Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 september 2017

iOS 11: AirPlay 2, iMessage in iCloud en Apple Pay Cash vertraagd

iOS 11 bevat veel aantal handige nieuwe functies, maar niet alles dat in juni door Apple aangekondigd is, heeft het ook gehaald. In de eerste versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad zijn een aantal nieuwe technologieën opvallend afwezig.

Van AirPlay 2, iMessage in iCloud, Apple Pay Cash en Dolby Atmos voor de Apple TV is nog geen spoor te bekennen. Sommige functies zijn vertraagd, terwijl de status van andere features onbekend is. Een overzicht:

AirPlay 2: status onbekend

De meest opvallend afwezige functie in iOS 11 en tvOS 11 is AirPlay 2. De nieuwe versie van AirPlay zorgt voor stabielere verbindingen en maakt multiroom audio mogelijk, maar lijkt niet ingeschakeld in iOS 11. Op moment van schrijven is de Apple TV het eerste AirPlay 2-apparaat dat te koop is. Wij hebben geprobeerd audio naar twee Apple TV’s tegelijk te streamen, maar dit is nog niet mogelijk.

Het AirPlay-scherm dat Apple op zijn site toont komt niet overeen met dat in de eerste versie iOS 11. De woning-app heeft nog geen mogelijkheid om speakers aan kamers toe te wijzen. Wij hebben Apple om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen.

Apple prijst AirPlay 2 al wel op zijn site aan – Klik/tap voor groter.

iMessage in iCloud: komt later

iMessage is dé chatdienst die veel Apple-gebruikers het liefst gebruiken. Een grote ergernis is dat de inhoud van de Berichten-app op geen enkel apparaat gelijk is. Verwijder je een gesprek op je Mac, blijft het gewoon op je iPhone staan. iMessage in iCloud moet daar verandering in brengen en gaat zorgen dat de Berichten-app altijd perfect gesynchroniseerd is.

Hoewel de functie in eerdere betaversies van iOS 11 aanwezig was, heeft Apple deze last-minute geschrapt. iMessage in iCloud komt later, maar wanneer is nog niet bekend.

Klik/tap voor groter.

Apple Pay Cash: komt in de herfst

Apple Pay werkt nu alleen nog tussen consument en verkoper, maar Apple Pay Cash stelt gebruikers in staat om onderlinge betalingen te doen. Dit gebeurt via de Berichten-app en ontvangen geld wordt op een virtuele Apple Pay Cash-kaart opgeslagen. Deze functie wordt net als Apple Pay stapsgewijs uitgerold. Apple wilde de VS tegelijk met de release van iOS 11 aangesloten hebben, maar heeft het niet gered. De functie komt in de herfst naar de VS en wanneer andere landen volgen is nog niet bekend. Nederland en België hebben sowieso nog geen Apple Pay.

Klik/tap voor groter.

Dolby Atmos voor Apple TV: Volgt later

Naast 4K en HDR ondersteunt tvOS 11 in combinatie met de 4K Apple TV ook Dolby Atmos. Dit is een nieuwe techniek die in vaktermen “object-based surround sound” noemt. Traditionele surroundsystemen werken met een eigen geluidsspoor voor iedere speaker. Met Dolby Atmos kunnen sound engineers “geluidsobjecten” in 3D-ruimte plaatsen en je receiver berekent vervolgens hoe dit te simuleren met de beschikbare speakers. Zo maakt het niet meer uit of iets voor een 5.1- of 7.1-systeem gemixt is.

Apple zegt tegen The Verge nog even nodig te hebben om de software te optimaliseren voor Dolby Atmos. De Apple TV 4K is er hardwarematig klaar voor, maar software-ondersteuning volgt in een latere versie van tvOS 11.

Klik/tap voor groter.

 

Reageer op artikel:
iOS 11: AirPlay 2, iMessage in iCloud en Apple Pay Cash vertraagd
Sluiten