Nieuw in iOS 11: vertrouwen is goed, controle is beter

3 reacties

In iOS 11 neemt Apple diverse maatregelen om je privacy en veiligheid te verhogen. Zo zijn er meer beperkingen voor apps en een nieuwe SOS-functie, maar ook het overzetten van gegevens met een USB-kabel wordt beter beschermd.

Wanneer je een iOS-apparaat op een computer aansluit, wordt sinds iOS 8 al gevraagd of je de computer vertrouwt. iOS 11 bouwt een extra stap in en vereist je toegangscode voor het vertrouwen van een computer.

Belangrijke vanuit juridisch oogpunt

Een iPhone of iPad moest altijd al ontgrendeld worden voordat je een computer kon vertrouwen, maar Touch ID was voldoende. Bij een iOS-apparaat met iOS 11 is altijd je toegangscode vereist. Zelfs als de iPhone al ontgrendeld is.

Deze wijziging is vanuit juridisch oogpunt erg belangrijk. Hoewel een gebruiker in bepaalde gevallen kan worden gedwongen om zijn apparaat met een vingerafdruk te ontgrendelen, is het eisen van een wachtwoord of code in veel landen wettelijk niet toegestaan. Zo wordt het voor overheidsinstanties weer een stukje moeilijker om de hele inhoud van je iPhone via een kabel op te slurpen.

ios 11 vertrouw 001
Klik/tap voor groter.

Als een computer eenmaal vertrouwd is, hoeft de code niet meer ingevuld te worden. Je kunt dit te allen tijden ongedaan maken via InstellingenAlgemeenStel opnieuw inHerstel locatie en privacy.

Meer iOS 11

iOS 11 is later in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Alleen kan je in de VS oneindig lang in de cel blijven als jij je password niet geeft en in de UK 5 jaar.
  CDA wil ook zo’n wet als de UK heeft hier invoeren.

 • Profielfoto
  Gnomity

  Alleen kan je in de VS oneindig lang in de cel blijven als jij je password niet geeft en in de UK 5 jaar.
  CDA wil ook zo’n wet als de UK heeft hier invoeren.

  Het CDA vergeet alleen wel dat er situaties denkbaar zijn waarin een code echt niet kan worden afgegeven, bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie deze is vergeten. Heel vervelend als blijkt dat je onschuldig bent en de gevangenis in moet omdat je je code niet meer weet. Zie jezelf hier maar eens uit te redden.

  Ik kan me ook voorstellen dat het plan van het CDA botst met artikel 6 van het EVRM. Hierin staat heel duidelijk dat elke verdachte recht heeft op een eerlijk proces en dat de verdachte zichzelf niet hoeft te incrimineren. Het is aan de officier van Justitie om bewijsmateriaal te verzamelen zonder onbehoorlijk dwang tegen de verdachte.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Juist , volgens de Nederlandse wet hoef je als verdachte niet mee te werken aan jouw eigen veroordeling. Een verdachte dus dwingen om een wachtwoord af te geven mag dus absoluut niet. Ieder verhoor moet juist worden voorafgegaan met een cautie ofwel met de woorden: “U bent niet tot antwoorden verplicht” Iemand dan vervolgens net zo lang gijzelen totdat deze een wachtwoord alsnog afgeeft lijkt mij lijnrecht tegen deze regels in te gaan. Je bent nog verdachte en dus per definitie nog niet veroordeeld. Een onveroordeelde persoon gevangen zetten kan dus absoluut niet. Wanneer je dit in de toekomst wel gaat accepteren ben je eigen rechtsstaat aan het vernietigen. Uiteraard lijkt het in de huidige tijd van terrorisme erg handig maar waar ligt dan de grens? Jij lijkt me verdacht dus ik zet jou 5 jaar gevangen?net zo lang tot je iets bekend?