Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 augustus 2017
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook verdedigt blokkade VPN-apps China, Rusland wil ook verbod

Apple kreeg veel kritiek op het besluit om VPN-apps in China te blokkeren. Tim Cook verdedigde dit tijdens een gesprek over Apple’s kwartaalcijfers. Volgens de topman had Apple geen keus, het moet voldoen aan de wetten van landen waar het actief is.

Terwijl de blokkade in China van toepassing is, wil Rusland ook een verbod op VPN-apps. Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die met ingang van 1 november VPN-verbindingen en proxy-servers verbiedt.

China onvergelijkbaar met VS

Maandag werd bekend dat Apple op bezoek van de Chinese overheid alle VPN-apps uit de Chinese App Store heeft gehaald. Peking wil op deze manier voorkomen dat The Great Firewall, wordt omzeild. Deze censuur van de Chinese Communistische Partij moet ervoor zorgen dat politiek gevoelige informatie niet geraadpleegd kan worden.

Cook zei dat Apple zich in alle landen waar het actief is aan de wet houdt. Hij is niet blij met de acties van China en gelooft nog steeds dat open communicatie de beste aanjager van innovatie is. Cook hoopt dat de regels in de toekomst worden versoepeld.

Veel lof voor Apple tijdens de strijd tegen de FBI – Klik/tap voor groter.

De Apple-CEO benadrukte ook dat de situatie in China heel anders is dan de strijd tegen de FBI vorig jaar. “In de VS hadden we de wet aan onze zijde, dat was heel duidelijk. In China is de wet ook heel duidelijk. We moeten ons gewoon aan de wet houden, zowel in China als de VS. Dat wil overigens niet zeggen dat we onze standpunten niet duidelijk maken, we zullen dat altijd op een gepaste manier doen.”

Ondertussen in Rusland

Apple kan zich later dit jaar opmaken voor nóg een blokkade van VPN-apps in de App Store. Rusland heeft een wet aangenomen die vanaf 1 november VPN-verbindingen en proxy-servers verbiedt. Volgens Russische officials is het doel niet om de toegang tot politiek gevoelige informatie te censureren, maar om de toegang tot “onwettige en illegale content” te voorkomen. Met de Russische presidentsverkiezingen in maart 2018 komt het Poetin ook bijzonder goed uit.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook verdedigt blokkade VPN-apps China, Rusland wil ook verbod
Sluiten