Update: ondersteuning IKEA-lampen komt in de herfst

Door: Imre - 21 reacties
IKEA TRÅDFRI 16x9

Goed nieuws voor alle liefhebbers van slimme verlichting. De Tradfri-verlichting van IKEA werkt nu namelijk ook met Homekit. Daardoor kun je de lampen besturen met Siri en de Woning-app van Apple.

Ook kun je je verlichting verbinden met andere Homekit-apparaten. Dat betekent dat je een stuk meer mogelijkheden hebt, zoals het licht aan laten gaan als er beweging gedetecteerd wordt door je sensoren.

Tradfri werkt samen

Ook het verbinden met slimme thermostaten behoort tot de mogelijkheden. En met een update van de Hue-bridge zouden ook de Hue-lampen van Philips moeten kunnen samenwerken met de slimme verlichting van IKEA. Vroeger was je voor het besturen van de Tradfri-verlichting veel meer aangewezen op de app van IKEA zelf.

Tradfri

Een klein nadeel

Een klein nadeel van de Tradfri-lampen is dat ze voorlopig alleen nog wit licht geven. Waar je de Hue-lampen van Philips alle kleur- én wittinten kan laten stralen, moet je het bij de IKEA-verlichting voorlopig doen met wit. Daar komt echter snel verandering in, want de Zweedse fabrikant belooft dat er in oktober ook Tradfri-lampen op de markt komen die gekleurde verlichting kunnen geven.

Daarmee hebben de Tradfri de lampen van Philips echter nog niet bijgebeend. De Hue-verlichting heeft namelijk ook last van minder bugs en blijft makkelijker te installeren dan IKEA’s alternatief. Daar betaal je ook voor: de starterkit van Philips, bestaande uit drie lampen en een bridge, kost je 174,95 euro. Voor de starterset van de concurrent ben je minder dan de helft kwijt: per 14 augustus nog maar 80 euro.

Update: IKEA lijkt zich teruggetrokken te hebben. De ondersteuning lijkt nu pas in de herfst te komen.

 

iPhone Ticke

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Heb je daar bij Ikea dan ook weer een brug voor nodig?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Inmiddels is Ikea weer terug gekomen op de berichtgeving, ondersteuning zou nu pas in oktober komen, de update was waarschijnlijk te vroeg uitgerold..

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @PoezenBeest

  Als het goed is werken ze samen met elke andere Zigbee hub.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Inmiddels is Ikea weer terug gekomen op de berichtgeving, ondersteuning zou nu pas in oktober komen, de update was waarschijnlijk te vroeg uitgerold..

  .
  Zal waarschijnlijk wel iets te maken hebben met die nieuwe eenvoudigere methode om HomeKit te integreren. Apple heeft de restricties voor HomeKit toch zwakke gemaakt zodat het eenvoudige is voor ontwikkelaars om HomeKit te ondersteunen.

  Kortom. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk een iOS 11 minimale vereiste om het te laten functioneren.

 • Profielfoto
  plonserd

  Leuk nieuws, maar ik ga binnenkort toch maar investeren in het Philips-gamma.
  Heb mijn eerste stapje richting smart lights gezet in mijn slaapkamer met een goedkope Bluetooth smartlight, die ’s morgens automatisch aangaat als m’n wekker afloopt (laagste helderheid) en waarvan we de intensiteit en de kleuren naargelang het moment van de dag kunnen aanpassen. Maar die is dus helemaal niet compatibe met Homekit, Siri of pakweg een Google Home of Amazon Echo die ik eventueel zou willen bestellen in het buitenland.

  Binnenkort een starterskitje Philips Hue voor in de woonkamer en ineens ook een Ambilight TV. Die kunnen mooi samenwerken om de filmavonden nog een extra dimensie te geven:)

 • Profielfoto
  DosEquis

  Binnenkort een starterskitje Philips Hue voor in de woonkamer en ineens ook een Ambilight TV. Die kunnen mooi samenwerken om de filmavonden nog een extra dimensie te geven:)

  Daar had ik ook veel van verwacht, maar helaas moet ik je teleurstellen. Die functie valt mij namelijk behoorlijk tegen, en gebruik ik nooit. Bij koppeling met de Ambilight TV geven de lampen enkel een zwak, paars licht als achtergrondverlichting en ze kleuren dus niet mee met de ambilight-kleuren.

 • Profielfoto
  pinkie

  Het is mij gelukt om twee IKEA panelen met de Philips Hue bridge v2 te koppelen. De IKEA lampen resetten door ze 6 x aan en uit te zetten, daarna vindt de Hue bridge ze automatisch. Hue bridge firmware versie is 1705121051 De IKEA lampen werken nog niet met Homekit.

 • Profielfoto
  Ne0

  Bij mij werken de Hue lampen wél perfect samen met Mn ambilight tv!

  Ik moet in de setup aangeven waar welke lamp zich bevind tov de tv en de lampen kleuren netjes mee met de tv… super!!

