‘Apples nieuwe iPhone 8 gaat minstens 999 dollar kosten’ (en waarom)

61 reacties

Apple vraagt vaak flinke prijzen voor zijn producten. Met de iPhone 8 zet de fabrikant volgens de New York Times een nieuw persoonlijk record. Volgens de krant gaat de goedkoopste iPhone 8 namelijk ‘ongeveer 999 dollar’ kosten, meer dan de eerdere iPhones.

De krant voorspelt dat Apple bij zijn iPhone 7s en 7s Plus wel eerdere prijzen zal aanhouden. De iPhone 8 maakt echter gebruik van veel nieuwe technologie en dat heeft zijn prijs.

Prijs iPhone 8 verklaard

Want als we kijken naar de technologie die Apple in zijn nieuwste telefoon gaat gebruiken, is de prijs niet onlogisch. Ten eerste gaat de iPhone 8 gebruikmaken van zeer geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie, die volgens Ming-Chi Kuo jaren voorloopt op de concurrentie. Ze schijnt zo goed en accuraat te zijn dat ook betalen door middel van een camerascan tot de mogelijkheden behoort.

Prijs iPhone 8

Ook het randloze scherm kost natuurlijk wat extra’s. Het scherm is altijd een van de duurste onderdelen van een iPhone. Aangezien dat van de iPhone 8 groter en extra geavanceerd is door het gebrek aan bezels, kost dat wat meer. Die kosten berekent Apple door aan de consument.

Bovendien heeft Apple de opslagruimte ook weer wat groter gemaakt. Het instapmodel van de iPhone 7 had, voor het eerst in iPhonehistorie, 32GB. Om de concurrentie een stapje voor te blijven daar nu al een schepje bovenop te gaan doen. Volgens Kuo krijgt het goedkoopste model van de iPhone 8 namelijk 64GB opslagruimte.

iphone-smartphone-apps-apple-inc-40011

Prijs iPhone 8 van New York Times nog optimistisch

Overigens heeft de New York Times nog een van de meest optimistische voorspellingen gedaan. Andere analyses schatten de prijs veel hoger in. Onderzoeksbureau BlueFin houdt het nog ‘beschaafd’ op 1100 dollar, maar sommige analisten denken dat Apple 1500 dollar gaat vragen voor zijn vlaggenschip.

Bron: New York Times

Reacties

61 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  maar sommige analisten denken dat Apple 1500 dollar gaat vragen voor zijn vlaggenschip.

  Ik houd nauwlettend 9to5mac, MacRumors, AppleInsider, iCulture en Onemorething in de gaten, maar jullie zijn de enige site die 1500 dollar noemt. Waar komt dit bedrag vandaan, wie zijn dan die “sommige analisten”?

  I call bullshit, dat zou betekenen dat een MacBook (de 12″ ) goedkoper zou zijn dan een iPhone.
  Soms roepen die analisten ook maar wat hoor…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dat zijn de analysten van OMT misschien… Ik analyseer en kom op een prijs van € 1.750. Zo, wordt die prijs ook door ‘sommige analysten genoemd…

 • Profielfoto
  Martink

  Ik vraag me echt af of Apple met 3 nieuwe iPhone toestellen gaat komen. (Of komt er ook een 8 plus?)

  Als ze het echt doen wordt de iPhone 8 een pro toestel en zullen ze er inderdaad meer voor vragen. ?

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Het ”waarom” is me volslagen onduidelijk. Er zit nieuwe technologie in? Dat zit er in iedere telefoon. En dat de onderdelen duurder zijn betekent nog niet dat daarmee verklaart waarom Apple 300 euro (of nog veel meer) meer doorberekent aan de consument. Het ”waarom” daar over zou veel interessanter zijn.

 • Profielfoto
  Melle

  Dat zal een van hun uitgangspunten zijn – niet zoals vroeger het nieuwe design en nieuwe feature aan volgende iPhone geven, maar die als een extra nieuwe iPhone erbij, zodat de prijs van die laatste ongegeneerd hoger kan zijn. Alsof ze na de iPhone 4s, de iPhone 5 (met het grotere scherm en veel nieuwe features) als een extra iPhone erbij uitgebracht zouden hebben….

