Slecht nieuws voor MacBook Pro: Intel stelt Cannon Lake opnieuw uit

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Intel heeft de lancering van zijn Cannon Lake-chips opnieuw uitgesteld. De nieuwe processors zouden aanvankelijk begin 2017 beschikbaar zijn, maar zijn nu vertraagd tot minimaal midden 2018. Eerder werd de lancering al diverse malen uitgesteld.

Dit is slecht nieuws voor iedereen die zit te wachten op een MacBook Pro met meer dan 16GB geheugen. Cannon Lake-chips stellen Apple in staat om de maximale hoeveelheid geheugen op te schroeven naar 32GB.

Tussenstap noodzakelijk

Intel bevestigde de vertraging deze week tijdens een presentatie in Beijing. De chipmaker heeft moeite met het verkleinen van het productieproces naar 10 nanometer.¬†Apple is hierdoor¬†genoodzaakt de volgende MacBook Pro uit te rusten met minder effici√ęnte Coffee Lake-chips. Deze ondersteunen alleen Low Power DDR3-geheugen, met een maximale grootte¬†van 16GB.¬†Cannon Lake maakt de stap naar¬†Low Power DDR4 met 32GB geheugen mogelijk.

macbook-pro-2016-box-16x9
Klik/tap voor groter.

Overstap naar eigen chips geen optie

Hoewel Apple’s eigen chips steeds beter presteren, is de Mac¬†momenteel geheel afhankelijk van¬†Intel. Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een overstap naar Apple’s eigen ARM-chips, maar dat is zo makkelijk nog niet. Er moet rekening gehouden worden met Thunderbolt, Windows-ondersteuning en het opnieuw compileren van apps voor macOS.

De volgende generatie MacBooks krijgt waarschijnlijk Coffee Lake-chips. Intel boekt hiermee veel winst op het gebied van snelheid, maar niet op ondersteuning voor meer RAM-geheugen. (Zie → Intel Coffee Lake-chips worden krachtiger dan gedacht)

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Dat moet wel een grote stap worden dan.. Het wordt eens tijd dat Apple eigen chips in de MacBooks gaat zetten.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Huh, was 32GB niet al mogelijk met kaby lake? Ik zat al sinds 2015 te wachten op een goede upgraden van mijn 2012 Mbp en met het 2016 direct overgestapt. Voorafgaand en erna was er veel ophef omtrent geen 32gb, maar overal werd gezegd dat Apple gewoon direct Kaby Lake had moeten gebruiken..

  Nu blijkt dat er zelfs gewacht moet worden op de generatie erna? Dat is verbazend..

 • Profielfoto
  Joerian

  Wat Vilscon zegt

 • Profielfoto
  Q-collective

  Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een overstap naar Apple’s eigen ARM-chips, maar dat is zo makkelijk nog niet. Er moet rekening gehouden worden met Thunderbolt, Windows-ondersteuning en het opnieuw compileren van apps voor macOS.

  Windows is altijd bijzaak geweest. Apple heeft echt geen probleem om Windows support weer te ditchen. Dus die bal ligt bij Microsoft’s bereidwilligheid om Windows (weer) te compileren voor ARM.

  Thunderbolt is meer een dingetje, maar nog steeds niet onoverkomelijk. De echte prijs voor Apple zit hem meer in USB-C, die hard bezig is de snelheid van Thunderbolt achterna te gaan. Dus ook die kan op termijn gedropt worden.

  Om dat mogelijk te maken verwacht ik wel dat Apple eerst de switch maakt naar USB-C op iOS apparaten. Waarom? Omdat ze dan nog slechts één platform hoeven te ondersteunen (USB-C in combinatie met het ARM platform). Scheelt weer een boel werk.

  En het opnieuw compileren van apps? Ooit wel eens gehoord van Rosetta? Ik verwacht versie 2.0 daarvan ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  We kunnen toch allemaal aan de iPhones en iPads. Een iPhone X is toch even krachtig als een MacBook Pro. Stond dat niet op OMT onderlaatst?

