Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 augustus 2017
Leestijd: 2 minuten

Rechter verbiedt bedienen smartphone in autohouder

We weten allemaal dat het niet toegestaan is om een smartphone in de auto te gebruiken. Dit geldt ook als de telefoon in een houder op het dashboard zit, heeft een rechter onlangs bepaald. Dat staat namelijk gelijk aan het vasthouden van een telefoon.

Het begrip ‘vasthouden’ moet volgens de rechter ruim worden geïnterpreteerd. Het bedienen van een telefoon in een houder zorgt er ook voor dat maar één hand beschikbaar is voor verkeershandelingen.

Verkeershandelingen met één hand

De uitspraak werd op 4 augustus gedaan door de Rechtbank Noord-Nederland. Een bestuurder ging in beroep nadat hij bekeurd was voor het gebruiken van zijn telefoon tijdens het rijden. De man had zijn telefoon in een autohouder bij het raam geplaatst en claimde dat zijn arm slechts in de buurt van de telefoon rustte. Hij zou zijn smartphone niet hebben gebruikt. De rechter ging hier niet in mee. Hij oordeelde dat het niet uit te sluiten is dat de man berichten aan het beantwoorden was en maar één hand voor verkeershandelingen gebruikte.

In eerdere jurisprudentie werd over vergelijkbare zaken geoordeeld. Zo werd duidelijk dat het niet is toegestaan om de telefoon tijdens het rijden tussen hoofd en schouder te klemmen. Ook het plaatsen van een telefoon tussen oor en hoofddoek en het bevestigen aan de pols valt onder ‘vasthouden’.

iOS 11 ontmoedigt gebruik in de auto

Natuurlijk geldt in het algemeen dat je aandacht op de weg houden het best is. Een smartphone in een autohouder plaatsen is prima, maar deze uitgebreid bedienen niet. iPhone-gebruikers kunnen door middel van “Hey Siri” veel taken hands-free uitvoeren en een aantal entertainmentsystemen biedt ook CarPlay. Dit is een eenvoudige interface voor gebruik in de auto die spraakbediening afdwingt bij het beantwoorden van berichten.

Klik/tap voor groter.

In iOS 11 gaat Apple nog een stapje verder. Een modus die heet ‘niet storen tijdens het rijden’ onderdrukt berichten tijdens het autorijden. Ook oproepen worden onderdrukt, tenzij je telefoon is aangesloten op een Bluetooth-headset. Deze modus gaat standaard aan wanneer je iPhone via Bluetooth-verbinidng met een auto maakt. Je kunt ‘m ook handmatig inschakelen in het bedieningspaneel. (Via: Tweakers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter verbiedt bedienen smartphone in autohouder
Sluiten