tvOS 11 is klaar voor nieuwe 4K Apple TV

14 reacties

Hij komt, hij komt, die nieuwe 4K Apple TV! Er waren al aanwijzingen naar een nieuwe settopbox van Apple en nu lijkt het vrijwel zeker. De nieuwste betaversie van tvOS 11 heeft namelijk ondersteuning voor een resolutie van 3840 bij 2160 pixels.

In zekere zin bevestigt deze informatie de komst van een nieuwe Apple TV met 4K-resolutie. Eerder werden in de iTunes Movie Store al aanwijzingen gevonden naar films met 4K-resolutie en HDR.

Retina 4K Apple TV

De hoge resolutie is uiteraard niet zichtbaar op de huidige Apple TV. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith kreeg 4K-beeld via de simulator van Apple’s programmeeromgeving Xcode al aan de praat. Apple blijkt al het voorbereidende werk al te hebben gedaan en tvOS 11 werkt prima op 4K.

4k apple tv 001
tvOS 11 op 4K-resolutie – Klik/tap voor groter.

De Apple TV wordt net als de iPhone en iPad ‘Retina’. Alle interface-elementen worden op dubbele grootte getoond en omdat de resolutie twee keer zo hoog is, wijzigt de grootte van de interface niet. Dezelfde elementen worden uit meer pixels samengesteld en dat komt de scherpte ten goede.

HDR-beeld misschien wel belangrijker

Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet. Een misschien wel belangrijkere toevoeging is HDR-beeld, oftewel: High Dynamic Range. Dit maakt de weergave van veel rijkere kleuren mogelijk en dat verschil zie je vanaf iedere afstand.

Voorwaarde is wel dat je TV deze extra kleurtinten ook weer kan geven. Netflix en YouTube hebben al veel HDR-content en naar verwachting volgt de iTunes Store snel. De nieuwe Apple TV verschijnt mogelijk nog dit jaar.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet.

  .
  Mits je niet blind bent: ja.

  Details als een tekst op een achtergrond – die opeens wèl leesbaar is – zijn bijvoorbeeld zaken die simpel aantonen dat er duidelijk verschil is tussen Full-HD of UHD.

 • Profielfoto
  wacon

  Wat gaat deze 4K Apple TV betekenen voor audio? Specificaties al te vinden?

 • Profielfoto
  steveb

  Waarom zou een update niet kunnen zorgen voor 4K op de huidige Apple tv

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat gaat deze 4K Apple TV betekenen voor audio? Specificaties al te vinden?

  Niets over bekend, helaas.

  Waarom zou een update niet kunnen zorgen voor 4K op de huidige Apple tv

  Het antwoord kun je in dit artikel vinden:

  “Met tvOS 11/ iOS 11 stapt Apple ook over op een nieuwe, efficiëntere codec (H.265) die 4K-video veel efficiënter kan opslaan. Een halve minuut 4K-video neemt niet langer 170MB, maar slechts 90MB ruimte in beslag. Deze nieuwe codec wordt door alle Apple-apparaten met een A9-chip of nieuwer ondersteund. De Apple TV heeft momenteel een A8-chip en ondersteunt geen H.265. Nog een reden om de settopbox te vernieuwen.”

 • Profielfoto
  checkpointx

  Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet.

  Ik vind dit echt altijd zon idiote opmerking, ja dit zie je en niet zo’n beetje ook. Beetje dezelfde discussie die er ooit was dat het onzin was om een 1080P telefoon te hebben en dat soort resoluties vinden we nu ook normaal.

  Ik denk overigens wel dat HDR een grotere impact heeft dan 4k.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, mijn oma vond kleurentelevisie ook ooit onzin.:) En er waren hele bevolkingsgroepen die vonden dat je dat echt niet moest gaan kopen, ‘want veel te vermoeiend voor je ogen’.

 • Profielfoto
  Jorik

  Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet.

  Ik vind dit echt altijd zon idiote opmerking, ja dit zie je en niet zo’n beetje ook. [..]

  Ik vind het geen idiote opmerking. Het is duidelijk dat er een grens is aan hoe scherp wij mensen kunnen kijken. Hoewel er zeker verschillen zijn tussen mensen, is voor elk persoon een grens aan hoe scherp hij kan zien.

  Dus op een gegeven moment zul je een scherper beeld niet meer kunnen onderscheiden van een minder scherp beeld. Het hangt van de grootte van de TV en de afstand tot de TV af of je verschilt ziet tussen resoluties van de verschillende standaarden: SD, HD, 4K.

