Eerste reviews iPhone 8: ongelofelijk goed, ongelofelijk saai

Door: Raymon Mens - 25 reacties

De iPhone 8 is nu te bestellen en wordt vanaf aanstaande vrijdag geleverd, maar grote Amerikaanse publicaties hebben het toestel alvast mogen reviewen. De nieuwe iPhone is ongelofelijk goed, maar vergeleken met de iPhone X ook ongelofelijk saai.

Is de glazen achterkant een beetje bestand tegen krassen? Is de camera veel beter? Hoe is de accuduur en maakt draadloos laden echt het verschil? Wij hebben de belangrijkste punten uit de reviews voor op een rij gezet.

Glazen achterkant zorgt voor meer grip

Aan de buitenkant lijkt de iPhone 8 op de iPhone 7, maar een belangrijk verschil is de volledig glazen achterkant. Dat valt bij alle reviewers in de smaak. Chris Velazco schrijft op Engadget: “De iPhone 8 is minder glad en het glas zorgt voor meer grip. Maar de telefoon verschuift nog steeds erg makkelijk op een tafel. Het glas voelt ook iets minder kil dan metaal.”

De iPhone 8 is ook iets zwaarder, weet Nilay Patel van The Verge: “De combinatie van het glas en de toename van het gewicht voelt de telefoon eindelijk niet meer alsof deze elk moment uit mijn hand kan vliegen. Je hebt voor de grip geen hoesje meer nodig, maar voor de bescherming wel: Apple beweert dat het glas sterker is dan ooit, maar mijn 8 Plus had na een week al een kras in mijn zak opgelopen.”

iPhone 8 en iphone 8 Plus 16x9
Klik/tap voor groter.

Draadloos en sneller laden

Door de glazen achterkant kan de iPhone ook ‘draadloos’ laden. Veel reviewers bekritiseren Apple om de naam. Het is niet écht draadloos, je moet de iPhone op een Qi-comaptibele oplader leggen, waarna deze inductief opgeladen wordt. Iedereen noemt het handig, maar het is niet sneller. 9to5Mac schrijft: De iPhone 8 kan met maximaal 5 watt draadloos opgeladen worden en duurt dat ongeveer 3,5 uur bij de 8 Plus en 3 uur bij de 8. Net zo snel als met de kleine meegeleverde USB-lader.”

De nieuwe iPhones hebben ook ondersteuning voor USB-C Power Delivery en dat maakt snelladen met bijvoorbeeld een MacBook-lader mogelijk. John Gruber van Daring Fireaball heeft het geprobeerd: “Na 30 minuten was de iPhone 8 weer 54 procent geladen en na 45 minuten 72 procent. Ik probeerde het ook met de iPhone 7 en die was na 30 minuten 43 procent geladen, en na 45 minutes weer 65 procent. Niet heel veel sneller.”

iphone 8 charge 16x9
Klik/tap voor groter.

Accuduur amper beter

Farhad Manjoo van The New York Times merkte een kleine verbetering: “In mijn stresstest, ging de iPhone 8 ongeveer 15 minuten langer meer dan de 7. Om precies te zijn hield de telefoon het 10 uur en 45 minuten vol. De 8 Plus hield het 11 uur vol.” Geoffrey Fowler van Wall Street Journal kwam de dag niet door met de 4,7-inch iPhone 8: “De accuduur van de iPhone 8 was vergelijkbaar met die van de 7. Apple claimt ook geen verbetering en dat was te merken. De accu ging bij licht gebruik de hele dag mee, maar bij veelvuldig gebruik kwam ik de dag niet door.”

Beste camera

Met de iPhone 8 (Plus) levert Apple volgens The Verge de beste smartphone-camera. Redacteur Nilay Patel ging op pad met de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, Google Pixel XL en de Galaxy S8. Hij schrijft: “De camera van de iPhone 8 produceerde de meest consistente en best ogende kiekjes, hoewel de Google Pixel het beter doet bij extreem weinig licht. Apple zet HDR standaard aan en je kunt het niet meer uitschakelen, al wordt wel een afbeelding met en zonder HDR opgeslagen.”

In donkere omgevingen doet de iPhone 8 het aanzienlijk beter dan zijn voorgangers. Hoewel het verschil met de 7 klein is, levert de 8 een natuurlijker en minder grauw plaatje af.

iphone 8 camera 001
Klik/tap voor groter.

Snelheid onovertroffen

Uit alle reviews wordt duidelijk dat de snelheid van de iPhone 8 echt onovertroffen is. Geen van de reviewers kon iOS op een hapering betrappen en alle apps waren binnen no-time gestart. De kracht van de A11-chip met 6 cores wordt ook zonder dat je het merkt benut. Bijvoorbeeld bij kunstmatige intelligentie en virtual reality.

