Waarom de iPad weer in de lift zit

22 reacties

De iPad zorgde tijdens de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers dinsdag voor een grote verrassing. Voor het eerst sinds jaren, groeide het aantal verkochte tablets weer. Apple verkocht 15 procent meer tablets dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Zien consumenten eindelijk in dat de computer van de toekomst een iPad is? Hoe graag Apple dit ook roept, er zijn duidelijk andere redenen.

Verwarring eindelijk weg

Anderhalf jaar geleden introduceerde Apple de 9,7-inch iPad Pro. Een prachtige tablet die helaas de line-up nogal ingewikkeld maakte. De iPad Air 2 werd ook nog verkocht en zag er letterlijk hetzelfde uit. De benaming maakte ook niet duidelijk wat nu de beste tablet was. Is Air beter dan Pro? Geeft de 2 in de naam aan dat de Air 2 nieuwer is dan de Pro? Het werd er voor de gemiddelde consument niet makkelijker op.

Pas bij de introductie van de iPad (5e generatie) eerder dit jaar, werd de line-up weer overzichtelijk. Met eenvoudige namen (iPad of iPad Pro) en een duidelijk onderscheid in prijs, schermkwaliteit en functies, is alles weer begrijpbaar. Het aanbod is weer logisch, schreven we in maart.


De toekomst van computers

Het resultaat is dat het aantal verkochte iPads ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg. Dit is voor het eerst sinds 2013, toen Apple rondom de feestdagen maar liefst 26 miljoen tablets verkocht. Die stijging komt echter niet omdat de iPad ‘de toekomst van computers’ is en ook niet door de geweldige nieuwe functies van iOS 11. Het komt omdat Apple een iPad heeft uitgebracht die niet ambitieus, maar wel betaalbaar is.

Met de iPad (5e generatie) die begin dit jaar werd uitgebracht, week Apple duidelijk af van zijn gebruikelijke schema. De nieuwste iPad was niet op alle vlakken beter dan zijn voorganger. De iPad 5 was dikker en zwaarder dan de iPad Air 2 en het scherm had geen anti-reflectielaag. Het was eigenlijk een nieuwe tablet met snelle chip in de behuizing van de iPad Air. Hierdoor kon de iPad aanzienlijk goedkoper worden. Apple gokte dat de prijs veel potentiële kopers en upgraders over de streep zou trekken, en dat werkte. Kijk maar naar de gemiddelde verkoopprijs. Die zakt, terwijl de iPad Pro duurder wordt.Timing speelt ook een rol. Consumenten die tijdens de piek in 2013 een iPad hebben aangeschaft, zullen na vier jaar een nieuwe willen. Die gebruikers verwachten een apparaat dat gemakkelijk is voor zaken als surfen, mailen en games. De iPad 5 voldoet perfect. Bovendien werd de nieuwe, goedkope iPad in maart geïntroduceerd. Precies wanneer scholen de voorbereidingen voor het volgende leerjaar gaan treffen. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 32 procent meer tablets aan scholen in de VS.

Toekomst met goede line-up en instapprijs

Hoewel de goedkope iPad de verkoop aanjaagt, is de iPad Pro ook belangrijk. De duurdere tablets met een beter scherm en meer functies zorgen dat de line-up gebalanceerd is. Het verschil tussen een iPad van € 409,- en iPad Pro van € 739 is meteen duidelijk.

Een goed kwartaal maakt nog geen goed jaar. We zullen af moeten wachten of de daling definitief is gestopt en de iPad het volgende kwartaal wederom een plus noteert. 26 miljoen tablets zoals in het laatste kwartaal van 2013 haalt Apple waarschijnlijk nooit meer. Stabilisatie en jaar-op-jaar een kleine plus is wel realistisch.

affordable_new_9-7-inch_ipad_family
Klik/tap voor groter.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb nog steeds een iPad3 en ben eigenlijk wel toe aan een nieuwe. Niet dat er iets aan mankeert, maar hij is zo traag waardoor ik ‘m niet meer prettig vind in gebruik. Met de nieuwe lineup denk ik toch weer aan een nieuwe.

 • Profielfoto
  html-junky

  De iPad pro is sneller dan de Macbook, je hebt onder de 1000 euro een apparaat waarmee je met gemak 4K video mee kan monteren. Steeds meer gebruikers beginnen dit in te zien

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb nog steeds een iPad3 en ben eigenlijk wel toe aan een nieuwe….

  .
  Ik denk er hard over om dit eens een kans te geven:

  https://superscreen.io

  Kost je precies 100 euro, en is behoorlijk toekomstbestendig (ook als je – zoals ik -zou overstappen naar Android).

  Uiteraard met inachtname van wàt je normaal doet met een iPad.

 • Profielfoto
  polansky

  Enkel vervangingsaankopen, de iPad Pro is een speeltje en zonder MacOS absoluut geen serieuze gegadigde door halfbakken software (en een gammel toetsenbord als je die erbij koopt) om te dienen als vervanger voor een macbook.

 • Profielfoto
  Facundo

  Lang leve de convertible.

