Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 september 2017

Google neemt deel HTC over, gaat Apple achterna

Google gaat doen wat Apple altijd al gedaan heeft: op grote schaal eigen software én hardware maken. De zoekgigant neemt een deel van HTC over. De Taiwanese smartphone­fabrikant produceerde de Pixel Phone al langer voor Google.

Volgens FocusTaiwan neemt Google tweeduizend medewerkers van HTC over. Ze hielden zich bezig met de ontwikkeling van smartphones en andere hardware. De zoekgigant licentieert ook alle patenten van HTC.

HTC blijft bestaan

Met de overname is een bedrag van 1,1 miljard dollar gemoeid. HTC houdt niet op met bestaan en blijft onder eigen label telefoons uitbrengen. Ook de Virtual Reality-tak die de HTC Vive maakt, blijft bestaan. De fabrikant had ongeveer vierduizend medewerkers op R&D zitten, slechts de helft van de afdeling die producten ontwikkelt gaat over.

Er zijn geen gevolgen voor de ontwikkeling van de HTC Vive.

Designed by Google in California

Het is moeilijk om de gelijkenis met Apple -dat al jaren eigen software en hardware maakt- niet te zien. Vorig jaar zette Google met het onthullen van zijn eigen smartphone de eerste grote stap naar het Apple-model. Hoewel Android in theorie open source is, heeft Google in de praktijk veel te zeggen over het besturingssysteem. Door een grote hardwaretak op te zetten, kan de zoekgigant hardware en software beter op elkaar afstemmen en consumenten een betere ervaring bieden.

Moet Apple zich nu zorgen maken? Nee, want de iPhone blijft zich onderscheiden met iOS en de integratie met het unieke Apple-ecosysteem. Android-fabrikanten als Samsung en Huawei zouden het wel eens moeilijk kunnen krijgen. Ze zijn niet alleen erg afhankelijk van Android, maar krijgen de zoekgigant nu ook als directe concurrent op de consumentenmarkt. Op 4 oktober onthult Google de Pixel 2 en krijgen we waarschijnlijk meer te horen over de hardware-plannen van de zoekgigant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google neemt deel HTC over, gaat Apple achterna
Sluiten