Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 september 2017

Te veilig: China blokkeert WhatsApp

Enkele weken voor het congres van de Chinese Communistische Partij heeft de Chinese regering de toegang tot sterk versleutelde chat-app WhatsApp geblokkeerd. Minder sterk beveiligde apps zoals WeChat zijn nog wel beschikbaar.

Facebook verliest hiermee zijn laatste, nog beschikbare dienst op het Chinese vasteland. Het sociale netwerk zelf en dochterbedrijf Instagram zijn al jaren niet beschikbaar in China. Apple’s iMessage blijft wel werken.

WeChat populairder dan WhatsApp

Volgens de New York Times heeft de Chinese regering in juli het versturen van foto’s en video’s via WhatsApp geblokkeerd. Nu is het ook niet meer mogelijk om tekstberichten via de in Europa populaire chat-app te verzenden. WhatsApp was in China vooral populair onder buitenlanders. Met bijna 700 miljoen gebruikers is WeChat de populairste chat-app onder de lokale bevolking. De regering kan daar overigens probleemloos in meelezen en heeft toegang tot een groot deel van de gegenereerde gebruikersgegevens.

WeChat
Klik/tap voor groter.

Bijzondere verhouding Apple en China

Apple heeft ook een bijzondere verhouding met China. De meeste producten worden in het land geproduceerd en Apple is een van de weinig Westerse bedrijven die zijn producten met succes in het communistische land weet te verkopen. De strategie van Tim Cook is: meteen doen wat Peking vraagt. Zo werden VPN-apps onlangs uit de App Store verbannen en werd Apple op het matje geroepen toen de iPhone kampte met accuproblemen.

Klik/tap voor groter.

Toch lukt het niet om alle diensten in China aan te bieden, want films en boeken zijn niet verkrijgbaar in de Chinese iTunes Store. Apple biedt zijn iCloud-diensten sinds kort ook vanuit een Chinees datacentrum aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te veilig: China blokkeert WhatsApp
Sluiten