10 jaar iPhone: Alle veranderingen van 2007 tot 2017

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Vanavond om 19:00 uur toont Apple ons de toekomst met de iPhone 8 en iPhone X. Een revolutionair nieuwe iPhone is geen toeval, want het toestel bestaat tien jaar. In 2007 werd de eerste iPhone onthuld en sindsdien is er veel gebeurd.

Apple heeft 15 modellen uitgebracht, zich door twee gates geworsteld en drie revoluties veroorzaakt. Ben jij klaar voor de toekomst? Blik nog één keer terug. Dit zijn alle iPhones van de afgelopen 10 jaar.

iPhone (2007): de eerste revolutie

De eerste iPhone verscheen in 2007 en was het voorbeeld voor de moderne smartphone. Apple was de eerste fabrikant die een smartphone met multitouch-scherm uitbracht. Er was geen fysiek toetsenbord en slechts één belangrijke knop. De eerste iPhone was revolutionair, maar liep technisch achter op de concurrentie. De camera was slecht, het toestel had geen 3G, kon geen video opnemen en apps installeren was niet mogelijk.

iphone 2g (2007)
Klik/tap voor groter.

iPhone 3G (2008): tekortkomingen aangepakt

De volgende iPhone pakte een groot deel van de tekortkomingen van de eerste iPhone aan. Het toestel had 3G, een App Store en GPS. Het uiterlijk werd subtiel gewijzigd, de achterkant bestond uit één stuk plastic en Apple introduceerde een witte variant.

iphone 3g (2008)
Klik/tap voor groter.

iPhone 3GS (2009): speed en video

Met de iPhone 3GS begon Apple zijn vaste ritme. Het ene jaar grote vernieuwingen, het andere jaar een S-model met verbeteringen onder de motorkap. De S bij 3GS stond voor “Snelheid” en het toestel was twee keer zo snel als zijn voorganger. De buitenkant van het toestel was ongewijzigd, net als het scherm dat nog steeds 3,5-inch en 480×320 pixels was. Aan de achterkant was een nieuwe 3,2 megapixelcamera te vinden. Die maakte een kleine revolutie mogelijk: de iPhone kon filmen in VGA-kwaliteit. In iPhone OS 3.0 werd het mogelijk om te kopiëren en plakken.

iphone 3gs (2009)
Klik/tap voor groter.

iPhone 4 (2010): revolutionair op meerdere gebieden

Het jaar 2010 was een revolutionair jaar voor de iPhone. Het toestel kreeg een compleet nieuw uiterlijk. Apple verving plastic door glas en aluminium en introduceerde een retina-scherm dat aanzienlijk scherper was. De iPhone 4 was ook de eerste iPhone met een selfiecamera voor FaceTime. Aan de binnenkant zat Apple’s eerste zelf ontworpen A4-chip die met iOS 4 ook kon multitasken. Het toestel had ook de nodige problemen. De witte variant kwam veel later uit door problemen met de camera en Apple had zijn eerste gate te pakken: antennagate.

iphone 4 (2010)
Klik/tap voor groter.

iPhone 4s (2011): Siri en Steve

De S stond in 2011 voor Siri en misschien ook wel een beetje voor Steve Jobs. De Apple-oprichter overleed één dag na de introductie van de iPhone 4s op 4 oktober 2011. Siri was zijn tijd ver vooruit, maar sprak nog geen Nederlands. De iPhone 4s werd verder voorzien van een nieuwe 8-megapixelcamera en opnieuw ontworpen antenne die de problemen met een wegvallende verbinding oploste.

iphone 4s (2011)
Klik/tap voor groter.

iPhone 5 (2012): de moderne basis

In 2012 introduceerde Apple wat volgens velen nog steeds het meest iconische iPhone-ontwerp is. De iPhone 5 werd voorzien van een aluminium buitenkant en een nieuw 4-inch scherm. Volgens Apple het ideale formaat, omdat je het nog steeds met één hand kon bedienen. De iPhone 5 was ook de eerste iPhone met een Lightning-connector. Apple nam afscheid van de 30-pins connector en dat veroorzaakte nogal wat ophef door onbruikbare accessoires en kabels.

iphone 5 (2012)
Klik/tap voor groter.

iPhone 5s (2013): de moderne revolutie

Hoewel het ontwerp van de iPhone 5s op een gouden kleur na ongewijzigd was, ontketende Apple de met dit toestel de grootste revolutie. Vingerafdrukscanner Touch ID (tegenwoordig ook op iPad en Mac) werd geïntroduceerd en Apple maakte als eerste fabrikant een chip die volledig 64-bits was.

iphone 5s (2013)
Klik/tap voor groter.