  Het zou Apple sieren om al wat ze kunnen gewoon in de volgende iPhone te steken.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dat een MacBook goedkoper zou worden dan deze iPhone vind ik niet eens onlogisch: de technologie en miniaturisering van de iPhone is vele malen moderner en geavanceerder.
  Dat iets wat groter is ook duurder moet zijn is sowieso een vreemd uitgangspunt. Wat dat betreft is het eigenlijk best raar dat smartphones zo ‘goedkoop’ zijn. Maar dat zal wel komen door de grote schaal van de smartphone aantallen.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Het lukt Samsung om deze onderdelen voor minder in te kopen en daarom zijn ze altijd 200 euro goedkoper ?. Denk het niet. Het is vooral winst en een beetje kwaliteit die de prijs bij Apple bepaald…

 • Profielfoto
  Gnuus

  Belachelijke prijzen!
  Ik ben als Apple-fan allang afgehaakt wat de iPhone betreft…..

 • Profielfoto
  Geert1976

  een heerlijk 101 marketing receptje dit:

  Gooi/Lek vooraf (via de diverse media vooral goeie hoge prijzen de wereld van je product (iPhone), en dan tijdens de Keynote bekend maken dat de, base model, iPhone 8 ‘maar’ $949 (excl taxes) kost.

  koopie achteraf dan toch!?

  marketing 101 at it’s best!

 • Profielfoto
  donut

  Wat mij betreft mag het ding 2000 kosten als het maar die 2000 waard is.

  Als de kosten naar bling bling gaan dan zijn de kopers te vinden in de bling bling segment- dezelfde mensen die nu hun hartslag meten met een bling bling horloge….

  Als het gewoon een telefoon is die alleen weer wat sneller en beter is dan zou het ding niet duurder mogen zijn dan een iphone 7.

  Maar misschien zijn deze geruchten de wereld in geholpen door Apple zodat men zal zeggen

  900 euro een koopje!

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik vraag me af waarom ze met twee verschillende telefoons komen.
  En waarom ze dan een iPhone 7s en een 8 uitbrengen. Hoe gaan ze dat de opvolgers noemen?

  Volgend jaar zou dan de opvolger van de 7s niet 8 kunnen heten. Want die bestaat al. Of zou de 7s geen opvolger krijgen en de 8 als opvolger een 8s worden?
  Lijkt me allemaal niet erg logisch.

  Apple wise zou een oude lijn eerder een andere naam krijgen zoals als SE. En deze later niet meer continueren. En de nieuwste met de meeste en grootste updates in de lijn der verwachting gewoon een 7s worden.

 • Profielfoto
  maconly

  Wordt gewoon een status symbool.

  Als ik een batterij krijg die makkelijk 24 uur mee kan gaan bij intensief gebruik.
  Als ik een telefoon krijg met geweldig bereik.
  Als ik een nog betere camera krijg.

  Dan kan Apple van mij meer dan € 1000 krijgen.

 • Profielfoto
  AppelNL

  Huidige Prijs

  iPhone 7:
  32GB 769€/649$
  128GB 879/749$
  256GB 989/849$

  iPhone 7 Plus:
  32GB 909/769$
  128GB 1019/869$
  256GB 1129/969$

  iPhone 8 (uitgaand van minimaal 999$)

  iPhone 8:
  64GB 1119€/999$
  256GB 1279€/749$
  512GB 1389€/849$

  iPhone 7 Plus:
  64GB 1259€/1119$
  256GB 1369€/1219$
  512GB 1479€/1319$

  Zou in mijn ogen wel extreem hoog zijn….

 • Profielfoto
  Imre

  @Sanderman @Poezenbeest

  Whilst the ‘7s’ devices are expected to be positioned at the usual price points, the OLED iPhone is widely reported to be significantly more expensive. Exactly how much more is still unclear: reports vary with quoted prices from $1100 to $1500, although consensus is generally in excess of $1000.

  Bron: 9To5Mac

  Ik verzin en maak deze analyses echt niet ;). Maar ik denk dat 1500 dollar ook wel wat veel is. Denk zelf dat de prijs net iets boven de 1000 dollar is. Ik vind zelf 1100 wel geloofwaardig klinken. Maar nogmaals, ik verzin en maak de analyses niet, dus conclusies kun je aan de hand van mijn ‘analyse’ niet trekken.:P

 • Profielfoto
  Das

  Ik zou willen dat ik als bedrijf zulke kritiekloze klanten had zeg, sukkels die op fan-boy fora uitleggen waarom Apple zulke exorbitante marges op zijn producten mag maken. Als je dan zo’n stuk schrijft zou je dat ook wel eens financieel-economisch mogen onderbouwen. Weet je überhaupt wat de kostprijs van een wafer is? Ik denk van niet.

