‘4K Apple TV even krachtig als iPad Pro’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Het wordt een goed najaar voor Apple-gebruikers. Naast een iPhone 8 of iPhone X, zien we tijdens het Special Event op dinsdag naar verluidt ook een nieuwe Apple TV. Deze settopbox kan 4K video met HDR-afspelen en wordt even krachtig als de iPad Pro.

Volgens ontwikkelaar Steven Troughton-Smith beschikt de nieuwe settopbox over een A10X-chip en zes cores en 3GB RAM-geheugen. Dat is even krachtig als de iPad Pro en krachtiger dan de iPhone 7.

Nodig voor 4K HDR-beeld

De Apple TV heeft deze krachtige chip nodig om 4K-content met HDR-beeld (10-bits kleuren) af te spelen. Naar verwachting opent Apple na de onthulling van de nieuwe Apple TV een nieuwe afdeling van de iTunes Store met 4K films en series. Eerder werden hier al verwijzingen naar gevonden en Apple wil 4K-films waarschijnlijk voor dezelfde prijs als HD-films verkopen.

Apple TV 4
Klik/tap voor groter.

Genoeg kracht voor 4K-games

De huidige Apple TV (vierde generatie) heeft net als de iPhone 6 een A8-chip. Hoewel dit voor algemeen gebruik van de settopbox voldoende is, kan deze chip geen 4K-video afspelen. Bijkomend voordeel van de A10X-chip, is dat deze het algemene gebruik van de Apple TV aanzienlijk zal versnellen en de opstarttijd zal verkorten. Ontwikkelaars kunnen de krachtige GPU gebruiken om mooie 4K-games te maken.

De 4K Apple TV wordt waarschijnlijk samen met de iPhone X, iPhone 8 en Apple Watch 4G onthuld. Het Apple-event start dinsdag 12 september om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Van al het geklaag over reclame op forum.
  Lijkt OMT zich niks van aan te trekken, het word alleen maar erger.
  Goed bezig ! De trouwe bezoekers die OMT mede groot hebben gemaakt word beloond !

 • Profielfoto
  steveb

  Teamvieuwer op Apple tv zou ook mooi zijn.
  Mac werk van thuis uit

 • Profielfoto
  Q-collective

  Van al het geklaag over reclame op forum.
  Lijkt OMT zich niks van aan te trekken, het word alleen maar erger.
  Goed bezig ! De trouwe bezoekers die OMT mede groot hebben gemaakt word beloond !

  Uhm, morgen is de keynote. Dit is hyperrelevant nieuws voor een forum als OMT.

  Dus, zeur niet?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MEEUW,

  1) Zo’n enorm forum heeft onderhoud nodig en moet constant ondersteund worden, dat dient nu eenmaal betaalt te worden veronderstel ik.

  2) Mij persoonlijk stoort het niet zó, zolang ik geen pop-up’s krijg óf advertenties met geluid tegenkom kan ik verder leven.

  3) [TIP] In de OMT-app kom je niets tegen behlave je content, heel eenvoudig maar effectief, zonder advertenties.

  4) word is hier met -dt, wordt dus.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Oh, heeft MEEUW nog steeds geen adblocker geïnstalleerd? Tja, dat is zijn eigen keus.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat @MEEUW gezien heeft is waarschijnlijk een homepage takeover test. Die zag ik ook en heb meteen aan alle bellen getrokken over dat dit niet in productie getest moet worden. Die is nu weg en het is je misschien ook al opgevallen dat de header ad niet meer sticky is. Wordt het echt erger? Nee, op een foutje na, kunnen we verder on-topic.

 • Profielfoto
  koen

  Lol

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  OT, die A10 X Fusion is geen grap hoor, dat is nogal een verschil met de A8 uit de Apple TV 4de generatie!

 • Profielfoto
  donut

  Hopelijk is de setup box goedkoper dan die iPad pro…
  maar echt goedkoop zal ie niet zijn…
  Het is verder een veel grotere uitdaging om een snelle ipad te maken dan een jaar later een even snelle setup box die 10 keer groter in volume is en verder veel simpeler. Het is geen uitdaging, maar een keuze.
  pas als-ie 100 euro kost is het knap gedaan.