iPhone 5c (2013): Vreemde, plastic eend

Naast de iPhone 5s kwam ook een goedkoper broertje uit. De iPhone 5c aan de binnenkant een iPhone 5, maar verpakt in een nieuwe kleurrijke buitenkant die Jony Ive als “unapologetically plastic” omschreef. Niet alleen de iPhone 5c was een grote sprong in design, ook iOS 7 dat tegelijkertijd uitkwam rekende af met het donkere skeuomorphisme van iOS. De interface werd dun, helder en plat.

iphone 5c (2013)
Klik/tap voor groter.

iPhone 6 en 6 Plus (2014): Eindelijk groter

Nadat Samsung talloze phablets op de markt had gebracht, volgde Apple volgens velen ‘eindelijk’ met een grotere telefoon. De iPhone 6 was 4,7-inch en had een platter, ronder en dunner ontwerp. De 5,5-inch iPhone 6 Plus bezorgde Apple zijn tweede ‘gate’. Door het nieuwe, platte ontwerp was de telefoon makkelijker buigbaar. Bendgate was het Apple-schandaal van 2014.

iphone 6 (2014)
Klik/tap voor groter.

iPhone 6s (2015): De diepte in

De S-telefoon bracht in 2015 twee nieuwigheden. Het scherm kreeg 3D Touch, waardoor het niet alleen lang, maar ook stevig in te drukken was. De camera werd verbeterd met Live Foto’s, al voelen die nog steeds een beetje als een gimmick. Belangrijker is dat Apple de telefoon van sterker alluvium maakte en ‘bendgate’ definitief de baas was.

iphone 6s (2015)
Klik/tap voor groter.

iPhone SE: (2016): Klein is fijn

Begin 2016 kwam Apple met een verrassing. In maart werd de iPhone SE onthuld, een kleine en goedkope iPhone die op de iPhone 5s lijkt. Aan de binnenkant was het toestel een combinatie van de iPhone 6s en iPhone 6. Het 4-inch scherm viel bij veel mensen die nog niet aan een grotere telefoon toe waren in de smaak, maar de toekomst bestaat uit grotere iPhones.

iphone se (2016)
Klik/tap voor groter.

iPhone 7 (2016): De basis voor de volgende revolutie

Waar de iPhone 5 de basis legde voor nieuwe innovaties zoals Lightning en Touch ID, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie. De Home-knop is niet langer fysiek, het toestel is waterbestendig en het 5,5-inch model heeft twee camera’s. Hoewel het uiterlijk niet veel afwijkt van de iPhone 6, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie iPhone en technieken als Augmented Reality die diepte gebruiken.

iphone 7 (2016)
Klik/tap voor groter.

iPhone 8 / iPhone X: De volgende revolutie

Op 12 september om 19:00 uur toont Apple de volgende iPhone-revolutie en worden de ‘iPhone 8‘ en ‘iPhone X‘ onthuld. De iPhone X is naar verluidt een radicaal nieuw ontwerp, met OLED-scherm, gezichtsscanner in plaats van Touch ID, draadloos laden en dunne randen. De toekomst is dichterbij dan ooit.

iphone 8 box 16x9
Klik/tap voor groter.

Dit artikel verscheel eerder op OMT en is aangevuld voor herpublicatie rondom het iPhone-event van 12 september.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Volgens mij had de iPhone 4S een 5 megapixel camera en de iPhone 5 een 8 megapixel camera. ?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wat een boel typefouten!

  Anyway, de iPhone. Het blijft toch een bijzonder product. Hoe vaak ik wel niet moest ‘verdedigen’ dat Apple inderdaad niet vaak de eerst was maar wèl de gene die het allemaal groots maakte.
  Maar de rek is er nu wel uit. Tijd voor een volgende stap, Apple?

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik vond de 4s toch de mooiste.

 • Profielfoto
  René Wissink

  Met de iPhone en alle apps die er zijn ging ook de fotografie een nieuwe weg in.
  Snapchat, Instagram, Facebook, en Twitter om er een paar te noemen zouden niet staan waar ze nu zijn zonder die fotorevolutie.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Mooi compact overzicht Raymon. Dank.

  Ik heb ooit een dure eed gezworen dat ik nóóit een T-Mobile-abonnement zou nemen. Daardoor uiteindelijk pas bij de 4S ingestapt. Maar we hebben hier nog de oude 3GS van mijn vrouw, veilig opgeborgen in een laatje:smile:

 • Profielfoto
  Nilkes

  Bij de iPhone 4: “Het toestel had ook de nodige problemen. De witte variant kwam veel later uit door problemen met de camera (…)”.

  Was dat niet vanwege de homeknop die nét niet dezelfde kleur wit had als de rest van het toestel, omdat ie door een andere fabrikant werd gemaakt, of omdat het materiaal anders was o.i.d.?

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  Fijn overzicht, maar oh oh oh wat waren de typefouten afleidend.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Mooi overzicht inderdaad, maar laat het even door iemand nalezen voordat je het online gooit. Scheelt een hoop ergernissen.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Polonium-210 6 uur geleden
  Ik vond de 4s toch de mooiste.

