macOS High Sierra komt 25 september uit

Door: Raymon Mens - 34 reacties

Naast iOS 11, brengt Apple binnenkort ook macOS 10.13 High Sierra uit. Het besturingssysteem voor de Mac kreeg tijdens het iPhone-event geen aandacht op het podium, maar de releasedatum is bekend. macOS High Sierra komt 25 september uit.

Zoals de naam al doet vermoeden, is High Sierra een release met kleine veranderingen. Apple implementeert een aantal nieuwe technieken -zoals zijn eigen bestandssysteem- en verbetert apps als Foto’s, Mail en Safari.

Verbeteringen Foto’s, Mail en Safari

In High Sierra krijgt de Foto’s-app een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. Ook zijn er nieuwe tools voor het bewerken van foto’s. Een van die tools is Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Is dat niet genoeg? Dan kun je sneller naar externe programma’s zoals Photoshop en Pixelmator schakelen. Je opent ze direct vanuit Foto’s en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek bewaard.

macos high sierra fotos
De Foto’s-app in macOS High Sierra – Klik/tap voor groter.

Zoeken in de Mail-app gaat in High Sierra sneller door een functie die Apple Top Hits noemt. Die toont de relevantste resultaten bovenaan de berichtenlijst. Heb je veel e-mailberichten op je Mac? Dan is het goed om te weten dat Mail 35% minder opslagruimte nodig heeft.

Tot slot blokkeert Safari automatisch afspelende video automatisch in High Sierra en bouwt Apple Tracking Prevention in. Dit voorkomt dat adverteerders het doen en laten van gebruikers op het internet volgen en dat dezelfde banners over bijvoorbeeld een aankoop je steeds blijven achtervolgen.

Onder de motorkap: APFS, VR en 4K-video

De iPhone en iPad kregen met iOS 10.3 al de beschikking over het nieuwe Apple File System (APFS) en met macOS High Sierra volgt de Mac. Het nieuwe bestandssysteem zorgt voor betere prestaties en is flexibeler, maar voorlopig krijgen alleen Macs met flashopslag APFS. Macs met een Fusion Drive of mechanische harde schijf blijven voorlopig het oude bestandssysteem HFS+ gebruiken. (Zie → APFS: Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

macOS High Sierra Storage
Klik/tap voor groter.

Een Mac wordt ook vaak gebruikt voor de productie en opslag van content. Met High Sierra stapt Apple in de wereld van VR-productie. De Mac wordt compatibel met het SteamVR-platform van Valve en het gebruik van de HTC Vive-headset wordt mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS High Sierra. Door de nieuwe codecs HEIF en HEVC kunnen grote foto’s en 4K-beelden efficiënter opgeslagen worden. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264)

Compatibiliteit

macOS High Sierra werkt met alle Macs die macOS Sierra draaien. Om te checken welke Mac je hebt, klik je op het Apple-icoon linksboven, kies Over deze Mac en daarna Meer info.

 • MacBook: eind 2009 of nieuwer
 • MacBook Pro en Air: medio 2010 of nieuwer
 • Mac mini: medio 2010 of nieuwer
 • iMac: eind 2009 of nieuwer
 • Mac Pro: medio 2010 of nieuwer

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  donut

  APFS alleen is al zo ingrijpend dat ik wacht to versie 4 van de upgrade.
  Apple kennende duurt het meestal een jaar voordat alles op orde is en in dit geval wordt het fundament zelfs veranderd. Genoeg reden om voorzichtig te zijn, zeker als je al een wat oudere computer hebt want Apple kijkt alleen naar voren.

 • Profielfoto
  ibla

  In verhouding tot veel hard- en software fabrikanten kijkt Apple juist ook achterom vind ik. ik heb een Mac Mini uit 2012, een MacBook Pro uit 2009 en een iMac uit 2009. Draaien allemaal nog perfect op de laatste Sierra en worden nog steeds ondersteund met updates. 8 jaar oud! Probeer dat eens met een gemiddelde Windows laptop…

 • Profielfoto
  remmi71

  zal de Foto’s-app nu wel op de europesche datum kunnen sorteren:(

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Werk al sinds de eerste beta van high sierra met AFPS en tot op heden geen enkele problemen ermee gehad.

 • Profielfoto
  whaha

  Nog even en je kunt écht allé games spelen op een Mac. Ik geef het 3 jaar, wanneer de Apple GPU ook in Macs zit.

