IKEA Place toont hoe praktisch Augmented Reality kan zijn

Door: Raymon Mens - 8 reacties

IKEA brengt binnenkort een nieuwe Augmented Reality-app genaamd IKEA Place uit. Het Zweedse warenhuis laat je door middel van Apple’s ARKit allerlei meubels virtueel in je huiskamer plaatsen. De app verschijnt samen met iOS 11 op 19 september.

IKEA Place is een praktische toepassing van Augmented Reality. De app geeft niet alleen een idee of een meubelstuk bij je interieur matcht, maar toont ook meteen of het past. Dat scheelt je een boel meten en passen.

Meubels op juiste schaal, nooit meer meten

In de eerste versie zijn meer dan tweeduizend producten beschikbaar. Ze hebben allemaal de juiste schaal en kunnen na het scannen van een kamer op de vloer geplaatst worden. Dingen aan de muur hangen is nog niet mogelijk, omdat ARKit alleen horizontale oppervlakken ondersteunt.

Je kunt meerdere meubels in een ruimte plaatsen en dit vervolgens delen met vrienden. De webshop van IKEA gaat ook een grote rol spelen, het wordt mogelijk om geplaatste producten direct aan te schaffen.

Exclusief voor iOS 11

IKEA Place is gebouwd in samenwerking met Apple en een van de eerste apps die ARKit op enorme schaal inzet. Dit nieuwe framework voor Augmented Reality van iOS 11 maakt het ontwikkelen van AR-apps erg gemakkelijk. Apple zorgt dat objecten op juiste schaal in een ruimte worden geplaatst, compleet met realistische belichting en schaduwen.

Hoewel Google ook een eigen AR-framework genaamd ARCore heeft, komt de IKEA-app exclusief naar iPhone en iPad. Alle Apple-apparaten met een A9-chip en nieuwer ondersteunen ARKit. Alle iPhones vanaf de 6s hebben deze chip. De iPad Pro en iPad 5e generatie (2017) hebben ook ondersteuning voor ARKit.

IKEA Places AR 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  A KLERK

  Probeer eens Raumbild te zoeken. Volgens mij is dit de maker… Zo herkenbaar ?

 • Profielfoto
  Eprom

  Dus ook voor iPhone SE?

 • Profielfoto
  xaddict

  Heel cool. Maar lijkt me niet slim om niks te doen op Android. Dan lopen ze toch een hele lading gebruikers mis?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik heb een bloedhekel aan Ikea maar dit is wel erg gaaf! Daar trekken ze nieuwe klanten mee, gegarandeerd.

  @Eprom: Voor zover ik weet werkt dit ook op de SE.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dit hadden ze een paar jaar geleden toch ook al?

  Ik heb toen tenminste meubels staan bekijken in de huiskamer hier.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dit vindt ik echt super! Heel fijn om op deze manier technologie te gebruiken:-)

  @Xaddict: Ja, ze moeten dat voor Android ook doen maar heeft de Android wereld al Augmented reality? Zo ja, dan moet je je afvragen waarom het nog niet voor Android bestaat..

  Zo nee, wel, dit is waarom Apple juist wel goed bezig is op software gebied, hoewel er velen lopen te roepen van niet.

  Ik weet dat Apple altijd heel erg veen interesse had in AR terwijl de rest zich over het algemeen bezig hield met VR. Ik persoonlijk heb het ook meer voor AR, de reden daarvoor is eigenlijk vooral omdat ik motion sickness heb. En dat Apple dit omarmd is natuurlijk fantastisch voor mij (en een hele boel anderen natuurlijk).

  @Eprom, indien op de SE ook iOS 11 kan, dan zou dat ook op de SE moeten werken ja.:-)

 • Profielfoto
  rkaput

  De SE heeft dezelfde specificaties als de 6S, dus ja het werkt ook op de SE.

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  De app lijkt – anders dan was aangekondigd – nog steeds niet verkrijgbaar in de Nederlandse appstore. Of er moet iets mis zijn met mijn beide iOS-devices.