  Begrijp me heel goed ik zou tranen met tuiten huilen als ik niet meer op dat heerlijke MacOS/iOS zou kunnen werken, maar de prijzen die Apple voor zijn producten vraagt zijn belachelijk aan het worden, kijk ook nog maar eens even naar de MacPro prijzen. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens, helaas heb ik als MacOS gebruiker niet veel keuze in hardware. En over de kwaliteit daarvan klaag ik ook niet, maar doe eens een fake bestelling bij de Apple shop en bestel een beetje RAM extra over.

  Heb je voordat je dit zinloze artikel geschreven hebt over het tijdstip van het uitkomen van de Galaxy 8 en met name het publiceren wat dat speelgoedje mag gaan kosten ? Valt je niets op?

  Allebei € 999,- je mag mij paranoïde noemen, maar het lijkt er best wel een beetje op dat Samsung en Apple samen een mooi prijsje “gemaakt” hebben. Waarom zou je elkaar kapot concurreren, je kan toch voor de bühne beter een toneelstukje opvoeren en elkaar suen en in achterkamertjes prijsafspraken maken.

  Maar het blijft natuurlijk een mooi statussymbool.

 • Profielfoto
  gipsman

  De meerwaarde van een smartphone zit niet meer in de hardware. De software, de privacy, het OS maken het verschil. Apple maakt het verschil met betere updates, beveiliging, sync. Maar ik zie niet wat een iPhone 7 of 8 mij meer kan geven dan mijn huidige SE, behalve blingbling. Count me out.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  De meerwaarde van een smartphone zit niet meer in de hardware. De software, de privacy, het OS maken het verschil. Apple maakt het verschil met betere updates, beveiliging, sync. Maar ik zie niet wat een iPhone 7 of 8 mij meer kan geven dan mijn huidige SE, behalve blingbling. Count me out.

  Wat Gipsman zegt! De huidige telefoons zijn echt beter dan vroeger, een update voor mijn telefoon hoeft van mij niet meer zo snel.
  Dus voor mij ook geen nieuwe!

 • Profielfoto
  knekkie

  voor zulke prijzen mag de iPhone wel de power hebben om je laptop te vervangen met iets dat lijkt op Samsung DEX of Windows Continuum.

  Maar ja…. ze zullen wel weer al zoete broodjes over de toonbank gaan. Als je het bij een abonnement neemt betaal je toch gespreid voor dat toestel.

 • Profielfoto
  ZCase

  Er ligt hier nog een B&O Serene in de la. Die kostte in 2006 al € 1.100,-. Niet eens een smartphone, hé. Een clamshell die gemotoriseerd opende en sloot en keuze uit slechts enkele beltonen waarvan Bang & Olufsen vond dat die bij het toestel pasten. Je kunt er maar verliefd op worden. Zo is het ook met de nieuwe van Apple. Afwachten wat het wordt, afwachten wat het moet kosten, en dan kopen of niet kopen. Niks om je op voorhand druk over te maken.

 • Profielfoto
  mmww

  Iedereen snapt toch wel dat +_ 1200 Euro wel erg veel geld is voor een iPhone.

  Gelukkig ben ik niet verplicht om die dure iPhone te kopen. Mijn telefoon kan nog prima 1 jaar mee. Hip zijn die smartphones allang niet meer.

 • Profielfoto
  Edwin

  De prijs is niet zozeer het probleem maar de kwetsbaarheid van die spekgladde iPhones en iPads. Die dingen glippen al uit je handen bij het uit de verpakking halen.

 • Profielfoto
  Dydefox

  1000, 1200 of 1500….maakt niet uit. Mijn iPhone vervangt nog steeds veel andere apparaten, bij elkaar opgeteld zit je dan nog steeds goedkoper met een nieuwe iPhone. En door Oled krijg je beter beeld, dus geen nieuwe leesbril nodig. Dit is wat ik mijn partner vertel bij aanschaf van iedere nieuwe iPhone. Werkt.

 • Profielfoto
  steveb

  Wat als Apple nu eens zegt:
  “Bedankt iPhone, door u staat er dik 200miljard op onze rekening. We kunnen dus ook een jaar of 1 model zonder winstmarge.

 • Profielfoto
  ro_me

  voor zulke prijzen mag de iPhone wel de power hebben om je laptop te vervangen met iets dat lijkt op Samsung DEX of Windows Continuum.