 • Profielfoto
  html-junky

  Bestanden dupliceren gaat nu echt zoveel sneller!! Verademing

 • Profielfoto
  bassbug

  … 8 jaar oud! Probeer dat eens met een gemiddelde Windows laptop…

  Inderdaad dubbel.
  Aan de andere kant, als Apple hun software zo kan optimaliseren dat het met minder PK’s nog steeds kan werken, hulde!
  Minder bloatware is altijd meegenomen.

 • Profielfoto
  Bart119

  In verhouding tot veel hard- en software fabrikanten kijkt Apple juist ook achterom vind ik. ik heb een Mac Mini uit 2012, een MacBook Pro uit 2009 en een iMac uit 2009. Draaien allemaal nog perfect op de laatste Sierra en worden nog steeds ondersteund met updates. 8 jaar oud! Probeer dat eens met een gemiddelde Windows laptop…

  Hier draait windows 10 nog prima op een HP laptop uit 2007, en krijgt ook alle updates.

  Zolang je computer aan de zeer lage systeemvereisten voldoet draait windows 10 er gewoonweg op, en aangezien het een tamelijk licht OS is, loopt het vaak nog vlotter als een gemiddelde linux-distro.

  Ik ga uit veiligheid wel een weekje afwachten op mijn mac te updaten, maar daarna mag 10.13 erop.

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  APFS alleen is al zo ingrijpend dat ik wacht to versie 4 van de upgrade.
  Apple kennende duurt het meestal een jaar voordat alles op orde is en in dit geval wordt het fundament zelfs veranderd

  Want iOS 10.3 gaf ook enorm veel problemen?

 • Profielfoto
  Hugaer

  In Foto’s kan je ook Affinity gebruiken. Een topper!

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik ben nog steeds een trouwe gebruiker van Mac OS X 10.10.5. Ik wacht ook voorlopig op de laatste delta van High Sierra voordat ik überhaupt een move ga maken.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Ibla
  Draaien allemaal nog perfect op de laatste Sierra en worden nog steeds ondersteund met updates. 8 jaar oud! Probeer dat eens met een gemiddelde Windows laptop…

  Dat kan met de meeste windows computers gewoon hoor. Soms is het verstandig om er ff een SSD in te gooien maar dan loopt het als een trein. Mac OS loopt wat dat betreft niet meer voor op windows. Wat mij betreft loopt het alleen voor wat betreft beveiliging.

 • Profielfoto
  mowat

  Eerst toch eens even afwachten wat het nieuwe bestandssysteem dat automatisch zonder keuze gebruikt gaat worden op je Mac zoal doet.
  Dan idem voor wat men met die JPG’s doet . Automatische extenties aanpassen ? Werkt alles nog bij importeren in Iphoto en bij overzetten naar een windows computer of FAT32 schijf
  Dan ook even afwachten of je met dat nieuwe bestandssysteem ook nog “bootable images” kan maken want bv. Superduper schijnt er nog niet klaar voor te zijn.
  En ten laatste even afwachten wat de algemene klachten op het forum zijn want die lopen gewoonlijk wel tot update 3 of 4 .
  Misschien zet ik het nieuwe systeem wel eens op een partitie van mijn externe schijf en zie dan wel wat het doet .

 • Profielfoto
  imar

  […]
  Dan ook even afwachten of je met dat nieuwe bestandssysteem ook nog “bootable images” kan maken want bv. Superduper schijnt er nog niet klaar voor te zijn.

  Precies. De ontwikkelaar van Carbon Copy Cloner roept gebruikers ook op even te wachten (hoewel de software geloof ik wel klaar is voor High Sierra).

 • Profielfoto
  Q-collective

  APFS alleen is al zo ingrijpend dat ik wacht to versie 4 van de upgrade.
  Apple kennende duurt het meestal een jaar voordat alles op orde is en in dit geval wordt het fundament zelfs veranderd. Genoeg reden om voorzichtig te zijn, zeker als je al een wat oudere computer hebt want Apple kijkt alleen naar voren.

  Maak gewoon een Time Machine backup en doe de upgrade. Gaat het mis, zet je de backup terug of doe je meteen de upgrade op een kale installatie en migreer je daarna de backup terug. Niet zoveel wat daar mis kan gaan.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De toevoeging in Foto’s die ik het prettigst vind wordt in het artikel niet genoemd: vanaf High Sierra worden gezichten via iCloud gesynchroniseerd over alle apparaten die in hetzelfde iCloud account zitten. Ik heb heel wat uurtjes in het benoemen van gezichten in macOS zitten en heb geen zin dat werk over te doen in iOS.

