Intel Coffee Lake-chips worden krachtiger dan gedacht

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Hoewel Apple de MacBook en iMac net voorzien heeft van Intel Kaby Lake-chips (7e generatie), maakt Intel zich op voor Coffee Lake (8e generatie). Die nieuwe chips worden krachtiger dan gedacht, volgens Intel tot wel 40 procent sneller dan Kaby Lake.

Dat is tenminste het geval bij één van de chips die Apple doorgaans in de MacBook Pro gebruikt. Intel wist lang geen serieuze snelheidswinst te boeken, maar lijkt weer helemaal terug op de rails.

13-inch MacBook Pro met Quad Core

De chipmaker bereikt de snelheidswinst door chips uit de U-serie van vier in plaats van twee cores te voorzien. Deze serie is gericht op laptops en portable apparaten. Apple gebruikt ze in de 13-inch MacBook Pro. Voorheen waren vier cores voorbehouden aan de minder zuinige H-serie, die Apple alleen in de 15-inch MacBook Pro gebruikt. Naast de extra cores wordt de turbo boost van de processors met 500MHz opgevoerd naar maximaal 4.2GHz.

intel Coffee Lake 8e generatie
De eerste Coffee Lake-chips rollen van de band – Klik/tap voor groter.

Geen extra belasting voor accu

Ondanks de winst in snelheid, zegt intel dat de nieuwe CPU’s de accuduur niet negatief beïnvloeden. Helaas is er ook geen verbetering zichtbaar. De eerste benchmarks tonen dat een laptop het gemiddeld 10 uur uithoudt bij het afspelen van een 4K-video. Apple kan dit met eigen optimalisaties nog wat verbeteren.

Intel Coffee Lake verschijnt volgens het gebruikelijke schema: eerst worden de chips voor laptops uitgebracht en daarna volgt de desktop. De eerste Coffee Lake (8e generatie) chips moeten later deze maand beschikbaar zijn. Apple heeft waarschijnlijk even nodig om ze in zijn Macs te integreren. (Zie ook → Intel Coffee Lake: iMac en MacBook straks met 6 cores?)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  ajschot

  Intel moet wel… nu AMD eindelijk weer eens de concurrentie aan kan!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik had het ook al gezien.. ‘k werd er stiekem wel een beetje bang van. ?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Kan dit motorblok nu ook >16GB RAM aan?

 • Profielfoto
  computer space

  Maar snelheidswinst gewoon door 4 cores dus. In feite een i7 quad ipv eerdere i5’s. Maar die kon je altijd al in het pluspakket bestellen, dus niks sneller.
  Wij willen 8/16 core/thread machines voor de prijs van eerdere 4/8 bakken.