macOS High Sierra: 7 vernieuwingen in de Foto’s-app uitgelicht

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Een van de grooste verbeteringen in macOS High Sierra is de Foto’s-app. Apple heeft de relatief nieuwe app die sinds 2014 iPhoto vervangt weer een stukje beter gemaakt. Hier is een uitgebreide blik op de nieuwe functies en verbeteringen.

1) Nieuwe bestandsformaten HEIF en HEVC

De iPhone 7, 8, X en iPad Pro slaan onder iOS 11 foto’s en video’s niet langer als JPEG en H.264-bestand op. Apple gebruikt de High Efficiency Video Codec (HEVC) voor video en HEIF voor foto’s. De Foto’s-app van High Sierra ondersteunt deze nieuwe formaten die foto’s en video’s efficiënter opslaan volledig, maar is voorzichtig bij het exporteren. Als je een foto of video naar je bureaublad of een andere map sleept, wordt automatisch een JPEG of H.264-bestand aangemaakt. Apple doet dit omdat nog maar weinig software HEIF en HEVC ondersteunt.

macOS Sierra heeft geen ondersteuning voor HEIF en HEVC. Je kunt foto’s die via iCloud-fotobibliotheek gesynchroniseerd worden wel als JPG-thumbnail bekijken, maar niet bewerken. Werk je met iOS 11 en ben je nog niet klaar voor de upgrade naar High Sierra? Schakel dan terug naar JPEG en H.264 via InstellingenCameraStructurenMeest Compatibel.

iOS 11 JPEG vs HEIF grootte
Een 12 megapixelfoto als JPG (links) en HEIF (rechts). Let op het aanzienlijke verschil in grootte – Klik/tap voor groter

2) Makkelijker bewerken en nieuwe filters

De opties voor het bewerken van foto’s zijn versimpeld. Voorheen toonde de zijbalk na een klik op de Bewerk-knop zeven knoppen: Verbeter, Roteer, Snij bij, Filters, Pas aan, Retoucheer en Extensies. Onder iedere knop zat een subset van de beschikbare tools. In macOS High Sierra worden alle tools meteen getoond. Dat is overzichtelijker en toont meteen waarmee je aan de slag kunt.

Gebruikers van Aperture zullen de tools Curven en Selectieve kleur herkennen. Deze zaten eerst alleen in Apple’s professionele pakket voor fotobewerking, maar zijn nu voor iedereen beschikbaar in High Sierra.

macos high sierra foto's app bewerken
Klik/tap voor groter.

Bovenaan zijn drie nieuwe tabbladen te vinden. Onder Pas aan zitten alle bovenstaande tools voor bewerking en onder het tabblad Filters zitten negen nieuwe filters. Apple heeft gekozen voor levendig, dramatisch en zwart-wit. Van ieder filter zijn drie weer varianten beschikbaar. De functies onder het tabblad Snij bij zijn onveranderd.

macos high sierra foto's app filters
Nieuwe filters – Klik/tap voor groter.

3) Ondersteuning voor externe editors

Een functie die je nog uit iPhoto kunt kennen, komt in macOS High Sierra terug naar de Foto’s-app en is beter dan ooit. Bij het bekijken van een foto kun je in het menu AfbeeldingBewerk met… een externe applicatie kiezen om de foto te bewerken. Alle geïnstalleerde applicaties die dit ondersteunen, verschijnen automatisch in de lijst. Dat wil zeggen dat je niet één externe editor hoeft te kiezen, maar kunt kiezen voor verschillende apps.

Als een afbeelding in een externe applicatie is geopend, kun je deze vrij bewerken en opslaan. De aanpassingen worden meteen in de Foto’s-app opgeslagen en de originele foto wordt bewaard, zodat je op ieder moment terug naar het origineel kunt. Op moment van schrijven is deze functie erg beperkt omdat niet alle apps de nieuwe bestandsformaten ondersteunen. Pixelmator en Affinity Foto hebben al laten weten dat aan ondersteuning voor HEIF en HVEC gewerkt wordt.