 • Profielfoto
  error

  Iemand al ervaring met High Sierra in combinatie met Adobe Creative Cloud apps? Die zooi van Adobe, ook de laatste versies, zijn vaak partypoopers na macOS updates… want Adobe loopt altijd achter de feiten aan.

 • Profielfoto
  bartb112

  Gisteren de beta erop gegooid, draaid prima Macbook Pro 2016.
  Ook de Adobe shit draaid !:)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dat wilde ik eigenlijk ook weten, of de Adobe cc suite goed draait en of logic pro x ok is.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  en FCPX natuurlijk

 • Profielfoto
  Johnyw

  Als ik het goed begrijp krijgen alleen Mac’s met een interne SD drive die nieuwe bestandsindeling. Dat heb ik niet, das vraag ik me af, wat met de snelheid. Of moet ik een externe SD drive aankopen en daarop het nieuwe systeem zetten, kan dat eigenlijk wel ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Als ik het goed begrijp krijgen alleen Mac’s met een interne SD drive die nieuwe bestandsindeling. Dat heb ik niet, das vraag ik me af, wat met de snelheid. Of moet ik een externe SD drive aankopen en daarop het nieuwe systeem zetten, kan dat eigenlijk wel ?

  Hier staat uitgelegd wat wel en niet wordt ondersteunt.

 • Profielfoto
  SvS

  Als ik het goed begrijp krijgen alleen Mac’s met een interne SD drive die nieuwe bestandsindeling. Dat heb ik niet, das vraag ik me af, wat met de snelheid. Of moet ik een externe SD drive aankopen en daarop het nieuwe systeem zetten, kan dat eigenlijk wel ?

  Hier staat uitgelegd wat wel en niet wordt ondersteunt.

  Maar je kunt wel macOS gewoon updaten.

 • Profielfoto
  Maurits

  Ik heb een iMac mid 2011 met een zelf ingebouwde SSD als opstartschijf en daarnaast een 1TB HDD. Ze zijn niet geconfigureerd als Fusion Drive, zou ik dan gewoon APFS kunnen draaien?

 • Profielfoto
  TandMac

  Als ik het goed begrijp krijgen alleen Mac’s met een interne SD drive die nieuwe bestandsindeling. Dat heb ik niet, das vraag ik me af, wat met de snelheid. Of moet ik een externe SD drive aankopen en daarop het nieuwe systeem zetten, kan dat eigenlijk wel ?

  Een (interne) SSD plaatsen zou wel zeer verstandig zijn.
  Om dat een gewone schijf sinds ElCapitain veel snelheidsverlies heeft.

  Je gaat er qua snelheid en comfort ongelooflijk op vooruitgaan.

 • Profielfoto
  pvtje

  Hoe groot zou zo’n ssd dan moet zijn, ik heb in mijn Imac 1TB schijf zitten, hoewel ik lees dat er mensen zijn die hun oude schijf ook formatteren op dit nieuwe bestand systeem.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hoe groot zou zo’n ssd dan moet zijn, ik heb in mijn Imac 1TB schijf zitten, hoewel ik lees dat er mensen zijn die hun oude schijf ook formatteren op dit nieuwe bestand systeem.

  Hangt er allemaal vanaf hoeveel opslag je denkt nodig te hebben en hoeveel je wilt geven (over hebt) om een SSD aan te schaffen. Ik kan je alvast zeggen: Sinds ik ssd’s heb in mijn apparaten wil ik niets anders meer. In mijn NAS en DAS heb ik wel gewoon harde schijven zitten, maar die hoeven dan ook niet snel te zijn. Hoewel mijn Drobo via Thunderbolt 2 toch wel vrij snel is. Dat verschil is echt enorm! Tegenwoordig kosten SSD’s ook niet meer zo duur.

  Wat ik me wel afvraag: Durf jij het scherm van je iMac er af te halen? Want dat is wel een heel klusje hé, om die HDD te vervangen.

  Ook even vermelden: Je kan macOS High Sierra gewoon op je iMac installeren met een gewone hdd hé, maar je kan gewoon geen gebruik maken van dat nieuwe bestandssysteem.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ergens een beetje sneu dat mensen, zoals mijzelf, met een “Fusion Drive” uit de boot vallen ivm APFS. Zo denk ik dat de omschakeling naar APFS op Mac niveau aanvankelijk minder snel zal verlopen tov iPhone, iPad,… etc. Doch, over x-aantal jaren zal dit uiteraard wel zo zijn. Mijn volgende Mac is sowieso 100% SSD, tenzij men tegen dan met nog iets anders op de proppen is gekomen en dit betaalbaar is.

