Eerste 4K-films verschijnen in iTunes Store

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Bezitters van de nieuwe 4K Apple TV kunnen straks meteen beginnen met het downloaden van films en series in de hoogste kwaliteit. De uitrol van 4K-films met HDR-beeld in de iTunes Store is gestart. De hoge resolutie is zowel voor koop- als huurfilms beschikbaar.

De films zijn de herkennen aan een 4K-badge. Titels die in HDR beschikbaar zijn, krijgen ook een HDR-badge. In Nederland zijn onder andere de films Logan, Batman vs. Superman en Wonder Woman in 4K beschikbaar.

Drie varianten: 4K, HDR en Dolby Vision

De nieuwe Apple TV ondersteunt 4K-films in drie varianten. Allereerst is er 4K-films zonder HDR-ondersteuning, zoals Alien: Covenant. Daarnaast zijn er 4K-films met HDR-beeld, bijvoorbeeld Logan. Tot slot zijn er films met 4K en Dolby Vision, zoals Wonder Woman. Dolby Vision biedt net als HDR een verbeterde kleurweergave en gebruikt 12-bits kleuren, terwijl HDR 10-bits kleuren bevat. De nieuwe Apple TV ondersteunt beide standaarden.

iTunes 4K
Klik/tap voor groter.

Gratis upgrade naar 4K

Full HD (1080p) films die in het verleden via de iTunes Store aanschaft zijn, worden -indien beschikbaar- door Apple gratis omgezet naar 4K. De prijs voor 4K-films is gelijk aan die van Full HD-films en maximaal € 16,99. Bijna alle grote studio’s doen mee.Apple heeft een deal met 20th Century Fox, Lionsgate, Paramount Pictures, Universal, Warner Bros en Sony Pictures.

Er is één uitzondering. Disney wil meer dan de door Apple gewenste prijs van maximaal € 16,99 vragen voor 4K-films en blijft daarom Full HD-content aanbieden. Dit geldt ook voor labels als Pixar, Marvel Studios en Lucasfilm. Voorlopig geen Toy Story, Inside Out, Jungle Book of Star Wars in 4K.

event12sept2017-625
Klik/tap voor groter.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  *Shmoo maakt een slagershuppeltje

 • Profielfoto
  Di May

  Slagershuppeltje : volgens Van Dale … ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wie is Van Dale, de lokale slager bij jullie in ’t dorp?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  YES! Wonder Woman in 4K. We gaan de mooie Gal Gadot in Ultra HD kunnen bewonderen:heart:

  Nu, ik ben echt blij dat Apple die deal rond gekregen heeft! Ik denk dat dat echt een goede zet is. Ik ga nu gewoon nog meer films in de iTunes store kopen. Tenzij ik een special collector’s edition wil van een bepaalde dvd, zoals Deadpool of Fantastic Beasts. Ja, ik ben een Harry Potter fan:P

  Jammer dat Disney stokken in de wielen wilt steken maar daar zit ik niet zo mee. Ik vind het eigenlijk iets meer jammer van Marvel. Ik ben sinds vorig jaar volledig Marvel minded geworden:-D Ik zie heel graag hun films, ook die van DC trouwens… Mijn 4K Apple tv 64GB is al besteld!:-D

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  4K is nice to have, live tv is must have voor mij.

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Maar nog steeds geen ondersteuning voor Dolby TrueHD geluid??

 • Profielfoto
  Q-collective

  Maar nog steeds geen ondersteuning voor Dolby TrueHD geluid??

  Het is ook altijd wat he.

  Tot Dolby Digital Plus 7.1 surround sound.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En hoe gecomprimeerd is die 4k ? Merk je wel iets aan die resolutie ? Valt volgens mij in het niets vergeleken met de 4k blu ray.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En hoe gecomprimeerd is die 4k ? Merk je wel iets aan die resolutie ? Valt volgens mij in het niets vergeleken met de 4k blu ray.

