Te veilig: China blokkeert WhatsApp

13 reacties

Enkele weken voor het congres van de Chinese Communistische Partij heeft de Chinese regering de toegang tot sterk versleutelde chat-app WhatsApp geblokkeerd. Minder sterk beveiligde apps zoals WeChat zijn nog wel beschikbaar.

Facebook verliest hiermee zijn laatste, nog beschikbare dienst op het Chinese vasteland. Het sociale netwerk zelf en dochterbedrijf Instagram zijn al jaren niet beschikbaar in China. Apple’s iMessage blijft wel werken.

WeChat populairder dan WhatsApp

Volgens de New York Times heeft de Chinese regering in juli het versturen van foto’s en video’s via WhatsApp geblokkeerd. Nu is het ook niet meer mogelijk om tekstberichten via de in Europa populaire chat-app te verzenden. WhatsApp was in China vooral populair onder buitenlanders. Met bijna 700 miljoen gebruikers is WeChat de populairste chat-app onder de lokale bevolking. De regering kan daar overigens probleemloos in meelezen en heeft toegang tot een groot deel van de gegenereerde gebruikersgegevens.

WeChat QQ China 001
Klik/tap voor groter.

Bijzondere verhouding Apple en China

Apple heeft ook een bijzondere verhouding met China. De meeste producten worden in het land geproduceerd en Apple is een van de weinig Westerse bedrijven die zijn producten met succes in het communistische land weet te verkopen. De strategie van Tim Cook is: meteen doen wat Peking vraagt. Zo werden VPN-apps onlangs uit de App Store verbannen en werd Apple op het matje geroepen toen de iPhone kampte met accuproblemen.

cook-china-16x9
Klik/tap voor groter.

Toch lukt het niet om alle diensten in China aan te bieden, want films en boeken zijn niet verkrijgbaar in de Chinese iTunes Store. Apple biedt zijn iCloud-diensten sinds kort ook vanuit een Chinees datacentrum aan.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Best een eng idee om WeChat te gebruiken… wat dan als je er online tegen je maatje klaagt over enkele, niet nader te noemen, politieke figuren?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Achterlijk land…

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  China is een achterlijk dom land. Als je al in HongKong aankomt merk je al meteen wat een grimmige sfeer er in dat corrupte communistische land hangt. En natuurlijk alles waarmee de regering geen zicht heeft op wat de mensen zeggen en doen moet verbannen worden. vieze corrupte zooi. kut chinezen

 • Profielfoto
  Imade

  Achterlijk land…

  Nederland is dat ja.. in China wordt alles bekent.. als je in Nederland vraagt hoeveel men tapt.. geeft men niet thuis.. terwijl Nederland een tapland is..

 • Profielfoto
  Hyrax

  De strategie van Tim Cook is: meteen doen wat Peking vraagt.

  Ieder land heeft een andere wetgeving – het is toch niet gek dat een bedrijf zich conformeert aan de wetgeving van een land? Hoe krom deze wetgeving ook is in onze (Westerse) ogen?

 • Profielfoto
  donut

  Apple’s iMessage blijft wel werken

  Blijkbaar niet goed versleuteld.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Jammer, maar dat zijn dus de regels. Hyrax heeft gelijk: als je wilt meespelen in een bepaalde markt, dien je je aan de regels te houden van die markt.

  Apart hoe gebruikers die normaal geen hoge pet ophebben van politiek (“Apple moet zich niet met politiek bezig houden” lees ik hier toch regelmatig in het commentaar), nu opeens heel duidelijk politiek stelling nemen als het over China gaat. Iets met dubbele standaarden.

  Ook een semantisch puntje: China wordt geleidt door de Chinese Communistische Partij, maar is geen communistisch land. If anything, is het een hyperkapitalistisch land. Het is niet voor niets de fabriek van de wereld. En het is zeer de vraag in hoeverre de CCP een communistische partij is. Het lijkt een beetje op de situatie in India waar “communistische partij” dezelfde lading heeft als “sociaaldemocratische” partij in Europa: niet bepaald anti-kapitalistisch…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ieder land heeft zijn eigen wetgeving….jaja….inderdaad. Ook Noord Korea heeft dat. en Cuba en Venezuela. En Rusland. En wat er gebeurt als je tegen je maatje klaagt over de overheid, dan staan ze zomaar voor je deur. Griezelige toestanden, die Europa en Amerika liever omwille van het economisch voordeel probeert te vergeten. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe het is om in zo’n land te leven omdat je hier bijna alles kan zeggen.

  Natuurlijk is China een communistisch land, ze bepalen zelfs hoeveel kinderen je mag krijgen, maar de regering weet hoe ze tot eigen voordeel gebruik moet maken van het kapitalisme. Maar er zijn maar weinig mensen in China die daarvan profiteren. Het is te hopen dat dit onderdrukkende communistische regime ’s een keer instort en 1,3 miljard mensen daar de vrijheid een beetje leren kennen. Een paar procent van de mensen schathemeltjerijk en de rest straatarm en zwaar onderdrukt.

  Ik ben nog niet vergeten hoe in 1989 een vreedzaam protest van 10.000 zittende studenten op het Tien An Men plein in Peking dramatisch werd beëindigd, doordat ongeveer duizenden studenten plat zijn gereden door een enorm aantal tanks. En die ene foto van die man met dat plastic tasje, die minuten lang de tanks tegenhield door op straat te blijven staan…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  “Tank man” 1989

  Tanks reden dwars over duizenden vreedzaam zittende studenten. Akelige plaatjes. Maar dit zijn een paar van de véle dingen die Chinezen van hun regering niet mogen zien op internet.

 • Profielfoto
  SvS

  vrèselijk inderdaad…

 • Profielfoto
  xaddict

  Raar dat iMessage wel blijft werken. Dat is toch end-to-end encrypted zolang je geen sms gebruikt? Zelfde voor FaceTime. Super veilig allebei. Zelfs hackers zijn er nog niet in geslaagd daar met één hack op meerdere telefoons in te komen

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Achterlijk land…

  Eigenlijk bedoel ik “achterlijke regering” natuurlijk, ik vel geen oordeel over de mensen die in China wonen:angel:

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Jamue Yang; Cenobyte, ooit al eens daadwerkelijk in China geweest? Ik kan je alleszins meegeven dat uit mijn ervaring er prima was. Ik vind het prima dat diensten van Google en Facebook er verbannen zijn, kan het mij een barst schelen. Ik vind het ook wel eerder jammer dat een onversleuteld platform als WeChat dan wel getolereerd wordt.