Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2017
Leestijd: 5 minuten

Eerste reviews iPhone 8: ongelofelijk goed, ongelofelijk saai

De iPhone 8 is nu te bestellen en wordt vanaf aanstaande vrijdag geleverd, maar grote Amerikaanse publicaties hebben het toestel alvast mogen reviewen. De nieuwe iPhone is ongelofelijk goed, maar vergeleken met de iPhone X ook ongelofelijk saai.

Is de glazen achterkant een beetje bestand tegen krassen? Is de camera veel beter? Hoe is de accuduur en maakt draadloos laden echt het verschil? Wij hebben de belangrijkste punten uit de reviews voor op een rij gezet.

Glazen achterkant zorgt voor meer grip

Aan de buitenkant lijkt de iPhone 8 op de iPhone 7, maar een belangrijk verschil is de volledig glazen achterkant. Dat valt bij alle reviewers in de smaak. Chris Velazco schrijft op Engadget: “De iPhone 8 is minder glad en het glas zorgt voor meer grip. Maar de telefoon verschuift nog steeds erg makkelijk op een tafel. Het glas voelt ook iets minder kil dan metaal.”

De iPhone 8 is ook iets zwaarder, weet Nilay Patel van The Verge: “De combinatie van het glas en de toename van het gewicht voelt de telefoon eindelijk niet meer alsof deze elk moment uit mijn hand kan vliegen. Je hebt voor de grip geen hoesje meer nodig, maar voor de bescherming wel: Apple beweert dat het glas sterker is dan ooit, maar mijn 8 Plus had na een week al een kras in mijn zak opgelopen.”

Klik/tap voor groter.

Draadloos en sneller laden

Door de glazen achterkant kan de iPhone ook ‘draadloos’ laden. Veel reviewers bekritiseren Apple om de naam. Het is niet écht draadloos, je moet de iPhone op een Qi-comaptibele oplader leggen, waarna deze inductief opgeladen wordt. Iedereen noemt het handig, maar het is niet sneller. 9to5Mac schrijft: De iPhone 8 kan met maximaal 5 watt draadloos opgeladen worden en duurt dat ongeveer 3,5 uur bij de 8 Plus en 3 uur bij de 8. Net zo snel als met de kleine meegeleverde USB-lader.”

De nieuwe iPhones hebben ook ondersteuning voor USB-C Power Delivery en dat maakt snelladen met bijvoorbeeld een MacBook-lader mogelijk. John Gruber van Daring Fireaball heeft het geprobeerd: “Na 30 minuten was de iPhone 8 weer 54 procent geladen en na 45 minuten 72 procent. Ik probeerde het ook met de iPhone 7 en die was na 30 minuten 43 procent geladen, en na 45 minutes weer 65 procent. Niet heel veel sneller.”

Klik/tap voor groter.

Accuduur amper beter

Farhad Manjoo van The New York Times merkte een kleine verbetering: “In mijn stresstest, ging de iPhone 8 ongeveer 15 minuten langer meer dan de 7. Om precies te zijn hield de telefoon het 10 uur en 45 minuten vol. De 8 Plus hield het 11 uur vol.” Geoffrey Fowler van Wall Street Journal kwam de dag niet door met de 4,7-inch iPhone 8: “De accuduur van de iPhone 8 was vergelijkbaar met die van de 7. Apple claimt ook geen verbetering en dat was te merken. De accu ging bij licht gebruik de hele dag mee, maar bij veelvuldig gebruik kwam ik de dag niet door.”

Beste camera

Met de iPhone 8 (Plus) levert Apple volgens The Verge de beste smartphone-camera. Redacteur Nilay Patel ging op pad met de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, Google Pixel XL en de Galaxy S8. Hij schrijft: “De camera van de iPhone 8 produceerde de meest consistente en best ogende kiekjes, hoewel de Google Pixel het beter doet bij extreem weinig licht. Apple zet HDR standaard aan en je kunt het niet meer uitschakelen, al wordt wel een afbeelding met en zonder HDR opgeslagen.”

In donkere omgevingen doet de iPhone 8 het aanzienlijk beter dan zijn voorgangers. Hoewel het verschil met de 7 klein is, levert de 8 een natuurlijker en minder grauw plaatje af.

Klik/tap voor groter.

Snelheid onovertroffen

Uit alle reviews wordt duidelijk dat de snelheid van de iPhone 8 echt onovertroffen is. Geen van de reviewers kon iOS op een hapering betrappen en alle apps waren binnen no-time gestart. De kracht van de A11-chip met 6 cores wordt ook zonder dat je het merkt benut. Bijvoorbeeld bij kunstmatige intelligentie en virtual reality.

Farhad Manjoo van The New York Times schrijft dat Apple’s voorsprong op Android-fabrikanten haast oneerlijk voelt: “De Samsung Galaxy S8 scoort momenteel 1900 punten in Geekbench, de iPhone 8 maar liefst 4197 punten. De Galaxy S8 scoort zelfs slechter dan de iPhone 6s uit 2015. Apple’s telefoons zijn nu zo krachtig dat andere smartphones geen concurrenten meer zijn, het komt nu in de buurt van Intel-chips in MacBooks.”

iOS 13 multitasking
Klik/tap voor groter.

In de schaduw van de iPhone X

Niets aan de iPhone 8 valt tegen, maar The Verge noemt het voor bezitters van een iPhone 7 geen waardige upgrade: “Na een week met de iPhone 8 kan ik niet één reden bedenken om vanaf een iPhone 7 te upgraden. De 7 is nog steeds prima en biedt bijna hetzelfde ontwerp. Als je een oudere iPhone hebt, zullen de camera en de snelheid van de iPhone 8 je wél imponeren.”

John Gruber van Daring Firewall legt het anders uit: “De iPhone 8 is een ongelofelijk degelijke jaarlijkse upgrade. Minstens zo indrukwekkend als toen de iPhone 7 de 6s opvolgde. Als de iPhone X er niet was, zouden we dit de beste nieuwe iPhone sinds de iPhone 6 vinden. Maar de iPhone X is er wél en de iPhone 8 staat in de schaduw van de vernieuwende iPhone met OLED-scherm en Face ID. Toch is het goed je te bedenken dat de iPhone 8 aan de binnenkant niet heel veel afwijkt van de X. De toestellen hebben beiden een belachelijk snelle A11-chip, draadloos laden en een True Tone-scherm.”

De iPhone 8, iPhone X en iPhone 8 Plus – Klik/tap voor groter.

(Nog meer lezen? Dit zijn de links naar alle volledige reviews: Daring Fireball ▪︎ Engadget ▪︎ The Verge ▪︎ 9to5Mac ▪︎ Wall Street Journal ▪︎ New York Times)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste reviews iPhone 8: ongelofelijk goed, ongelofelijk saai
Sluiten