  Je zou kunnen redeneren dat het SSD gedeelte van de Fusion Drive naar APFS zou kunnen worden omgezet maar het RPM gedeelte blijft zoals het nu nog is. Doch, dit zal wel niet zo simpel zijn als ik zonet omschrijf.:roll:

  Ik heb op diverse fora gelezen dat een gewone rpm HDD omzetten naar APFS wel lukt, maar dat de ongemakken vs de voordelen te groot zijn. Verschrikkelijk traag en diverse I/O errors. De meeste waaghalzen zijn dan maar terug naar HSF+ gegaan.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ergens een beetje sneu dat mensen, zoals mijzelf, met een “Fusion Drive” uit de boot vallen ivm APFS. Zo denk ik dat de omschakeling naar APFS op Mac niveau aanvankelijk minder snel zal verlopen tov iPhone, iPad,… etc. Doch, over x-aantal jaren zal dit uiteraard wel zo zijn. Mijn volgende Mac is sowieso 100% SSD, tenzij men tegen dan met nog iets anders op de proppen is gekomen en dit betaalbaar is.

  Je zou kunnen redeneren dat het SSD gedeelte van de Fusion Drive naar APFS zou kunnen worden omgezet maar het RPM gedeelte blijft zoals het nu nog is. Doch, dit zal wel niet zo simpel zijn als ik zonet omschrijf.:roll:

  Ik heb op diverse fora gelezen dat een gewone rpm HDD omzetten naar APFS wel lukt, maar dat de ongemakken vs de voordelen te groot zijn. Verschrikkelijk traag en diverse I/O errors. De meeste waaghalzen zijn dan maar terug naar HSF+ gegaan.

  Het is uiteraard sneu maar ergens begrijpelijk. Als je ziet hoe snel het dupliceren gaat, dan kan dat bijna niet anders. Op een gewone hdd zou dit nooit zo snel kunnen. Vele mensen maken de “fout” om voor een fusion drive te gaan omwille van meer opslag ivm de prijs. En dat kan ik hun zeker niet kwalijk nemen. Mijn inziens, ben je toch beter een ssd te nemen, ook al is het maar 256GB, en eventueel een externe hdd er aan hangen.

 • Profielfoto
  McJohn

  Nu zou ik idd geen Fusion Drive meer nemen, maar destijds, leek het voor mij de ideale formule te zijn.Vreemd dat Apple nu nog altijd Fusion Drives aanbiedt, alhoewel de doornsnee consument er niet van wakker zal liggen denk ik! (ik ook niet trouwens,… ?)

  Nu heb ik het voordeel dat de “Mac Mini Late 2012” makkelijk upgradable is,… ik kan altijd nog op een gegeven ogenblik een SSD laten inbouwen!

 • Profielfoto
  bartb112

  Zojuist is de GM versie beschikbaar gesteld! Kreeg net de melding.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Nu zou ik idd geen Fusion Drive meer nemen, maar destijds, leek het voor mij de ideale formule te zijn.Vreemd dat Apple nu nog altijd Fusion Drives aanbiedt, alhoewel de doornsnee consument er niet van wakker zal liggen denk ik! (ik ook niet trouwens,… ?)

  Nu heb ik het voordeel dat de “Mac Mini Late 2012” makkelijk upgradable is,… ik kan altijd nog op een gegeven ogenblik een SSD laten inbouwen!

  Dat begrijp ik. Ik heb indertijd ook nog getwijfeld voor fusion maar heb uiteindelijk toch de stap genomen op SSD en heb er geen moment spijt van. De Mac mini is idd een fijne computer waar gemakkelijk een SSD in kan. Heb ik zelf ook nog gedaan!

  Had gisteren melding gekregen dat de GM versie beschikbaar is trouwens:-)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ben ingestapt bij release 5 van de beta. Draait als een zonnetje. Echt goede release, oa door nieuw file systeem en betere compressie technieken.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  […]
  Dan ook even afwachten of je met dat nieuwe bestandssysteem ook nog “bootable images” kan maken want bv. Superduper schijnt er nog niet klaar voor te zijn.

  Precies. De ontwikkelaar van Carbon Copy Cloner roept gebruikers ook op even te wachten (hoewel de software geloof ik wel klaar is voor High Sierra).

  Ik heb net een update voor SuperDuper geïnstalleerd die wel werkt op High Sierra.