Apple TV krijgt Gigabit Ethernet, verliest USB-C-poort

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Enkele dagen na de aankondiging van de nieuwe 4K Apple TV, vallen wat technische details op. Apple heeft de nieuwe settopbox voorzien van Gigabit Ethernet en een moderne Wi-Fi-chip, maar schrapt de USB-C-poort achterop het apparaat.

De vorige Apple TV had een ethernetpoort van 100mbit/s. Dat was genoeg voor Full HD-content, maar bij 4K-beelden kan de bandbreedte snel oplopen. Het verdwijnen van de USB-C-poort is lastig voor ontwikkelaars.

Gigabit Ethernet en Gigabit Wi-Fi

Naast de ethernetpoort is de Wi-Fi-chip ook verbeterd. De Apple TV beschikte al over 802.11ac (Gigabit) Wi-Fi en de 4K Apple TV voegt daar dual band-verbindingen aan toe. Dat wil zeggen dat de settopbox tegelijk op 2,4 GHz als 5 GHz met een netwerk kan verbinden. Dit komt de stabiliteit en snelheid van de verbinding ten goede.

De 4K Apple TV heeft tot slot ook Bluetooth 5 en dat kan in de toekomst goed van pas komen bij HomeKit. (Zie → Bluetooth 5 brengt meer bereik en snelheid)

Apple TV 4K Achterkant
De achterkant van de 4K Apple TV – Klik/tap voor groter.

USB-C-poort overbodig

Misschien is het je nooit opgevallen, maar achterop de Apple TV 4 zit een USB-C-poort. Die wordt vooral door ontwikkelaars gebruikt om apps te testen en screenshots te maken. Dat kan met de nieuwste versie van Xcode ook via Wi-Fi. Het installeren van software-updates ging altijd al via het internet en Apple is waarschijnlijk van mening dat de poort daardoor overbodig is geworden.

De Apple TV 4K is vanaf 15 september te bestellen voor € 199 (32 GB) of € 219 (64 GB). De eerste leveringen vinden op 22 september plaats.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  macmellow

  WiFi A-C is per definitie al 5 GHz. Had de vorige geen 2.4 dan? Lijkt me raar.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Bij de vorige was het of-of. Nu is het en-en (gelijktijdige dual band). Ik zal het nog wat in het artikel proberen te verduidelijken.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik heb nu nog de gen3 AppleTV en wil nu deze 4k versie maar sinds AppleTV 4 kun je uit 2 kiezen. De 32GB is voor normaal gebruik toch ruim voldoende?

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik zou voor die twee tientjes extra niet moeilijk doen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  32GB is zat. Ga lekker een keertje naar de film voor dat geld.

 • Profielfoto
  icegodd

  jesus €199 ..

  roku 4k kost maar $56 amazon.com

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ga ook voor die 4K Apple tv. De 64GB, voor die €20 extra heb je het dubbele! Ik ben momenteel in het bezit van een derde generatie ATV. Heb de ATV gen 4 met opzet overgeslagen omdat ik teleurgesteld was dat er geen 4K op zat. Erg blij dus met deze upgrade.

  @ “Tuuur”, Persoonlijk zou ik gewoon die €20 extra neerleggen. Het feit is dat 64GB geen overbodige luxe is als je in de toekomst meer Apps wilt installeren of games of gelijk wat. Niet vergeten dat Apps in de toekomst groter zullen worden, ze krijgen updates, etc etc… Maar goed, die keuze is aan jou natuurlijk!

 • Profielfoto
  Shmoo

  20,- meerprijs is natuurlijk niet iets waar je je druk over hoeft te maken. Eenvoudige keuze.

  Probleem is alleen dat je verschrikkelijk gek moet doen om 5GB aan content op het ding te zetten. Ik heb misschien 500MB op de mijne staan, dat komt neer op zo’n 10 – 15 appjes denk ik. Veel meer apps zijn er ook niet, het is vooral allemaal heel eenvoudig en qua app kwaaliteit te vergelijken met de iPhone 3Gs tijdperk.

 • Profielfoto
  koen

  Aangezien onze tv geen 4K aankan zie ik nog geen reden om onze ATV3 in te ruilen.

 • Profielfoto
  tuuur

  Nou bedankt allemaal voor de respons. ?

 • Profielfoto
  domipro

  Wanneer heb je nu echt die 64GB nodig ?
  Is et zó dat het beter is om een zelf gemaakte film (van enkele GB in 4K) wilt afspelen, het interessanter is die op de ATV te stockeren (en hoe je dit best) zodat het niet via wifi moet ?

