Microsoft Office 2019 komt volgend jaar, abonnement niet verplicht

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Microsoft wil héél graag dat je overstapt naar Office 365 en maandelijks voor Word, Excel, PowerPoint en Outlook gaat betalen. Ben je dat nog niet klaar voor? Dan kun je volgend jaar nog gewoon een losse licentie voor Office 2019 aanschaffen.

De nieuwe Office-versie zal in de tweede helft van 2018 beschikbaar zijn en de eerste beta’s worden begin dat jaar verwacht. Dat heeft Microsoft tijdens zijn jaarlijkse Ignite conferentie in Orlando aangekondigd.

Nieuwe functies voor Excel en PowerPoint

Microsoft is nog niet erg spraakzaak over de nieuwe functies van Office 2019, maar zegt dat de focus op Excel en PowerPoint zal liggen. Excel krijgt nieuwe formules en grafieken die het analyseren van grote hoeveelheden data makkelijk maken. PowerPoint krijgt nieuwe animaties zoals Morph en Zoom voor een gelikte presentatie.

De aankondiging bevatte geen verwijzing naar de Mac, maar sinds enige tijd brengt Microsoft nieuwe Office-versies tegelijk voor Windows en Mac uit.

office-yosemite-16x9
Klik/tap voor groter.

Office 2011 niet compatibel met High Sierra

Met de release van macOS High Sierra komt een eind aan de ondersteuning voor Office 2011. Microsoft zegt de compatibiliteit niet te kunnen garanderen en brengt ook geen updates meer uit. Gebruikers wordt geadviseerd te updaten naar Office 2016, dat nog tot minimaal tot oktober 2020 ondersteuning krijgt.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Office 2011 werkt nog steeds onder MacOs High Siërra, deze werd twee a drie weken geleden nog ge-update
  Echter ik werk nu ruim een jaar met Office 365, en ben er blij mee.
  Ik zit niet echt te wachten op Office 2019, echter waar ik wel op wacht is, dat ik mijn Microsoft Outlook agenda kan synchroniseren met mijn OneDrive agenda.

  Gr

 • Profielfoto
  schnhvn

  Microsoft is nog niet erg spraakzaak spraakzaam ?;-)

 • Profielfoto
  bakker

  En wat met Visual Basic? Enkel 2011 is daarin compleet en bedrijfszeker.
  Ik maak me zorgen!

 • Profielfoto
  WillemZ

  Op mijn Windows machine draai ik nog altijd Office 2007.
  Meer heb ik niet nodig, alle documenten die ik via email krijg kan ik geopend krijgen.
  Het verbaast me weer hoe snel software op de Mac het niet meer doet.

 • Profielfoto
  .

  Op mijn Windows machine draai ik nog altijd Office 2007.
  Meer heb ik niet nodig, alle documenten die ik via email krijg kan ik geopend krijgen.
  Het verbaast me weer hoe snel software op de Mac het niet meer doet.

  Tja, je zult dan waarschijnlijk ook nog op XP zitten met je windows machine…

 • Profielfoto
  McJohn

  Zou dat ook niet een reden zijn waarom ze claimen dat Office 2011 niet werkt op High Sierra, om de verkoop van Office 2016 aan te porren? Ik lees her en der dat de 2011 editie wel schijnt te werken op HS?

 • Profielfoto
  Athens56

  Office 2011 werkt zonder problemen op een iMac Mid 2010.
  Waarvan akte!

 • Profielfoto
  Athens56

  Uiteraard in combinatie met High Sierra

 • Profielfoto
  yanmik

  Office 2007 draait hier nog altijd op iMac Late 2012
  Mac OS Sierra

  Ga toch binnenkort echt eens overstappen naar iWork.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb van in het begin iWork en dat doet alles wat ik moet doen. In 2012 heb ik ergens Office 2011 aangeschaft. Omdat ik voor Word af en toe toch nodig had. Ik was al een tijdje aan het uitkijken naar de 2016 versie maar als ik weet dat de 2019 in 2018 ook voor de Mac komt wil ik eigenlijk nog liever wachten. Vooral omdat dit voor mij niet noodzakelijk is.

  Wat ik gewoon wel weer jammer vind is dat je dure software koopt en er dan plots beslist wordt om het op te geven en geen ondersteuning meer te bieden. Je hebt dit product uiteindelijk toch gekocht om een bepaalde reden? En dat zou moeten blijven werken. Natuurlijk, ik weet ook wel, oudere software werkt nu éénmaal niet op nieuwere soft of hardware. Maar van 2011 dat is nu dus 5j. Zo oud is dat nu toch eigenlijk niet? Voor hardware wel, maar is dat dan voor software ook zo snel?

  iMac Lover: Wat ik me afvraag, jij hebt een abonnement begrijp ik. Maar heb jij dan sowieso niet recht op de nieuwe versie? Jouw licentie gaat dan toch gewoon door? Of zie ik dat verkeerd?