4) Live Foto’s bewerken

Apple introduceerde Live Foto’s twee jaar geleden en iOS 11 en macOS High Sierra krijgen betere opties voor het bewerken van de kort bewegende afbeeldingen. Je kunt nu handmatig de hoofdfoto -die getoond wordt als de afbeelding niet beweegt- selecteren en een Live Foto ook inkorten.

Daarnaast zijn er nieuwe effecten voor Live Foto’s. Je kunt kiezen uit de traditionele Live Foto, een eindeloos herhalend effect, een stuiter-effect en een effect voor lange belichting. Dit laatste simuleert een foto met extreem lange sluitertijd. Denk aan auto’s die schimmen worden. Al deze functies zijn zonder kwaliteitsverlies toe te passen omdat het HEIF-formaat Live Foto’s effectiever opslaat.

macos high sierra foto's app live fotos
Nieuwe opties onderaan het scherm – Klik/tap voor groter.

5) Bladeren en ordenen beter geregeld

In de vorige versie van de Foto’s-app moest je bladeren met enkele tabbladen bovenaan en een optionele zijbalk. In macOS High Sierra krijgt de Foto’s-app een permanente zijbalk en orde schept met overzichtelijke secties.

Vanuit de eerste sectie, genaamd Bibliotheek, kun je doorklikken naar alle foto’s, terugblikken, favorieten, personen, plaatsen en geïmporteerde foto’s. Alle foto’s die je hebt geïmporteerd, worden nu op importdatum georganiseerd.

De sectie Albums van de zijbalk splitst albums nu in twee niveaus: Mediatypen en Mijn albums. Automatisch gemaakte albums met mediatypen zoals video’s, selfies en panorama’s worden in een apart deel getoond en niet meer gemixt met albus die je zelf aangemaakt hebt. De tabbladen bovenaan zijn grotendeels verdwenen, alles zit nu in de zijbalk.

macos high sierra foto's app live fotos zijbalk
Klik/tap voor groter.

Bij selecteren van meerdere foto’s wordt bovenaan getoond hoeveel foto’s je geselecteerd hebt. De stapel foto’s naast de tekst kan ook gebruikt worden om meerdere foto’s snel naar een album te slepen of ze te exporteren. Vlak onder het aantal selecteerde foto’s is ook een snelle filterfunctie te vinden. Hiermee toon je met één klik alleen favorieten, bewerkte foto’s of video’s.

macos high sierra foto's app filter
Klik/tap voor groter.

6) Verbeteringen herinneringen

De herinneringen-functie die automatisch albums van gebeurtenissen uit het verleden maakt is verbeterd. Er wordt nu ook gezocht naar herinneringen voor huisdieren, kinderen en activiteiten zoals wandelen, duiken, wintersport en samenzijn met vrienden. Door een beeldanalyse worden nu betere foto’s geselecteerd. Denk aan foto’s waarop iedereen lacht en waar niemand knippert.

7) Synchronisatie personen

De Foto’s-app herkent automatisch personen in je foto’s en koppelt er een gezicht aan. Deze analyse wordt op ieder apparaat individueel uitgevoerd en daardoor komt het wel eens voor dat personen op het ene apparaat wel herkend worden en op het andere apparaat niet. In de Foto’s-app van macOS High Sierra worden personen die je handmatig tagt automatisch tussen al je apparaat (iOS en macOS) gesynchroniseerd. Zo hoef je fouten maar één keer te verbeteren.

macos high sierra foto's app live personen
Klik/tap voor groter.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Dank, helder verhaal.

 • Profielfoto
  Peter733

  Helaas is dit nog altijd geen waardige vervanger van het voor dood achtergelaten Aperture… nog steeds onbegrijpelijk.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Crasht regelmatig bij mij. Het hele gebeuren met personen taggen is niet handig. Er is op geen enkele manier een selectie te vinden of te maken van nog niet benoemde gezichten. En het hele verborgen foto’s album is nog steeds een lachertje. Ook het foto delen in icloud had ik graag wat beter gezien. Waarom kan ik geen smart album delen?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Is wel fijn dat ze Foto’s meer en meer verfijnen en updaten. Maar ik zie toch altijd van anderen dat Aperture zo een fijn programma was. Ik heb er nooit echt mee gewerkt, maar blijkbaar was dit echt DE app om je foto’s te bewaren en te bewerken.

