iOS 11: AirPlay 2, iMessage in iCloud en Apple Pay Cash vertraagd

Door: Raymon Mens - 12 reacties

iOS 11 bevat veel aantal handige nieuwe functies, maar niet alles dat in juni door Apple aangekondigd is, heeft het ook gehaald. In de eerste versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad zijn een aantal nieuwe technologieën opvallend afwezig.

Van AirPlay 2, iMessage in iCloud, Apple Pay Cash en Dolby Atmos voor de Apple TV is nog geen spoor te bekennen. Sommige functies zijn vertraagd, terwijl de status van andere features onbekend is. Een overzicht:

AirPlay 2: status onbekend

De meest opvallend afwezige functie in iOS 11 en tvOS 11 is AirPlay 2. De nieuwe versie van AirPlay zorgt voor stabielere verbindingen en maakt multiroom audio mogelijk, maar lijkt niet ingeschakeld in iOS 11. Op moment van schrijven is de Apple TV het eerste AirPlay 2-apparaat dat te koop is. Wij hebben geprobeerd audio naar twee Apple TV’s tegelijk te streamen, maar dit is nog niet mogelijk.

Het AirPlay-scherm dat Apple op zijn site toont komt niet overeen met dat in de eerste versie iOS 11. De woning-app heeft nog geen mogelijkheid om speakers aan kamers toe te wijzen. Wij hebben Apple om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen.

airplay-2-001
Apple prijst AirPlay 2 al wel op zijn site aan – Klik/tap voor groter.

iMessage in iCloud: komt later

iMessage is dé chatdienst die veel Apple-gebruikers het liefst gebruiken. Een grote ergernis is dat de inhoud van de Berichten-app op geen enkel apparaat gelijk is. Verwijder je een gesprek op je Mac, blijft het gewoon op je iPhone staan. iMessage in iCloud moet daar verandering in brengen en gaat zorgen dat de Berichten-app altijd perfect gesynchroniseerd is.

Hoewel de functie in eerdere betaversies van iOS 11 aanwezig was, heeft Apple deze last-minute geschrapt. iMessage in iCloud komt later, maar wanneer is nog niet bekend.

imessage-ios10-16x9
Klik/tap voor groter.

Apple Pay Cash: komt in de herfst

Apple Pay werkt nu alleen nog tussen consument en verkoper, maar Apple Pay Cash stelt gebruikers in staat om onderlinge betalingen te doen. Dit gebeurt via de Berichten-app en ontvangen geld wordt op een virtuele Apple Pay Cash-kaart opgeslagen. Deze functie wordt net als Apple Pay stapsgewijs uitgerold. Apple wilde de VS tegelijk met de release van iOS 11 aangesloten hebben, maar heeft het niet gered. De functie komt in de herfst naar de VS en wanneer andere landen volgen is nog niet bekend. Nederland en België hebben sowieso nog geen Apple Pay.

Apple Pay Cash 001
Klik/tap voor groter.

Dolby Atmos voor Apple TV: Volgt later

Naast 4K en HDR ondersteunt tvOS 11 in combinatie met de 4K Apple TV ook Dolby Atmos. Dit is een nieuwe techniek die in vaktermen “object-based surround sound” noemt. Traditionele surroundsystemen werken met een eigen geluidsspoor voor iedere speaker. Met Dolby Atmos kunnen sound engineers “geluidsobjecten” in 3D-ruimte plaatsen en je receiver berekent vervolgens hoe dit te simuleren met de beschikbare speakers. Zo maakt het niet meer uit of iets voor een 5.1- of 7.1-systeem gemixt is.

Apple zegt tegen The Verge nog even nodig te hebben om de software te optimaliseren voor Dolby Atmos. De Apple TV 4K is er hardwarematig klaar voor, maar software-ondersteuning volgt in een latere versie van tvOS 11.

apple tv 4k 001
Klik/tap voor groter.

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Wat

 • Profielfoto
  steveb

  Wat is er dan wel?