 • Profielfoto
  html-junky

  Na 7 jaar gebruik vind ik het niet heel raar dat Microsoft stopt met ondersteuning van office 2011 volgend jaar

 • Profielfoto
  Ome Kor

  De ondersteuning stopt al op 10 oktober dit jaar.
  Bron

 • Profielfoto
  lord anubis

  Jammer wamt 2011 werkt beter betrouwbaarder dan 2016. Zeker op het gebied van vba.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @DBLCreations ik neem aan dat Microsoft gewoon de nieuwste release uit rolt naar Office 365 gebruikers.
  Eigenlijk vind ik een dergelijk abonnement niet eens zo duur a € 7.– p/m

  Gr

 • Profielfoto
  mowat

  Op mijn oudste iMac (2007 -SL) draait Microsoft Office 2004 , op mijn nieuwste (2015 – Sierra) Microsoft Office 2008. Nog nooit problemen mee gehad. Ook niet met de dagelijkse uitwisseling naar mijn Windows computer (2002 – XP – MO 2000)
  Volgens mensen hier op het forum zou ook High sierra nog geen problemen hebben met M.O.2008 .

 • Profielfoto
  WillemZ

  Op mijn Windows machine draai ik nog altijd Office 2007.
  Meer heb ik niet nodig, alle documenten die ik via email krijg kan ik geopend krijgen.
  Het verbaast me weer hoe snel software op de Mac het niet meer doet.

  Tja, je zult dan waarschijnlijk ook nog op XP zitten met je windows machine…

  Och knul, een opmerking die je niet hindert vanwege gebrek aan enige kennis…

  Je kan wel zeggen dat onder Windows 10 alle software van de afgelopen 20 jaar nog gewoon draait.
  Kleine uitzonderingen daargelaten.
  Zelf vrijwel nooit last van gehad in alle tussenliggende versies van Windows.
  Heerlijk, zo’n Windows machine. Daar valt tenminste nog mee te werken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er komt dus vrij snel een nieuwe Office versie aan. Ik moet zeggen dat Word van Office 2016 redelijk goed werkt; met Word 2011 hadden we bij het bedrijf waar ik werk veel meer problemen op onze iMacs. Toch heb je ook bij Word 2016 nog onverklaarbare problemen zoals plotselinge crashes van het document of problemen met het opslaan, vooral als je dat een aantal keer achter elkaar hebt gedaan.

  Het bedrijf waar ik werk is van Office 365 gewoon weer overgestapt op losse licenties. Office 365 is gewoon geld-uit-de-zak-klopperij. Jaarlijks een flink bedrag betalen, terwijl je met losse licenties veel minder geld kwijt bent. Je betaalt 1x en kunt dan weer jarenlang vooruit.

  Irritant dat we nog altijd aangewezen zijn op Microsoft Office, voor Word en Excel vooral. En erg jammer (en slecht) dat Apple er nooit in is geslaagd om met Pages en Numbers een behoorlijk alternatief voor MS Office te maken. Het is toch minder uitgebreid, lastiger in gebruik en slechter. Ik heb liever helemaal niets van Microsoft op mijn Mac!!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik heb liever helemaal niets van Microsoft op mijn Mac!!

  Wat een zeurpieterij weer.

 • Profielfoto
  iGuy

  Via studentenlicentie werk ik al een tijdje met Office 2016, en na de eerste bugfixes werkte het een stuk soepeler en efficiënter qua geheugengebruik dan de 2011 versie. Daarnaast krijg je bijna elke maand nog netjes nieuwe functies en verbeteringen. iWork al een tijdje geleden afgeschreven: dat is leuk om sinterklaasgedichtjes of een simpel tabelletje in te maken, maar echt naadloos samenwerken met Office documenten lukt niet echt.
  Na 8 jaar een gelicenseerd programma niet meer ondersteunen lijkt me ook niet echt een big deal, er zijn programma’s die het aardig wat bonter maken. Zo waren de oude iWork documenten niet meer naadloos uit te wisselen met de nieuwere iWork, maar moest het allemaal geconverteerd worden.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik heb sinds enige tijd Office 365 en ben er wel blij mee. Vooral handige is dat je via Office.com aan je bestanden kunt werken.