 • Profielfoto
  KR1275

  Lightroom is ook perfect. Aperture ken ik niet, dus ik kan deze apps niet vergelijken.

  Is HEIC ook met transparante achtergrond? Volgens mij is het nog te vroeg om het in een eigen website te gebruiken?? Het zou wel laadtijden verkorten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En nog staat de software in de schaduw van aperture. Daarnaast, met al die bewegingen voor bewerkingen is een vlotte workflow er niet bij.
  Tot slot begrijp ik niet dat foto’s niet geëxporteerd kunnen worden als HEIC-bestanden. Ik had het wel fijn gevonden om mijn hele RAW bibliotheek in HEIV om te zetten. Scheelt weer ruimte!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waar zijn al die hoge verwachtingen die jullie hebben van dit soort software eigenlijk op gebaseerd als ik vragen mag? ?‍♂️

  Ik heb Apple in de laatste 5 jaar geen standalone software meer zien maken waar ik vrijwillig 30,- voor zou betalen en jullie lopen hier apps te vergelijken met professionele software dat 99,- en meer kost alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat Apple software maakt dat ook maar ergens de concurrentie mee aangaat.

  Aperture heeft in 2013 (4 jaar geleden) z’n laatste update gehad. Ik bedoel dat zoiets nog steeds genoemd wordt in dit soort praat is al heel erg gek. Dus als Foto’s, de huidige app al in de schaduw zou staan van Aperture waar hebben we het dan over… serieus, wij hebben zo’n verkeerde verwachtingen van dit bedrijf.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Foto’s staat niet in de schaduw van Aperture, het staat in de schaduw van de schaduw van Aperture.
  Zonde dat ze dit project hebben gestaakt, was een leuk project.
  Ten einde van Aperture had ik nog niks met Lightroom, daarna is Lightroom flink verbetert en is het op dit moment een zeer fijn programma.

 • Profielfoto
  rbsoen

  Aperture was snel en paste precies in mijn workflow. Toen ze stopte ben ik overgegaan op Lightroom. Wat een ramp, de printmodule, webmodule en presentatie module zijn behoorlijk onder de maat. Als archieftool is LR wel goed bruikbaar. De raw converter is goed. Maar, na 2 jaar gebruik, veel problemen en 300 euro verder ben ik overgegaan op Capture One. Kost net zoveel als 2 jaar Adobe en staat op een eenzaam hoog niveau. Zo jammer dat de Pro foto gebruiker door Apple wordt vergeten terwijl ze wel denken aan de Pro video gebruiker.

 • Profielfoto
  pruus

  Wellicht toch even nuttig, niet elke iPhone, oa mij 5s, ondersteunt het nieuwe compressieformaat. En in de instellingen kan dus niets aangepast worden.

 • Profielfoto
  wacon

  Photos werkt aardig ok voor een snelle touch-up. De auto-correction doet het vrij goed. Gebruik het regelmatig, maar voor workflow bij opdrachten is het toch Lightroom(voorheen Aperture).

  Onbegrijpelijk dat Apple de Aperture gebruikers zo in de kou heeft laten staan. Geen brush tools etc. Metadata info invullen is niet geschikt voor professioneel gebruik etc.

  De basis van Photos is goed en de raw enige er achter ook volgens mij. Maak dan een button met keuze Basic / Extended processing of zoiets.

  Gebruik het nu vooral voor privé foto’s snel wat bij te werken.

 • Profielfoto
  ramrod

  Ik gebruik nog steeds Aperture werkt prima , sinds kort gebruik ik Picktorial ook meer , vooral omdat dit nogal op Fuji is gericht .

 • Profielfoto
  Carp

  Allemaal gebruikers die in het verleden leven en nooit echte foto Apps hebben gebruikt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Allemaal gebruikers die in het verleden leven en nooit echte foto Apps hebben gebruikt.