  En dat weet je natuurlijk omdat je de 4K Apple tv al eerder in huis hebt dan de normale persoon die nog minstens twee weken moet wachten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De Apple TV 4K is niet het enige 4K device op de wereld he al begrijp ik wel dat een aantal hier nooit verder zouden kijken dan spulletjes waar dat logo op staat.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En hoe gecomprimeerd is die 4k ? Merk je wel iets aan die resolutie ? Valt volgens mij in het niets vergeleken met de 4k blu ray.

  En dat weet je natuurlijk omdat je de 4K Apple tv al eerder in huis hebt dan de normale persoon die nog minstens twee weken moet wachten.

  Wat is dit nu weer voor een rotte reactie . Moet je maar eens 4k film in netflix streamen , en dan de 4k bluray versie bekijken .

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Streaming 4K ligt meestal rond de 15Mb/s, waar dit bij BluRay 40Mb/s zal zijn. Maar dit is maar een deel van het verhaal. Er wordt voor streaming video erg veel tijd besteed aan optimalisatie van de encoding. Waar dit bij BluRay veel minder wordt gedaan (/nodig is door de ruime hoeveelheid opslag die voor handen is).

  De verschillen zijn daardoor vrijwel altijd veel minder groot dan alleen de bitrates lijken te laten zien.

 • Profielfoto
  ajschot

  Ben benieuwd of dit echt allemaal naar 4K gaat….

  Wat er namelijk gebeurd is dat filmmaatschappijen films soms opnieuw aanbieden (hierdoor heb al diverse malen some per ongeluk een film dubbel gekocht in iTunes). Nu zullen deze ‘oude’ versies waarschijnlijk niet naar 4K omgezet worden…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, lang niet alles zal naar 4K gaan. Om de simpele reden dat heel veel ook niet ‘bestaat’ als 4K. Pas als een film of serie geschoten is in 35/70 mm of een ‘4K-camera’, of volledig digitaal is, zal er echt 4K aangeboden kunnen worden. Als er is gewerkt met een digitale camera met een lagere resolutie, dan wordt er vaak gemastered in 4K. Dat lijkt er op, maar is ook niet helemaal echt dus. En dan wordt er ook nog gemastered in 2K en geĂĽpscaled naar 4K. Dat is dus gewoon fake.

 • Profielfoto
  Locke

  Maar nog steeds geen ondersteuning voor Dolby TrueHD geluid??

  Het is ook altijd wat he.

  Tot Dolby Digital Plus 7.1 surround sound.

  Ja helaas is dit wel erg balen. Veel mensen met een UHD HDR scherm hebben ook geĂŻnvesteerd in een DTS X dan wel Dolby Atmos systeem… (laat staan een meer dan 10 jaar oud formaat DTS HD MA / Dolby True HD) Zelf baal ik er behoorlijk van dat Apple hier wederom op bezuinigt

 • Profielfoto
  isapplegoededeal

  Ik zie vooralsnog geen 4K in de iTunes Store op mijn 4 K Mac.Hoe lang duurt het voordat alle 4K films beschikbaar zijn in NL?

 • Profielfoto
  Frans

  Streaming 4K ligt meestal rond de 15Mb/s, waar dit bij BluRay 40Mb/s zal zijn. Maar dit is maar een deel van het verhaal. Er wordt voor streaming video erg veel tijd besteed aan optimalisatie van de encoding. Waar dit bij BluRay veel minder wordt gedaan (/nodig is door de ruime hoeveelheid opslag die voor handen is).

  De verschillen zijn daardoor vrijwel altijd veel minder groot dan alleen de bitrates lijken te laten zien.

  Bij streaming kan ik begrijpen dat er een kwaliteitsverschil zou kunnen zijn, maar als je een film koopt hoeft de afspeel bitrate toch niet hetzelfde te zijn als de download bitrate, of wel? Bij koop komt de film toch gewoon op een opslag bij je thuis te staan, of niet? Ik heb (nog) geen Apple TV, dus geen ervaring hiermee maar wel benieuwd hoe dat dan werkt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En hoe gecomprimeerd is die 4k ? Merk je wel iets aan die resolutie ? Valt volgens mij in het niets vergeleken met de 4k blu ray.

