Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 september 2017

‘4K Apple TV even krachtig als iPad Pro’

Het wordt een goed najaar voor Apple-gebruikers. Naast een iPhone 8 of iPhone X, zien we tijdens het Special Event op dinsdag naar verluidt ook een nieuwe Apple TV. Deze settopbox kan 4K video met HDR-afspelen en wordt even krachtig als de iPad Pro.

Volgens ontwikkelaar Steven Troughton-Smith beschikt de nieuwe settopbox over een A10X-chip en zes cores en 3GB RAM-geheugen. Dat is even krachtig als de iPad Pro en krachtiger dan de iPhone 7.

Nodig voor 4K HDR-beeld

De Apple TV heeft deze krachtige chip nodig om 4K-content met HDR-beeld (10-bits kleuren) af te spelen. Naar verwachting opent Apple na de onthulling van de nieuwe Apple TV een nieuwe afdeling van de iTunes Store met 4K films en series. Eerder werden hier al verwijzingen naar gevonden en Apple wil 4K-films waarschijnlijk voor dezelfde prijs als HD-films verkopen.

Klik/tap voor groter.

Genoeg kracht voor 4K-games

De huidige Apple TV (vierde generatie) heeft net als de iPhone 6 een A8-chip. Hoewel dit voor algemeen gebruik van de settopbox voldoende is, kan deze chip geen 4K-video afspelen. Bijkomend voordeel van de A10X-chip, is dat deze het algemene gebruik van de Apple TV aanzienlijk zal versnellen en de opstarttijd zal verkorten. Ontwikkelaars kunnen de krachtige GPU gebruiken om mooie 4K-games te maken.

De 4K Apple TV wordt waarschijnlijk samen met de iPhone X, iPhone 8 en Apple Watch 4G onthuld. Het Apple-event start dinsdag 12 september om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘4K Apple TV even krachtig als iPad Pro’
Sluiten