Farhad Manjoo van The New York Times schrijft dat Apple’s voorsprong op Android-fabrikanten haast oneerlijk voelt: “De Samsung Galaxy S8 scoort momenteel 1900 punten in Geekbench, de iPhone 8 maar liefst 4197 punten. De Galaxy S8 scoort zelfs slechter dan de iPhone 6s uit 2015. Apple’s telefoons zijn nu zo krachtig dat andere smartphones geen concurrenten meer zijn, het komt nu in de buurt van Intel-chips in MacBooks.”

iPhone 8 multitasking in hand 16x9
Klik/tap voor groter.

In de schaduw van de iPhone X

Niets aan de iPhone 8 valt tegen, maar The Verge noemt het voor bezitters van een iPhone 7 geen waardige upgrade: “Na een week met de iPhone 8 kan ik niet één reden bedenken om vanaf een iPhone 7 te upgraden. De 7 is nog steeds prima en biedt bijna hetzelfde ontwerp. Als je een oudere iPhone hebt, zullen de camera en de snelheid van de iPhone 8 je wél imponeren.”

John Gruber van Daring Firewall legt het anders uit: “De iPhone 8 is een ongelofelijk degelijke jaarlijkse upgrade. Minstens zo indrukwekkend als toen de iPhone 7 de 6s opvolgde. Als de iPhone X er niet was, zouden we dit de beste nieuwe iPhone sinds de iPhone 6 vinden. Maar de iPhone X is er wél en de iPhone 8 staat in de schaduw van de vernieuwende iPhone met OLED-scherm en Face ID. Toch is het goed je te bedenken dat de iPhone 8 aan de binnenkant niet heel veel afwijkt van de X. De toestellen hebben beiden een belachelijk snelle A11-chip, draadloos laden en een True Tone-scherm.”

GettyImages-846198992
De iPhone 8, iPhone X en iPhone 8 Plus – Klik/tap voor groter.

(Nog meer lezen? Dit zijn de links naar alle volledige reviews: Daring Fireball ▪︎ Engadget ▪︎ The Verge ▪︎ 9to5Mac ▪︎ Wall Street Journal ▪︎ New York Times)

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  mausje68

  Ik vind de iPhone X te duur. Heb de iPhone 8 plus besteld, heb nu de iPhone 7 plus. Ik vind de upgrade het waard.

 • Profielfoto
  icegodd

  Als je de draadloos en sneller laden accessories niet bijkoop(€130) dan is het eigenlijk een iPhone 7s.

  iPhone X = high-end, iPhone 8 = mid-rang (tegen ouwe premium prijs)

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik vind het de nieuwste iPhone nX! ?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het is een 7S inderdaad, maar wat is daar mis mee? Hij is veel sneller dan de 7 en heeft een betere camera en dus ook nog de draadloos laden optie. Lijkt me mooi zat.

  De iPhone X zou ik vooral vanwege het scherm willen, de Face ID is leuk, maar niet bepaald een killer feature.

  Dus de 8 zou mijn keuze zijn als ik ga upgraden.

 • Profielfoto
  TheiPhoneGuy

  Ik ga over naar de 8 vanaf de 6s+. Was het grote formaat zat. Ben benieuwd naar de snelheid en het draadloos opladen. Vind het wel jammer dat de 8 nog niet volledig waterdicht is.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @McPannenkoek, om de waterdichtheid te kunnen vatten zullen we moeten wachten op de resultaten van de eerste testen. Die zullen ten vroegste tegen het weekend online komen. Een IP-certificering maakt geen moer uit, het is afwachten op de eerste simulaties.

 • Profielfoto
  seek

  Ik heb eerst de 64GB 8 besteld en even later ook de 256GB. Ik twijfel nog welke ik terug naar Apple Store ga brengen. Wat zal ik doen?

 • Profielfoto
  whaha

  Dat ligt er aan hoeveel Apps, muziek & foto’s je op je toestel wilt hebben staan.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Maar de iPhone X is er komende tijd nog helemaal niet. En de vraag zal waarschijnlijk zo groot zijn dat als je hem eind oktober besteld je blij mag zijn als je hem voor december hebt.

  Dus de 8 is de komende maanden nog de beste iPhone.:-)

  “De kracht van de A11-chip met 6 cores wordt ook zonder dat je het merkt benut. Bijvoorbeeld bij kunstmatige intelligentie en virtual reality.”

  AI (deep learning) draait bij de huidige modellen juist veel meer op de GPU dan op de CPU’s. (Het is onderdeel van Metal.) En de A11 heeft daar nu zelfs een speciale “Neural Engine” voor ingebouwd. Maar ook VR en AR zijn het zwaarst voor de GPU.