  En dat weet je natuurlijk omdat je de 4K Apple tv al eerder in huis hebt dan de normale persoon die nog minstens twee weken moet wachten.

  Wat is dit nu weer voor een rotte reactie . Moet je maar eens 4k film in netflix streamen , en dan de 4k bluray versie bekijken .

  Dat was helemaal niet “rot” bedoeld, maar je hebt de Apple tv 4K nog niet eens bij jezelf aan de tv aangesloten en je maakt al aannames. Het is gewoon een reactie zoals jijzelf reageert hoor. Btw, ge moest eens weten hoeveel ik al heb moeten lezen, ook niet altijd terecht, maar geloof mij, een dikke huid in onze wereld is echt wel nodig;-)

 • Profielfoto
  WvB22

  Om betere audio to te voegen gewoon zoveel mogelijk mensen een feature request indienen. Ik heb hem al gedaan voor DTS:X en Dolby Atmos.

  En zover het wat waard is kwam ik dit net tegen op Forbes.

  “An industry contact I know who’s already had the chance to try out an Apple TV also tells me that its HDMI appears to use a Silicon Image processor, resulting, so I’m told, in outstanding picture quality with both HD and 4K/HDR streams. And trust me when I say that this impression is coming from someone who seriously knows his picture quality.”.

  Kennelijk heeft Apple ook nog wat chips toegevoegd aan de HDMI interface wat in een prachtig plaatje resulteert. Op zich is een 4K UHD blu-ray schijfje theoretisch de beste kwaliteit qua beeld en audio. Maarrrrr: het prijsverschil tussen iTunes store en fysieke schijfjes is gewoon huge! Voorbeeldje: Mad Max Fury Road in 4K Dolby Vision inclusief the blackchrome versie voor een tientje (!!!!). Bij bol betaal je minimaal drie tientjes voor 4K titels. Star Trek idem dito. Een tientje voor een 4K versie is een koopje. Koop 10 films per jaar en je bespaart al snel 150 euro. Koop dan nog eens 12 maanden Apple Music voor 99 euro (120 euro tegoed) en je voordeel loopt nog veel harder op.

  Overigens is het gemekker over Disney niet helemaal terecht. Ze hebben helemaal geen 4K films op eentje na: Guardians of the Galaxy vol 2. Alle andere Disney films zijn niet verkrijgbaar in 4K, ook niet op fysieke schijfjes. Gaat snel anders worden met nieuwe films zodra Disney zijn eigen streaming dienst heeft denk ik maar voor nu heeft Disney nog simpelweg nauwelijks 4K content.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Overigens is het gemekker over Disney niet helemaal terecht. Ze hebben helemaal geen 4K films op eentje na: Guardians of the Galaxy vol 2. Alle andere Disney films zijn niet verkrijgbaar in 4K, ook niet op fysieke schijfjes. Gaat snel anders worden met nieuwe films zodra Disney zijn eigen streaming dienst heeft denk ik maar voor nu heeft Disney nog simpelweg nauwelijks 4K content.

  Hmm, ik dacht dat Guardians Of The Galaxy van MARVEL was? Maar blijkbaar ben ik dus fout?

  Verder vindt ik het hele Disney verhaal sowieso sneu. Het is niet het feit dat ze geen 4K content hebben, maar ze WILLEN NIET meewerken. En dat is een hele andere instelling dan NIET HEBBEN…

 • Profielfoto
  App69

  Full HD (1080p) films die in het verleden via de iTunes Store aanschaft zijn, worden -indien beschikbaar- door Apple gratis omgezet naar 4K

  Waarom moet ik dan Prometheus opnieuw aanshaffen wanneer ik hem wil bekijken in 4K?

  /uploads/community/56d49adeb4efdf54153e7a7a48bc0c1b11972709_62324.jpeg

 • Profielfoto
  App69