Nieuw in iOS 11: SOS-noodmelding via standby-knop

14 reacties

Met iOS 11 krijgt de iPhone een nieuwe SOS-functie die werkt via de standby-knop. Als deze vijf keer ingedrukt wordt, verschijnt een nieuw scherm dat gebruikt kan worden om direct 112 te bellen, maar ook je medische informatie toont. Handig voor hulpverleners.

Afhankelijk van je instellingen, toont het scherm drie sliders. Een om de iPhone uit te zetten, een om je Medische ID op te vragen en een SOS-slider. Die laatste belt meteen 112 zonder een bevestiging te vragen.

Medische ID en noodcontact

Het Medische ID kan via de Gezondheid-app ingevuld worden. Hier kun je aangeven of je allergieën of bepaalde aandoeningen hebt, maar ook welke medicijnen je gebruikt, wat je bloedgroep is en meer. Het is ook mogelijk om via InstellingenSOS-noodmelding een contact voor noodgevallen in te stellen. Dit contact ontvangt een bericht wanneer de SOS-slider gebruikt wordt. De iPhone zal eerst 112 bellen en daarna het noodcontact een bericht sturen.

sos medische id ios 11 001
Klik/tap voor groter.

Touch ID automatisch uitgeschakeld

Het is niet direct zichtbaar, maar wanneer je de SOS-functie via de standby-knop oproept, wordt Touch ID automatisch uitgeschakeld. Zelfs wanneer je alleen het scherm opent en daarna op annuleren drukt. Daarna kan alleen toegang tot de telefoon verkregen worden door de code opnieuw in te toetsen, een vingerafdruk werkt niet meer.

Meer iOS 11

iOS 11 is later in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Maar als touchID wordt uitgeschakeld, waar krijg je dan allemaal toegang toe? Alles?! Dan kan iedereen ineens in je toestel komen door 5x drukken en dan annuleren.
  Dat zal wel niet zo zijn denk ik.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Als Touch ID wordt uitgeschakeld, moet je opnieuw je code intikken voordat je toegang tot iets krijgt. Ik zal dat nog wat verduidelijken in het artikel.

 • Profielfoto
  Finch

  Dit is een mooie veiligheid toevoeging! Heel snel Touch ID kunnen uit schakelen een een pincode of wachtwoord afdwingen. Makes me happy!

 • Profielfoto
  Sannetju

  @Edwin
  Als ze je code weten tja dan kunnen ze bij al je gegevens komen ja…weten ze de code niet dan kan dat niet dusss ???

 • Profielfoto
  jordi99

  Nee Edwin, dit is bedoeld voor als je bewusteloos ergens zou liggen, en de voorbijganger/dief niet je vinger op touch id kan leggen en dan weg kan gaan..

 • Profielfoto
  whaha

  Wauw. Ik ben echt onder de indruk. Dit is echt een hele goede toevoeging waar je absoluut geen last van hebt als je ‘m niet nodig hebt.
  Ik ga er bijna de gezondheids-app van invullen!
  Edit: Nee, geen sarcasme.

  Kun je zo ook geruisloos 112 bellen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij nog te ingewikkeld. Als er echt iets is ga je dan 5x drukken en denken welke sliders je wel of niet over moet halen.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @MacAanZee: op de Apple Watch is het tien keer drukken en dan telt ie een aantal seconden af en dan belt ie automatisch 112 (tenzij je tijdens het aftellen annuleert). Het zou best kunnen dat die toggle ‘Automatisch bellen’ (die je in het screenshot ziet) hetzelfde doet.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Een feature die Apple duidelijk van Android overneemt. En da’s helemaal niet erg, omgekeerd vaak genoeg gebeurd …

  In Android heb je hoofdelijk twee schermen:

  Dialer met Emergency Info

  En een speciale noodmodus, waarbij je bij aantal keer op de aan/uit knop drukken je een speciaal scherm krijgt (dat je overigens kunt aanpassen), de processor in een ultra-zuinige modus gaat, multi-tasking wordt beperkt en het scherm in een modus energie-zuinige modus gaat …

  Tevens kun je daar bepaalde acties programmeren, zoals automatisch je locatie delen… De batterijduur zelf eens getest op een oudere Samsung S7 (gewoon op vakantie de telefoon op een dergelijke modus zetten) en drie dagen standby wordt probleemloos gehaald.