 • Profielfoto
  SvS

  Geen overbodige luxe.
  Hier 64gb op 4e gen.
  En ik heb nog 7gb over. ?
  Dat kun je zien op tvStorageInfo app.

  Maar het is niet duidelijk waar meeste GB’s erin zitten. Als daar andere app over bestaat, lees ik het graag.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik heb nu nog de gen3 AppleTV en wil nu deze 4k versie maar sinds AppleTV 4 kun je uit 2 kiezen. De 32GB is voor normaal gebruik toch ruim voldoende?

  Ik heb de 32Gb en dat is voor mij ruim voldoende, de aantal apps gebruiken bijna niks.

 • Profielfoto
  Jasper

  Maar hoe verbind je de Apple tv nu met een versterker receiver, zodat je het geluid van films via boxen kan horen. Op dit moment stream ik geluid van mijn bestaande apple tv naar een AirPort express. Deze is dan verbonden met mijn versterker. Maar stabiel is het niet. Ik hoop dat AirPlay 2 stabieler is. Het is is jammer dat er niet meer uitgangen op een Apple tv zitten.

 • Profielfoto
  queenfan

  Maar hoe verbind je de Apple tv nu met een versterker receiver, zodat je het geluid van films via boxen kan horen. Op dit moment stream ik geluid van mijn bestaande apple tv naar een AirPort express. Deze is dan verbonden met mijn versterker. Maar stabiel is het niet. Ik hoop dat AirPlay 2 stabieler is. Het is is jammer dat er niet meer uitgangen op een Apple tv zitten.

  Ik heb mijn Apple TV 4 via HDMI aan mijn reciever, zo ga ik het ook met de Apple TV 5 (ivm 4K en HDR)

 • Profielfoto
  erwinde

  Inderdaad, via HDMI naar de versterker en van de versterker met HDMI naar de TV is de beste methode. Alternatieven:

  – Met HDMI direct naar de TV en de analoge audio uitgang van de TV naar de versterker verbinden. Je bent dan wel beperkt tot stereo en niet alle TV’s hebben een analoge audio uitgang.

  – Een HDMI/audio splitter aanschaffen. Die kastjes halen het audiosignaal uit het HDMI signaal en leveren meestal 1-op-1 het digitale audiosignaal via (optisch of coax) TOSLINK. Op die manier is Dolby Digital ook mogelijk.

  En er is natuurlijk altijd de mogelijkheid een versterker aan te schaffen die van HDMI 2.0a of beter is voorzien. Als je de nieuwe hoge definite en object georiënteerde audio formaten zoals Dolby Atmos wilt kunnen weergeven zoals die van een (UHD) blu-ray speler komen is dat de enige optie.

 • Profielfoto
  TLM

  USB-C-poort overbodig ? Nou ben ik benieuwd hoe we dan een ‘bricked’ Apple TV gaan oplossen.

  Reeds tweemaal voor gehad dat mijn aTV 4 een blok plastiek is, omdat bij een update van het OS het fout liep. Dan zit er niets anders op dan deze uit de TV kast te halen en met een USB aan de Mac te resetten.

  Hoe gaat dit werken met de nieuwe 4K versie ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, ik heb zonet mijn 4k ATV 64GB gekocht. Ik ga niet moeilijk doen voor die €20. Misschien is het nu totaal overbodig maar ik ben van plan het ding wel enige tijd in huis te houden. Mensen denken meestal: 32GB op een ATV, waarom is dit nodig, er zijn bijna geen apps etc etc. Maar dat is nu net het ding, je spreekt over het nu, en denkt niet in de toekomst. Apps krijgen updates, toch? Die updates hebben ook MB’s aan grootte, dus die €20 extra investering lijkt mij dan maar een kleinigheid. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

  @TLM, Om eerlijk te zijn is dit de eerste keer dat ik hoor dat een ATV “Bricked” is door een update. Ik heb al mijn updates op mijn ATV3 gedaan en nog nooit iets misgelopen. Maar goed, het is inderdaad wel de vraag dan, als er iets misloopt hoe het op te lossen valt. Want als je via USB-C je bricked ATV kon herstellen dan lijkt nu de enige oplossing terugsturen of via een Applestore laten herstellen?

  Wanneer het aankomt op het aansluiten van je ATV op je speakers is het idd het makkelijkst via HDMI. Ik gebruik deze manier ook. En anders zijn de andere manieren van Erwinde idd ook een goede oplossing:-)

 • Profielfoto
  killerhvo

  Wat ik persoonlijk heel erg jammer vind is dat ze de afstandsbediening wel vernieuwd hebben (menu knop geen tactile knop meer en witte rand er omheen) maar dat ze die niet van Bluetooth 5.0 hebben voorzien. Mijn AppleTV staat in een patchkast ver weg van mijn huiskamer, IR/HDMI gaat over UTP maar bluetooth functionaliteit zoals Siri mic werkt nu niet. Met het extra bereik wat Bluetooth 5.0 bied had dit zeer waarschijnlijk wel gewerkt.

