FM-radio op de iPhone blijft een utopie

Door: Raymon Mens - 29 reacties

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft Apple opgeroepen om de functie voor ontvangst van FM-radiozenders in de iPhone te activeren. Hoewel deze techniek een beetje ouderwets is, werkt het wel altijd. Ook als het internet of mobiele netwerk uitvalt.

Er is echter één probleem. De iPhone heeft helemaal geen antenne of chip voor FM-ontvangst meer. Dit was lange tijd wel het geval, maar sinds de iPhone 7 is de traditionele radio ontvangen technisch onmogelijk.

Communicatie tijdens noodgevallen

FM-radio is niet afhankelijk van een netwerk, maar zendt autonoom één signaal uit. Dit maakt het ideaal voor communicatie tijdens bijvoorbeeld natuurrampen. FCC-baas Ajit Pai gebruikt de orkanen die het Caribisch gebied en de Verenigde Staten recent teisterden om harde taal tegen Apple uit te slaan. Hij zegt dat de fabrikant zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de veiligheid van Amerikaanse burgers voorop moet staan.

steve jobs ipod radio
De iPod had lange tijd een functie voor FM-ontvangst – Klik/tap voor groter.

Technisch niet meer mogelijk

Voorheen gebruikte Apple 4G-chips die niet alleen mobiele netwerken, maar ook FM-radio konden ontvangen. De software was nooit aanwezig, maar technisch was het mogelijk. Lobbyorganisaties hebben Apple in het verleden meermaals gevraagd om ontvangst van de traditionele radio mogelijk te maken, maar de iPhone-maker had er geen boodschap aan.

Nu de iPhone niet meer beschikt een chip die FM-signaal kan ontvangen, blijft traditionele radio op de iPhone voor altijd een utopie.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Wat is dan anno 2017 nog het nut van FM op een iPhone? Bij een ramp is de functie SOS-melding dé functie. Daarnaast kun je altijd nog gebruikmaken van een FM-radiootje op batterijen, die gaat ook veel langer mee.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik gebruik de fm radio op m’n telefoon geregeld. Als je geen onbeperkte data hebt en toch radio wilt luisteren is het een prima alternatief. Ook op sommige plekken waar geen tot weinig bereik is qua internet en bellen werkt de fm radio vaak nog wel.

  Zal me niets verbazen als iemand hier een pluggie voor gaat maken (voor in de lightning poort).

 • Profielfoto
  gipsman

  Er wordt ook gezegd dat apple dit doet om apple music en beats radio te beschermen. In de uitgestrekte USA midwest is FM (en AM) wellicht nog sterk aanwezig en dat is natuurlijk de kweekvijver van Ajit Pai & trump.
  In (West)-Europa verdwijnt FM over enkele jaren, in navolging van de Skandinavische landen. Geen idee of dit een goede evolutie is. fm/am/SW/LW is verouderde maar toch betrouwbare technologie, vergelijkbaar met analoge tv of een gloeilamp. Ik heb trouwens nog fm radio in de huiskamer (naast airplay) en in mijn autoradio anno 2003 ?. Toets indrukken en het werkt!
  Vraag is natuurlijk of de fm zenders wel in de lucht zijn na de grote natuurramp…

 • Profielfoto
  bartvdv

  In (West)-Europa verdwijnt FM over enkele jaren, in navolging van de Skandinavische landen

  Eigenlijk is dat niet correct, FM wordt vervangen door DAB (digitale uitzendingen) dat nog steeds via de ether wordt uitgezonden. Je hebt dus nog altijd een ‘klassieke’ radio nodig.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Natuurlijk moet FM digitale radio blijven bestaan, net zoal terrestrial TV dat je overal zonder internetverbinding kan ontvangen met bijvoorbeeld EyeTV antenne+app

 • Profielfoto
  gipsman

  @bartvdv
  DAB lijkt een doodgeboren kind, want weldra heeft iedereen internetradio.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Heb thuis een dab+ radio met verschrikkelijk ontvangst, dus overgegaan op internet radio en die staat bijna dag en nacht aan

 • Profielfoto
  koekiewous

  DAB zit in mijn nieuwe auto, FM heeft echter een veel beter bereik. Was wel leuk op vakantie als hij het deed die DAB maar voor de rest…

 • Profielfoto
  koen

  FM ouderwets?:lol:

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Gelukkig zendt de plaatselijke piraat nog wel uit in FM:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  **Shmoo pakt de heftruck, tilt Ome Kor op en zet ‘m in het magazijnstelling op positie R7H5 neer. Probleem opgelost.

