IKEA Place: praktische augmented reality-app nu beschikbaar

12 reacties

IKEA heeft een nieuwe Augmented Reality-app genaamd IKEA Place uitgebracht. Het Zweedse warenhuis laat je door middel van Apple’s ARKit allerlei meubels virtueel in je huiskamer plaatsen. De app vereist iOS 11 en een iPhone 6s of nieuwer.

IKEA zet Augmented Reality erg praktisch in. Door virtuele meubels in je woonkamer te plaatsen, krijg je niet alleen een idee of het mooi staat, maar ook of het wel past. Dat scheelt je een boel meten en passen.

Meubels op juiste schaal, meten niet nodig

In de eerste versie zijn meer dan tweeduizend producten beschikbaar. Ze hebben allemaal de juiste schaal en kunnen na het scannen van een kamer op de vloer geplaatst worden. Dingen aan de muur hangen is nog niet mogelijk, omdat ARKit alleen horizontale oppervlakken ondersteunt.

Om te starten, dien je eerst de vloer te scannen. Daarna kun je meerdere meubels in een ruimte plaatsen en dit vervolgens delen met vrienden. ARKit zorgt dat de belichting en schaduw van de meubelt kloppen.

We hebben het kort getest en de app werkt redelijk. In goed verlichte ruimtes gaat het plaatsen van meubels goed, maar in een wat donkere kamer klopt de schaal niet altijd, waardoor een lamp ineens reusachtig leek.

Alleen voor iOS 11 met ARKit

IKEA Place is gebouwd in samenwerking met Apple en een van de eerste apps die ARKit op enorme schaal inzet. Dit nieuwe framework voor Augmented Reality van iOS 11 maakt het ontwikkelen van AR-apps erg gemakkelijk. Apple zorgt dat objecten op juiste schaal in een ruimte worden geplaatst, compleet met realistische belichting en schaduwen.

Hoewel Google ook een eigen AR-framework genaamd ARCore heeft, is de IKEA-app alleen voor iPhone en iPad beschikbaar. Alle Apple-apparaten met een A9-chip en nieuwer ondersteunen ARKit. Alle iPhones vanaf de 6s hebben deze chip, dus ook de iPhone SE. De iPad Pro en iPad 5e generatie (2017) ondersteunen ook ARKit.

IKEA Places AR 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Sodeju dit werkt echt supergoed. Amazing!

 • Profielfoto
  Odie

  Nou dat valt me eigenlijk nog een beetje tegen. Ik plaats net een stoel voor me op de grond en dat ding heeft echt het formaat van een HUIS;-)

  Andere nieuwe pogingen gingen later wel goed, maar het scannen van de ruimte gaat dus soms de mist in.

 • Profielfoto
  App69

  Blijft hangen tijdens het scannen van de vloer.
  iPhone SE.

 • Profielfoto
  Bonte

  Werkt het ook op de iPad pro?
  Ik heb 11 nog niet geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  hokkie

  iPhone 7; werkt goed. Geinig!

 • Profielfoto
  geefi868

  yup, iPad pro gaat super (10.5 inch)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De iPad Pro zou uiteraard moeten lukken, al denk ik wel dat je naar iOS11 moet updaten? Ik gat het hoe dan ook zeker uittesten. Dit vindt ik echt heel erg fijn! Uiteraard zullen er nog wat dingen uitgewerkt moeten worden maar heel fijn dat men het al kan gebruiken. Dan kan men ook feedback sturen:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oh, ik kan het niet aanschaffen in de appstore blijkbaar:( Zal misschien beperkt beschikbaar zijn? In België krijg ik het alvast niet…

 • Profielfoto
  BoniMacX

  @DBLCreations: net gedownload op mijn iPhone 6s plus in België rond Brussel.

 • Profielfoto
  App69
 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations: net gedownload op mijn iPhone 6s plus in België rond Brussel.

  Ja heb het ook net gedownload. Blijkbaar stuurde de pagina mij naar de iTunes store maar daar kan je natuurlijk geen apps meer downloaden en ik was dan op zoek gegaan in de App store onder IKEA en die gaf aan dat er niets was. Dan uiteindelijk maar op de iPhone zelf gedaan omdat ik weet dat dit twee “aparte” stores zijn en daar inderdaad wel gevonden.:-) Foutje van mij dus!

 • Profielfoto
  DBLCreations