  Apple heeft moeite gestoken in het verhogen van de beeldkwaliteit door implementatie van 4K, HEVC, HDR en Dolby Vision maar wat (nog steeds) een enorm gemis blijft is 24Hz video output. Met zowel 50Hz als 60Hz output vind 2:3 pulldown plaats waardoor het beeld (vooral tijdens horizontale pan shots) niet soepel is. Films worden nog steeds in 24 fps geschoten dus waarom anno 2017 naar 50/60 fps converteren omdat dit voor PAL/NTSC vereist was? De hardware kan het makkelijk aan dus is een simpele software implementatie in tvOS zonder extra licentiekosten voor Apple.

  Qua audiokwaliteit is er helaas nog steeds geen ondersteuning voor lossless surround formaten als Dolby TrueHD/Atmos en DTS-HD MA/:X. Dolby Digital is een standaard uit 1992! Waarom wel de beeldkwaliteit naar 2017 standaard en audiokwaliteit in het Laserdisc tijdperk laten? ik weet dat dit probleem is op te lossen met apps als Infuse maar het zou Apple sieren als ze deze mediabox standaard van deze functionaliteit voorzien als kost het ze wat licentiekosten.

 • Profielfoto
  Gwizz

  Weet iemand of de Apple TV 4K het doet op een 720P HD Ready tv? De spec pagina doet me twijfelen.

  Ik weet het, zwaar overkill qua beeld maar ik koop binnenkort nog geen andere TV en heb nu een 720p plasma (prachtige kleuren, weinig pixels). Maar misschien volgend jaar of zo.

  En iemand nog goed ervaringen met een bepaald merk/type audiosplitter?

 • Profielfoto
  bitsflew

  Is nog steeds niet bekend of de nieuwe AppleTV 24p via HDMI ondersteund?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Weet iemand of de Apple TV 4K het doet op een 720P HD Ready tv? De spec pagina doet me twijfelen.

  Ik weet het, zwaar overkill qua beeld maar ik koop binnenkort nog geen andere TV en heb nu een 720p plasma (prachtige kleuren, weinig pixels). Maar misschien volgend jaar of zo.

  En iemand nog goed ervaringen met een bepaald merk/type audiosplitter?

  Hmm, ik meende te zien dat het zowel hd als 4k ondersteund. HD begint van 720P dacht ik. Dat is wel hd-ready en Full HD is 1080P maar als er op staat “HD” dan vermoed ik dat dat ook inc. 720p is.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat ik persoonlijk heel erg jammer vind is dat ze de afstandsbediening wel vernieuwd hebben (menu knop geen tactile knop meer en witte rand er omheen) maar dat ze die niet van Bluetooth 5.0 hebben voorzien. Mijn AppleTV staat in een patchkast ver weg van mijn huiskamer, IR/HDMI gaat over UTP maar bluetooth functionaliteit zoals Siri mic werkt nu niet. Met het extra bereik wat Bluetooth 5.0 bied had dit zeer waarschijnlijk wel gewerkt.

  Dit is uitermate nog vreemder omdat de Apple tv blijkbaar wel Draadloze Bluetooth 5.0-technologie

  Apple heeft moeite gestoken in het verhogen van de beeldkwaliteit door implementatie van 4K, HEVC, HDR en Dolby Vision maar wat (nog steeds) een enorm gemis blijft is 24Hz video output. Met zowel 50Hz als 60Hz output vind 2:3 pulldown plaats waardoor het beeld (vooral tijdens horizontale pan shots) niet soepel is. Films worden nog steeds in 24 fps geschoten dus waarom anno 2017 naar 50/60 fps converteren omdat dit voor PAL/NTSC vereist was? De hardware kan het makkelijk aan dus is een simpele software implementatie in tvOS zonder extra licentiekosten voor Apple.

  Qua audiokwaliteit is er helaas nog steeds geen ondersteuning voor lossless surround formaten als Dolby TrueHD/Atmos en DTS-HD MA/:X. Dolby Digital is een standaard uit 1992! Waarom wel de beeldkwaliteit naar 2017 standaard en audiokwaliteit in het Laserdisc tijdperk laten? ik weet dat dit probleem is op te lossen met apps als Infuse maar het zou Apple sieren als ze deze mediabox standaard van deze functionaliteit voorzien als kost het ze wat licentiekosten.