 • Profielfoto
  steveb

  Kortom
  Wacht nog enkele maanden om de nieuwe iOS te installeren tot die in orde is.

  Zoals gewoonlijk

 • Profielfoto
  Spinozo

  Tja, het was ook wel heel ambitieus waf ze allemaal aankondigden tijdens de WWDC. iOS is inmiddels zo uitgebreid dat zulke grote functionele toevoegingen niet makkelijk zullen gaan. Goed dat ze het eruit hebben gelaten en niet onder druk zoals met iOS7 een shitload aan bugs releasen. Het komt vanzelf wel.

 • Profielfoto
  HenkH

  Ik mis ook de maximumsnelheidsaanduiding in CarPlay tot mijn grote teleurstelling. Dat is een optie die zolangzamerhand schrijnend ontbreekt.
  Hierover ook geen mededelingen.

 • Profielfoto
  roma

  En rijbaan aanduiding in Apple Maps ontbreekt.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Rijbaanaanduiding en snelheidsaanduiding werken alleen in een aantal landen, waaronder VS en Engeland.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben al heel blij dat deze functies er komen. Het kan allemaal via een software update en dat is het belangrijke punt. Ik heb destijds de ATV 4th gen bewust naast me laten gaan omdat er geen 4K opstond en ik wist dat dit via een software update niet mogelijk ging zijn. Hoewel daar dacht ik even sprake over was.

  Ik ben met de ATV 5 dus erg blij. Het belangrijkste is dat er nu 4K is en de rest volgt vanzelf wel zoals Spinozo het zegt:-)

 • Profielfoto
  Elduderino

  Kortom
  Wacht nog enkele maanden om de nieuwe iOS te installeren tot die in orde is.

  Zoals gewoonlijk

  Hoezo, omdat functies eruit zijn gelaten is hij niet op orde. dat is een rare stelling.
  Weet je, ze hadden ook gewoon het erin kunnen knikkeren vol met bugs. schijnbaar hebben ze ervoor gekozen om het eruit te laten omdat het nog niet klaar is.
  Volgens mij is dat de juiste manier.

  Genoeg andere dingen die voor veel gebruikers wel welkom zijn

 • Profielfoto
  JLnl

  “Ik mis ook de maximumsnelheidsaanduiding in CarPlay tot mijn grote teleurstelling. Dat is een optie die zolangzamerhand schrijnend ontbreekt.”

  @HenkH Misschien moet je gewoon lekker op de weg letten waar om de zoveel meter de maximum snelheid wordt aangegeven ipv de verantwoordelijkheid bij Apple neer te leggen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  maximumsnelheidsaanduiding
  inderdaad!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Kortom
  Wacht nog enkele maanden om de nieuwe iOS te installeren tot die in orde is.

  Zoals gewoonlijk

  Hoezo, omdat functies eruit zijn gelaten is hij niet op orde. dat is een rare stelling.
  Weet je, ze hadden ook gewoon het erin kunnen knikkeren vol met bugs. schijnbaar hebben ze ervoor gekozen om het eruit te laten omdat het nog niet klaar is.
  Volgens mij is dat de juiste manier.

  Volledig met je eens Elduderino:-) Als ze het er dan wel in zetten dan zou het zijn: Ach, het werkt niet goed, je hebt er meer problemen mee dan wat anders enz enz… Meer bedrijven zouden dit soort dingen eigenlijk moeten doen. hetzelfde voor gaming trouwens. Ik ben een vrij grote gamer (vooral console, niet op pc) hoewel ik op elke console graag speel. Ik heb thuis verschillende Nintendo’s en de PS4. En soms zie je games uitkomen die ook niet goed afgewerkt zijn. Totaal twee verschillende dingen, maar uiteindelijk komt het wel op hetzelfde neer. Maak eerst de dingen compleet voor je ze uitbrengt:-)

  Genoeg andere dingen die voor veel gebruikers wel welkom zijn