Apple verwijdert App Store uit iTunes 12.7

Door: Raymon Mens - 32 reacties

Is de grote schoonmaak nu dan toch écht begonnen? Voor het eerst sinds lange tijd voegt Apple geen nieuwe functionaliteit aan iTunes toe, maar wordt een onderdeel verwijderd. De App Store is niet langer onderdeel van iTunes 12.7.

Ook iTunes U is grotendeels verdwenen en samengevoegd met podcasts. iTunes richt zich nu op muziek, films, tv-programma’s, podcasts en boeken. iOS-apps downloaden kan alleen nog vanaf iOS-apparaten zelf. 

Back-ups maken blijft mogelijk met iTunes 12.7

Applicaties en ringtones je ooit naar je Mac hebt gedownload, zijn niet verdwenen. Ze worden bewaard in de map Muziek → iTunes → iTunes Media → Mobile Applications. Je kunt met iTunes nog steeds volledige back-ups van je iPhone of iPad maken, die functionaliteit is niet verdwenen. Apps worden buiten back-ups om echter niet meer gesynchroniseerd.

De Windows-versie van iTunes 12.7 is op moment van schrijven niet beschikbaar. In mei kondigde Apple aan dat iTunes naar de ingebouwde App Store van Windows 10 komt. Tot op heden is de mediaspeler daar nog niet verschenen.

iTunes App Store
In memoriam – Klik/tap voor groter.

Nieuwe App Store in iOS 11

Apple stelt dat het kopen en installeren van apps vanaf iOS makkelijker is. Wat ook meespeelt is dat de App Store met iOS 11 een grote make-over krijgt. Grote afbeeldingen komen centraal te staan en er wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen apps en games. De App Store-redactie gaat op de voorpagina dagelijks nieuwe apps uitlichten en zorgt voor tips. Waarschijnlijk was dit niet goed in iTunes te integreren en is de simpelste oplossing gekozen: verwijderen.

nieuwe app store 001
De nieuwe App Store van iOS 11 – Klik/tap voor groter.

Er is al langer veel kritiek op iTunes. De applicatie zou teveel functionaliteit bevatten en te onoverzichtelijk zijn. Het verdwijnen van de App Store is een eerste stap in het opschonen van iTunes.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  GeĂŻnstalleerd en mij is opgevallen dat alle eerder gedownloade apps ook nergens meer zijn, ook niet in de prullenmand. Dat vond ik raar. Toch een achterdeurtje?

 • Profielfoto
  .

  nope, geen achterdeurtje. Is gewoon gelijk allemaal verwijderd samen met de oude iTunes versie en de prullenbak hebben ze overgeslagen,

 • Profielfoto
  rdesign

  Op desktop in Safari worden links naar de App Store ook eeeeeindelijk niet meer geopend in iTunes, maar blijf je gewoon in Safari op de iTunes Preview pagina.

  Wat is het leven toch mooi.

 • Profielfoto
  partyfart

  Je apps zijn er gewoon nog hoor, op je HD, met pad:

   
  Username/Music/iTunes/Mobile Applications/
   

  :smile:

 • Profielfoto
  Rolf

  merkwaardig

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @pruus, partyfart: Jup. Staat ook zo in het artikel.

 • Profielfoto
  odepetho

  De Windows versie van 12.7 is inderdaad nog niet los te downloaden, maar via de update functie van iTunes komt 12.7 wel tevoorschijn.

 • Profielfoto
  error

  Prima update. Ze mogen er van mij nog wel meer toeters en bellen uitslopen. Wel raar dat Apple met ‘Apple Music’ weer dezelfde fout aan het maken is als destijds met de naam ‘iTunes’. Het woord ‘tunes’ en ‘music’ koppelen aan een dienst die start met muziek maar na verloop van tijd ‘content’ kreeg die niets meer met muziek te maken hadden, zoals films en apps in iTunes en ‘Planet of the Apps’ binnen Apple Music.

 • Profielfoto
  error

  ‘Vroeger’ kon je op de Mac binnen iTunes een iOS app downloaden, in de Finder de bestandsextensie .ipa vervangen met .zip, unzippen en via ‘Show Package Contents’ een beetje door de resources struinen.