 • Profielfoto
  leonpieket

  Onlangs nieuwe iPad aangeschaft.
  Simpelweg omdat ik nog een iPad 2 had die z’n beste tijd had gehad.

 • Profielfoto
  Humain

  waarmee je met gemak 4K video mee kan monteren. Steeds meer gebruikers beginnen dit in te zien

  Voor huis tuin en keuken video’s is het prima ja, maar verder dan dat heb je gewoon echt veel te weinig tools.

 • Profielfoto
  xaddict

  iPad 2017 laatst gekocht voor thuis, geweldig ding! Supersnel, mooi te gebruiken met een Bluetooth keyboard, goed geluid, etc.

  Op het werk ondertussen een grote iPad Pro in gebruik samen met een Mac Pro. Beide hebben hun voor en nadelen maar ik kan voor steeds meer taken de iPad pro gebruiken ipv een volledige computer. Die hele bullshit over dat de iPad pro niet serieus is zonder macOS is precies dat, bullshit! De reden dat iOS nog steeds zo geweldig is en op alle vlakken wint van Android is júist dat het geen log OS is op een device waar dat gewoon niet goed op werkt (looking at you, Microsoft Surface!)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik heb een iPad Pro vorige week gekocht omdat iOS 11 zoveel nieuwe functies voor de iPad heeft.
  Ik denk dat iOS 11 wel een hele belangrijke verkoop driver is.
  Het is een combi, als je niet een iPad kan kopen die je echt helpt, waarom zou je die kopen, alleen omdat hij goedkoper is?

 • Profielfoto
  pippen2

  Aan de hardware ligt het niet. De iPad is snel genoeg voor de meeste taken. Het is de software die vaak nog niet volwassen genoeg is. Je begint nu pas te zien dat ontwikkelaars de iPad app volledig maken, i.p.v. een afgeslankte versie van hun macOS versie. Het is dus een kwestie van tijd dat de iPad overal prima gebruikt kan worden.

  Maar werk je vooral met een tekstverwerker, dan is de iPad nu echt al wel een laptopvervanger. Dus ik denk dat veel mensen nu al geen laptop meer nodig hebben.

  Toch hoop ik dat Apple ooit het besluit neemt om een muisaanwijzer toe te voegen aan iOS. Het werkt gewoon sneller om even met je vinger naar het touchpad te gaan i.p.v. je arm helemaal op te moeten tillen en iets op het scherm aan te moeten wijzen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  de iPad Mini 2 geruild voor een nieuwe iPad Mini 4 en mijn MacBookAir geruild voor de iPad Pro 10.5 wifi 256 gb. De MBAir is en voelt oud in vergelijk. Waarom een nieuwe MacBook bijna 2x de iPad Pro moet kosten… €€ ?

 • Profielfoto
  tuuur

  Mijn iPad air met Logitech toetsenbord is altijd perfect geweest maar begint met iOS 10 iets minder snel te worden en zal met iOS 11 echt niet veel sneller worden ook al is het dan 64bit vrees ik. Nu zou ik best de iPad pro willen aanschaffen alleen mag Logitech eerst dat toetsenbord mooier maken, want de huidige maakt een nogal lompe indruk, ik heb al een mooie achterkant gezien van maar $20

 • Profielfoto
  A

  Maar werk je vooral met een tekstverwerker, dan is de iPad nu echt al wel een laptopvervanger. Dus ik denk dat veel mensen nu al geen laptop meer nodig hebben.

  @Pippen2: Ik ben zo’n basisgebruiker. Ik heb een iPad Air 2 en gebruik het voor nagenoeg alles wat ik doe. Internetten, e-mailen, internetbankieren, netflixen etc. Maar juist tekstverwerken doe ik er niet mee. Daarvoor vind ik het toch fijner om achter een Windows PC te gaan zitten met Microsoft Word of op een grote Windows laptop. Wat ik vervelend vind want de iPad is zo portable. Een 3 kg zware Windows laptop draag je niet makkelijk met je mee.

  Weet jij een manier hoe ik fijn kan tekstverwerken op een iPad?

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ ashwin, dat doe ik met Microsoft word op de iPad. iPad op een standaard en Bluetooth verbonden met een gewoon Apple keyboard. Typt heerlijk en loopt vlot! Dat toetsenbord is hartstikke klein en zit aan de zijkant van mn hoes onder een elastieken band als het in mn tas zit.

 • Profielfoto
  Joerian

  @Ashwin
  Wat vind je dan werkelijk vervelend aan het typen op een iPad en wat vind je nu juist specifiek fijn aan een Windows computer met typen?

  Herken ’t overigens wel op mijn manier, ik mis dat ik 2+ word documenten naast elkaar open wil kunnen hebben. En dat ik de iPad als ‘vlug’ ervaar en voor een computer ga zitten.

 • Profielfoto
  jebman

  Ben toch erg blij dat ik net op tijd een Air2 heb gekocht puur en alleen ivm het gewicht. Zit dagelijks in de bagage en bij lezen van het scherm is het verschil in gewicht aanzienlijk als ik het vergelijk met de Air1 die ik ook nog heb.
  Jammer dat er niet meer een lichtere in het assortiment zit.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Dan niet een halve Snickers in je tas stoppen hè jebman, dan ben je je gewicht winst al weer kwijt ?

