Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 september 2017

Eerste 4K-films verschijnen in iTunes Store

Bezitters van de nieuwe 4K Apple TV kunnen straks meteen beginnen met het downloaden van films en series in de hoogste kwaliteit. De uitrol van 4K-films met HDR-beeld in de iTunes Store is gestart. De hoge resolutie is zowel voor koop- als huurfilms beschikbaar.

De films zijn de herkennen aan een 4K-badge. Titels die in HDR beschikbaar zijn, krijgen ook een HDR-badge. In Nederland zijn onder andere de films Logan, Batman vs. Superman en Wonder Woman in 4K beschikbaar.

Drie varianten: 4K, HDR en Dolby Vision

De nieuwe Apple TV ondersteunt 4K-films in drie varianten. Allereerst is er 4K-films zonder HDR-ondersteuning, zoals Alien: Covenant. Daarnaast zijn er 4K-films met HDR-beeld, bijvoorbeeld Logan. Tot slot zijn er films met 4K en Dolby Vision, zoals Wonder Woman. Dolby Vision biedt net als HDR een verbeterde kleurweergave en gebruikt 12-bits kleuren, terwijl HDR 10-bits kleuren bevat. De nieuwe Apple TV ondersteunt beide standaarden.

Klik/tap voor groter.

Gratis upgrade naar 4K

Full HD (1080p) films die in het verleden via de iTunes Store aanschaft zijn, worden -indien beschikbaar- door Apple gratis omgezet naar 4K. De prijs voor 4K-films is gelijk aan die van Full HD-films en maximaal € 16,99. Bijna alle grote studio’s doen mee.Apple heeft een deal met 20th Century Fox, Lionsgate, Paramount Pictures, Universal, Warner Bros en Sony Pictures.

Er is één uitzondering. Disney wil meer dan de door Apple gewenste prijs van maximaal € 16,99 vragen voor 4K-films en blijft daarom Full HD-content aanbieden. Dit geldt ook voor labels als Pixar, Marvel Studios en Lucasfilm. Voorlopig geen Toy Story, Inside Out, Jungle Book of Star Wars in 4K.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste 4K-films verschijnen in iTunes Store
Sluiten