Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 september 2017
Leestijd: 5 minuten

macOS High Sierra: 7 vernieuwingen in de Foto’s-app uitgelicht

Een van de grooste verbeteringen in macOS High Sierra is de Foto’s-app. Apple heeft de relatief nieuwe app die sinds 2014 iPhoto vervangt weer een stukje beter gemaakt. Hier is een uitgebreide blik op de nieuwe functies en verbeteringen.

1) Nieuwe bestandsformaten HEIF en HEVC

De iPhone 7, 8, X en iPad Pro slaan onder iOS 11 foto’s en video’s niet langer als JPEG en H.264-bestand op. Apple gebruikt de High Efficiency Video Codec (HEVC) voor video en HEIF voor foto’s. De Foto’s-app van High Sierra ondersteunt deze nieuwe formaten die foto’s en video’s efficiënter opslaan volledig, maar is voorzichtig bij het exporteren. Als je een foto of video naar je bureaublad of een andere map sleept, wordt automatisch een JPEG of H.264-bestand aangemaakt. Apple doet dit omdat nog maar weinig software HEIF en HEVC ondersteunt.

macOS Sierra heeft geen ondersteuning voor HEIF en HEVC. Je kunt foto’s die via iCloud-fotobibliotheek gesynchroniseerd worden wel als JPG-thumbnail bekijken, maar niet bewerken. Werk je met iOS 11 en ben je nog niet klaar voor de upgrade naar High Sierra? Schakel dan terug naar JPEG en H.264 via InstellingenCameraStructurenMeest Compatibel.

Een 12 megapixelfoto als JPG (links) en HEIF (rechts). Let op het aanzienlijke verschil in grootte – Klik/tap voor groter

2) Makkelijker bewerken en nieuwe filters

De opties voor het bewerken van foto’s zijn versimpeld. Voorheen toonde de zijbalk na een klik op de Bewerk-knop zeven knoppen: Verbeter, Roteer, Snij bij, Filters, Pas aan, Retoucheer en Extensies. Onder iedere knop zat een subset van de beschikbare tools. In macOS High Sierra worden alle tools meteen getoond. Dat is overzichtelijker en toont meteen waarmee je aan de slag kunt.

Gebruikers van Aperture zullen de tools Curven en Selectieve kleur herkennen. Deze zaten eerst alleen in Apple’s professionele pakket voor fotobewerking, maar zijn nu voor iedereen beschikbaar in High Sierra.

Klik/tap voor groter.

Bovenaan zijn drie nieuwe tabbladen te vinden. Onder Pas aan zitten alle bovenstaande tools voor bewerking en onder het tabblad Filters zitten negen nieuwe filters. Apple heeft gekozen voor levendig, dramatisch en zwart-wit. Van ieder filter zijn drie weer varianten beschikbaar. De functies onder het tabblad Snij bij zijn onveranderd.

Nieuwe filters – Klik/tap voor groter.

3) Ondersteuning voor externe editors

Een functie die je nog uit iPhoto kunt kennen, komt in macOS High Sierra terug naar de Foto’s-app en is beter dan ooit. Bij het bekijken van een foto kun je in het menu AfbeeldingBewerk met… een externe applicatie kiezen om de foto te bewerken. Alle geïnstalleerde applicaties die dit ondersteunen, verschijnen automatisch in de lijst. Dat wil zeggen dat je niet één externe editor hoeft te kiezen, maar kunt kiezen voor verschillende apps.

Als een afbeelding in een externe applicatie is geopend, kun je deze vrij bewerken en opslaan. De aanpassingen worden meteen in de Foto’s-app opgeslagen en de originele foto wordt bewaard, zodat je op ieder moment terug naar het origineel kunt. Op moment van schrijven is deze functie erg beperkt omdat niet alle apps de nieuwe bestandsformaten ondersteunen. Pixelmator en Affinity Foto hebben al laten weten dat aan ondersteuning voor HEIF en HVEC gewerkt wordt.

4) Live Foto’s bewerken

Apple introduceerde Live Foto’s twee jaar geleden en iOS 11 en macOS High Sierra krijgen betere opties voor het bewerken van de kort bewegende afbeeldingen. Je kunt nu handmatig de hoofdfoto -die getoond wordt als de afbeelding niet beweegt- selecteren en een Live Foto ook inkorten.

Daarnaast zijn er nieuwe effecten voor Live Foto’s. Je kunt kiezen uit de traditionele Live Foto, een eindeloos herhalend effect, een stuiter-effect en een effect voor lange belichting. Dit laatste simuleert een foto met extreem lange sluitertijd. Denk aan auto’s die schimmen worden. Al deze functies zijn zonder kwaliteitsverlies toe te passen omdat het HEIF-formaat Live Foto’s effectiever opslaat.

Nieuwe opties onderaan het scherm – Klik/tap voor groter.

5) Bladeren en ordenen beter geregeld

In de vorige versie van de Foto’s-app moest je bladeren met enkele tabbladen bovenaan en een optionele zijbalk. In macOS High Sierra krijgt de Foto’s-app een permanente zijbalk en orde schept met overzichtelijke secties.

Vanuit de eerste sectie, genaamd Bibliotheek, kun je doorklikken naar alle foto’s, terugblikken, favorieten, personen, plaatsen en geïmporteerde foto’s. Alle foto’s die je hebt geïmporteerd, worden nu op importdatum georganiseerd.

De sectie Albums van de zijbalk splitst albums nu in twee niveaus: Mediatypen en Mijn albums. Automatisch gemaakte albums met mediatypen zoals video’s, selfies en panorama’s worden in een apart deel getoond en niet meer gemixt met albus die je zelf aangemaakt hebt. De tabbladen bovenaan zijn grotendeels verdwenen, alles zit nu in de zijbalk.

Klik/tap voor groter.

Bij selecteren van meerdere foto’s wordt bovenaan getoond hoeveel foto’s je geselecteerd hebt. De stapel foto’s naast de tekst kan ook gebruikt worden om meerdere foto’s snel naar een album te slepen of ze te exporteren. Vlak onder het aantal selecteerde foto’s is ook een snelle filterfunctie te vinden. Hiermee toon je met één klik alleen favorieten, bewerkte foto’s of video’s.

Klik/tap voor groter.

6) Verbeteringen herinneringen

De herinneringen-functie die automatisch albums van gebeurtenissen uit het verleden maakt is verbeterd. Er wordt nu ook gezocht naar herinneringen voor huisdieren, kinderen en activiteiten zoals wandelen, duiken, wintersport en samenzijn met vrienden. Door een beeldanalyse worden nu betere foto’s geselecteerd. Denk aan foto’s waarop iedereen lacht en waar niemand knippert.

7) Synchronisatie personen

De Foto’s-app herkent automatisch personen in je foto’s en koppelt er een gezicht aan. Deze analyse wordt op ieder apparaat individueel uitgevoerd en daardoor komt het wel eens voor dat personen op het ene apparaat wel herkend worden en op het andere apparaat niet. In de Foto’s-app van macOS High Sierra worden personen die je handmatig tagt automatisch tussen al je apparaat (iOS en macOS) gesynchroniseerd. Zo hoef je fouten maar één keer te verbeteren.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS High Sierra: 7 vernieuwingen in de Foto’s-app uitgelicht
Sluiten