  Hopen dat Apple behalve het scherm ook iets doet aan de stand-by tijd, want eerlijk is eerlijk: mijn oudere iPhone 6s is sneller leeg dan de evenoude Samsung S7 …

  Maar vind dit een heel goede zet van Apple. Zie de laatste dagen de drama’s op de Caraïbische eilanden … Ik zou het ook prettig vinden als er iets uitgebreidere “throttling” beschikbaar zou zijn in iOS. Opdat je meerdere energie-profielen kunt hebben, min of meer zoals op Android …

  Inclusief een ULTRA LOW energy mode, waarbij Android telefoons soms wel 4x tot 5x langer mee gaan (meerdere dagen op een Samsung S7 op een batterij is prima mogelijk). Volgens mij met de optimalisatieslag die Apple heeft op zijn eigen platform kan dat prima overtroffen worden en soms erg NUTTIG zijn. Zeker in nood scenario’s. Heb verhalen gehoord van regio’s in de wereld waarbij in noodsituatie geld werd gevraagd om je telefoon op te mogen laden … Dus hoe langer je telefoon het uithoud op een lading in noodsituaties hoe beter.

  Ben erg benieuwd naar iOS 11:-)

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Zie de laatste dagen de drama’s op de Caraïbische eilanden …

  Daar heb je juist weinig aan een telefoon. De meeste netwerken zijn down, en als het je lukt te bellen, zal er geen nooddienst zijn om je te helpen.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @GoeieDag: klopt deels, het blijkt dat een deel van de Kabelinfrastructuur overeindstaat en dat WiFi hotspots nog werken. Dat betekend dat als je je telefoon VoLTE ondersteund en er een WiFi hotspot in de buurt is, je via “GSM” kunt bellen, anders kun je nog altijd via mail, whatsapp of een andere messaging/VoIP-dienst “bellen” …

  Een teken van leven hoeft tegenwoordig niet slechts per telefoon. Dat kan ook dmv messaging. Hoe langer de telefoon het uithoud, hoe beter …

  Maar dan wil ik niet door 6 menus heen te lopen om Locatievoorzieningen, Achtergrond Updates en overige uit te moeten zetten … Een modus met enkel de primaire taken is dan prima. Zie Samsung en Sony Xperia:

  Sony Ultra Stamina

  Samsung Ultra Power Mode (Ouder voorbeeld).

  Eens dat het in gevallen waar helemaal geen GSM ontvangst meer is het lastig wordt, maar zoals gezegd WiFi bestaat er ook nog en blijkt momenteel beter bestand tegen storm dan GSM (vaak een of twee grote masten op een eiland, die zijn nogal weinig ‘fail proof’) …

  Maar er zijn talloze scenario’s waar in geval van een ramp telecom infra nog blijft werken terwijl overige voorzieningen sneller uitvallen of waar het simpelweg niet goed mogelijk is om ‘rustig’ 2 of 4 uur te wachten tot een toestel vol is. Als er al stroom is.

  Er zijn, zoals te begrijpen, meerdere rampscenario’s denkbaar, waarbij diverse waar een telefoon zowieso niets gaat uithalen, maar genoeg scenario’s waar dat wel uitmaakt.

  Waarom dan niet iets inbakken wat bij de concurrent al zich bewezen heeft goed te werken? Immers, dat doet men nu ook met de SOS Noodmelding dmv Stand-By knop:-)

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Het uitschakelen van TouchID heeft een juridische achtergrond:

  In de meeste (beschaafde) landen kun je als verdachte niet gedwongen worden om een wachtwoord aan de autoriteiten bekend te maken (want je kan niet gedwongen worden om aan je eigen veroordeling mee te werken). Het openen van je iPhone met touchID (hetgeen m.i. op hetzelfde neerkomt) bevindt zich wat dat betreft in een schemergebied.

  Dus: word jij aangehouden door de politie, en je wil niet dat ze in je iPhone komen, druk dan snel 5 x op de stand-by knop.

 • Profielfoto
  Harley

  oeps, 5 keer drukken en iemand kan je iphone uit zetten. Vervolgens niet meer te traceren als deze wordt gestolen….

 • Profielfoto
  Ree

  oeps, 5 keer drukken en iemand kan je iphone uit zetten. Vervolgens niet meer te traceren als deze wordt gestolen….

  haha, ja … dat kan altijd al met elke willekeurige telefoon; er zit geen wachtwoord op de power-off functie.