  Nou waar wachten we dan nog op, drag ’n drop support op iOS dus weg met die MacBooks. Veel te dure machines! Koop gewoon een iPad Pro 12″ met serieuze opslag, smart keyboard, Apple Pencil wat opberghoesjes en een 100 iTunes kaartje om wat nieuwe software te kopen – dan is het probleem toch opgelost.

 • Profielfoto
  Elduderino

  We kunnen toch allemaal aan de iPhones en iPads. Een iPhone X is toch even krachtig als een MacBook Pro. Stond dat niet op OMT onderlaatst?

  Nou waar wachten we dan nog op, drag ’n drop support op iOS dus weg met die MacBooks. Veel te dure machines! Koop gewoon een iPad Pro 12″ met serieuze opslag, smart keyboard, Apple Pencil wat opberghoesjes en een 100 iTunes kaartje om wat nieuwe software te kopen – dan is het probleem toch opgelost.

  Wacht even, de Macbook is misschien voor jou een veel te dure machine.
  Ga jij lekker naar de iPad Pro (geweldig ding overigens) gaan vele anderen gewoon lekker doorwerken op een MacBook Pro met 8 of 16GB, gezien dat voor de meesten meer dan toereikend is.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Bij Apple zijn de denk ik de grillen in de releases van Intel meer dan zat.
  Echt betrouwbaar en helder is Intel daarin niet meer.
  We mogen er rustig vanuit gaan dat Apple zijn eigen soc als een alternatief op tafel heeft liggen. Zo hebben ze de ontwikkeling geheel in eigen hand en zijn ze verlost van deze grillen. Voor IOS devices heeft dit erg goed uitgepakt.

  Alleen zit er aan die overstap nogal wat haken en ogen welke wel eens pijn kan gaan doen bij een groep klanten.

 • Profielfoto
  KR1275

  Raar verhaal. Er zijn voorbeelden van mac mini 2012 die 32 GB aan boord hebben. Met wat firmware-aanpassingen werkt dat gewoon. Google maar eens.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Raar verhaal. Er zijn voorbeelden van mac mini 2012 die 32 GB aan boord hebben. Met wat firmware-aanpassingen werkt dat gewoon. Google maar eens.

  Ja het kan ook gewoon, maar je Mac mini hangt dan ook niet aan een batterij maar gewoon aan een kabeltje. Dat is het hem juist.
  Ze kunnen ze wel met 32GB uitvoeren, maar dan met het energie slurpend DDR4 geheugen, wat ook nog aanpassingen aan het logic board vereist.
  DDR4 verbruikt gemiddeld 2 tot 3 keer zoveel stroom. Kortom dat zou negatief uitpakken, ook niet vergeten dat het effect in standby dan heel groot is. Apple gebruikers zijn nou eenmaal gewend om hun apparaten in standby en niet uit te zetten. Belangrijk tezamen met powernap is dan dat het apparaat zo weinig mogelijk stroom verbruikt. Phil Schiller heeft eerder eens aangegeven dat het gebruik van DDR4 geheugen de standby tijd terug brengt van 30 naar 7 dagen.

  Dus dan moet je keuzes maken en schijnbaar verwacht apple dat meer mensen last hebben van een verkorte batterijduur dan het missen van de 32GB optie.

 • Profielfoto
  Nikita

  De geheugenspecs vanaf de site van Intel voor de i7 7700HQ:

  Memory Specifications:

  Max Memory Size (dependent on memory type): 64 GB
  Memory Types: DDR4-2400, LPDDR3-2133, DDR3L-1600
  Max # of Memory Channels: 2
  Max Memory Bandwidth: 34.1 GB/s
  ECC Memory Supported: No

  Dus dat betekend dat ‘ie 2x 32 GB DDR4 ondersteunt maar niet 2x 16 GB DDR3?
  Of gebruikt Apple standaard maar 1 geheugenbaan?

