interface, verbeterde functies en meer.

Nieuwe interface, helemaal Mac

Terwijl concurrent Affinity Photo de overstap naar Windows maakt, legt Pixelmator Pro juist de focus op macOS. De nieuwe interface doet aan de Foto’s-app van macOS denken. De losse vensters met tools, lagen en meer hebben plaats gemaakt voor één venster met panelen aan de linker- en rechterkant. Dit werkt overzichtelijker op een klein scherm en laat je het venster gemakkelijk groter of kleiner maken.

pixelmator pro
Klik/tap voor groter.

Machine Learning voor meer gemak

Niemand ontkomt aan het gebruik van Machine Learning (kunstmatige intelligentie) en ook Pixelmator Pro gaat deze techniek nuttig inzetten. De app gebruikt Apple’s CoreML-framework om lagen automatisch een naam te geven aan de hand van de inhoud van die laag. Zo heb je niet langer talloze naamloze lagen, maar een automatische naam bij iedere laag. Verder wordt kunstmatige intelligentie gebruikt voor het automatisch detecteren van de horizon op foto’s en reparatie- en selectie-tools.

Bestaande tools verbeterd

Alle bestaande tools uit Pixelmator blijven behouden, maar worden verbeterd en uitgebreid. Als grote vernieuwingen noemt de ontwikkelaar betere tools voor het maken van een lay-out, meer brushes voor digitaal schilderen en ondersteuning voor RAW beeldverwerking. Alle aanpassingen zijn niet-destructief en kunnen als herbruikbare presets opgeslagen worden. Pixelmator Pro zal compatibel zijn met het nieuwe HEIF-formaat voor afbeeldingen dat wordt gebruikt in iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264).

Klik/tap voor groter.

Vectormator als losse app

De Vector-modus die al enige tijd in Pixelmator verborgen zit (druk op cmd + shift + v), wordt uitgebreid en komt later als losse app uit. Zo gaat het Pixelmator-team ook concurreren met Adobe Illustrator en Affinity Designer. Wanneer de app genaamd Vectormator uitkomt is nog onduidelijk, dit is in ieder geval niet gelijk met Pixelmator Pro. De precieze functies van Vectormator zijn nog in nevelen gehuld.

De Vectormator-modus in Pixelmator 2.2 – Klik/tap voor groter

Prijs nog onbekend

Wat Pixelmator Pro gaat kosten is nog niet bekend gemaakt. De ontwikkelaar benadrukt de app zo betaalbaar mogelijk te willen houden, maar hint naar een prijs die hoger is dan de € 33,- die Pixelmator momenteel kost. Pixelmator Pro zal uitsluitend beschikbaar zijn via de Mac App Store en vereist macOS 10.13 High Sierra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pixelmator Pro en Vectormator dit najaar beschikbaar
Sluiten