Google neemt deel HTC over, gaat Apple achterna

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Google gaat doen wat Apple altijd al gedaan heeft: op grote schaal eigen software én hardware maken. De zoekgigant neemt een deel van HTC over. De Taiwanese smartphone­fabrikant produceerde de Pixel Phone al langer voor Google.

Volgens FocusTaiwan neemt Google tweeduizend medewerkers van HTC over. Ze hielden zich bezig met de ontwikkeling van smartphones en andere hardware. De zoekgigant licentieert ook alle patenten van HTC.

HTC blijft bestaan

Met de overname is een bedrag van 1,1 miljard dollar gemoeid. HTC houdt niet op met bestaan en blijft onder eigen label telefoons uitbrengen. Ook de Virtual Reality-tak die de HTC Vive maakt, blijft bestaan. De fabrikant had ongeveer vierduizend medewerkers op R&D zitten, slechts de helft van de afdeling die producten ontwikkelt gaat over.

HTC Vive 001
Er zijn geen gevolgen voor de ontwikkeling van de HTC Vive.

Designed by Google in California

Het is moeilijk om de gelijkenis met Apple -dat al jaren eigen software en hardware maakt- niet te zien. Vorig jaar zette Google met het onthullen van zijn eigen smartphone de eerste grote stap naar het Apple-model. Hoewel Android in theorie open source is, heeft Google in de praktijk veel te zeggen over het besturingssysteem. Door een grote hardwaretak op te zetten, kan de zoekgigant hardware en software beter op elkaar afstemmen en consumenten een betere ervaring bieden.

Moet Apple zich nu zorgen maken? Nee, want de iPhone blijft zich onderscheiden met iOS en de integratie met het unieke Apple-ecosysteem. Android-fabrikanten als Samsung en Huawei zouden het wel eens moeilijk kunnen krijgen. Ze zijn niet alleen erg afhankelijk van Android, maar krijgen de zoekgigant nu ook als directe concurrent op de consumentenmarkt. Op 4 oktober onthult Google de Pixel 2 en krijgen we waarschijnlijk meer te horen over de hardware-plannen van de zoekgigant.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Goed nieuws voor mensen die vinden dat er teveel Samsungs zijn. Maar is het niet zo dat Google al vaker Smartphones ‘overgenomen’ hebben en dat die toch niet daverend succes hebben als bij Samsung?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ahum… Motorola…?

 • Profielfoto
  xaddict

  Samsung hoeft zich geen zorgen te maken. Die hebben toch allang Tizen wat ze breed in willen gaan zetten?

  Dus dan zijn er straks weer drie groten,
  Apple,
  Google,
  Samsung

  Andere fabrikanten zouden het nog wel eens moeilijk kunnen krijgen om ooit de “budget modellen” fase uit te komen op deze manier. Want waarom zou je een Android toestel van 800€ kopen van fabrikant X als je het ook van Google of Samsung zelf kunt krijgen?

 • Profielfoto
  Neowip

  Ze weten niet wat ze willen. Motorola was nou ook niet echt een succes. Daar hebben ze in paar jaar ook paar miljard op afgeschreven.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Samsung hoeft zich geen zorgen te maken. Die hebben toch allang Tizen wat ze breed in willen gaan zetten?

  Dus dan zijn er straks weer drie groten,
  Apple,
  Google,
  Samsung

  Andere fabrikanten zouden het nog wel eens moeilijk kunnen krijgen om ooit de “budget modellen” fase uit te komen op deze manier. Want waarom zou je een Android toestel van 800€ kopen van fabrikant X als je het ook van Google of Samsung zelf kunt krijgen?

  Tizen schijnt wel een rommeltje te zijn.
  Researcher calls Samsung’s Tizen OS “the worst code I’ve ever seen”

  En Google heeft (had?) Chrome OS, en werkt aan Fuchsia.

 • Profielfoto
  SvS

  Ze weten niet wat ze willen. Motorola was nou ook niet echt een succes. Daar hebben ze in paar jaar ook paar miljard op afgeschreven.

  Zonde, want de laatste toestellen waren wel prima. Goede toestellen (G4 oid) voor prima prijzen. Het is dat Android erop zit, anders…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Volgens mij had Google Motorola voornamelijk gekocht voor de patenten, om zich te beschermen tegen de anderen. Later is Motorola doorverkocht aan Lenovo, zonder de patenten.

 • Profielfoto
  klonic

  “Hoewel Android in theorie open source is” android is open source. Maar open source betekend niet dat ik de volgende android mag bouwen. Het betekend dat ik de broncode in kan zien. Ubuntu is ook open source. Open source betkend niet dat er ook door de community aan bijgedragen moet, mag of kan worden

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En ik die dacht dat Apple altijd “kopieerde”? Volgens velen toch.

  Persoonlijk denk ik dat bedrijf a van bedrijf b kopieert en andersom. Iedereen kopieert wel iets van iemand… Ik denk dat velen van de eerste iPhone gekopieerd hebben en daaruit zijn geévolueerd. Maar goed.

  On-topic: Als dit inderdaad concurrentie gaat worden is dat alleen maar goed. Het is dankzij concurrentie dat anderen tot het uiterste gaan. Anders blijven ze maar een beetje “hangen” denk ik.

  Ik ben het ook wel eens met SVS…

 • Profielfoto
  Bart119

  100% eens met DBLCreations.

  Concurrentie is goed, anders gaan ze bij Apple veel te lui worden.