 • Profielfoto
  Elduderino

  De geheugenspecs vanaf de site van Intel voor de i7 7700HQ:

  Memory Specifications:

  Max Memory Size (dependent on memory type): 64 GB
  Memory Types: DDR4-2400, LPDDR3-2133, DDR3L-1600
  Max # of Memory Channels: 2
  Max Memory Bandwidth: 34.1 GB/s
  ECC Memory Supported: No

  Dus dat betekend dat ‘ie 2x 32 GB DDR4 ondersteunt maar niet 2x 16 GB DDR3?
  Of gebruikt Apple standaard maar 1 geheugenbaan?

  Apple gebuikt LPDDR3, dat is wat anders dan DDR 3 of 4. Gewoon DDR geheugen heeft zijn nadelen. Zie mijn post hier vlak boven.

 • Profielfoto
  pako

  Toch blijft het apart: bij de videokaart bouwt Apple de mogelijkheid in om de on-chip of de dedicated videokaart te gebruiken om accuduur te besparen.
  Als je aan het lichtnet hangt gebruikt je MacBookPro alles op volle kracht.
  Zou het dan niet mogelijk zijn op 16gb in te bouwen voor gebruik op accu. En een extra set geheugen van 16,32 of 64 gb die alleen wordt aangesproken in het geval dat je MacBook aan de stroom hangt.
  Ik heb niet gewacht op 32GB werkgeheugen, en naar nu blijkt kan ik ook wachten totdat ik een ons weeg voordat er een MaBook Pro met echt snelheidsverschil komt.
  Ik merk iig weinig verschil tussen een late 2014 MBpro met 1TB ssd en een late 2016 model met touchbar en 2TB ssd… Erg jammer, en ook nog dunner en dus minder accuduur wat ook al niet heeft geholpen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Toch blijft het apart: bij de videokaart bouwt Apple de mogelijkheid in om de on-chip of de dedicated videokaart te gebruiken om accuduur te besparen.
  Als je aan het lichtnet hangt gebruikt je MacBookPro alles op volle kracht.
  Zou het dan niet mogelijk zijn op 16gb in te bouwen voor gebruik op accu. En een extra set geheugen van 16,32 of 64 gb die alleen wordt aangesproken in het geval dat je MacBook aan de stroom hangt.
  Ik heb niet gewacht op 32GB werkgeheugen, en naar nu blijkt kan ik ook wachten totdat ik een ons weeg voordat er een MaBook Pro met echt snelheidsverschil komt.
  Ik merk iig weinig verschil tussen een late 2014 MBpro met 1TB ssd en een late 2016 model met touchbar en 2TB ssd… Erg jammer, en ook nog dunner en dus minder accuduur wat ook al niet heeft geholpen.

  Leuke gedachten, maar een dergelijke constructie zou wel heel vreemd zijn, dan zouden ze dus gewoon 32GB DDR geheugen en daarnaast 16GB LPDDR in moeten bouwen, met een extra memory controller, dat gaat dus niet werken. Het is niet en, en.

  Het is gewoon hopen dat Intel snel met hun LPDDR4 support komt. Helaas zijn vertragingen de laatste jaren niet vreemd bij Intel.
  Apple had een andere keuze kunnen maken, maar dat zou ook negatieve uitwerking kunnen hebben. Geen enkele keuze is perfect.
  Nu hebben ze gekozen voor accu duur. Hadden ze dan een dikkere en grotere behuizing moeten maken voor meer batterij? Had ook gekunt, maar Apple is volgens mij ook al een paar keer verrast door de vertragingen. In de 2016 MBP hadden ze ook Kaby Lake willen plaatsen, maar die was enorm vertraagd en zou eerst wel LPDDR4 ondersteunen. Het 2017 model heeft nu Kabylake maar nog steeds geen LPDDR4.
  Ik denk dat ze in Cupertino ook wel een paar keer rare termen richting Intel hebben geslingerd.