 • Profielfoto
  ro_me

  In geval van een zombie-apocalypse is een fm radio heel handig! Hoe moet je anders weten waar de mensheid een savezone heeft opgericht. Tenzij die savezone in Cupertino’s Apple HQ is, dan heb je niets aan fm natuurlijk.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Er wordt ook gezegd dat apple dit doet om apple music en beats radio te beschermen.

  Er wordt ook gezegd dat Apple dit doet omdat ze bang zijn dat aliens ook het FM signaal kunnen gebruiken en zo achter de locatie van het nieuwe Apple kantoor komen. Het design van een spaceship is natuurlijk vertrouwd en ze kunnen zich daarom daar gaan vestigen.

  Jee…FM werkt al jaar en dag niet op de iPhone, ver voordat we überhaupt iets van Apple Music en Beats radio wisten.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Shmoo ¯\_(ツ)_/¯

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik haal je weer naar beneden wanneer je met pensioen mag.

 • Profielfoto
  Rens

  Wat is dan anno 2017 nog het nut van FM op een iPhone? Bij een ramp is de functie SOS-melding dé functie. Daarnaast kun je altijd nog gebruikmaken van een FM-radiootje op batterijen, die gaat ook veel langer mee.

  Dat is nou juist de grap, tijdens een ramp bestaat de kans dat dat hele netwerk niet meer werkt. FM is in dat opzicht vrij eenvoudig weer in de lucht te krijgen

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Goed DAB+ is niet de heilige graal, maar ik reis toch redelijk wat af en merk dat DAB best aardig werkt. Er zijn plekken waar het dramatisch is, maar dat is zeker niet de maatstaf voor heel Europa. Al blijven er altijd landen die het slechter doen dan Nederland op dat opzicht.

  Maar er zit toch wat in het feit dat “IP/UDP-traffic only” voorzieningen toch nogal storingsgevoelig blijken te zijn. Immers, in het geval van een ramp wordt vaak heel veel gebeld met het thuisvrond, duizenden SMS’jes per minuut verstuurd en is het netwerk vaak overbelast. Remote via HSDPA/UPSA/LTE/Edge even gezellig internetradio luisteren is er niet bij. Goed, WiFi dan? Wel, de meeste netwerken zijn afgeschermd of kennen een pay per use model. Dus voordat jij je credentials hebt ingegeven (en betaald) is mogelijk de volgende raket gelanceerd …

  DAB, FM en AM zijn prima distributiekanalen daar het simplex verkeer is (een richting) zonder dat er ingewikkelde bidirectionele netwerk verbindingen opgezet hoeven te worden. Zit je in het zendbereik? Dan heb je ontvangst, zo niet? gestoorde ontvangst of helemaal niet …

  Maar dat is niet afhankelijk van meerdere lagen op netwerk niveau of mobiel dataverkeer niveau …

  Natuurlijk is FM ouderwets, maar om DAB+ mislukt te noemen. Het ondersteund MP2 audio, AAC audio hoge bitrate, AAC High Efficiency (lage bitrates) en dat op verschillende banden … Qua techniek niet slecht te noemen. Dat er weinig dekking is en dat FM de voorang krijgt, overheden geen zin hebben te investeren (alsook commerciele partijen) omdat ze hopen dat het overwaait daar Internet Radio GOEDKOPER is, wil niet zeggen dat het per definitie beter is …

  Ik ben er niet gerust op dat het eeuwig met een sisser blijft aflopen in de wereld. Er kan een keer komen dat een debiel wel op de rode knop drukt … Dan is informatie en communicatie van levensbelang. En FM / DAB radio kan in geval van calamiteiten levensreddend zijn.

