Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 augustus 2017

tvOS 11 is klaar voor nieuwe 4K Apple TV

Hij komt, hij komt, die nieuwe 4K Apple TV! Er waren al aanwijzingen naar een nieuwe settopbox van Apple en nu lijkt het vrijwel zeker. De nieuwste betaversie van tvOS 11 heeft namelijk ondersteuning voor een resolutie van 3840 bij 2160 pixels.

In zekere zin bevestigt deze informatie de komst van een nieuwe Apple TV met 4K-resolutie. Eerder werden in de iTunes Movie Store al aanwijzingen gevonden naar films met 4K-resolutie en HDR.

Retina 4K Apple TV

De hoge resolutie is uiteraard niet zichtbaar op de huidige Apple TV. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith kreeg 4K-beeld via de simulator van Apple’s programmeeromgeving Xcode al aan de praat. Apple blijkt al het voorbereidende werk al te hebben gedaan en tvOS 11 werkt prima op 4K.

tvOS 11 op 4K-resolutie – Klik/tap voor groter.

De Apple TV wordt net als de iPhone en iPad ‘Retina’. Alle interface-elementen worden op dubbele grootte getoond en omdat de resolutie twee keer zo hoog is, wijzigt de grootte van de interface niet. Dezelfde elementen worden uit meer pixels samengesteld en dat komt de scherpte ten goede.

HDR-beeld misschien wel belangrijker

Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet. Een misschien wel belangrijkere toevoeging is HDR-beeld, oftewel: High Dynamic Range. Dit maakt de weergave van veel rijkere kleuren mogelijk en dat verschil zie je vanaf iedere afstand.

Voorwaarde is wel dat je TV deze extra kleurtinten ook weer kan geven. Netflix en YouTube hebben al veel HDR-content en naar verwachting volgt de iTunes Store snel. De nieuwe Apple TV verschijnt mogelijk nog dit jaar.

Reageer op artikel:
tvOS 11 is klaar voor nieuwe 4K Apple TV
Sluiten