Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2017
Leestijd: 5 minuten

Apple beantwoordt prangende vragen over Face ID

Face ID is een van de grootste vernieuwingen in de iPhone X die afgelopen week werd gepresenteerd. Apple heeft software-chef Craig Federighi op een tour langs Amerikaanse publicaties gestuurd om de meest prangende vragen te beantwoorden.

Dat Apple’s gezichtsscanner diepte-informatie gebruikt en niet is te foppen met een foto of selfie, wisten we al. Hoe Face ID tot stand kwam en in welke situaties het wel en niet werkt, wordt nu een stuk duidelijker.

Hoe kwam Face ID tot stand?

Apple heeft meer gedaan dan een gezichtsscanner gekocht, deze in de iPhone X gestopt en drivers gemaakt zodat het met iOS werkt. Face ID is door Apple zelf gemaakt en ook de data die nodig was om de scanner te trainen is door Apple verzameld. Tijdens de presentatie op dinsdag zei Phil Schiller dat er meer dan een miljard foto’s gebruikt zijn om Face ID te trainen.

Volgens Federighi heeft Apple uitvoerig data verzameld en kwam er veel meer bij kijken dan alleen foto’s analyseren. Apple heeft kosten noch moeite gespaard. “We zijn erg uitvoerig te werk gegaan om een zelflerend algoritme te trainen. We hebben gezichten uit vele landen, culturen, rassen en etniciteiten geanalyseerd”, aldus Federighi.

Klik/tap voor groter.

Wordt persoonlijke data verstuurd?

Apple is duidelijk: “Absoluut niet!”. Er wordt nooit data over het gezicht van de gebruiker verzonden en scans worden niet in de cloud bewaard. Alle data die nodig is om het algoritme dat je gezicht herkent te trainen, wordt opgeslagen in de Secure Enclave. Dit is een beveiligde chip in de iPhone die Apple voorheen gebruikte om vingerafdrukken op te slaan. De data verlaat nooit je apparaat en ontwikkelaars krijgen een zeer beperkte ‘dieptekaart’ van je gezicht om in hun apps te gebruiken.

Moeten apps geüpdatet worden?

Nee, ontwikkelaars hoeven niets te doen. Apple heeft de API die apps kunnen gebruiken om Touch ID te activeren omgebouwd. Dat wil zeggen dat in plaats van een vingerafdruk gewoon om een gezichtsscan wordt gevraagd. De app krijgt hetzelfde seintje wanneer de authenticatie geslaagd is, of dat nu via Touch ID of Face ID gaat.

Werkt Face ID met zonnebrillen?

In de meeste gevallen wel, zelfs als de zonnebril niet-doorschijnend is. Federighi licht toe: “De gezichtsscanner gebruikt infrarood licht, dat door de meeste zonnebrillen gewoon doorgelaten wordt. Als een bril ook infrarood blokkeert, kan Face ID de kenmerken van de ogen niet scannen.”

Klik/tap voor groter.

Wat is ‘attention detection’?

Deze functie zorgt voor extra veiligheid. Face ID weet door je ogen in te gaten te houden waar je je aandacht op richt. De iPhone X wordt alleen ontgrendeld als je er met open ogen naar kijkt. Daarnaast zijn er een aantal leuke extraatjes die door deze functie mogelijk worden. Federighi: “Notificaties worden automatisch getoond als je naar het scherm kijkt en als je aan het lezen bent, blijft je scherm verlicht. Het geluid van een wekker of beltoon kan ook direct zachter worden als je naar je telefoon kijkt.”

Werkt Face ID in het donker?

Ja, de infraroodcamera heeft geen licht nodig en het beetje licht dat het scherm van de iPhone produceert is voldoende om ‘attention detection’ te laten werken.

Kan Face ID door blinde personen worden gebruikt?

Ja, maar alleen als ‘attention detection’ uitgeschakeld is.

Werkt Face ID met een hoed, hoofddoekje of boerka?

Een bril en hoed zijn volgens Federighi geen probleem. “Face ID heeft zicht op de ogen, neus en mond nodig”, zegt Apple’s software-chef. Gebruik bij een boerka is uitgesloten. Een sjaal mag bijvoorbeeld de mond niet bedekken, maar de kin wel.

Face ID is winter proof – Klik/tap voor groter.

Wanneer is de code vereist?

Naast Face ID kan de iPhone ook met een code worden ontgrendeld. Deze is soms zelfs vereist. “Bijvoorbeeld als het vijf keer niet lukt om je gezicht te herkennen, of als je Face ID 48 uur niet gebruikt hebt”, zegt Federighi. Daarnaast kun je Face ID ook snel handmatig uitschakelen door de power- en volumeknop aan de zijkant van de iPhone X kort vast te houden. Dit schakelt de gezichtsscanner uit en geeft de iPhone niet vrij voordat de toegangscode is ingevoerd. “Je krijgt er nu nog een screenshot als bonus bij, maar daar werken we aan”, grapt Federighi.

Op oudere iPhones met iOS 11 werkt dit overigens door de power-knop vijf keer achter elkaar in te drukken. Touch ID wordt dan uitgeschakeld (Zie → Nieuw in iOS 11: SOS-noodmelding via standby-knop).

Wat ging er mis tijdens de presentatie?

Tijdens de onthulling van de iPhone X demonstreerde Federighi Face ID, maar dat ging fout. De iPhone ontgrendelde niet en vroeg om een toegangscode. Gelukkig was er een back-up-telefoon, die wel perfect werkte. Wat ging er mis? Iets heel simpels, vertelt de Apple-chef: “De iPhone had geprobeerd de gezichten van de mensen die het toestel hadden weggezet en opgepoetst te herkennen. Dat mislukte vijf keer, dus werd om een code gevraagd.”

Waarom moet je vegen om te ontgrendelen?

Als de iPhone X je gezicht heeft herkend, verschijnt een ontgrendeld slot op het scherm, maar je moet nog naar boven vegen om naar het beginscherm met apps te gaan. Waarom verschijnt dat scherm niet direct? Volgens Federighi zou dat maar onhandig zijn. “Soms wil je ook gewoon de tijd zien of je notificaties lezen. Dat zou niet kunnen als de iPhone direct naar het beginscherm gaat bij het herkennen van je gezicht. Dit is een bewuste keuze.”

Klik/tap voor groter.

(Bron: TechCrunch en The Talk Show)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple beantwoordt prangende vragen over Face ID
Sluiten