Mac: Safari 11 zorgt voor meer privacy en minder ergernissen

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Naast iOS 11, watchOS 4 en tvOS 11 heeft Apple dinsdagavond ook Safari 11 vrijgegeven. De nieuwe versie van de browser zit in macOS High Sierra, maar gebruikers van macOS Sierra en OS X El Capitan vinden nu ‘m al als update in de Mac App Store.

Op het eerste gezicht ziet Safari 11 er niet anders uit dan zijn voorganger. Toch zijn er een aantal handige en soms verborgen functies die je privacy verhogen en ergernissen tijdens het surfen wegnemen.

Automatisch afspelende video gestopt

Een van de grootste ergernissen van het moderne web is dat steeds meer video automatisch begint te spelen bij het bezoeken van een website. Safari 11 voorkomt dat video’s met geluid automatisch kunnen starten, maar video zonder geluid mag nog steeds automatisch gestart worden.

Controle per website

Ook nieuw is de mogelijkheid om allerlei zaken per website in te stellen. Wanner je een site bezoekt, kun je via het menu Safari → Instellingen voor deze website diverse aanpassingen doen. Zo is het mogelijk om websites die een klein lettertype gebruiken automatisch ingezoomd te tonen. Het automatisch gebruiken van reader-weergave zorgt dat artikelen altijd in een rustige vormgeving zonder opmaak of advertenties getoond worden. Ideaal voor websites met schreeuwende advertenties tussen de alinea’s.

Via dit menu regel je ook hoe streng het automatisch afspelen van video’s wordt geblokkeerd. Je kunt per website kiezen of alleen video met geluid gestopt moet worden, alle video gestopt moet worden of geen enkele automatisch startende video gestopt moet worden.

safari 11 per site
Klik/tap voor groter.

Banners achtervolgen je niet langer

Herken je dit? Je hebt een product in een webshop bekeken en daarna achtervolgt het product je in alle advertenties op het internet. Koop nou! Safari 11 maakt hier met slimme tracking-preventie een eind aan. Simpel gezegd worden alle gegevens (tracking cookies) die partijen kunnen gebruiken om je te volgen, automatisch verwijderd of zo opgeslagen dat deze niet gebruikt kunnen worden om je online te volgen.

safari voorkom volgen ios 11 001
Tracking preventie zit ook in iOS 11 – Klik/tap voor groter.

Hoe werkt tracking-preventie?

Om te snappen hoe de slimme tracking-preventie werkt, is wat achtergrondinformatie nodig. Banners die je op het hele internet lijken te volgen, werken met tracking cookies van advertentienetwerken. Cookies kunnen in principe alleen door de website (domeinnaam) die ze plaatst gelezen worden. Dat zorgt ervoor dat website A de cookies van website B niet uit kan lezen, maar advertentienetwerken hebben een handig achterdeurtje.

De advertenties op de meeste websites, komen namelijk van een centraal netwerk. Bijvoorbeeld het advertentienetwerk van Google. De advertenties worden op websites ge-embed en komen daarom altijd van dezelfde domeinnaam. Bijvoorbeeld googleadservices.com. Alle websites die advertenties van Google embedden, kunnen dus de grote cookie-pot van googleadservices.com uitlezen en beschrijven. Het resultaat: je ziet dezelfde advertenties op verschillende sites.

In Safari 11 worden alle cookies van alle websites gescheiden opslaan. Niet alleen die van de websites zelf, maar ook van eventuele advertenties die door externe partijen ge-embed worden. Deze cookies worden ook snel automatisch verwijderd. Veel sites gebruiken cookies om te bepalen of een gebruiker ingelogd is. Om te voorkomen dat je telkens opnieuw moet inloggen, worden alleen cookies van embeds automatisch verwijderd. Safari gebruikt hier een zelflerend model op basis van machine learning voor.

cookie partitioning 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  pinkie

  Safari 11 voorkomt dat video’s met geluid automatisch kunnen starten, maar video zonder geluid mag nog steeds automatisch gestart worden.

  Video met geluid kan ook automatisch worden gestart als je dat wilt. Er zijn drie keuzes: allow all auto-play, stop media with sound, never auto-play.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Klopt. Dat wordt dan ook in het volgende kopje toegelicht, bij “Controle per website”.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Google eat your heart out!

 • Profielfoto
  Shmoo

  kun je via het menu Safari → Instellingen voor deze website diverse aanpassingen doen.

  .
  Je kan ook rechtermuis-klik op de url-balk doen > instellingen.

  Of de knoppenbalk aanpassen en het instellingen icoontje erop pleuren wanneer je deze functie vaker gaat gebruiken.

 • Profielfoto
  SvS

  Zoeken via qwant of duckduckgo levert ook minder tot geen achtervolgingen op.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik support graag websites die reclame vertonen maar omt maakt het zo bond dat ik gedwongen ben om adblocker te installeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  FNV Bond ook.

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  startpage.com is ook een mooi privacy vriendelijk alternatief voor Google. Het zijn de Google zoekresultaten, maar zonder dat je gelijk gevolgd wordt.

 • Profielfoto
  tuuur

  Duckduckgo gebruiken ?

 • Profielfoto
  henq

  Color me stupid, maar ik zie nix in AppStore. Zit op Sierra 10.12.5.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Paar keer op CMD + R (refresh) drukken wanneer je op de updates pagina bent.

 • Profielfoto
  henq

  Dank @shmoo, maar moest eerst nar 10.12.6 (herstarten, wilde ik eigenlijk niet), toen verscheen Safari11.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  en ik mis bonjour apparaten tonen…
  (Mac OS X Sierra 10.12.6, Safari Versie 11.0 (12604.1.38.1.7))
  voorheen was dit in te schakelen in de voorkeuren en te tonen in de bladwijzerbalk, en/of bladwijzer-menu, maar kan m nu zo snel niet vinden…

 • Profielfoto
  MrBelloNLD
 • Profielfoto
  KR1275

  Minder ergernissen??? Apple heeft nog meer z’n best gedaan om de [Adv] resultaten in Google te blokkeren.

  Chrome is een perfect alternatief.

 • Profielfoto
  Paulebeer

  Ik zeg het niet snel maar Safari 11 is een gedrocht! Ik wil voetbal op nop kijken. Vroeger geen probleem. Nu hoor ik alleen geluid. Dan maar dat verdomde Firefox en daar start het wel maar wazig. iPad nu maar tegen het scherm van de air gezet en dat gaat goed. Alle instellingen op aan gezet…..wat een gedoe! Niks doet het.

 • Profielfoto
  IndoMac

  Waarom ploppen (ik ken veel van de technische termen niet, sorry) de favorieten op de favorietenbalk niet automatisch open, wanneer je er langs gaat, net zoals bij Chrome?