  Geregeld zie ik Zombie’s in de trein, vandaag bijvoorbeeld in Rotterdam en Brussel: tunneltje in en allemaal pogingen om internet weer up te krijgen … Getest met m’n android telefoontje en FM en wat blijkt? Waar 4G het niet meer deed had ik Mono FM ontvangst … Dus volgens mij is er een valide punt …

 • Profielfoto
  gijzzz

  Voor nog geen drie knaken heb je via onze Chinese vrinden een fm radiomodule die je in je Iphone kunt steken dus probleem opgelost. Maar wat ik vreemder vind is dat we van een telefoon nu gewoon gaan eisen dat het ook een radio is? Het is een telefoon hoor! Alles wat je er meer mee kunt is mooi meegenomen.
  Gaan we straks ook van de radio eisen dat je er mee kunt bellen of dat je met de TV koffie kunnen zetten? Volgens mij bepaald de fabrikant wat zij maken en jou aanbieden voor het geld dat je er voor betaald en dan heb je vervolgens zelf de keuze of je het aanschaft of het bij een ander koopt.

 • Profielfoto
  gbruit

  Investeer maar in internetballonnen. Die kun je bij calamiteiten (hurricans enzo) oplaten in het rampgebied. FM radio op je iPhone, mocht je dat dan nog willen..

  https://www.bright.nl/nieuws/hoe-krijgt-google-met-deze-ballon-de-hele-wereld-online

 • Profielfoto
  draugminaion

  Het schijnt dat de iPhones 7 en 8 niets hebben wat FM kan. Oudere iPhones hadden een chip waar wat voor FM op zat, maar daar zat geen antenne aan. Wat wel opmerkelijk is, is dat de baas van de FCC, de instantie in Amerika die apparaten met radio’s goedkeurt, en dus precies weet wat die kunnen met radio, Apple bekritiseerde omdat ze de FM in iPhones niet even aanzetten. Maar als je je bedenkt dat de man door Trump is aangesteld, is het eigenlijk niet zo raar.

  Ik heb zelf al jaren lang geen behoefte aan radio. Ik trek het niet meer. De reklamespuitpoepdiareelawine op de radio kan ik niet meer tegen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Een goede FM radio met goede ontvangst verslaat de geluidskwaliteit van internet radio en DAB+ met groot gemak!
  DAB en DAB+ worden al bijna 15 jaar gepromoot, maar het wil niet doorbreken. De massa luistert radio via zijn DVB tv-ontvanger, de rest op FM (analoog).

 • Profielfoto
  Frans

  Maar wat ik vreemder vind is dat we van een telefoon nu gewoon gaan eisen dat het ook een radio is? Het is een telefoon hoor! Alles wat je er meer mee kunt is mooi meegenomen.

  Nou, een smartphone is tegenwoordig meer een mobiele computer dan een apparaat waarvan de voornaamste functie bellen is (oftewel een telefoon).
  Ik ben het wel met je eens dat vreemd is dat geeist wordt dat het ook een FM radio is. In de situaties die Ajit Pai noemt heeft dat ook weinig zin. De electriciteit zal dan ook wel zijn uitgevallen zodat je ‘smart’ FM radio het binnen een dag niet meer doet omdat de accu leeg is en niet meer opgeladen kan worden. Een ‘gewone’ FM/DAB+ radio op batterijen is dan veel handiger. Beetje dom ge*** van de man.

 • Profielfoto
  Frans

  Een goede FM radio met goede ontvangst verslaat de geluidskwaliteit van internet radio en DAB+ met groot gemak!

  Klopt, als ook de uitzending van goede kwaliteit is. Helaas lijkt dat in veel gevallen niet meer zo te zijn. Kwaliteitsverschil tussen FM en internet/DAB+ is praktisch niet meer te horen. Daarnaast zijn sommige zenders (bijvoorbeeld Classic FM) niet meer op de FM band te ontvangen. Je moet dan wel uitwijken naar internet of DAB+.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @KR1275: Weet wel dat DAB bedúidend slechter was dan DAB+ hè… DAB werkt op basis van MPEG2; DAB+ op basis van MPEG4 (MP4/AAC (HE-AAC). Voor DAB+ is véél minder bandbreedte nodig dan voor DAB om een zeer goede geluidskwaliteit te verkrijgen. Helaas worden in Nederland veel commerciële zenders op 96kbps doorgegeven. Dat is in DAB+ zeker nog wel te doen, maar voor met name klassieke muziek werkt het niet. Dan heb je minimaal 192kbps nodig. In Engeland werkt men nog met DAB (dus de oudere standaard); sommige zenders worden daar wegens krapte op de netten met een bandbreedte van eveneens 96kbps doorgegeven. Dát is pas echt om te huilen omdat MPEG2 een hogere bandbreedte nodig heeft om goed te klinken… Dan mogen we in Nederland nog van geluk spreken dat wij 7 jaar geleden de overstap naar DAB+ hebben gemaakt.