 • Profielfoto
  oblomov

  Ben toch erg blij dat ik net op tijd een Air2 heb gekocht puur en alleen ivm het gewicht. Zit dagelijks in de bagage en bij lezen van het scherm is het verschil in gewicht aanzienlijk als ik het vergelijk met Air1 die ik ook nog heb.

  Hmmm…. het verschil in gewicht tussen de iPad Air 1&2 (wifi) is 32 gram!!!

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ja ongeveer een halve Snickers ?

 • Profielfoto
  plonserd

  Voor mij is de nieuwe 10,5 inch iPad Pro (hoewel ik nog liever een iPad Pro mini had gezien) ook een reden om mijn iPad mini 2 te vervangen wanneer iOS11 uitkomt.

  De Apple Pencil en het smart keyboard maken ‘m ideaal om iets meer paperless te gaan op het werk (al is het maar om post-its te bannen van m’n bureau), de 4 speakers maken ‘m ideaal voor Netflix in bed, de processor komt goed van pas wanneer ik muziekapps wil draaien (synths en dergelijke) en uiteindelijk zou ik best ook graag een iPad met Touch ID willen en ben ik wel onder de indruk van het ProMotion display. En iOS11 op een nieuw apparaat is natuurlijk ook fijn.

  Ik hou daarnaast mijn iPad Mini wel gewoon bij, te leuk om weg te doen. Waarschijnlijk krijgt die een vaste plaats in de keuken om wat Youtube te kijken of Spotify te luisteren tijdens het koken oid.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De iPad pro is sneller dan de Macbook … met gemak 4K video mee kan monteren…

  .
  Yeah, right. In die zin dat je er een stukje afknipt, en een fade doet of zo ja.
  Maar verder mis je op je iPad toch heel veel mogelijkheden om eenvoudig stevig montagewerk te kunnen doen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Enkel vervangingsaankopen, de iPad Pro is een speeltje en zonder MacOS absoluut geen serieuze gegadigde door halfbakken software (en een gammel toetsenbord als je die erbij koopt) om te dienen als vervanger voor een macbook.

  Tja, van u had ik niks anders verwacht…

  Persoonlijk: Jep, ik heb een iPad 3 gehad en heb die ook heel snel terug verkocht. niet omdat die niet goed was maar omdat ik er op dat moment nog niet het doel voor zag, voor wat ik het zou kunnen gebruiken, het was wel een fijne ervaring, maar heb het uiteindelijk verkocht omdat het hier maar lag.

  Uiteindelijk, met de nieuwe iPad Pro 2, zag ik wel degelijk weer potentie, en ook het gemak van draagbaarheid. Mijn mama heeft sinds een paar maanden kanker en we moeten dus veel ziekenhuis bezoek doen. Ik heb dan ook een iPad Pro 2 (wifi 256GB) voor mijn moeder gekocht zodat ze kan gamen en internetten naar hartelust. Overkill? Ja waarschijnlijk, maar ze heeft er vele plezier van en elke dag zit ze op die tablet nu. Meer dan op haar windows laptop. Ik kan al bij al dus zeggen: SUCCES! Ook het feit dat je er Skype op hebt om te video bellen is fantastisch. Toen ik naar het ziekenhuis moest met mijn leukemie, gebruikte ik in der tijd mijn iPad 3 ook om te skypen, het was heel makkelijk om mee te nemen. Dat was het grote voordeel!

  Nu, met al die nieuwe functies, en de snelheid en weet ik veel wat allemaal, is het echt een fantastisch ding geworden vindt ik. Ik ben het ook eens met Luuk, iOS is goed voor de iPad maar moet goed herwerkt worden, dat gebeurd alvast met iOS 11. Daar zijn heel wat functies waarmee veel gebruikers erg blij mee zullen zijn. Het is een fantastisch platform. Persoonlijk denk ik (en hoop) ik ook niet dat het een volledige computer kan vervangen. Eerst en vooral omdat ik typen op een touch screen een drama vind. Dat zou voor mij echt niet werken, ik hou van mijn fysiek toetsenbord, en ja, je kan daar een fysiek toetsenbord via bluetooth op aansluiten, maar dan nog zie ik dat niet zitten. Ik kijk nu naar mijn 2 27″ Apple cinema displays en dat vindt ik erg makkelijk, zeker voor mijn muziek productie en grafisch design werk.

  ik ga voor mezelf zeker ook de iPad Pro 2 aanschaffen, al ga ik wel voor het grotere model gaan. Mijn mama heeft zeker genoeg aan het kleinere scherm:-)

  @KarelWillem, voor sommige dingen kun je de iPad Pro echt wel inzetten om 4k video te bewerken, uiteraard zal het niet de volledige functies bezitten van bv FCPX op je Mac Pro of wat dan ook, maar je zou er van verschieten hoe ver je kan geraken met de iPad;-)