Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 september 2017

Bluetooth en Wi-Fi zijn te belangrijk om uit te schakelen

Heb je de #ophef du jour meegekregen? Het internet is verbolgen over het feit dat Apple je Wi-Fi en Bluetooth niet meer uit laat schakelen via het bedieningspaneel van iOS 11. De knoppen verbreken alleen actieve verbindingen, maar de radio’s blijven aan.

“Ongelofelijk stom”, zegt onderzoeker Collin Mulliner tegen Motherboard. Een andere onderzoeker noemt het zelfs “Gevaarlijk en gebruiksonvriendelijk.” Zijn ze vergeten dat we niet meer in het tijdperk van Windows XP leven?

Veel meer dan een verbinding

Anno 2017 hebben Bluetooth en Wi-Fi een veel grotere rol dan alleen het opzetten van een simpele netwerkverbinding. Apple noemt zelf AirDrop, AirPlay, Apple Pencil, Apple Watch en Continuïteit-functies, zoals Handoff en Instant Hotspot als voorbeeld. Daar komen nog veel meer functies bij, zoals detecteren of je in een auto zit. Vergeet ook niet dat locatie­voorzieningen een stuk nauwkeuriger werken als Wi-Fi aan staat.

De gewraakte knoppen.

Stop met het micromanagen van je telefoon

Een boel gebruikers lijken zich nog steeds bezig te willen houden met het micromanagen van hun telefoon. Het bekendste voorbeeld is het afsluiten van alle apps  apps die in de multitasking-weergave getoond worden. Totaal overbodig, ze zijn gepauzeerd en gebruiken geen extra accu. Apple heeft gebruikers als eens opgeroepen om hiermee te stoppen.

Dezelfde argumenten worden nu gebruikt voor Wi-Fi en Bluetooth. Het op de achtergrond ingeschakeld houden van de verbindingen zou extra accu gebruiken en slecht voor je privacy zijn (tracking). In werkelijkheid is het verschil niet te merken. Hoewel Wi-Fi en Bluetooth soms een ‘beacon’ op de achtergrond uitzenden om hun aanwezigheid aan te kondigen, gebruikt dit amper accu. De iPhone zendt Bluetooth Low Energy-signalen uit en het compleet in- en uitschakelen van de Wi-Fi-chip zou wel eens meer energie kunnen kosten dan het af en toe uitzenden van een pakketje.

Klik/tap voor groter.

Privacy en veiligheid?

Dan is er nog de angst voor tracking en privacy. Het klopt dat vooral winkeliers je graag tracken aan de hand van je Wi-Fi- en Bluetooth-verbinding, maar daar heeft Apple in iOS 8 en iOS 9 al korte metten mee gemaakt. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van willekeurige MAC-adressen en meer. In 2015 schreven we al hoe Apple dit in iOS 9 volledig onder controle had.

Het helpt niet dat er onlangs een groot gapend gat in Bluetooth onthuld werd. Onderzoekers waren met een zogenaamde BlueBorn-aanval in staat om bestanden, contacten en meer van telefoons te halen. Geen interactie vereist. Bluetooth toch maar uit? Niet nodig. Apple had deze zwakheid al in iOS 10 gepatcht. Ook Google, Microsoft en diverse Linux-versies zijn in augustus met oplossingen gekomen. De enige fabrikant die zijn kop in het zand steekt en niets laat weten, is Samsung. (Nu zullen we wel een boze DM van Samsung PR krijgen)

Het ingeschakeld houden van Bluetooth en Wi-Fi verbetert de werking van je apparaat, zuigt je accu niet leeg en bespaart tijd. Apple heeft sinds iOS 9 gewerkt aan bescherming tegen trackers, dus er zijn geen gevolgen voor je privacy. Is er een beveiligingsprobleem? Dan zit Apple er bovenop en is het vaak de eerste die een patch uitbrengt. De iPhone-maker heeft hier dus gewoon de juiste keuze gemaakt. Mocht je om wat voor reden dan ook Wi-Fi- en Bluetooth uit willen schakelen, dan kan dat altijd via InstellingenWifi → Schakel uit.

Reageer op artikel:
Bluetooth en Wi-Fi zijn te belangrijk om uit te schakelen
Sluiten