  Het laatste stukje begrijp ik niet goed. Ze maken geen gebruik van Dolby TrueHD/Atmos maar bij de specificaties staat wel te lezen:

  Dolby Digital 5.1 en E‑AC‑3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround sound)

  Dus ze maken wel gebruik van gewone Dolby Digital?

 • Profielfoto
  bitsflew

  Apple heeft moeite gestoken in het verhogen van de beeldkwaliteit door implementatie van 4K, HEVC, HDR en Dolby Vision maar wat (nog steeds) een enorm gemis blijft is 24Hz video output. Met zowel 50Hz als 60Hz output vind 2:3 pulldown plaats waardoor het beeld (vooral tijdens horizontale pan shots) niet soepel is. Films worden nog steeds in 24 fps geschoten dus waarom anno 2017 naar 50/60 fps converteren omdat dit voor PAL/NTSC vereist was?

  Het is nog niet bekend of de nieuwe AppleTV 24p output ondersteund!

  Met het filmfragment tijdens de presentie zou pulldown judder meteen opvallen (zeker op zo’n groot scherm),maar ik heb er nog niemand over gehoord.
  Kan ook dat de projector zelf een reverse pulldown deed.
  Geen 24p betekend voor mij “no-deal”

  Qua audiokwaliteit is er helaas nog steeds geen ondersteuning voor lossless surround formaten als Dolby TrueHD/Atmos en DTS-HD MA/:X. Dolby Digital is een standaard uit 1992! .

  Nieuw is Dolby Digital Plus ondersteuning. Geen idee of de AppleTV zelf de decoding doet of dat je een receiver met Dolby Digital Plus support moet hebben.

 • Profielfoto
  queenfan

  Weet iemand of de Apple TV 4K het doet op een 720P HD Ready tv? De spec pagina doet me twijfelen.

  Compatibel met HD- en 4K HDR-tv’s met HDMI

  Bron: https://www.apple.com/nl-edu/shop/buy-tv/apple-tv-4k/32-gb

 • Profielfoto
  killerhvo

  bitsflew

  Het is nog niet bekend of de nieuwe AppleTV 24p output ondersteund!

  Met het filmfragment tijdens de presentie zou pulldown judder meteen opvallen (zeker op zo’n groot scherm),maar ik heb er nog niemand over gehoord.
  Kan ook dat de projector zelf een reverse pulldown deed.
  Geen 24p betekend voor mij “no-deal”

  Ik heb onderstaande gevonden op een ander forum. Ik ben bang dat 24Hz dus nog niet ondersteund wordt.

  Just received a reply from Craig Michaels from Apple (I sent an email to Eddy Cue) regarding 24p output on the new Apple TV 4K:

  Stijn,
  Thank you taking the time to reach out about Apple TV. At this time, Apple TV 4K doesn’t support this output mode.
  We appreciate your interest in Apple TV 4K and will take your feedback into consideration as we plan for future enhancements.
  Best,
  Craig
  Begin forwarded message:

  From: Stijn Van Nuffelen
  Subject: 24Hz output Apple TV 4K
  Date: September 13, 2017 at 1:30:16 AM PDT

  Hi Eddy,

  Will the new Apple TV 4K be able to output native 1080p24 instead of 60hz to 24hz compatible tv screens like my Pioneer Kuro?

  Best regards,

 • Profielfoto
  bitsflew

  Geen 24p via HDMI?

  Dat wordt nog lachen (huilen) want alle Sony 2016/2017 toestellen met een X1 exteme processor (de high-end lijn) ondersteunen geen reverse pulldown via 60p!

 • Profielfoto
  Kris

  Ik heb de 64gb AppleTV 4 met véél te veel games en apps en krijg ‘m niet vol. Het is duidelijk geen iPhone en zo’n beetje alle “content” wordt gestreamd en staat dus niet permanent opgeslagen. Heb momenteel (net na de update) volgens tvStorageInfo nog 25.19GB vrij. Zou vrij makkeijk wat spul weg kunnen gooien om weer dik onder de 32GB gebruikt te komen. Voor de meeste mensen zou ik dus verwachten dat 32GB meer dan genoeg is voor de ATV.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb de 64gb AppleTV 4 met véél te veel games en apps en krijg ‘m niet vol. Het is duidelijk geen iPhone en zo’n beetje alle “content” wordt gestreamd en staat dus niet permanent opgeslagen. Heb momenteel (net na de update) volgens tvStorageInfo nog 25.19GB vrij. Zou vrij makkeijk wat spul weg kunnen gooien om weer dik onder de 32GB gebruikt te komen. Voor de meeste mensen zou ik dus verwachten dat 32GB meer dan genoeg is voor de ATV.

  Absoluut, maar die €20 extra is nou ook niet om naar huis over te schrijven he…