  Maar ja…. ze zullen wel weer al zoete broodjes over de toonbank gaan. Als je het bij een abonnement neemt betaal je toch gespreid voor dat toestel.

  Je kunt geen toestel meer bij je abbo nemen! Je kunt wel een lening bij je abbo nemen om daarmee een iPhone te bekostigen.

 • Profielfoto
  steveb

  Zo bedanken we al onze klanten en stijgt ons marktaandeel sterk vanwege het technische verschil let de concurentie.

 • Profielfoto
  AT024

  Dat vraag ik me ook af Sanderman.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zelfs met al die technologie die mister Apple in dit artikel opsomt komt de kostprijs waarschijnlijk nog neer op de helft van de vraagprijs.

  Snapt de auteur niet dat die iPhone 7S puur wordt geproduceerd zodat men voor de 8 wat extra centjes kan pakken? Apple heeft de winst behoorlijk hoog in het vaandel staan de afgelopen jaren.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik denk dat Apple vooral duurder wil zijn dan de Note 8. Enige waar de hoge prijs vandaan komt. Die hardware is bullcrap. Er zijn 6 inch telefoons van 100€ en dat kan ook. Ik ga er vanuit dat voor die 100€ bak met een oplage van 100.000 men generiek onderdelen is gaan shoppen. Apple kan bij een oplage van 100.000.000 heel andere specs afdwingen, en enkel dat voordeel volstaat al om premium parts te krijgen. Aan de grammen materialen zelf kost het namelijk niks meer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo bedanken we al onze klanten en stijgt ons marktaandeel sterk vanwege het technische verschil let de concurentie.

  .
  Ik denk dat het juist andersom is.

  Volgens mij weten de analisten binnen Apple al lang dat ze over die top heen zijn, dat waren ze vorige kwartalen al maar door slim te boekhouden is dat niet/minder zichtbaar. Het businessmodel van Apple is niet gemaakt om de grootste, beste en populairste in de wereld te zijn. Zoiets bestaat niet. Mercedes kan ook nooit de meeste auto’s verkopen omdat hun prijsklasse niet toereikend is voor iedereen op de langere termijn, ze kunnen wel een auto maken of een type die het een hele periode bovengemiddeld doet.

  Apple heeft het geweldig gedaan maar als die waaibomen fabrikanten uit Azië verkopen nu al aantallen die echt serieus genomen moeten worden.

  Ik denk dat Apple vanaf nu genoegen neemt met 54 of 60 miljoen iPhones per jaar maar waar Apple geen of nooit genoegen mee gaat nemen (zit in hun DNA) is hun marges en winsten verlagen. Apple kan volgend jaar op deze manier minder iPhones verkopen maar blijft qua winst toch redelijk gelijk omdat een iPhone 999,- gewoon veel meer oplevert. Als je zo’n iPhone verkoopt dan heb je eigenlijk 2 of 3 keer de winst van een normale iPhone.
  Op die manier kom je weg met minder iPhones verkopen maar toch de winst gelijk proberen te houden.

 • Profielfoto
  strigoi

  We hebben het over een draagbare computer die je dagelijks behoorlijk vaak en intensief overal en nergens gebruikt. Voor premium tech betaald je een premium prijs. En dat elke 1 à 2 jaar weer opnieuw. Tenminste, als je het nieuwste van het nieuwste wilt. Dat kost geld en daar kies je toch echt zelf voor, niemand verplicht je elke keer weer een nieuwe iPhone te kopen.

  Mijn iPhone 6S gaat nog minimaal een jaar mee, het lijkt wel alsof de meeste mensen vergeten dat een iPhone na 2 jaar nog prima mee kan. Er bestaan ook nog zoiets als SIM Only.

  Bovendien is de prijs van $1000+ is al vanaf dag 1 voorspeld. Dat is veel geld. Een nieuwe auto kost ook veel geld en sommige merken meer dan de ander. Het is maar net wat je kan betalen en er voor over hebt. Nogmaals niemand dwingt je om altijd maar het duurste van het duurste en nieuwste van het nieuwste te kopen. Prijs jezelf gelukkig dat je over dit soort dingen mag en kan klagen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat kun je natuurlijk wel roepen vanuit een zwart-wit visie. Dan is dat idd. de waarheid. Maar over twee a drie weken zitten er weer gewoon 1000 mensen daar in de zaal te Whooooooooewen en geluidjes te maken voor de meest onnozelen momenten. Zelfs bij Jinek op de NPO zijn ze al zover dat er voor een uitzending gejoeld moet worden op vergelijkbare toontjes.