  Jij merkt misschien weinig verschil tussen de laptops in dagelijks werk, maar het verschil is er natuurlijk wel. Zowel CPU, GPU en SDSD. Ga je hem echt gebruiken, dan zal er zeker een verschil zijn. Ik merk in sommige taken toch echt wel het verschil tussen mijn 2013 en 2017 versie.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Huh, was 32GB niet al mogelijk met kaby lake? Ik zat al sinds 2015 te wachten op een goede upgraden van mijn 2012 Mbp en met het 2016 direct overgestapt. Voorafgaand en erna was er veel ophef omtrent geen 32gb, maar overal werd gezegd dat Apple gewoon direct Kaby Lake had moeten gebruiken..

  Nu blijkt dat er zelfs gewacht moet worden op de generatie erna? Dat is verbazend..

  Ben het volledig met deze comment eens! Ik dacht ook dat met Kaby Lake 32GB ram geheugen beschikbaar zou zijn. Toen het 2017 model er dus aankwam, was ik behoorlijk verrast. Ik heb net zoals Vilscon de 2012 Macbook Pro, behalve heb ik de overstap niet gemaakt. Omdat als ik een upgrade doe met mijn Macbook ik echt meer ram wil hebben. Waarvoor heb je zoals meer ram nodig? Wel, om te beginnen is Photoshop altijd blij met meer ram. Ja, ik ben photoshop gebruiker en ik gebruik dat programma erg graag. Vervolgens gebruik ik ook Logic Pro X, met nogal wat plugins, Omnisphere (die heel erg veel geheugen slurpt) en ook native Instruments, en nog een paar andere die het extra ram wel fijn zouden vinden. Ik heb sinds de prijsverlaging van de Mac Pro 2013 deze dan maar gekocht. Met 64GB ram gekocht bij OWC. De D700 GPU’s waren maar ‚ā¨120 extra en dan heb ik de 512GB ssd genomen. Werkt als een zonnetje voor wat ik allemaal wil doen.

  Verder wil ik ook even ingaan op “Pako” zijn reactie:

  “Ik merk iig weinig verschil tussen een late 2014 MBpro met 1TB ssd en een late 2016 model met touchbar en 2TB ssd”

  Ik kan je verzekeren dat die SSD van in het 2016 model je SSD in je 2014 model verpulvert. Doe maar eens wat benchmarks of zoek het maar eens op. De SSD’s in de nieuwe Macbooks worden echt geprezen en halen snelheden (en ik overdrijf niet), van om en bij de 2000MB/S. Ik heb er al gezien van 2500MB/S (read weliswaar), Maar zelfs 2000MB/S write is gewoon heel erg snel en dan gaat jouw Macbook Pro 2014 niet tegen opkunnen. (Of je hebt er zelf een andere SSD ingestoken).

  https://www.youtube.com/watch?v=pbDCq36tLm8

 • Profielfoto
  Nikita

  Apple gebuikt LPDDR3, dat is wat anders dan DDR 3 of 4. Gewoon DDR geheugen heeft zijn nadelen. Zie mijn post hier vlak boven.

  Daar zeg ik ook niks over, alleen dat ik dus nergens kan vinden dat bij gebruik van DDR3L (of LP) er maar 16 GB totaal wordt ondersteund (oftewel 2x 8 GB) i.p.v. 2x 32 GB (!!) bij ‘normaal’ DDR4 geheugen? Of gebruikt Apple slechts 1 geheugen ‘slot’ ? Aangezien het gesoldeerd zit op het mainboard is dit niet duidelijk… Waar zit die beperking hem in? De geheugencontroller zit in de CPU ingebakken, dus dat kan het niet zijn. Evenmin de chipset, die zit grotendeels ook in de CPU ingebouwd tegenwoordig.

  Verder snap ik het stroomverbruik ook niet helemaal. DDR3L werkt op 1,35 Volt (standaard DDR3 werkt op 1,5V). DDR4 werkt op 1,2 Volt. Dat zou dan dus betekenen dat DDR4 zo’n 3 maal hoger Amperage heeft dan DDR3L…? Het hele doel van het verlagen van het voltage is nou juist het energieverbruik terugbrengen.