 • Profielfoto
  cmug

  Altijd grappig weer te lezen op een Mac forum. Zodra er iets over MS office in het nieuws is, komen er altijd reactie’s waarvan de teneur is : Ooh wat fantastische is MS Office.
  Fijn: gebruik die software die je prettig vindt werken, denk ik dan altijd maar.

 • Profielfoto
  KR1275

  Er komt dus vrij snel een nieuwe Office versie aan. Ik moet zeggen dat Word van Office 2016 redelijk goed werkt; met Word 2011 hadden we bij het bedrijf waar ik werk veel meer problemen op onze iMacs. Toch heb je ook bij Word 2016 nog onverklaarbare problemen zoals plotselinge crashes van het document of problemen met het opslaan, vooral als je dat een aantal keer achter elkaar hebt gedaan.

  Het bedrijf waar ik werk is van Office 365 gewoon weer overgestapt op losse licenties. Office 365 is gewoon geld-uit-de-zak-klopperij. Jaarlijks een flink bedrag betalen, terwijl je met losse licenties veel minder geld kwijt bent. Je betaalt 1x en kunt dan weer jarenlang vooruit.

  Irritant dat we nog altijd aangewezen zijn op Microsoft Office, voor Word en Excel vooral. En erg jammer (en slecht) dat Apple er nooit in is geslaagd om met Pages en Numbers een behoorlijk alternatief voor MS Office te maken. Het is toch minder uitgebreid, lastiger in gebruik en slechter. Ik heb liever helemaal niets van Microsoft op mijn Mac!!

  Voor veel bedrijven heeft 365 meer voordelen dan alleen de aanschafkosten. Vooral grote bedrijven die met Outlook en SharePoint werken. Ze hebben altijd de nieuwste versies en ze hoeven geen servers meer te onderhouden. Dat kost erg veel, dus gemakkelijk bespaard. Wij werken ook met 365 (Windows) en ik vind het niks: traag, ligt er soms uit, maar ja… het is veel goedkoper dan eigen servers en software.

  Via deze regeling mag ik thuis het hele pakket (meest uitgebreide versie) voor 12€ aanschaffen. Dat heb ik gedaan natuurlijk en het bevalt prima. Outlook vind ik erg fijn werken, daar kan geen Apple Mail tegenop. Jammer dat een paar interessante functies die op de windows versie niet op de mac versie zitten. Ik mis vooral in outlook ‘legen prullenbak bij afsluiten outlook’.
  In 2016 hebben ze overigens die irritante ‘database opnieuw opbouwen’ opgelost.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations ik neem aan dat Microsoft gewoon de nieuwste release uit rolt naar Office 365 gebruikers.
  Eigenlijk vind ik een dergelijk abonnement niet eens zo duur a € 7.– p/m

  Gr

  Als je dat veel gebruikt maakt dat inderdaad niet zoveel uit. Ik gebruik dat heel erg zelden. Ik gebruik veel liever Pages ook trouwens, minder druk. Maar das meer een persoonlijke voorkeur.

  Word gebruik ik af en toe toch nog omdat er een paar dingen anders gebeuren zoals het knippen en plakken en kopiéren van tekst.

  Ik heb al een maandelijks abonnement bij Adobe voor de gehele cc suite en dat vind ik voldoende. Ik heb het niet zo met overal abonnement aan te schaffen. Ik koop liever het volledige product. Natuurlijk komt er na enige tijd geen updates niet meer voor een bepaalde software, maar dat blijf ik jammer vinden. Ik vind eens je een software product aanschaft aan de volle prijs dat ze dat moeten blijven updaten (of tenminste blijven ondersteunen) zodat het op nieuwe hard en software toch ook nog een werking heeft. Maar dat zou natuurlijk de verkoop van hun nieuwe speeltjes niet ten goede komen, dat begrijp ik maar al te goed. Maar zoals in mijn voorbeeld, iemand die misschien één keer in de maand Word open doet, daar ga ik geen abonnement voor aan.

  Aan de andere kant geeft dit mij ook het voordeel dat ik bv een versie kan overslaan en dat ik waarschijnlijk gewoon de 2018/2019 versie ga kunnen aanschaffen.

  cmug 4 uur geleden
  Altijd grappig weer te lezen op een Mac forum. Zodra er iets over MS office in het nieuws is, komen er altijd reactie’s waarvan de teneur is : Ooh wat fantastische is MS Office.
  Fijn: gebruik die software die je prettig vindt werken, denk ik dan altijd maar.

  En omdat wij hier Apple gebruikers zijn ga jij er vanuit dat wij niets van MS moeten weten? MS Office is een goed programma (ik gebruik vooral graag Word en Powerpoint), dat is altijd zo geweest, ook toen ik mijn eigen computers met windows er op bouwde. Ik heb iWork leren kennen en vind Pages ook heel erg prettig werken en ik vind het ook veel minder druk.