  Over dit soort dingen wordt echt wel serieus nagedacht. En ja er zullen vast wel mensen zijn die zo zwart-wit kunnen denken en steviger in hun schoenen staan bij dit soort momenten maar voor die mensen is deze iPhone natuurlijk ook nooit gemaakt. Het zijn juist die zwakkelingen die geen Nee kunnen zeggen. De mensen die je in de stad kunt aanspreken en een abonnement op een krant kunt verkopen omdat ze gewoon geen Nee kunnen verkopen.
  Vertel die mensen maar eens dat dit niet moet wanneer ze drie geweldige filmpjes hebben gezien over wat voor foto’s je kunt maken. Made on iPhone filmpjes. Die worden ook allemaal gemaakt omdat mensen bij Apple niets te doen hebben.
  Dat donkere YouTube knul die van Apple altijd de producten 5 dagen eerder krijgt. Gewoon omdat hij zo aardig is.
  Sure..

  Dit soort bedrijven kennen jouw veel beter dan jij jezelf kent.

  En ik doe daar zelf ook aan mee hoor. Ik ben bij dit soort dingen ook gewoon pudding in sokken. Ik heb ook een Apple Watch gekocht alleen omdat mevrouw Huttington of wat is haar naam met een Apple Watch aan het rennen was en daar filmpjes over maakte.
  Ik heb geen spijt van die aankoop maar het bewijst wel dat het niet zo zwart-wit is tussen wel of niet kopen en niemand verplicht je tot iets want er bestaat ook nog zoiets als marketing en reclame.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  Ik had ergens gehoord dat Apple had onderzocht dat de maximale betalingsbereidheid voor een smartphone onder jongeren €1400,- en dat de prijs dus die kant op zal gaan…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het zullen niet alleen jongeren zijn want jongeren hebben veel meer moeite om überhaupt 1000,- bij elkaar te krijgen.

  Het zal mij ook niets verbazen als Apple over twee of drie weken ineens met wereldwijde financiële oplossingen komt voor het financieren van hun producten.
  Dat ze zeg maar een eigen kredietbank beginnen of zoiets.

  Hang er mooi praatje aan dat je elke 2 jaar (iPhone) en elke 5 jaar (Mac) een nieuw product krijgt en het wordt interessant voor veel mensen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Zouden de CEO’s van Apple en Samsung onderling hier prijsafspraken over maken?
  Kartelvorming of zo iets, de Note 8 van Samsung moet ook z’n € 999,– kosten

  Gr

 • Profielfoto
  T-sec

  Dan misschien een line up als:
  1. iPhone SE upgrade
  2. iPhone 7S
  3. iPhone 7 Plus wordt iPhone 8

  Laten we eerst maar eens beginnen met een datum van de Apple Event.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik had ergens gehoord dat Apple had onderzocht dat de maximale betalingsbereidheid voor een smartphone onder jongeren €1400,- en dat de prijs dus die kant op zal gaan…

  Ik ben wel nieuwsgierig waar je dat gehoord hebt. Ik kan me er namelijk weinig bij voorstellen.

  Ik begrijp overigens het gedoe om deze prijs niet zo goed. Apple verkoopt nu ook al modellen die hoger dan die prijs zitten.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @AppelNL

  iPhone 8:
  64GB 1119€/999$
  256GB 1279€/749$
  512GB 1389€/849$

  usd 749,– is een mooi prijsje voor de 8 met 256GB, waar kan ik bestellen?;-)

  Volgens mij zal de 8 duurder zijn dan 7 plus, tenminste als er een 7 plus komt.

 • Profielfoto
  morwatz

  strigoi 7 uur geleden
  We hebben het over een draagbare computer die je dagelijks behoorlijk vaak en intensief overal en nergens gebruikt. Voor premium tech betaald je een premium prijs. En dat elke 1 à 2 jaar weer opnieuw. Tenminste, als je het nieuwste van het nieuwste wilt. Dat kost geld en daar kies je toch echt zelf voor, niemand verplicht je elke keer weer een nieuwe iPhone te kopen.

  Mijn iPhone 6S gaat nog minimaal een jaar mee, het lijkt wel alsof de meeste mensen vergeten dat een iPhone na 2 jaar nog prima mee kan. Er bestaan ook nog zoiets als SIM Only.