  @ barika behalve ipv behlave

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waar is deze kracht allemaal voor nodig vraag ik mij af.

  De huidige Apple TV is namelijk het eerste product dat ik van Apple gekocht hebt waar naar mijn gevoel standaard eerder te veel geheugen in zit dan dat je in de problemen komt met te weinig geheugen. Ik heb niet het idee dat je de volgende Apple TV ook maar serieus kunt upgraden tegenover de huidige, 4K content is natuurlijk prima maar verder?
  4K games is leuk maar als de huidige games vooral spelletjes zijn van het niveau simpele iOS ports naar de TV dan zie ik niet in waarom ineens morgen 1200 developers 4K games gaan maken speciaal voor de Apple TV.
  Als ze daar gisteren al geen tot weinig interesse in hadden dan hebben ze dat morgen niet ineens wel alleen vanwege 4K ondersteuning.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @raymon, dat zag ik inderdaad, 1 advertentie en 1/8 artikel.
  Zijkant reclame, boven sticky half leeg met half eronder ook nog reclame.

  @Barika ik vind advertentie prima, en hoef ook geen adblocker om omt te ondersteunen. En als raymon vraag om af en toe op advertentie te klikken. Wil ik dat ook best doen.
  Maar een advertentie moet geen pesterij gaan worden.

 • Profielfoto
  polansky

  Waar is deze kracht allemaal voor nodig vraag ik mij af.

  Gameconsole… / Entertainment center.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Misschien is de extra rekenkracht nodig voor de combinatie Apple tv, homepod, homekit en Siri als totale Home automation/ domotica oplossing?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Extra cpu power vindt ik anders ook wel fijn. Wat wel grappig is, als Apple iets uitbrengt en het heeft niet de cpu/ram hoeveelheid als verwacht, klagen ze allemaal dat het niet krachtig genoeg is. Nu gaan we al klagen over TE krachtig?

  Persoonlijk denk ik dat 4K gewoon veel kracht vraagt. Het zal ook veel vlotter werken als je door de menu’s scrolled. Verder weten we niet wat de nieuwe settopbox nog meer kan. Dus misschien even afwachten…

 • Profielfoto
  Macteach

  Barika Cala Saidah 5 uur geleden
  @MEEUW,

  1) Zo’n enorm forum heeft onderhoud nodig en moet constant ondersteund worden, dat dient nu eenmaal betaalt te worden veronderstel ik.

  Betaald met een d dan…;-)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MEEUW, uiteraard, ik wist niet dat er een stoute-vleermuis-advertentie over je scherm ging vliegen, zoiets beschouw ik als een veelvoud van een pop-up.

  @donut, meen je dat? ‘behalve’ i.p.v. ‘behlave’?
  Nou, ga jij me eens uitleggen wet een ‘setup box’ in godsnaam moet voorstellen?!?
  Volgens mij bedoel je een set-top box.
  Verder heb je ook geen ruimtelijk bewustzijn aangezien het volume van de iPad Pro 10,5” 266 kubieke cm bedraagt, het volume van een 4de generatie Apple TV bedraagt 336 kubieke cm, dat betekent dus dat de Apple TV slechts 26,3% groter is qua volume dan de iPad Pro 10,5”.
  Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe het met het grote broertje zit? Wel, het volume van de iPad Pro 12,9” bedraagt 465 kubieke cm, dat maakt dus dat de iPad Pro 12,9” een volume heeft dat 38,4% groter is dan die van de 4de generatie Apple TV, niet slecht hé?

  @Macteach, duimpje:-)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Arme MEEUW! Gaat ie wel een beetje? Droog je traantjes maar gauw want als je morgen wakker wordt dan is het verhaaltje uitgeblazen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben tevreden over de huidige Apple TV gen 4 alleen zit er in de remote wel 1 verbetering. Het is echt zooooo hinderlijk om in 1x het menu (tijdens een film) naar beneden te krijgen. Ik moet wel 4 tot 5x sliden voordat het gebeurt.