  Hoe krijg nu een iOS app op je Mac?

 • Profielfoto
  whaha

  Niet?

  Ik vind het ergens wel onhandig. Ik zat vaak achter mijn computer naar apps te kijken en ik vond het wel makkelijk om het via iTunes te kunnen downloaden.
  Ik kan de beslissing alleen wel begrijpen, maar ze hadden het beter op de site mogen aankondigen, want ik zat nu 10 minuten naar de ‘koop-knop’ te zoeken, die er dus helemaal niet meer is…

 • Profielfoto
  Night

  Ik vind het ook erg onhandig dat de desktop functionaliteit verdwijnt. Op een 27″ scherm heb je echt vĂ©Ă©l meer overzicht als je aan het zoeken bent naar een app, doordat je direct zicht hebt op diverse zoekresultaten. Als iTunes dan zo verschrikkelijk overbelast is, zorg dan minstens dat er een aparte store app komt Ăłf integreer het iDevice-gedeelte in de reguliere App Store desktop app.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik snap niet dat ze geen iCloud App Store maken, waarbij je kan kiezen op welke apparaten je de app wilt installeren.
  Of misschien die functionaliteit inbouwen in de Mac App Store.
  En waarom maken ze ook niet een beheer tool in iCloud voor de dingen die je vroeger in iTunes deed?
  Of misschien een Device manager achtige app op je Mac. Zeg maar een iSync van deze tijd, waarmee je dat allemaal kan regelen.
  Allemaal gemiste kansen, Apple!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Kan ik nog muziek en podcasts met de nieuwe iTunes op mijn iPod classic zetten?

 • Profielfoto
  Night

  iPod Classic? Nee dat kan Ă©cht niet meer, hoor:evil:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kan ik nog muziek en podcasts met de nieuwe iTunes op mijn iPod classic zetten?

  Ja hoor, dat deel is niet aangepast. Alleen de App Store is eruit.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Is de App store zelf dan ook weg? Want dat vond ik nu wel makkelijk. Zoals Night zegt, is het toch veel overzichtelijker op een 27″ scherm…

 • Profielfoto
  donut

  Ik begrijp dat de vooruitgang weer heeft toegeslagen…
  Niet alles wat nieuw is is beter…
  Ik zit op 10.9 Mavericks en kan gelukkig die iTunes niet eens installeren.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  iPod Classic? Nee dat kan Ă©cht niet meer, hoor:evil:

  Retro is in;-)

  Nee, om de een of andere reden verwijderd mijn iPhone na verloop van tijd muziek. Als ik dan naar een album wil luisteren, dan is ie niet aanwezig. Bovendien is het formaat van de iPod handzamer (handiger bij het sporten).

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik wist niet hoe gouw ik terug moest downgraden naar iTunes 12.6.2.. Als Apple 2 belangrijke functies verwijderd verwacht ik van ze dat ze eerst met net zo’n goed alternatief komen, en die is er nog niet. En inderdaad wat de commentaar zeggen, integreert dan het managen en syncen van apps en ringtones in de app store app.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik heb het nog al eerder aangehaald, een grote opkuis/hervorming van de MacOS interface is dringend nodig!

  Vele functies staan op een onlogische plaats, en iTunes barst zowat uit zijn voegen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik wist niet hoe gouw ik terug moest downgraden naar iTunes 12.6.2.. Als Apple 2 belangrijke functies verwijderd verwacht ik van ze dat ze eerst met net zo’n goed alternatief komen, en die is er nog niet. En inderdaad wat de commentaar zeggen, integreert dan het managen en syncen van apps en ringtones in de app store app.

  Dat is er anders al vele jaren: de App Store in iOS.

 • Profielfoto
  Inge.peeters66

  Hoe kan ik nieuwe ringtone maken met bestaande app ? Vroeger moest je dit vanuit filesharing op Mac naar desktop slepen en dan naar itunes tones… nu lukt dit uiteraard niet meer ?

 • Profielfoto
  Martin67

  App Store voor IOS verwijderen uit iTunes snap ik niet helemaal. Ik vond het altijd makkelijk om vanuit de Desktop via de Preview pagina door te klikken naar iTunes om de app te downloaden of de reviews te lezen.