  Dit zijn dus juist 2 voorbeelden waar de 6 CPU cores niet het verschil maken.;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Maar de iPhone X is er komende tijd nog helemaal niet. En de vraag zal waarschijnlijk zo groot zijn dat als je hem eind oktober besteld je blij mag zijn als je hem voor december hebt.

  Dus de 8 is de komende maanden nog de beste iPhone.:-)

  “De kracht van de A11-chip met 6 cores wordt ook zonder dat je het merkt benut. Bijvoorbeeld bij kunstmatige intelligentie en virtual reality.”

  AI (deep learning) draait bij de huidige modellen juist veel meer op de GPU dan op de CPU’s. (Het is onderdeel van Metal.) En de A11 heeft daar nu zelfs een speciale “Neural Engine” voor ingebouwd. Maar ook VR en AR zijn het zwaarst voor de GPU.

  Dit zijn dus juist 2 voorbeelden waar de 6 CPU cores niet het verschil maken.;-)

  Ja, ben ik wel akkoord mee. Moest ik persoonlijk meteen upgraden is het toch wel de iPhone X. Gewoon omdat het EINDELIJK een “nieuw” design is. Ik zet nieuw tussen haakjes omdat er altijd wel zullen zijn die zeggen dat Samsung al een telefoon zonder bezels had. Maar ik bedoel ten opzichte van de 6/7 & 8. Ik vind de iPhone X trouwens een hele mooie telefoon.

  De iPhone 8 is zeker de upgrade waard als je echt zegt van: Ik wil de prijs niet betalen voor de X of ik vind hem niet mooi.

  Dan is de 8 zeker een hele goeie upgrade. Eigenlijk wisten we al dat de binnenkant praktisch even krachtig is. Het is vooral de buitenkant die verschilt!

  Wat ook weer waar is, dat is dat als je het geluk hebt de iPhone X te bestellen je hem hopelijk nog dit jaar hebt. Anders heb je hem misschien maar in Januari of Februari 2018 and dan is er 10 maanden later de opvolger al:roll:

  Voor mij, is het echt het design. Ik vind de iPhone 8 in het nieuwe goud wel mooi. Maar ik heb mijn 6S+ al en ik wil niet nog eens een jaar met dat design gaan. Ik vind hem wel nog steeds mooier, maar als ik de iPhone X zie, dan ben ik zo weer uitgekeken op dat design…

  @seek: Ga je veel in 4K filmen? Gebruik jij “zware” apps? Neem je veel foto’s? Zet je er veel muziek op? En hoe zit het met gaming? Denk ook eens na: Hoelang ben je van plan je iPhone te houden? Als je na 1j weer upgrade kan je eventueel met 64GB gaan maar als je van plan bent om het enkele jaren te behouden dan moet je dus ook toekomstig gaan denken en dan denk ik dat je beter af bent met 256GB, zo bekijk ik het altijd:-)

 • Profielfoto
  Bart119

  De 8 is een mooi toestel, maar zie ik als een evolutie van zijn voorgangers. Moest ik een iPhone 5 hebben? Dan zou ik deze best wel upgraden naar de 8. Met mijn huidige SE heb ik er nog geen behoefte aan.

  Ik blijf het wel jammer vinden dat de beste camera’s voorbehouden zijn aan de plus-modellen. Ik heb geen zin om met een telefoon van overzetbootformaat in mijn broekzak rond te lopen.

 • Profielfoto
  RoyB

  Mooie iPhone’s weer dit jaar. Maar ik houd het voorlopig mooi bij mijn jetblack 7

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind dat altijd leuk worden wanneer ze foto’s van al die iPhones naast elkaar leggen met als enig doel, aantonen dat je iPhone van twee jaar oud nu wel aan vervangen toe is want kijk eens hoe donker je foto’s zijn.

  Ik kan mij nog goed herinneren dat die telefoon aangeprezen werd als telefoon met de meest geweldige camera ooit. Er zijn zelfs jongens verliefd geworden op meisjes die ze helemaal nooit hebben leren kennen maar alleen vanwege een foto die ze van haar gemaakt hebben. Die jongens slapen nu nog steeds met hun iPhone 6s (beeldscherm aan) in bed omdat ze op die manier het gevoel hebben dat het meisje bij hun in bed ligt terwijl als je deze drie foto’s hierboven moet geloven dan heb je een extra lamp nodig bij de 6s.

  Kom op man. Laat je niet zoveel voor de gek houden.

 • Profielfoto
  html-junky

  @smoo dus jij wil zeggen dat de camera elke jaar het zelfde blijft? Dus dat je je voor de gek hebt laten houden sinds de iPhone 4? Ik denk dat de kwaliteit qua foto’s zeker omhoog gegaan is de afgelopen jaren

 • Profielfoto
  ozzie X

  Shmoo houdt wel van een beetje stoken.

