‘Apple gaat met HomeKit en Siri geen omzet winnen, maar klanten behouden’

9 reacties

Apple gaat waarschijnlijk net als Google en Amazon een grote rol spelen in de smarthomemarkt. Het bedrijf is bezig met het verbeteren van Siri en gaat met de HomeKit producten voor een slimmer thuis uitbrengen. Veel omzet gaat dat echter niet opleveren.

Dat denken Barclays-analisten Mark Moskowitz, Daniel Gaide en Chang Liu. Zij denken dat de producten eerder de loyaliteit bij al bestaande klanten verhoogt.

HomeKit als ‘loyaliteitswinnaar’

De klanten raken dan namelijk zo gewend aan het iOS-ecosysteem, dat ze dat willen blijven gebruiken, zo denken Moskowitz en de zijnen. De drie analisten prijzen dan ook het intuïtieve besturingssysteem van Apple. “Wij denken dat de iPhone een natuurlijk controlepaneel zal worden voor het ‘verbonden thuis’ door zijn gebruikersvriendelijke interface en constante aanwezigheid bij de gebruiker. We weten dat, ondanks de razendsnelle groei van Amazon Echo, Apples Siri nog steeds op significant meer apparaten beschikbaar is (700 miljoen tegen 200 miljoen).

HomeKit
Een HomeKit bewegingsdetector. Klik/tap voor groter.

Maar zoals gezegd is de HomeKit volgens Moskowitz, Gaide en Liu dus geen omzetkanon. Dat heeft, verrassend genoeg, volgens hen alles met de Apple HomePod te maken. “We weten niet zeker of het bedrijf zich zo kan positioneren dat het winst op zijn producten gaat maken, tenminste op korte termijn. De reden daarvoor is dat we de HomePod zien als een ondergeschikt aanbod aan het ‘verbonden thuis’ en het ecosysteem van Apple. Aan de andere kant zou het moeilijker kunnen worden voor gebruikers om over te stappen als iOS en de iPhone als controlepaneel fungeren”, sluiten de drie analisten nog positief af.

Via 9To5Mac

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Gratis komt niet voor in de woordenboeken bij Apple.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @maconly, gratis is een abstract begrip.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly, gratis is een abstract begrip.

  Voor Apple is er niets abstracts aan ook hier gaan ze veel geld mee verdienen.
  Er is zoveel te halen in beveiliging en in slimme woningen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apple hoopt net als Google en Amazon een grote rol te gaan spelen in de smarthomemarkt.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Ik vind die Eve Motion Sensor toch echt wel de lelijkste bewegingssensor die je op dit moment kunt kopen. Wat een gigantisch gedrocht is dat zeg.

 • Profielfoto
  pruus

  Wat goed is dat er een soort basis-eco-systeem geboden wordt waar je allerlei toepassingen mee kunt verbinden. Maar dan komt het. Zijn de aangesloten dingen wel ‘slim’ genoeg? Bijvoorbeeld de Eve Motion Sensor, naast lelijk, herkennen ze of iemand thuis is aan een bewegingsmelder. Wat als iemand om een hoekje zit te lezen, alle lampen gaan uit en de verwarming ook. Ja, ja. Daarna komt het zogenaamde programmeren van regels, als dit dan dat. Het wordt voorlopig nog eerst een rommeltje voor het huis intelligent genoemd kan worden. Ik blijf het geïnteresseerd volgen en langzaam toepassen; de apparaten zijn er voor mij en niet andersom.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Ik begrijp maconly niet…
  Altijd en altijd heeft hij commentaar op Apple en waarom deze multinational in zijn ogen niet deugt.
  Nu vermoed ik dat hij – als hij eerlijk is – dat ook doet met alle gelijkaardige multinationals op dit gebied (en ook andere natuurlijk).
  Maar… hij lijkt geen onderscheid te maken tussen zij die – naar ons toe – moeite doen om hun passie en gedrevenheid te etaleren, samen met hun motivatie om dingen grondig en anders aan te pakken, die dat laten blijken door mooie en goedwerkende producten af te leveren waarvan de klanttevredenheid hoge toppen scheert, die naar ecologie en minderheden duidelijke inspanningen leveren en waarvan we tot op heden nog geen bewijs hebben dat zij, in vergelijking met hun concullega’s, malafide praktijken uitoefenen, en zij die daar totaal geen moeite voor doen en alleen bezig zijn met verkopen en geld verdienen.
  Pas op… die eerste kunnen daar ook geld mee verdienen en zij zouden dat dan nog het meest ‘verdienen’ (bwaha).
  Neen… hij lijkt die eerste soort uitsluitend te viseren… waarom??? Hij moet ontevreden zijn met iets wat hem serieus parten speelt.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik begrijp maconly niet…
  Altijd en altijd heeft hij commentaar op Apple en waarom deze multinational in zijn ogen niet deugt.
  Nu vermoed ik dat hij – als hij eerlijk is – dat ook doet met alle gelijkaardige multinationals op dit gebied (en ook andere natuurlijk).
  Maar… hij lijkt geen onderscheid te maken tussen zij die – naar ons toe – moeite doen om hun passie en gedrevenheid te etaleren, samen met hun motivatie om dingen grondig en anders aan te pakken, die dat laten blijken door mooie en goedwerkende producten af te leveren waarvan de klanttevredenheid hoge toppen scheert, die naar ecologie en minderheden duidelijke inspanningen leveren en waarvan we tot op heden nog geen bewijs hebben dat zij, in vergelijking met hun concullega’s, malafide praktijken uitoefenen, en zij die daar totaal geen moeite voor doen en alleen bezig zijn met verkopen en geld verdienen.
  Pas op… die eerste kunnen daar ook geld mee verdienen en zij zouden dat dan nog het meest ‘verdienen’ (bwaha).
  Neen… hij lijkt die eerste soort uitsluitend te viseren… waarom??? Hij moet ontevreden zijn met iets wat hem serieus parten speelt.