  En dan nog iets: DAB+ kan nog geen 15 jaar worden gepromoot, want het bestaat ‘pas’ 8 jaar. Geloof het of niet, maar in dit geval was Nederland er redelijk vroeg bij. Overigens is Nederland zelf ook pas ongeveer een jaar of 5 écht aan het promoten dat DAB+ bestaat, via het platform DigitalRadioPlus.

  FM kán hele goede geluidskwaliteit geven, maar eigenlijk is dat in stereo vrij zeldzaam. Bijna altijd is er wel ruis te horen. Je signaal moet wel héél sterk zijn wil je dat elimineren. Vroeger hadden veel radio’s technieken als AFC (Automatic Frequency Control; niet te verwarren met RDS) en DX, die daarbij hielpen en waardoor er ook een significante verbetering was in de ontvangstkwaliteit, maar de huidige radio’s hebben die technieken niet meer. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken is RDS de ontvangst níet ten goede gekomen. Want zoals je misschien weet is voor RDS een extra drager nodig waarover de informatie tot bij het toestel komt. Een hedendaags FM-signaal bestaat dus maar liefst uit drie dragers. 1 voor het oorspronkelijke signaal in mono (L+R), een tweede voor de stereo-toevoeging, opgebouwd uit het oorspronkelijke signaal (L-R) en tot slot de RDS-drager. Hiermee kan het zo zijn dat een stereozender met RDS-signaal significant slechter is te ontvangen dan een mono-zender, want FM Mono is altijd vrij van ruis, door de techniek waar mee wordt gewerkt.
  Het ruisvrij zenden en ontvangen is na FM Mono pas weer mogelijk met DAB+ (en RDM (Radio Digitale Mondiale; de digitale AM-vervanger).

  Het wordt eigenlijk tijd dat men in Nederland voor zowel de nationale publieke stations als de nationale commerciële stations extra netten (ensembles) opzet, zodat het totaal op 4 nationaal dekkende netten komt. Daarmee ontstaat een veelvoud aan bandbreedte, waardoor de zendkwaliteit van de DAB+-signalen significant omhoog kan. Want luister maar eens naar een 192kbps DAB+-uitzending en oordeel dan nog maar eens opnieuw.

 • Profielfoto
  Лукас

  Investeer maar in internetballonnen. Die kun je bij calamiteiten (hurricans enzo)

  Ik zie daar toch een kleine flaw in.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hoe sneller die ballon gaat, hoe sneller je internet;)

  Haha scherp opgemerkt!

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik gebruik op strand (lees buitenland) nog steevast mijn ouwe trouwe iPod mét FM ontvangst.
  Wat is er leuker dan naar lokale zenders te luisteren?

  (Klagen we hier geen steen en been dat elke vluchteling naar zijn thuisland luister en kijkt via schotel of internet?)

  En in geval van ramp is FM vele malen betrouwbaarder dan al de rest.

 • Profielfoto
  MacRay

  Welke debiel wil dat nou.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Tjonge jonge, wat een aversie tegen fm radio. Als je even niet vooringenomen leest wat in artikel wordt gesteld, dan kun je niet anders concluderen dan dat een fm radio eigenlijk heel handig is op je iPhone. En misschien zijn er wel alternatieven (los radiootje of losse plugjes) maar dat is toch iets anders dan dat je telefoon het native support.
  Thuis luister ik nog regelmatig naar fm-radio omdat het gewoon zo eenvoudig en makkelijk is.
  Als ik moet kiezen tussen animoji of fm radio, dan weet ik wel waar de meerwaarde ligt ?