  Nu moet ik na het lezen van een app review mijn iPhone SE pakken en dan naar de IOS App Store gaan, om vervolgens te kijken of de reviews mij bevallen en eventueel de app te downloaden. Niet echt een handige workflow.

  Waarom niet de IOS App Store integreren in de MacOS App Store met bijvoorbeeld een Toggledown menu waar je kan kiezen tussen OS Apps en IOS Apps?

  Het moet dan toch ook mogelijk zijn om de functionaliteit die in iTunes zat inzake IOS Apps Back-ups maken, sorteren en eventueel vanuit je Browser de Preview pagina te openen in de IOS App Store te realiseren in een centrale App Store?

  iTunes voor Muziek, Films, Podcasts en Boeken.

  App Store voor MacOS Apps, IOS Apps en Watch Apps.

  Hier is in mijn ogen niet echt over nagedacht.

 • Profielfoto
  henq

  Hoe moet je straks bestanden naar/van apps op je iOS device brengen/halen? Bijv VLC, daar sleep ik via iTunes films naar toe, in diverse movie-formats, die de iPhone zelf niet kan afspelen.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Er is nog steeds ‘bestandsdeling’ voor iOS apps in iTunes 12.7, henq. Maar net als anderen hier vind ik het heel jammer dat je nu niet langer meer apps kunt zoeken, kopen en organiseren voor je iOS-device op de Mac. Nu moet je wel alles op je telefoon of tablet doen. Had graag die keuze gehouden want een groot scherm is zoveel sneller en overzichtelijker. Maar misschien bedenkt Apple in de toekomst wel een geheel gescheiden Mac-app voor iOS…

 • Profielfoto
  Sama

  Wat waardeloos van Apple.
  Ik had niet door dat deze ellende over ons gekomen was en tracht vergeefs een app te downloaden voor mij iPad via mijn iMac (zoals ik gewoonlijk deed). Eigenaardig dat Apple de zaken steeds ingewikkelder maakt i.p.v. gemakkelijker. Ik probeerde de ‘oude’ iTunes terug te zetten via TM, maar dat mag niet van Apple…..

 • Profielfoto
  tomx

  Echt bijna te gek voor woorden!
  Ik laad nooit app’s via het iOS. Onhandig klein onoverzichtelijk. Nog afgezien van het feit dat ik er echt op moet toezien het niet via mijn netwerk leverend te doen.
  Ik ga direct proberen via TM de boel te herstellen.

  Hoe komt het toch dat mij steeds vaker erger aan apple.
  Moet ik in therapie of van apple af.

 • Profielfoto
  tomx

  Maak dan in ieder geval een app-winkel voor iOS.
  Ik kan er gewoon niet over uit! Die stomheid. Stom voor de gebruikers.
  Natuurlijk moest itunes op de schop. Maar dit!???
  Windows stomheid. Apple Puck-muis stomheid.
  Wat is het systeem dat dit blijkbaar bij Apple mogelijk is.
  Navelstaarderij, ambtenaren stomheid. Kruideniersstomheid.
  Pfff

 • Profielfoto
  tomx

  Ik bedoelde: Maak dan in ieder geval een OS-X app-winkel voor iOS.

 • Profielfoto
  Aad Metz

  Kan ik alle ipa’s nu (handmatig) verwijderen van mijn Mac? Zonder dat dit mijn iPhone/iPad verandert?

 • Profielfoto
  Joostje

  je kan eenvoudig een ‘nieuwe’ oude verse installeren.
  Blijkbaar hebben ze veel commentaar gekregen, en zien ze ook wel in dat dit geen handige move is!
  Ik zet voorlopig de oude versie terug: het is veel handiger te beheren, als je veel iOS- apparaten hebt, met 1 centraal overzicht van je apps!

  Die Ive moeten ze nu echt gaan opzouten. Die vent is een verschrikking, met z’n doorgeslagen minimalisme! (heeft zeker een ‘maatje pink’, … kan niet anders!) ?

 • Profielfoto
  Joostje