  Waar heb je het over, ik geef aan dat hier serieus geld verdient gaat worden door Apple en ben het niet eens metvde stelling dat het een soort van service artikel wordt.
  Ja ik ben kritisch op Apple als ze hypocriet doen alsof ze het zo goed voor hebben met de wereld want zo handelen ze namelijk niet.
  Ja ik heb een hekel aan alle non tax paying multinationals, zodra jij begrijpt wat jij extra aan belasting moet betalen om die tekorten aan te vullen praat je wel anders.

  ?

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Ik begrijp maconly niet…
  Altijd en altijd heeft hij commentaar op Apple en waarom deze multinational in zijn ogen niet deugt.
  Nu vermoed ik dat hij – als hij eerlijk is – dat ook doet met alle gelijkaardige multinationals op dit gebied (en ook andere natuurlijk).
  Maar… hij lijkt geen onderscheid te maken tussen zij die – naar ons toe – moeite doen om hun passie en gedrevenheid te etaleren, samen met hun motivatie om dingen grondig en anders aan te pakken, die dat laten blijken door mooie en goedwerkende producten af te leveren waarvan de klanttevredenheid hoge toppen scheert, die naar ecologie en minderheden duidelijke inspanningen leveren en waarvan we tot op heden nog geen bewijs hebben dat zij, in vergelijking met hun concullega’s, malafide praktijken uitoefenen, en zij die daar totaal geen moeite voor doen en alleen bezig zijn met verkopen en geld verdienen.
  Pas op… die eerste kunnen daar ook geld mee verdienen en zij zouden dat dan nog het meest ‘verdienen’ (bwaha).
  Neen… hij lijkt die eerste soort uitsluitend te viseren… waarom??? Hij moet ontevreden zijn met iets wat hem serieus parten speelt.

  Waar heb je het over, ik geef aan dat hier serieus geld verdient gaat worden door Apple en ben het niet eens metvde stelling dat het een soort van service artikel wordt.
  Ja ik ben kritisch op Apple als ze hypocriet doen alsof ze het zo goed voor hebben met de wereld want zo handelen ze namelijk niet.
  Ja ik heb een hekel aan alle non tax paying multinationals, zodra jij begrijpt wat jij extra aan belasting moet betalen om die tekorten aan te vullen praat je wel anders.

  ?

  Mijn verontschuldigingen… in deze post was dit niet zo van toepassing.
  Kritisch zijn betekent dat beide kanten – goede en slechte – onder de loupe moeten worden genomen… en dan doet Apple het in vergelijking met die andere (in jouw ogen blijkbaar non) tax paying multinationals nog zo slecht niet. Ik vrees dat ik mij meer stoor aan het totaal gebrek aan ‘het-goed-voorhebben-met-de-wereld’ van die andere multinationals waaraan ik denk nog veel meer extra belasting te betalen.