  Helemaal eens. Lekker compact. Zou ik zo weer nemen met een nieuwe processor. Hoop dat dit jaar de 8 uitkomt in drie maten ter vervanging van SE

 • Profielfoto
  tomc

  Was dat niet vanwege de homeknop die nét niet dezelfde kleur wit had als de rest van het toestel, omdat ie door een andere fabrikant werd gemaakt, of omdat het materiaal anders was o.i.d.?

  Kwam in feite door de proximity sensor. Deze was zichtbaar bij de witte iPhone, maar Apple wou een mooiere oplossing. Dit gaf echter problemen met de sensor en dus werd er uiteindelijk dan toch gewoon voor een uitsparing gekozen

 • Profielfoto
  Dydefox

  Heb ze nu bijna allemaal, verzamelen is net zo verslavend als roken (en net zo duur). Lijkt wel alsof iedereen denkt dat alles van Apple ooit net zo veel geld waard is als de eerste Apple computer…

 • Profielfoto
  RoyB

  @Dydefox
  Hier ook een een verslaafde verzamelaar heb ze ook bijna allemaal. Vooral de nodige 2G’s

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Bedngate is en blijft gezever, talloze apparaten met op het eerste zicht een superieure structuur, zoals de HTC One M8, zijn met veel minder kracht te buigen.

 • Profielfoto
  Dydefox

  @Roybakker1999
  Ja, die 2g in “vreemde uitvoeringen” is zeldzaam aan het worden. Heb er eentje via eBay gekocht uit USA, keurig gekregen, maar de verkoper berichtte dat ie toch spijt had. Het is er een met een licht (dus wit) origineel beeldscherm, was een tester van Apple die niet ingeleverd is. ?

 • Profielfoto
  midas

  Vanaf 4 is t niks!

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  […]onder de motorkap[…]

  Stop daar nu eens mee:confused:

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Ik vond de 4s toch de mooiste.

  En nog steeds de mooiste:smile:

 • Profielfoto
  maconly

  Held Steve Jobs

 • Profielfoto
  RvanL

  Dat was wat, m’n eerste iPhone. 3G vanuit Italië. Erna een 4, 5 en 6 gehad. Maar nu twijfel ik om over te stappen naar Samsung. Wacht nog even op de release van vanavond, en de prijzen van de iPhone 7 over een maandje. Apple staat al jaren te lang stil is mijn mening. Ik wil weleens wat anders;)

 • Profielfoto
  belgiumiphone

  Ik ben in 2009 ingestapt (3GS). Daarna de 4, de 5, de 6 Plus, de 6s Plus en nu de 7 Plus.

  De 7 Plus gaat straks de deur uit (verkocht), in afwachting van de iPhone X. Voor mijn 6 maanden oude 7 Plus – 256 Gb vang ik nog €720. Met een opleg van €300 tot €400 hoop ik binnenkort een iPhone X aan de haak te slaan…

  De belangrijkste reden waarom ik de X wil, is dat je het grotere schermformaat in een kleinere “chassis” krijgt. Toen de iPhone 6 / 6 Plus uitkwam, heb ik lang getwijfeld tussen de kleinere, handzame 6 en de grotere 6 Plus, met dat grote scherm (en grotere/betere batterij en betere camera). Ik heb na lange tijd en veel wisselen tussen de 6 en de 6 Pus toen gekozen voor de 6 Plus (en nadien de 6s Plus en de 7 Plus). Nu komt er een iPhone uit die dat probleem oplost:-)

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Dydefox,

  Ik heb nog een 2G, maar zo wordt die officieel niet genoemd dacht ik,

  gewoon iPhone zondermeer…?

 • Profielfoto
  Milez

  Mooi overzichtje. Wat er misschien nog bij mocht, is dat de eerste iPhone geen copy/paste had. Zelfs in dat tijdperk was dat belachelijk.

  (Bij de 3GS staat natuurlijk wel dat het toen wel mogelijk werd maar het mocht iets explicieter dat dit gebrek echt wel heel raar was.)

 • Profielfoto
  maconly

  Dat was wat, m’n eerste iPhone. 3G vanuit Italië. Erna een 4, 5 en 6 gehad. Maar nu twijfel ik om over te stappen naar Samsung. Wacht nog even op de release van vanavond, en de prijzen van de iPhone 7 over een maandje. Apple staat al jaren te lang stil is mijn mening. Ik wil weleens wat anders;)

  Daar staan de ajaxsupporters om bekend weglopen.

 • Profielfoto
  RvanL

  Miauw

 • Profielfoto
  TimmiX

  iPhone SE is zo underrated. Het mooiste design met (destijds) de beste features. Gek dat het nooit écht een succes is geweest, en ook dat het nog geen opvolger heeft gekregen.