Tim Cook verdedigt blokkade VPN-apps China, Rusland wil ook verbod

Raymon op 02 augustus 2017 9 reacties Laatste door leavestone

Apple kreeg veel kritiek op het besluit om VPN-apps in China te blokkeren. Tim Cook verdedigde dit tijdens een gesprek over Apple’s kwartaalcijfers. Volgens de topman had Apple geen keus, het moet voldoen aan de wetten van landen waar het actief is.

Terwijl de blokkade in China van toepassing is, wil Rusland ook een verbod op VPN-apps. Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die met ingang van 1 november VPN-verbindingen en proxy-servers verbiedt.

China onvergelijkbaar met VS

Maandag werd bekend dat Apple op bezoek van de Chinese overheid alle VPN-apps uit de Chinese App Store heeft gehaald. Peking wil op deze manier voorkomen dat The Great Firewall, wordt omzeild. Deze censuur van de Chinese Communistische Partij moet ervoor zorgen dat politiek gevoelige informatie niet geraadpleegd kan worden.

Cook zei dat Apple zich in alle landen waar het actief is aan de wet houdt. Hij is niet blij met de acties van China en gelooft nog steeds dat open communicatie de beste aanjager van innovatie is. Cook hoopt dat de regels in de toekomst worden versoepeld.

post-it-store-fbi

Veel lof voor Apple tijdens de strijd tegen de FBI – Klik/tap voor groter.

De Apple-CEO benadrukte ook dat de situatie in China heel anders is dan de strijd tegen de FBI vorig jaar. “In de VS hadden we de wet aan onze zijde, dat was heel duidelijk. In China is de wet ook heel duidelijk. We moeten ons gewoon aan de wet houden, zowel in China als de VS. Dat wil overigens niet zeggen dat we onze standpunten niet duidelijk maken, we zullen dat altijd op een gepaste manier doen.”

Ondertussen in Rusland

Apple kan zich later dit jaar opmaken voor nóg een blokkade van VPN-apps in de App Store. Rusland heeft een wet aangenomen die vanaf 1 november VPN-verbindingen en proxy-servers verbiedt. Volgens Russische officials is het doel niet om de toegang tot politiek gevoelige informatie te censureren, maar om de toegang tot “onwettige en illegale content” te voorkomen. Met de Russische presidentsverkiezingen in maart 2018 komt het Poetin ook bijzonder goed uit.

 

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

9 reacties

Profielfoto

MacAanZee op 02 augustus 2017

Het is een dilemma. Natuurlijk wil Apple zich aan de wet houden, ook in dictatoriaal geregeerde landen als China en Rusland. Het alternatief is niet akkoord gaan en je terugtrekken uit zo’n land. Het bedrijf Google heeft zich in 2010 wél teruggetrokken uit China, nadat het Chinese communistische regime eiste dat alles wat politiek gevoelig ligt in China, via Google geblokkeerd zou worden. En dat is nogal wat: politieke oppositie, kunstenaars,schrijvers, onderdrukte godsdiensten, nieuws over onderdrukte volkeren zoals de Mongolen en Oeigoeren, berichtgeving over het bezette Tibet, het platrijden van duizenden vreedzaam demonstrerende studenten op het Plein van de Hemelse Vrede door Chinese tanks in 1989 en ga zo maar door. Google weigerde dat en trok zich terug. Ook Facebook, WhatsApp etc zijn niet toegankelijk in China. De overheid heeft daar Chinese alternatieven voor laten maken.

Met het verkopen van fysieke producten, zoals Apple dat doet, ligt het misschien iets anders, maar aan de andere kant heeft het gebruik van VPN verbindingen naast ‘onwettige en illegale content’ óók met vrijheid en toegankelijkheid te maken. Aan de ene kant gaat Apple voor mensenrechten graag op de barricades staan, zoals voor de LHBTXQ beweging, maar aan de andere kant buigen ze als knipmessen en verwijderen ze rustig honderden Chinese apps uit de AppStore op aanvraag van de Chinese regering.

Profielfoto

xaddict op 02 augustus 2017

Eens dat een bedrijf zich aan de wet wil houden. Niet eens met geld over principes.

Profielfoto

iMac Lover op 02 augustus 2017

Het gaat over de Chinese app store voor iOS!
Maar men kan toch uitloggen uit de Chinese app store en weer inloggen in de Amerikaanse app store.
Het is mij wel eens overkomen, dat ik toegang had tot de Amerikaanse iOS app store

Profielfoto

steveb op 02 augustus 2017

gooit dit nu weer een markt open voor cydia

Profielfoto

Barika Cala Saidah op 02 augustus 2017

@iMac Lover, ik was daar ook over aan het denken. Toen ik in China was kon ik via notificationcenter vreemd genoeg alle berichten via Whatsapp/Messenger lezen die verzonden werden naar mij, antwoorden of de app zelf openen was niet mogelijk.

Profielfoto

csteelooper op 02 augustus 2017

Het gaat over de Chinese app store voor iOS!
Maar men kan toch uitloggen uit de Chinese app store en weer inloggen in de Amerikaanse app store.
Het is mij wel eens overkomen, dat ik toegang had tot de Amerikaanse iOS app store

Theoretisch is dat een mogelijkheid. Vergeet echter niet dat voor de meeste Chinese gebruikers (lees: zij die niet om de Great Firewall heen kunnen middels proxy, relay, VPN of wat dan ook, toegang tot content die niet voor de Chinese markt is bestemd welhaast onmogelijk is. Wíj kunnen switchen van Store wanneer en zo vaak we maar willen; dat is láng niet voor alle Chinezen even eenvoudig. Iedereen die tech-savvy is zal het wel voor elkaar kunnen boksen, maar iemand die net leert van het vrije internet buiten China (lees: met een verbinding die niet-Chinees lijkt te zijn) krijgt dat zo maar niet voor elkaar.

Maar de impact van de regelgeving in China gaat nog wel verder dan wat je in de mainstream media hoort: uiteindelijk wil men niet alleen de distributie, maar ook het gebrúik van VPN-verbindingen en -apps aan gaan pakken. Dit zal zonder meer grote consequenties met zich meebrengen, zeker als de oorspronkelijke plannen tot werkelijkheid worden. In dat geval wordt het namelijk ook heel moeilijk voor internationaal opererende bedrijven. Da’s dus ook voor de Chinese regering zelf nog flink wikken en wegen…!

Profielfoto

iMac Lover op 03 augustus 2017

@csteelooper dank je wel voor de uitleg

Gr

Profielfoto

Facundo op 03 augustus 2017

En ondertussen zet Apple elders het mes op de keel van systemwide VPN contentblockers. Natuurlijk mèt leuke smoes. Bye Adguard Pro, Crystal, etc.
Blij dat ik android gebruik.

Profielfoto

leavestone op 03 augustus 2017

@csteelooper tegenwoordig kan je maar 2 keer per half jaar van AppStore wisselen per account. oplossing is meerdere accounts anders krijg je ook problemen met updates.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?