  @ DBLCreations hierboven: Inderdaad is de SSD vele malen sneller, maar in de echte wereld gebruik je die snelheid nauwelijks. Een beetje hetzelfde als op de snelweg rijden in je Nissan Pulsar met 1,2 liter motor of een Masarati met dikke V12 motor die w√©l 320 km per uur kan halen. Je rijdt (normaliter in elk geval) maximaal 130 en dat kunnen beide makkelijk halen. Alleen bij het optrekken of inhalen is de Masarati in het voordeel (opstarten van OS X, programma’s of kopi√ęren van gegevens).

  Met andere woorden; benchmarks zeggen ook maar zoveel.

 • Profielfoto
  knekkie

  Windows is altijd bijzaak geweest. Apple heeft echt geen probleem om Windows support weer te ditchen. Dus die bal ligt bij Microsoft’s bereidwilligheid om Windows (weer) te compileren voor ARM.

  Dit is er al. Dus als ergens de bal ligt ligt ie bij het archter lopende Apple.
  kijk maar op dit artikel van de verge.

  https://www.theverge.com/2016/12/7/13866936/microsoft-windows-10-arm-desktop-apps-support-qualcomm

  Zelfs een Rosetta achtige manier om win32 applicaties te draaien zit ingebakken. Dus Photoshop draaien op ARM..? Geen probleem ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Windows is altijd bijzaak geweest. Apple heeft echt geen probleem om Windows support weer te ditchen. Dus die bal ligt bij Microsoft’s bereidwilligheid om Windows (weer) te compileren voor ARM.

  Dit is er al. Dus als ergens de bal ligt ligt ie bij het archter lopende Apple.
  kijk maar op dit artikel van de verge.

  https://www.theverge.com/2016/12/7/13866936/microsoft-windows-10-arm-desktop-apps-support-qualcomm

  Zelfs een Rosetta achtige manier om win32 applicaties te draaien zit ingebakken. Dus Photoshop draaien op ARM..? Geen probleem ?

  Interessant. Ik had Windows RT in het achterhoofd toen ik dat schreef, maar er bestaat inderdaad ook nog zoiets als Windows 10 op de mobiel. Waarschijnlijk zullen er inderdaad vrij minimale aanpassingen nodig zijn vanuit Microsoft.

  Daarmee ligt de bal inderdaad bij Apple: laat die ARM MacBooks maar komen:grin:

 • Profielfoto
  Elduderino

  Apple gebuikt LPDDR3, dat is wat anders dan DDR 3 of 4. Gewoon DDR geheugen heeft zijn nadelen. Zie mijn post hier vlak boven.

  Daar zeg ik ook niks over, alleen dat ik dus nergens kan vinden dat bij gebruik van DDR3L (of LP) er maar 16 GB totaal wordt ondersteund (oftewel 2x 8 GB) i.p.v. 2x 32 GB (!!) bij ‘normaal’ DDR4 geheugen? Of gebruikt Apple slechts 1 geheugen ‘slot’ ? Aangezien het gesoldeerd zit op het mainboard is dit niet duidelijk… Waar zit die beperking hem in? De geheugencontroller zit in de CPU ingebakken, dus dat kan het niet zijn. Evenmin de chipset, die zit grotendeels ook in de CPU ingebouwd tegenwoordig.

  Nee, in verschillende bronnen wordt vermeld dat er maar 16GB LPDDR3 wordt ondersteunt. Intel geeft wel 32GB aan voor de chipset, maar tussen haakjes ‚Äú Depends on memory type‚ÄĚ. De beperking zit hem echt in de chipset.

  Verder snap ik het stroomverbruik ook niet helemaal. DDR3L werkt op 1,35 Volt (standaard DDR3 werkt op 1,5V). DDR4 werkt op 1,2 Volt. Dat zou dan dus betekenen dat DDR4 zo’n 3 maal hoger Amperage heeft dan DDR3L…? Het hele doel van het verlagen van het voltage is nou juist het energieverbruik terugbrengen.
  .