  Op een site als:
  https://stari.co/tv-monitor-viewing-distance-calculator

  kun je zien bij een bepaalde TV grootte bij welke afstand het zin heeft om van HD naar Quad HD, 4K of 8K te gaan.:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Allemaal leuk en aardig dat friemelen over 4K maar dat is hopelijk toch niet alles. Ze kunne toch niet een nieuwe Apple TV aankondigen en dan is de enige verbetering 4K integratie.

  Ik kan op dit moment namelijk niet veel bedenken wat ze er nog meer aan zouden moeten verbeteren (hardware matig).
  Alles specs in dat kastje voldoen nog meer dan voldoende. Ze zouden eerder eens 80,- van de prijs af kunnen doen zodat het allemaal wat meer gangbaar werd.

  Beetje overraten product is het nu met extreem veel beperkingen voor developers.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ben wel blij met deze ontwikkeling. Nieuwe AppleTV komt hopelijk precies op tijd.:-)
  Mijn Philips ‘smart’ TV van een jaar of drie jong vertoont steeds meer kuren met de apps. Lijkt ook geen updates meer te krijgen. Te gek eigenlijk, vroeger ging een TV gewoon meer dan 10 jaar mee.:-(

 • Profielfoto
  wacon

  @Frans

  Mijn Philips ‘smart’ TV lijkt ook geen updates meer te krijgen, maar hoeveel van die apps gebruikt men nu in praktijk. De TV doet het 100% prima verder. En met bv laptop gekoppeld, Apple TV, Chrome-cast of andere media apparaat(tje) kan men alles en nog sneller/better dan met de native apps

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Frans

  Mijn Philips ‘smart’ TV lijkt ook geen updates meer te krijgen, maar hoeveel van die apps gebruikt men nu in praktijk. De TV doet het 100% prima verder. En met bv laptop gekoppeld, Apple TV, Chrome-cast of andere media apparaat(tje) kan men alles en nog sneller/better dan met de native apps

  +1

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet.

  .
  Ik vind dit echt altijd zon idiote opmerking, ja dit zie je en niet zo’n beetje ook. [..]

  .
  Ik vind het geen idiote opmerking. Het is duidelijk dat er een grens is aan hoe scherp wij mensen kunnen kijken. … …Het hangt van de grootte van de TV en de afstand tot de TV af of je verschilt ziet tussen resoluties van de verschillende standaarden: SD, HD, 4K…

  .
  Dat blijft men inderdaad beweren. Maar het is toch echt het verschil tussen iets NIET zien en iets WEL zien. Details die in Full-HD en en HD gewoon niet lees- of zichtbaar (kunnen) zijn, zijn dit in UHD opeens wel. En die verschillen zie je wel degelijk. Ook op een kleinere TV op grotere afstand.

  Maar ook andersom werkt dit. 4K materiaal op een Full-HD scherm ziet er ook beter uit.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Wordt 24p nu eindelijk ondersteund?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Je kunt je afvragen of je het verschil tussen 1080p en 4K vanaf de bank op ruime afstand van je TV écht ziet.

  .
  Ik vind dit echt altijd zon idiote opmerking, ja dit zie je en niet zo’n beetje ook. [..]

  .
  Ik vind het geen idiote opmerking. Het is duidelijk dat er een grens is aan hoe scherp wij mensen kunnen kijken. … …Het hangt van de grootte van de TV en de afstand tot de TV af of je verschilt ziet tussen resoluties van de verschillende standaarden: SD, HD, 4K…

  .
  Dat blijft men inderdaad beweren. Maar het is toch echt het verschil tussen iets NIET zien en iets WEL zien. Details die in Full-HD en en HD gewoon niet lees- of zichtbaar (kunnen) zijn, zijn dit in UHD opeens wel. En die verschillen zie je wel degelijk. Ook op een kleinere TV op grotere afstand.

  Maar ook andersom werkt dit. 4K materiaal op een Full-HD scherm ziet er ook beter uit.

  Ik ben het hier ook wel eens mee. Mijn mama heeft sinds een paar maanden een 4k tv gekregen voor haar verjaardag van haar broer, de ondertiteling ziet er echt veel scherper uit dan bv op mijn full hd 1080p. Het is misschien stom maar wel heel aangenaam:-)

  Het is wel zo dat van “gewone” tv naar een 1080p scherm een grotere stap was. Omdat je nu met full hd wel echt een mooi beeld krijgt. Met 4k is dat natuurlijk nog mooier maar velen zijn nog tevreden met hun full hd tv. Ik zelf trouwens ook. Ik ben iemand die heel erg veel van technologie houd. Heb een 55″ full hd scherm staan en ik zie niet in waarom ik het meteen zou moeten veranderen naar 4k. Hoewel ik tegen eind dit jaar of begin volgend jaar de stap wel wil zetten.