  Het mooie van die camera’s is dat ze inderdaad steeds beter worden, dus iedere keer kunnen ze laten zien dat er vooruitgang is tov de vorige generatie. Of je daar behoefte aan hebt is een andere vraag, maar als je hoge eisen stelt is de kwaliteitsverbetering bij elke upgrade mooi meegenomen.

 • Profielfoto
  knutm0

  Mijn 6 is beyond repair (scherm gebarsten, touchscreen werkt alleen af en toe, camera focussed niet meer, led-lampje is kapot, touch-id werkt niet meer…) en na lang twijfelen heb ik toch voor de 8 gekozen. X heeft me teveel nieuwigheden die zich nog moeten bewijzen, is erg duur en nog zeker 2-3 maanden niet te krijgen. Bij de 8 heb ik het gevoel wel weer tenminste 2 jaar up to date te zijn, wat ik bij de 6s en 7, hoewel het zeer capabele toestellen zijn en een flink stuk goedkoper, niet heb.

  Alleen niet laten vallen voordat ik een hoesje heb aangeschaft….

 • Profielfoto
  seek

  Dan is de X ook saai.

 • Profielfoto
  Baazigar

  Ik wacht op IPhone Z wel..2019

  iPhone SE -X vies bezig Apple!!

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Die Geekbenchvergelijking met de S8 is wel dodelijk. Ik ga volgend jaar zeker voor de X, heb nu een gewone 6. Erg mooi dat de X wel het dual lenssysteem heeft zonder de grotere afmeting van de Plus. Ben benieuwd hoe goed de gezichtsherkenning kan werken want ik ben helemaal klaar met de vingerafdrukscanner en het invoeren van codes.

 • Profielfoto
  Jurr

  Heb alweer een paar jaar de 5s en vind het wel tijd worden voor een nieuwe! Denk dat het de 8 wordt, maar eerst even in de winkel bekijken:)

 • Profielfoto
  botoo

  Dat draadloos opladen is wel leuk, minder leuk is dat de oplaadmat er niet bijgeleverd word, sterker nog, die oplaadmat is voorlopig nog niet leverbaar door Apple zelf.

 • Profielfoto
  Renato55

  Waarom wordt uitgegaan van spaarzame verkrijgbaarheid van de X? Reken maar dat Apple weet dat, na de Keynote, de vraag groot zal zijn. De reacties zullen goed gepolst zijn, om zo door te produceren naar voldoende aanbod. Ik denk en hoop dat het mee zal vallen. Ik ga zeker voor de X.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Dat draadloos opladen is wel leuk, minder leuk is dat de oplaadmat er niet bijgeleverd word, sterker nog, die oplaadmat is voorlopig nog niet leverbaar door Apple zelf.

  Gelukkig niet. Misschien leuk als je er nog geen hebt, maar na een tijdje kom je om in de pads en mats. Dat is met die opladers nu ook het geval. Bij mij komen ze niet eens uit de doos. (Zeker die 5W apple laders niet.)

  Een paar losse USB-C adapters doen wonderen, zeker nu naast de iPads de iPhone 8 ook sneller oplaad. En dat geldt voor de draadloze pads ook. Liever één keer investeren in een goed pad i.p.v. allemaal van die net niet dingen die overal bijgeleverd worden.

  Ik heb die rare regel van de EU een paar jaar geleden over de standaard USB laders ook nooit begrepen. Verbied gewoon het meeleveren/verpakken van laders (en andere kabeltjes, enz.). Als mensen die er los bij moeten kopen gaan ze dat echt niet doen als ze die al hebben. En apparaten die niet werken met hun standaard laders liggen dan vanzelf niet goed in de markt. (Natuurlijk zou de prijs van die apparaten zonder extra’s ook goedkoper moeten zijn.) Minder rommel, goed voor milieu en portemonnee.

 • Profielfoto
  Lucide-B

  Lache man, Apple weet iedere keer weer de boel te hypen met nieuwe telefoons waarvan de camera net iets beter is dan de voorganger en veel sneller opereren tenzij je niet upgrade naar het nieuwste systeem waarvan de voordelen zeer twijfelachtig zijn. Ik heb nog steeds een SE met iOS9 en heb voorlopig nog echt geen behoefte aan een nieuw toestel.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Ik vind de X waanzinnig mooi, maar helaas veel te duur, mss dat volgend jaar september de opvolger van de 8 ook wel zulke modellen worden, ik zie dat wel gebeuren:-)

  Ik ga nu van een 6S+ naar een 8 omdat ik t formaat van m’n huidige 6S+ toch te groot vind:-)