Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 september 2017
Leestijd: 2 minuten

macOS High Sierra komt 25 september uit

Naast iOS 11, brengt Apple binnenkort ook macOS 10.13 High Sierra uit. Het besturingssysteem voor de Mac kreeg tijdens het iPhone-event geen aandacht op het podium, maar de releasedatum is bekend. macOS High Sierra komt 25 september uit.

Zoals de naam al doet vermoeden, is High Sierra een release met kleine veranderingen. Apple implementeert een aantal nieuwe technieken -zoals zijn eigen bestandssysteem- en verbetert apps als Foto’s, Mail en Safari.

Verbeteringen Foto’s, Mail en Safari

In High Sierra krijgt de Foto’s-app een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. Ook zijn er nieuwe tools voor het bewerken van foto’s. Een van die tools is Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Is dat niet genoeg? Dan kun je sneller naar externe programma’s zoals Photoshop en Pixelmator schakelen. Je opent ze direct vanuit Foto’s en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek bewaard.

De Foto’s-app in macOS High Sierra – Klik/tap voor groter.

Zoeken in de Mail-app gaat in High Sierra sneller door een functie die Apple Top Hits noemt. Die toont de relevantste resultaten bovenaan de berichtenlijst. Heb je veel e-mailberichten op je Mac? Dan is het goed om te weten dat Mail 35% minder opslagruimte nodig heeft.

Tot slot blokkeert Safari automatisch afspelende video automatisch in High Sierra en bouwt Apple Tracking Prevention in. Dit voorkomt dat adverteerders het doen en laten van gebruikers op het internet volgen en dat dezelfde banners over bijvoorbeeld een aankoop je steeds blijven achtervolgen.

Onder de motorkap: APFS, VR en 4K-video

De iPhone en iPad kregen met iOS 10.3 al de beschikking over het nieuwe Apple File System (APFS) en met macOS High Sierra volgt de Mac. Het nieuwe bestandssysteem zorgt voor betere prestaties en is flexibeler, maar voorlopig krijgen alleen Macs met flashopslag APFS. Macs met een Fusion Drive of mechanische harde schijf blijven voorlopig het oude bestandssysteem HFS+ gebruiken. (Zie → APFS: Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Klik/tap voor groter.

Een Mac wordt ook vaak gebruikt voor de productie en opslag van content. Met High Sierra stapt Apple in de wereld van VR-productie. De Mac wordt compatibel met het SteamVR-platform van Valve en het gebruik van de HTC Vive-headset wordt mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS High Sierra. Door de nieuwe codecs HEIF en HEVC kunnen grote foto’s en 4K-beelden efficiënter opgeslagen worden. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264)

Compatibiliteit

macOS High Sierra werkt met alle Macs die macOS Sierra draaien. Om te checken welke Mac je hebt, klik je op het Apple-icoon linksboven, kies Over deze Mac en daarna Meer info.

  • MacBook: eind 2009 of nieuwer
  • MacBook Pro en Air: medio 2010 of nieuwer
  • Mac mini: medio 2010 of nieuwer
  • iMac: eind 2009 of nieuwer
  • Mac Pro: medio 2010 of nieuwer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS High Sierra komt 25 september uit
Sluiten