De radicaal nieuwe iPhone X is één en al scherm

Apple rmens 12 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Apple heeft niet twee, maar drie nieuwe iPhones onthuld. Naast de iPhone 8 en iPhone 8 Plus is er de iPhone X. Je spreekt het uit als ‘iPhone Ten’. Dit is de meest vernieuwende iPhone sinds tijden, met edge-to-edge OLED-scherm.

De iPhone X komt in twee kleuren en vervangt Touch ID door een gezichts­scanner die Face ID heet. Dit is volgens Apple aanzienlijk veiliger dan Touch ID en veel meer dan alleen een camera die je gezicht herkent.

5,8-inch Super Retina Display

De iPhone X bestaat voor het grootste deel uit het Super Retina Display. Het is edge-to-edge en 5,8-inch groot. De resolutie is 2436 bij 1125 pixels met een scherpte van 458 pixels per inch. Het scherm beschikt over True Tone. Dat wil zeggen dat de kleurtinten van het scherm automatisch worden aangepast aan het omgevingslicht. De iPad Pro heeft deze functie al langer. Een film of serie kijken kan ook prima, want er is ondersteuning voor brede kleurweer­gave (P3), HDR en zelfs Dolby Vision.

Klik/tap voor groter.

Groter scherm, compact ontwerp

Omdat het scherm bijna de hele voorkant bedekt, is de iPhone X opvallend compact. Het scherm volgt de rondingen van het design, helemaal tot aan de hoeken. Het toestel is slechts iets groter dan de iPhone 8 met 4,7-inch scherm en aanzienlijk kleiner dan de 5,5-inch iPhone 8 Plus. De voor- en achterkant zijn geheel van glas. Om de iPhone X loopt een roestvrijstalen band die het toestel extra verstevigt.

Vergelijking iPhone 8 (4,7-inch), iPhone 8 Plus (5,5-inch) en iPhone X (5,8-inch) – Klik/tap voor groter.

Face ID vervangt Touch ID

Door het vervallen van de home-knop, is er ook geen vingerafdrukscanner meer. Apple heeft Touch ID vervangen door Face ID. Deze gezichtsscanner is volgens Apple veiliger dan Touch ID en doet veel meer dan een foto van je gezicht maken en vergelijken. Aan de voorkant van de iPhone X zit een infraroodcamera, een infraroodbelichter en een rasterprojector. Deze scanner je gezicht op meer dan 30.000 punten en werken door de infrarood-technologie ook in het donker.

Volgens Apple is de kans dat dat de vingerafdruk van een ander je telefoon ontgrendelt 1 op 50.000. De kans dat het gezicht van een ander je telefoon ontgrendelt is 1 op 1.000.000. Dat maakt Face ID veiliger dan Touch ID.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Homeknop wordt homebalk

Deze knop aan de voorkant is vervangen door een virtuele knop in de vorm van een balk, die altijd onderaan het scherm te zien is. Om de iPhone X te ontgrendelen, veeg je de balk gewoon naar boven. Met dezelfde beweging ga je terug naar het home-scherm. Siri is door middel van de knop aan de zijkant te activeren, of met “Hey Siri”.

Werking van de nieuwe homebalk – Klik/tap voor groter.

Fun met Face ID

Apple gebruikt de gezichtsscanner niet alleen voor serieuze zaken, je kunt er ook lol mee hebben. De iPhone X beschikt over zogenaamde Animoji. Dit zijn emoji die je gezichtsuitdrukking overnemen. Zo kun je kijken als een bezorgde pande, een knikkende eenhoorn of, jawel, een breed lachende drol.

Animoji ik actie – Klik/tap voor groter.

Compleet nieuwe camera

De iPhone X heeft net als de iPhone 8 Plus twee camera’s van 12 megapixels. Het toestel beschikt ook over een snellere autofocus bij minder licht en een nieuwe sensor van 12 megapixels. Beide sensoren zijn optisch gestabiliseerd, wat bij het gebruik van de zoomlens voor een scherpere foto moet zorgen.

De iPhone X filmt in 4k met 60 fps en maakt slow-motion-beelden in Full HD met 240fps. Daarnaast is er een een nieuwe flitser met vier LED-lichtjes.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe A11 Bionic-chip

Net als de iPhone 8 bevat de iPhone X de nieuwe A11 Bionic-chip. Deze heeft zes cores en beschikt over 4,3 miljard transistors. Er zijn vier energiezuinige cores zijn die 70 procent sneller zijn dan de A10 Fusion-chip, en de twee prestatie-cores zijn tot 25 procent sneller. Als je even een turboboost nodig hebt, kan de iPhone alle zes cores tegelijk aanspreken. De GPU is 30 procent sneller, maar toch 50 zuiniger dan zijn voorganger.

Klik/tap voor groter.

Vanaf 27 oktober te bestellen

De iPhone X is vanaf 27 oktober te bestellen in spacegrijs en zwart. De eerste bestellingen worden 3 november verzonden. Het 64GB-model heeft een prijs van € 1159. Er is ook een variant met 256GB voor € 1329.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen