Apple werkt aan oplossing voor krakende telefoongesprekken iPhone 8

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Een aantal gebruikers van de iPhone 8 klaagt over krakende geluiden tijdens het voeren van gesprekken via FaceTime of het mobiele netwerk. Het geluid dat door de oortelefoon bovenaan de iPhone te horen is, wordt omschreven als “knetterend” of “statisch”.

Apple erkent het probleem en zegt dat het op zeer kleine schaal voorkomt. Er komt snel een software-update aan die het probleem oplost. Wat de krakende geluiden veroorzaakt is nog niet duidelijk.

Alleen hoorbaar via oortelefoon iPhone 8

Het probleem komt voor bij de iPhone 8 en¬†iPhone 8 Plus. Op Apple’s eigen forum melden diverse gebruikers uit verschillende werelddelen zich. Wanneer overgeschakeld wordt naar speakerphone is het probleem weg. De kleine speaker bovenaan de iPhone die als oortelefoon dient, lijkt de boosdoener.¬†Enorm storend is het geluid niet, want bellers zijn nog steeds goed te verstaan. In onderstaande video een voorbeeld.

Kleine bugs zijn te verwachten

Het is nog niet duidelijk wanneer de software-update die dit probleem verhelpt beschikbaar is. Meestal volgen na een nieuwe iPhone en iOS-versie meerdere snelle updates om kleine problemen aan te pakken. Zo verscheen onlangs iOS 11.0.1 dat e-mailproblemen met Outlook, Office 365 en Exchange oplost.

Er is dit jaar geen grote #gate rondom de iPhone, al moeten we even afkloppen, want de iPhone X is er nog niet. De Apple Watch Series 3 met 4G heeft wel een erg storend probleem. Om accu te sparen, wordt op de achtergrond altijd verbinding gemaakt met bekende of open Wi-Fi-netwerken. Dat is prima, maar sommige open netwerken vereisen het accepteren van voorwaarden via een portal en dat had Apple over het hoofd gezien. Het leek daarom alsof de 4G-verbinding wegviel. Ook dit probleem wordt met een software-update opgelost. (Via: The Verge)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  TimmiX

  Vraag me direct af hoe zoiets een software fout kan zijn? Dan moet iemand letterlijk code hebben geschreven om een signaal naar die specifieke speaker (voor deze specifieke hardware) te be√Įnvloeden… Kan toch bijna niet anders dan een hardwareprobleem zijn?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @TimmiX, ik denk dat jij nog eens geen minieme gedachte hebt van hoe complex iOS ineen zit. Deze situatie is net zoals eender welke bug, uiteraard is de software, dus ook de bugs, geschreven door personen. Dat maakt daarom nog niet dat elke bug intentioneel is, natuurlijk.

 • Profielfoto
  steveb

  @barikz cala saidah
  Is u reactie een oproep aan Apple om nu al iOS te laten programeren door een robot die het leert via machine learning?

  Volgens mij wordt daar inderdaad al over nagedacht en aan gewerkt (door mensen) maar moeten we nog dik 5 jaar geduld hebben voor we hier de resultaten van zien.

  Project titan 2.x

 • Profielfoto
  cardona

  Idd mijn vriendin heeft ook al paar keer gemeld dat geluid tijdens belle niet inorde was, oplossing zal wel volgen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Een vriendin van me is ook erg slecht verstaanbaar, maar alleen via gewoon bellen. Via Whatsapp bellen klinkt het prima, via iMessage ook. Zeer vreemd, want de microfoons zijn dan dus goed.

  iPhone SE met IOS10 dacht ik

  Hebben anderen dit ook?

  Volgens T-mobile kon het aan de SIM liggen, maar die is al vervangen, en leverde niks op

  Ik vermoed dat die proef van T-Mobile met 4G bellen niet goed gaat. Dat knopje is ook opeens verdwenen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Bel “kraak”helder met de iPhone 8

 • Profielfoto
  koen

  Vroeg√Ęh moest je gewoon even hard in de hoorn blazen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @steveb ‚Äúuw‚ÄĚ, niet ‚Äúu‚ÄĚ;-) ok√© excuseer me
  Machine learning heeft een gigantisch potentieel, maar wel enkel voor specifieke doeleinden. Je kan moeilijk een robot te taak gegeven hebben om van iOS 10 te maken wat we nu hebben, namelijk iOS 11, veel verbeteringen zijn omtrent intu√Įtieve factoren, een robot aanleren wat intu√Įtief is, is erg moeilijk denk ik. Zeg nooit nooit natuurlijk!:-)

 • Profielfoto
  donut

  …veel verbeteringen zijn omtrent intu√Įtieve factoren, een mens aanleren wat een robot intu√Įtief vind, is erg moeilijk denk ik. Zeg nooit nooit natuurlijk!:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik dacht dat dit soort probleem nog al eens opgetreden was bij de iPhone 6 dacht ik? Niet geheel zeker van maar ik dacht dat er ook een storend geluid was tijdens het bellen en was toen ook opgelost met software update. Het is inderdaad zo dat er altijd wel wat kinderziektes zijn als men met iets nieuws aankomt. Wel jammer want er zijn zoveel beta’s geweest en dan is het jammer om dit soort problemen te ondervinden. Uiteraard, het doet zich blijkbaar alleen voor op de nieuwste generatie en die had niemand tijdens de beta software. Dus is ook dat moeilijk om te beoordelen.

  Ik vind het alvast goed dat het een bug is en niet een hardware probleem, dan zou je moeten beginnen met je toestel opnieuw op te sturen etc etc… Dat wil niemand toch…?

  Trouwens, als ik hier comments zie dat het enkel met het programma of bellen van Apple zelf is maar dat het bv in whatsapp ed niet voorkomt dan is het duidelijk dat het GEEN hardware probleem is;-) Anders zou het zich zeker overal voordoen, maar dan nog kan je dat niet met 100% zeggen.

  Uiteindelijk komt het dus allemaal wel goed:-)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Precies, willen jullie daarom de iPhone 8 svp niet afkraken.;-)

 • Profielfoto
  Osirison

  Heb zelf ook last van dit probleem, lijkt me dat het geen hardware probleem is want het krakende geluid komt alleen voor met telefoongesprekken.
  Muziek komt er spathelder uit.
  Het is goed mogelijk dat dit een probleem is met de DAC of sample rate converter, telefoongesprekken hebben een lagere sample rate dan de gebruikelijke 44.1KHz.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @DBLCreations, dat sissend geluid werd opgemerkt na de release van de iPhone 7, er was een klein beetje drukt rond dit onderwerp, maar vanwege het minimale volume van het gesis was het zeker niets wat bleef hangen. Het geluid werd door de componenten op het logic board gemaakt. Ik heb toen ook mijn oor eens op mijn oude iPhone 6 Plus gelegd en wanneer ik een zware game opstartte hoorde ik inderdaad wat gekraak en gepiep, had dus niet echt te maken met de speaker zelf, maar het was toch wel interessant.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, dat sissend geluid werd opgemerkt na de release van de iPhone 7, er was een klein beetje drukt rond dit onderwerp, maar vanwege het minimale volume van het gesis was het zeker niets wat bleef hangen. Het geluid werd door de componenten op het logic board gemaakt. Ik heb toen ook mijn oor eens op mijn oude iPhone 6 Plus gelegd en wanneer ik een zware game opstartte hoorde ik inderdaad wat gekraak en gepiep, had dus niet echt te maken met de speaker zelf, maar het was toch wel interessant.

  Ah, ok. Dacht al wel dat er zoiets in de aard was maar was niet zeker meer wat precies:-) Hoe dan ook, ik hoop dat er snel een oplossing komt voor alle mensen die deze bug hebben, want fijn zal het allerminst zijn…

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Gewoon niet de iPhone 8 kopen, totale teleurstelling t.o.v. mijn iPhone 6S. Morgen retourafspraak ingepland staan.

 • Profielfoto
  Loyd

  Dat ligt eraan hoe hoog je verwachtingen waren

 • Profielfoto
  Osirison

  Beetje raar om de iPhone terug te brengen, je doet toch eerst onderzoek voordat je de knip trekt voor een goede ‚ā¨800?
  Dat is hetzelfde als een iPhone X bestellen en dan terug brengen omdat er zit een uitsparing in het scherm zit.

 • Profielfoto
  Odie

  Hier ook last van, ik merkte het eerst niet omdat ik tot nu toe alle gesprekken via mn AirPods liet lopen. Maar net hoorde ik het ook tijdens een call. Een beetje irritant, maar niet meer dan dat. Lijkt me inderdaad een software probleempje wat gewoon opgelost gaat worden.