Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 september 2017

APFS in macOS High Sierra alleen voor Macs met flashopslag

Met iOS 10.3 converteerde Apple alle moderne iPhones, iPods en iPads naar het nieuwe Apple File System (APFS) dat voor meer vrije ruimte, betere prestaties en nieuwe mogelijkheden zorgt. De Mac is met macOS 10.13 High Sierra aan de beurt.

Apple gaat hier echter voorzichtiger te werk. Alleen Macs met flashopslag worden omgezet naar het nieuwe bestandssysteem. Apparaten met een Fusion Drive of mechanische harde schijf worden niet geconverteerd.

Zelf kiezen niet mogelijk

Dat blijkt uit een support-document dat Apple online heeft gezet. Bij de update naar macOS 10.13 worden alle Macs met flashopslag automatisch omgezet naar APFS. Ook Macs die na levering van een SSD zijn voorzien, gaan naar APFS. Het is niet mogelijk om het oude bestandssysteem (Mac OS Extended / HFS+) te behouden. Apple noemt geen reden, maar mogelijk is meer tijd nodig om het nieuwe bestandssysteem te optimaliseren voor werking met oudere harde schijven. Het Apple File System is namelijk vanaf het begin ontworpen voor flashopslag. (Zie → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

macOS 10.13 High Sierra met APFS-schijf – Klik/tap voor groter.

Een Mac met een Fusion Drive of mechanische harde schijf kan de overstap naar APFS nog niet maken. Wanneer macOS 10.13 High Sierra is geïnstalleerd, kunnen schijven die als APFS geformatteerd zijn wel gelezen worden. Het is dus geen probleem om een tweede schijf of USB-stick met bijvoorbeeld alleen data te converteren.

Geen gevolgen voor Boot Camp of Time Machine

Boot Camp en Time Machine blijven voorlopig met het oude Mac OS Extended-bestandssysteem werken. Dat wil zeggen dat een schijf die je voor Time Machine gebruikt niet geconverteerd hoeft te worden. Mobile Time Machine gaat wel met APFS werken. Dit zijn de back-ups die je Mac op zijn eigen harddisk maakt wanneer er geen Time Machine-schijf is aangesloten. Vanuit Windows via Boot Camp is het nog niet mogelijk om APFS-schijven te lezen.

macOS 10.13 High Sierra met APFS is momenteel als publieke beta beschikbaar. De definitieve release wordt in oktober verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
APFS in macOS High Sierra alleen voor Macs met flashopslag
Sluiten