‘Apple Pay eind september naar Duitsland’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De Europese uitrol van Apple Pay verloopt gestaag. Onlangs kondigde Apple aan dat de betaaldienst nog dit jaar naar Denemarken, Finland en Zweden komt. Ook een uitrol in Duitsland lijkt dichtbij. Volgens insiders start Apple Pay eind september in Duitsland.

Grote Duitse banken hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de implementatie van Apple Pay. Een consultant die hierbij betrokken was, vertelt tegen het Duitse blog iFun dat alles nu klaar voor de start is.

Aankondiging op 12 september?

Opmerkelijk is dat Apple tijdens de bekendmaking van zijn laatste kwartaalcijfers Duitsland niet noemde als aankomend Apple Pay-land. Denemarken, Finland en Zweden werden wel genoemd, maar misschien wordt Duitsland tijdens het Apple-evenement van 12 september aangekondigd? Er gaan al lange tijd geruchten over een start in Duitsland.

applepay-fr-16x9
Apple’s betaaldienst werkt sinds juli 2016 al in Frankrijk – Klik/tap voor groter.

De betrouwbaarheid van de bron is moeilijk te verifiëren, maar de consultant noemt details die alleen iemand die bij het project betrokken was kan weten. Zo zorgde de SAP-software die veel Duitse banken gebruiken voor problemen. Ook zou Apple extra betaversies van iOS 10.3.3 beschikbaar hebben gesteld om de laatste test met Apple Pay in Duitsland uit te voeren.

Apple Pay nu in 21 landen

Apple’s betaaldienst werkt nu in 21 landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Later dit jaar komen daar nog de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, Finland en Zweden bij. Met Duitsland als laatste land, zou het totaal op 26 landen komen. Over een lancering in Nederland en België is niets bekend, de geruchten zijn opgedroogd en Apple heeft niets aangekondigd. We blijven gewoon hopen ?

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  En bedankt, Nederlandse banken.

 • Profielfoto
  arno1975

  Het zijn inderdaad die… banken… Kwalitatief Uiterst Teleurstellend natuurlijk…
  Maarja, die hoge piefjes moeten hun eigen zakjes vullen, he ?

 • Profielfoto
  Xcode

  Zou het zeker gebruiken wanneer het in Nederland zou komen. Contactloos betalen zorgt nu ook wel eens voor ergernis: als een lot uit de loterij wordt soms onverwacht een betaling afgebroken en moet het overnieuw… want de bank besluit dat het tijd is om weer eens je pincode in te toetsen. Dat is uiteraard veilig, maar betalen kan dus nog een stukje fijner zonder je pinpas te hoeven pakken. Een Apple Watch hoef je niet meer te pakken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En daar gaan we weer…..

 • Profielfoto
  steveb

  Toppunt van traagheid

 • Profielfoto
  bechris60

  Duitsland gebruikt Meastro. Dat is een hele andere manier van betalen. Die gebruiken we in NL ook. Het is goed om te horen dat Apple dat nu ook gaat ondersteunen. Dit geeft alleen maar meer hoop voor Nederland en België die met Italië ook Meastro gebruiken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  NL banken zijn het wiel weer opnieuw aan het uitvinden met allemaal kansloze eigen systeempjes. Ik sta direct over zowel zakelijk als privé naar de eerste NL bank die Apple Pay ondersteund. Dat zal de Rabo wel niet zijn….

 • Profielfoto
  koningjordy

  Voor de beste app moet je sws bij bunq zijn. zei zullen vast en zeker ook als eerste Apple pay gaan ondersteunen

 • Profielfoto
  wgoettsch

  Ik vind het wel fantastisch dat ik nu kan afrekenen met mijn Apple Watch. Leve Boon, ik kan nu zelfs zonder mijn portemonnee naar de Jumbo?.

  Tja, die Nederlandse banken, dat gaat het niet worden….

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  @koningjordy of de ING. Volgens mij waren zij een van de eersten/de eerste (correct me if I’m wrong :3) met mobiel betalen op Android dat best wel oké werkte. Heb het zelf lang genoeg gebruikt totdat ik ben overgestapt op iPhone.

  Zover ik weet moest je bij de Rabobank zo’n NFC sticker op je telefoon plakken en van andere banken weet ik het lal helemaal niet:p

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lul maar een eind weg met jullie onzin. De Rabobank is wel de eerste Nederlandse bank die sinds gisteren of eergisteren IBAN naamchick heeft ingevoerd zodat jij geen geld meer kunt overmaken naar een katvanger op Marktplaats.

  Zodra je geld probeert over te maken naar iemand anders en de naam komt niet overeen met wat bij de rekenhouder hoort krijg je een foutmelding of zichtbaar duidelijke melding dat er iets niet klopt.

  Alsof Apple Pay ook maar iets te maken heeft met Nederlandse banken. Wat is er voor hen in godsnaam tegen om dit te blokkeren. Zover ik weet verdienen banken aan geld op hun rekeningen of transacties zoals bakkers verdienen aan het verkopen van brood dus met Apple Pay kunnen ze alleen maar verdienen door geld te verplaatsen. Waarom zouden uitgerekend zij dat dan gaan tegenhouden.