  Wat ik grappig vind is dat mensen zoals jij, die (daar ga ik vanuit), Windows gebruikers zijn en die toch maar hier zich komen uitdrukken en van die reacties plaatsen die totaal overbodig zijn. Waarom toch? Tijd teveel? Verveling?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @DBLCreations wat velen niet weten; bij een Office 365 abonnement van Microsoft krijgen gebruikers 1 TByte cloud opslag ( OneDrive )
  Ik maak zo af en toe draaitabellen in Microsft Excel ), wat ik in Apple Numbers niet ben tegen gekomen.
  Ook invoer formulieren ontwerpen in Excel maken is een fluitje van een cent.

  Daarom prefereer ik MS Office boven iWork

 • Profielfoto
  VxP

  Ik ben minder positief over office 365. Op mijn mac 2016 draait vooral powerpoint traag, veel vertraging bij switchen van tabjes en ook regelmatig problemen bij collegas die de ppt’s openen op een windows pc.
  Daarnaast is microsoft groot fan van muiskliks want om bepaalde acties uit te voeren moet je vaak enorm veel klikken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations wat velen niet weten; bij een Office 365 abonnement van Microsoft krijgen gebruikers 1 TByte cloud opslag ( OneDrive )
  Ik maak zo af en toe draaitabellen in Microsft Excel ), wat ik in Apple Numbers niet ben tegen gekomen.
  Ook invoer formulieren ontwerpen in Excel maken is een fluitje van een cent.

  Daarom prefereer ik MS Office boven iWork

  Dat begrijp ik erg goed! Ik gebruik dat niet echt, dus kan daar niet over meepraten maar geloof je zeker als je dat zegt!

  Ik weet dat je idd 1TB aan cloud opslag krijgt, maar daar hoef ik het ook niet voor te doen. Ik denk dat je bij Apple 1TB krijgt voor minder dan de €7/ maand en ik heb overigens een NAS en DAS waar ik erg veel data op kwijt kan.

  Maar nog eens, ik begrijp jouw situatie heel erg goed. Maar voor mij is het “weggesmeten” geld en daarom prefereer ik dan toch gewoon een aankoop van een volledige licentie:-)

 • Profielfoto
  mowat

  Ik hoor hier in feite weinig of geen gebruikers die voor Open-/libre-/neo-Office opteren. Nochtans staat opensource dicht bij OS en zou dit gratis systeem geheel compatibel zijn met MicrosoftOffice en zelfs meer onderdelen hebben. Ik heb het zelf ooit gebruikt als deel van een linuxsysteem en toen liep dat perfect. Zijn er meer die er ervaring mee hebben want het zou misschien , als het ook met High Sierra werkt , een goede vervanger kunnen zijn voor mijn MS Office 2004 en 2008. Of toch het ook gratis Pages,numbers en keynote gaan aanleren?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoor hier in feite weinig of geen gebruikers die voor Open-/libre-/neo-Office opteren. Nochtans staat opensource dicht bij OS en zou dit gratis systeem geheel compatibel zijn met MicrosoftOffice en zelfs meer onderdelen hebben. Ik heb het zelf ooit gebruikt als deel van een linuxsysteem en toen liep dat perfect. Zijn er meer die er ervaring mee hebben want het zou misschien , als het ook met High Sierra werkt , een goede vervanger kunnen zijn voor mijn MS Office 2004 en 2008. Of toch het ook gratis Pages,numbers en keynote gaan aanleren?

  Pages is echt fijn om mee te werken (vindt ik persoonlijk), al denk ik dat Word wel wat uitgebreider is, maar niet iedereen heeft noodzakelijk alles ook nodig. Je kan het altijd proberen, het is gratis, dus als het je niet bevalt gewoon weer verwijderen:-)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  En wat met Visual Basic?

  Geen idee. Ik heb op de Mac in geen versie van Word of Excel sinds versie 4 t/m 2016 met ooit succes met VBA kunnen werken. Daarvoor moest en moet ik altijd naar Parallels. Ik heb dat allang opgegeven. Ik ben al blij als ik UTF-8 CSV zonder kleerscheuren in Excel binnen kan halen.
  Word 2008 en 2011 waren erg onbetrouwbaar met grotere, complexe .doc documenten. Daar hadden Word 2007 en 2013 (Windows) nooit last van. Ik ben blij dat ik Office lang niet zo veel nodig heb als vroeger maar ik ook blij dat Office 2016, los van VBA, prima werkt