Imre
Imre Nieuws 9 augustus 2017

VS gaan aanklacht Qualcomm tegen Apple onderzoeken

De Verenigde Staten gaan naar aanleiding van een aanklacht van Qualcomm onderzoek doen naar eventueel schending van het patentrecht door Apple. Sinds de iPhone 7 gebruikt Apple niet alleen modems van Qualcomm, maar ook Intel-chips.

Qualcomm diende zijn aanklacht begin juli in. Volgens de Amerikaanse chipfabrikant is Apple niet in overtreding door het gebruiken van Intel-chips. De manier waarop is volgens de producent tegen het patentrecht.

Qualcomm benieuwd naar uitspraak

Qualcomm zegt benieuwd te zijn naar de uitspraak van de internationale handelscommissie ITC, die de zaak in 45 dagen gaat behandelen. “We kijken uit naar het snelle onderzoek van Apples continue schending van ons intellectueel eigendom”, aldus de chipmaker. Apple zegt op zijn beurt dat de Amerikaanse chipproducent nog geen “eerlijke en redelijke” licentievoorwaarden had aangeboden, waardoor Apple als het ware gedwongen werd deze stap te zetten.

iPhone 9 Plus
De iPhone 7 gebruikt zowel chips van Intel als Qualcomm – Klik/tap voor groter.

Grote bedrijven achter Apple

Veel grote bedrijven hebben al hun steun uitgesproken voor Apple. Een groep van Googles Alphabet, Amazon, Microsoft en Facebook zegt niet mee te kunnen in de eis om de import van sommige iPhones te blokkeren. Dat zou volgens de bedrijven slecht zijn voor de consumenten.

Ook Apple-directeur Tim Cook lijkt niet erg zenuwachtig voor de aankomende zaak. In mei vertelde hij aan investeerders: “Ik denk niet dat iemand op basis hiervan de iPhone iets zal bevelen. Volgens mij is er genoeg jurisprudentie rond dit onderwerp. Maar we zullen het zien.” Intel wil nog geen commentaar op de situatie geven.

Klik/tap voor groter.

Er lopen al jaren rechtszaken bij rechtbanken in Californië tussen Apple en Qualcomm. Omdat de handelscommissie meestal sneller uitspraak doet dan de rechtbanken zou zij weleens invloed kunnen hebben op nog lopende zaken tussen de twee Amerikaanse bedrijven.

(Bron: Reuters)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS gaan aanklacht Qualcomm tegen Apple onderzoeken
Sluiten