 • Profielfoto
  Niels

  Lul maar een eind weg met jullie onzin. De Rabobank is wel de eerste Nederlandse bank die sinds gisteren of eergisteren IBAN naamchick heeft ingevoerd zodat jij geen geld meer kunt overmaken naar een katvanger op Marktplaats.

  Zodra je geld probeert over te maken naar iemand anders en de naam komt niet overeen met wat bij de rekenhouder hoort krijg je een foutmelding of zichtbaar duidelijke melding dat er iets niet klopt.

  Alsof Apple Pay ook maar iets te maken heeft met Nederlandse banken. Wat is er voor hen in godsnaam tegen om dit te blokkeren. Zover ik weet verdienen banken aan geld op hun rekeningen of transacties zoals bakkers verdienen aan het verkopen van brood dus met Apple Pay kunnen ze alleen maar verdienen door geld te verplaatsen. Waarom zouden uitgerekend zij dat dan gaan tegenhouden.

  Wat betreft je punt van de Rabobank, ABN AMRO ondersteunde dit sinds een aantal maanden ook al in hun app, dus ze zijn zeker niet de eerste. Dat het tijd wordt dat alle banken dit invoeren ben ik zeker met je eens.

  Wat betreft je punt dat het de banken niets zou uitmaken, is deels juist. Bij Apple Pay is er sprake van transactiekosten, die net als bij een creditcard voor kosten van de verkopers zijn (in de praktijk zie je echter vaak dat deze kosten weer doorberekend worden aan de klanten).

  Feit is dus dat Apple bij iedere aankoop een (weliswaar heel klein) bedrag verdient, maar tel je alle aankopen van bestedend Nederland bij elkaar op, dan tikt dit toch wel lekker aan. Niet gek dus dat banken eerst proberen zelf met een betalingssysteem te komen waar zij zelf aan kunnen verdienen. En dat is precies één van de redenen dat het in Nederland zo traag verloopt.

  In de VS is de situatie nog net iets anders, namelijk: een groot deel van de consumenten aankopen wordt dmv creditcards gedaan. Ongeacht of dit via Apple Pay verloopt of direct vanaf de card, de creditcard maatschappijen (lees banken) verdienen hier transactiekosten aan. Dit is dan ook precies de reden dat Apple daar op veel minder ‘verzet’ stuit van banken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bij de Rabobank werken natuurlijk mensen die gewoon dingen op het internet zetten die niet waar zijn. ^

  Als eerste Nederlandse bank heeft de Rabobank per 5 september 2017 de IBAN-Naam Check ingevoerd in internet- en mobielbankieren. Andere Nederlandse banken volgen later dit jaar. De IBAN-Naam Check is ontwikkeld door de Rabobank en ons land loopt met dit initiatief voorop in Europa.

  Bron

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Klopt Schmoo… Bij de Postbank hadden ze van 1973 tot 2004 ook een naam-nummercontrole.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat deden ze bij alle banken in voorgaande decennia. Tot ze opeens besloten dat dat blijkbaar niet meer nodig (of te lastig) was.

  En nu wordt het gepresenteerd alsof het een prachtig unicum is.

 • Profielfoto
  SvS

  En nu wordt het gepresenteerd alsof het een prachtig unicum is.

  :cry:(n)
  Iets met ’n wiel opnieuw uitvinden en presenteren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja verschrikkelijk, je zou bijna vergeten dat jullie ooit bankdirecteur zijn geweest naast je baan als CEO van Apple.;-)

  Ben blij dat je niet meer met de ingevulde acceptgiro’s naar de brievenbus van de bank moet lopen. Dat was ook vroeger.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Ik heb ook hoop op Nederland. De Apple Pay support pagina is niet voor niets naar het Nederlands vertaald. En op dezelfde datum online gekomen als een vertaling naar het Duits. Je vind al veel langer support pagina’s in het Duits voor Apple Pay, maar dat is voor de Zwitsers die Duits spreken (chde).
  Ook staat er bij een vriend van mij op zijn werk, sinds deze week een nieuwe vending machine met het Apple Pay logo.

  Wat betreft de ondersteuning van banken. Ik denk toch als eerst bunq en ING.
  ING heeft sinds de release van Apple Pay bekend gemaakt positief te staan tegenover deze ontwikkeling!
  Dus zo heel gek zal dit niet zijn. Bovendien profileren ze zicht grootst als mobielste bank van het land.

  Rabobank heeft alle schijn tegen. Die boerenbank wil zelf het wiel uitvinden / geen geld afstaan aan Apple.
  Zie hier of tegen een extra betaling

  Oké wel oude nieuwsberichten, maar ik verwacht niet dat de Rabobank ineens is omgedraaid. Kijk hoe lang het heeft geduurd voor ze een fatsoenlijke bankierenapp hadden en Touch ID.

  De ING heeft in tijden van crisis z’n rol als bank compleet omgezet naar een IT bedrijf.