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Het is mij gelukt om twee IKEA panelen met de Philips Hue bridge v2 te koppelen. De IKEA lampen resetten door ze 6 x aan en uit te zetten, daarna vindt de Hue bridge ze automatisch. Hue bridge firmware versie is 1705121051 De IKEA lampen werken nog niet met Homekit.

  Heb jij los lampen gekocht bij ikea of had je de bridge van ikea al, want er is nu onduidelijkheid of je de ikea bridge eerst nodig hebt om de Trådfri lampen van de juiste firmware to voorzien voordat ze met hue samenwerken, of dat je ze direct met hue kan koppelen…?? En trouwens, hoe komt het dat jouw firmware 1705etc is terwijl mijn firmware op mijn hue bridge momenteel 1707040932 is…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De prijsvergelijking in het artikel klopt niet: de Philips Hue starterset met 3 KLEURENlampen wordt vergeleken met de IKEA starterset met 2 witte lampen.
  De vergelijkbare starterset van Philips met twee ambiant white (dus alle wit- en geeltinten licht) is zelfs goedkoper dan die van IKEA, namelijk €75,-

 • Profielfoto
  pinkie

  @DaveFlash Ja, ik heb de IKEA Gateway maar ik ben me niet bewust van een firmware update van de lampen, mijn huidige firmware versie is 1.2.217. Wel is het zo dat er een firmware upgrade nodig zal zijn vab de IKEA gateway om Trådfri met Homekit te laten werken dus ik heb het sterke vermoeden dat straks de keus is om of Homekit te gebruiken of de Hue bridge want de lampen kunnen maar aan één bridge tegelijk gekoppeld zijn. Geen idee waarom mijn firmware van de Hue bridge anders is de de jouwe.

 • Profielfoto
  MrJvG

  TIP Ik heb laatste een aantal Philips LivingWhites lampen op de kop getikt, 5 voor €35,-, uitverkoopbak bij de Karwei.
  Deze lampen kunnen je (met een simpele omweg) ook gewoon koppelen aan je Hue bridge. Stukken goedkoper dan de Ikea lampen. Mocht je ze tegenkomen, laat ze dus niet liggen!

 • Profielfoto
  pinkie

  @MrJvG dank voor de tip. Vind je het erg om die simpele omweg ook even te delen? Dan hoef ik dat wiel niet zelf uit te vinden???

 • Profielfoto
  MrJvG

  Natuurljk, zie hier!

 • Profielfoto
  pinkie

  Dank je…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @pinkie ik zag o.a. op het dev forum van philips hue en/of reddit/tweakers.net voorbij komen dat de trådfri lampen zelf minimaal sw versie 1.2.217 nodig hebben (welke jij al hebt). Maar daar zit het hem dus in, IKEA is pas eergisteren begonnen met uitrollen van de bridge update and firmware update van de lampen. Als ik morgen bij de ikea zwolle een peertje haal van € 20,- dan is de kans groot dat die nog niet de laatste firmware heeft vanuit de fabriek….

 • Profielfoto
  pinkie

  @DaveFlash, dat is hoogstwaarschijnlijk en zonder Trådfri bridge kun je de firmware van de lampen niet updaten. Daar zit een stukje marketing achter denk ik en het leidt ook tot een mooie paradox. Dus ik heb de laatste firmware op de lampen en deze nu gekoppeld met de Hue bridge. Dat betekent dat ik een toekomstige firmware update niet zal kunnen uitvoeren tenzij Philips en IKEA overeenkomen deze ook via de Hue bridge mogelijk te maken hetgeen ik uiterst onwaarschijnlijk acht. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring vandaag, succes.

 • Profielfoto
  RobertWebbe

  Ik heb gisteren ook wat Tradfri spul gehaald bij Ikea en hiermee gespeeld. Het is me gelukt om 3 verschillende type lampen aan de hue bridge gekoppeld te krijgen maar daar is wel wat extra werk voor nodig. Zie hier het hele verhaal: https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/52212407#52212407.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik heb gisteren ook wat Tradfri spul gehaald bij Ikea en hiermee gespeeld. Het is me gelukt om 3 verschillende type lampen aan de hue bridge gekoppeld te krijgen maar daar is wel wat extra werk voor nodig. Zie hier het hele verhaal: https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/52212407#52212407.

  Bedankt voor je handleiding! Mijn woonkamer is bijna helemaal over op Hue, maar voor in de tuin zal ik 12 lampen moeten kopen en dat vind ik echt te duur. Als ik deze Tradfri lampen in mijn Hue kan koppelen dan is dit een veel goedkopere oplossing.:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Saaihead Voor in de tuin? Volgens mij zijn de lampen niet specifiek bedoeld voor buitenshuis gebruik.. ongeacht of het hue of trådfri’s zijn. Maar inderdaad, met de juiste update op de tradfri lampen (minimaal 1.2.217) kan het met hue samen werken.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik heb vandaag de ikea kleurenlamp gehaald