  LPDDR draait misschien actief maar op 70% stroom verbruik vergeleken met DDR, wat dus niet zo’ n groot verschil is. Echter het grote verschil zit hem in de stand-by mode, daar verbruikt LPDDR bijna 90% minder. Dat is ook exact wat Apple aangeeft de stand-by tijd van een Macbook zou van 30 dagen naar 7 dagen gaan.

 • Profielfoto
  polansky

  Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een overstap naar Apple’s eigen ARM-chips, maar dat is zo makkelijk nog niet. Er moet rekening gehouden worden met Thunderbolt, Windows-ondersteuning en het opnieuw compileren van apps voor macOS.

  .
  .
  Windows is altijd bijzaak geweest. Apple heeft echt geen probleem om Windows support weer te ditchen. Dus die bal ligt bij Microsoft’s bereidwilligheid om Windows (weer) te compileren voor ARM.

  Windows10 draait al op ARM chips, dus het hele probleem voor wat betreft compatibiliteit met Windows bestaat niet.

  Definitieve support is er nog voor het einde van het jaar.
  Apple loopt eigenlijk gewoon weer eens achter de feiten aan.

  https://tweakers.net/nieuws/124595/microsoft-toont-hoe-emulatie-x86-programmas-op-arm-versie-windows-10-werkt.html

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wordt tijd om dat hele Intel bij het grof vuil te zetten en over te stappen op eigen Apple chips.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Verder wil ik ook even ingaan op “Pako” zijn reactie:

  “Ik merk iig weinig verschil tussen een late 2014 MBpro met 1TB ssd en een late 2016 model met touchbar en 2TB ssd”

  Ik kan je verzekeren dat die SSD van in het 2016 model je SSD in je 2014 model verpulvert. Doe maar eens wat benchmarks of zoek het maar eens op. De SSD’s in de nieuwe Macbooks worden echt geprezen en halen snelheden (en ik overdrijf niet), van om en bij de 2000MB/S. Ik heb er al gezien van 2500MB/S (read weliswaar
  https://www.youtube.com/watch?v=pbDCq36tLm8

  Ik heb de 3000/3000MB/s read/write kunnen overschrijden in een reguliere benchmark test via BlackMagic op mijn 2016 Pro 15″ 512GB SSD, i7 2.6 config. Dat is echt mega snel =)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Verder wil ik ook even ingaan op “Pako” zijn reactie:

  “Ik merk iig weinig verschil tussen een late 2014 MBpro met 1TB ssd en een late 2016 model met touchbar en 2TB ssd”

  Ik kan je verzekeren dat die SSD van in het 2016 model je SSD in je 2014 model verpulvert. Doe maar eens wat benchmarks of zoek het maar eens op. De SSD’s in de nieuwe Macbooks worden echt geprezen en halen snelheden (en ik overdrijf niet), van om en bij de 2000MB/S. Ik heb er al gezien van 2500MB/S (read weliswaar
  https://www.youtube.com/watch?v=pbDCq36tLm8

  Ik heb de 3000/3000MB/s read/write kunnen overschrijden in een reguliere benchmark test via BlackMagic op mijn 2016 Pro 15″ 512GB SSD, i7 2.6 config. Dat is echt mega snel =)

  Jep, daarom juist. Dat maakt echt wel uit hoor @Nikita. Zelfs bij het kopi√©ren van bestanden enz… Of grootte video bestanden, moet je maar eens vergelijken hoe snel dat gaat tov de vorige generatie. Dat verpulverd echt die snelheden, (niet de benchmarks) maar het daadwerkelijke gebruik. Ik merk ook vooruitgang en dat is logisch ook. Je kan dit niet zo goed vergelijken met een auto, want een ssd 2014 vs ssd 2017 is een wereld van verschil en de 2017 ssd zal een bestand sneller kopi√©ren dan die van 2014. Daar zijn voorbeelden op youtube genoeg van.

  Daarom dat ik het ook vermelde:-)