  Ik heb Aperture zelf ook nooit gebruikt maar weet wel dat het een heel erg goed stukje software was. Vrienden van mij en mensen op dit forum kunnen dat trouwens bevestigen. En alleen uit je reactie af te wijken heb jij dan blijkbaar nooit Aperture gebruikt en kan je dus ook niet oordelen over mensen die nog nooit de foto’s app hebben gebruikt. Of je hebt het wel gebruikt maar dan niet ten volle benut, dat kan ook:-)

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Weet iemand ook hoe je de aandenkens af kan spelen of aanpassen zoals in IOS 11??
  Ik zie nergens een play knop zodat hij full screen afspeelt, zonder tekst door de foto.

 • Profielfoto
  eppelke

  Op mijn Macpro 5.1 werkt de fine tuning van de opties in Foto’s niet, wel in de eerste 7 beta versies en daarna niet meer.

 • Profielfoto
  wacon

  @Carp

  Explain….? Ik probeer zowat elke app/fotoprogramma wat op de markt verschijnt. Van fun/filter/basic/pro etc. Heeft niets te maken met in het verleden te leven lijkt mij.

  Met Aperture alleen had men weinig anders nodig. Kon ook een pro als workflow gebruiken. Photos of vele andere recente apps hebben elk hun mogelijkheden en voor/nadelen.

  Photos kan echter door iemand die met een fikse fotoproductie/workflow zit niet als oplossing gezien worden. Apple heeft wel degelijk hun vaste grote kern Aperture gebruikers in de kou laten staan. Die zijn allen naar Lightroom, PhaseOne, DxO enz geswitcht uit noodzaak.

  Enkele raw foto’s be/verwerken is wel wat anders dan fotoproducties draaien waarbij men naast bewerken ook veel metadata info moet invullen.

  Ook de nieuwe spelers op de markt als Picktorial en Macphun(beiden sterke punten) kunnen niet als single software solution gezien worden op dit moment.

 • Profielfoto
  Flemmy

  Ik heb de nieuwe versie na de clean Install van High Sierra een half uur geprobeerd, en toen weer -net als voorheen- teruggegaan naar iPhoto. Het organiseren in Photos vind ik niet te doen.

  In iPhoto plaats ik mijn foto’s uit mijn fotostream in events, en dan weet ik dat ze ‘verwerkt’ zijn. In Photos kunnen foto’s echter in meerdere albums zitten, of in geen enkele. Ik heb dus geen idee welke foto waar staat. Totaal geen overzicht meer. Heel jammer, want Photos ziet er een stuk frisser uit.

 • Profielfoto
  Di May

  Kunnen de foto’s nu gesorteerd worden op,
  bijvoorbeeld, simpelweg, de naam ?

  Dit is zo basic dat ik het ontbreken ervan niet begrijp.

 • Profielfoto
  bartv

  Ik ben nog steeds op zoek naar een goede oplossing om mijn fotoverzameling op m’n NAS samen met m’n partner te kunnen onderhouden. Liefst met het gemak van Photos, maar dan zonder de ‘lock-in’ van een eigen database zoals Photos. Heeft iemand misschien een tip?

 • Profielfoto
  Leonard1948

  Ik kan na High Sierra in Foto’s niets bewerken zoals contrast, licht en donker of scherpte; ik heb geen schuifje of iets waardoor het beeld aan te passen is.
  Moet ik nu Foto’s of het hele High Sierra opnieuw installeren?/?

 • Profielfoto
  Leonard1948

  Filters werkt nog en snij bij ook, maar pas aan werkt absoluut niet.
  Ik heb High Sierra opnieuw geinstalleerd, maar dat helpt ook niet

 • Profielfoto
  maui

  Ik wil graag icloud gebruiken (doe ik al) om foto’s te synchroniseren/backuppen…maar hoe niet ALLE albums in icloud te hebben..dan zit ik zo vol daar en geeft een overvloed aan foto’s op m’n iphone..

  Is er een manier om maar een geselecteerd aantal albums te synchroniseren?