  Bovendien is de prijs van $1000+ is al vanaf dag 1 voorspeld. Dat is veel geld. Een nieuwe auto kost ook veel geld en sommige merken meer dan de ander. Het is maar net wat je kan betalen en er voor over hebt. Nogmaals niemand dwingt je om altijd maar het duurste van het duurste en nieuwste van het nieuwste te kopen. Prijs jezelf gelukkig dat je over dit soort dingen mag en kan klagen.

  Mooie reactie, volkomen mee eens!

 • Profielfoto
  Arjan E.

  strigoi 7 uur geleden
  We hebben het over een draagbare computer die je dagelijks behoorlijk vaak en intensief overal en nergens gebruikt. Voor premium tech betaald je een premium prijs. En dat elke 1 à 2 jaar weer opnieuw. Tenminste, als je het nieuwste van het nieuwste wilt. Dat kost geld en daar kies je toch echt zelf voor, niemand verplicht je elke keer weer een nieuwe iPhone te kopen.

  Mijn iPhone 6S gaat nog minimaal een jaar mee, het lijkt wel alsof de meeste mensen vergeten dat een iPhone na 2 jaar nog prima mee kan. Er bestaan ook nog zoiets als SIM Only.

  Bovendien is de prijs van $1000+ is al vanaf dag 1 voorspeld. Dat is veel geld. Een nieuwe auto kost ook veel geld en sommige merken meer dan de ander. Het is maar net wat je kan betalen en er voor over hebt. Nogmaals niemand dwingt je om altijd maar het duurste van het duurste en nieuwste van het nieuwste te kopen. Prijs jezelf gelukkig dat je over dit soort dingen mag en kan klagen.

  Mooie reactie, volkomen mee eens!

  Tja toch uiteindelijk niet mee eens, er wordt namelijk gesteld dat het een draagbare computer is die je dagelijks behoorlijk vaak en intensief overal en nergens gebruikt.

  Nu verrast het me eigenlijk hoe weinig ik mijn telefoon gebruik, heb s’avonds laat vaak nog zo’n 75 tot 80% batterijcapaciteit over. Dus ik gebruik hem niet behoorlijk vaak en intensief. Gebruik hem eigenlijk alleen om bereikbaar te zijn als ik niet thuis ben. Thuis gebruik ik mijn iPad pro intensief.

  Die 1000 pleuro’s lig ik niet wakker van, betaalde ik nagenoeg ook voor mijn 6 toen ie uit kwam en hem los kocht. Sim Only gebruik ik eigenlijk altijd al.

  Gewoon iedere maand 5 tientjes appart in een envelop leggen (indien je dit missen kan natuurlijk), en als na 2 jaar een nieuwe verschijnt, kan je hem gewoon contant aftikken, en doet het minder pijn.

  Inderdaad niemand dwingt je om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen, maar als de fabrikant de besturingssystemen dusdanig zwaar maakt dat er een onwerkbare situatie ontstaat, dan geven ze je in ieder geval een aardige duw in die richting;-)

  Dat is dan ook de reden waarom ik destijds van een 3GS naar een 6 ben gegaan, want als ik dan al een keer wilde bellen duurde het bijna een minuut voordat ie mijn telefoonboek had geopend nadat ik het commando had gegeven, en dat werd op het laatst gewoon pure ergernis.

  Weet dan ook niet of ik deze 8 zal gaan aanschaffen, er zijn wel 2 dingen die mij intrigeren, namelijk gezichtsherkenning en de touch id achterop.

 • Profielfoto
  draugminaion

  De prijzen van de iPhone volgen een duidelijk patroon. Als het patroon zich voortzet kunnen we $1100 als hoogste prijs verwachten.
  Het probleem waar Apple mee zit is dat sommige technologie niet in iPhone aantallen te krijgen is. Van september tot januari maakt Apple ongeveer 10 iPhones per seconde. Productiecapaciteit voor (bijvoorbeeld) zoveel OLED schermen, die Apple goed genoeg vind, is er niet in de wereld.
  De oplossing die Apple lijkt te hebben gekozen is de prijs omhoog doen zodat de vraag wat meer in de buurt komt van de productiecapaciteit van de schaarse onderdelen. Dan kunnen ze ook meedoen met de nieuwste technologie.
  Android telefoons hebben dit probleem niet, de top Android telefoons verkopen veel minder dan iPhones, zelfs Samsung Galaxy aantallen zijn maar een kwart van iPhone aantallen. Andere Androids veel minder. Dus kan bijvoorbeeld Essential een telefoon maken met techiek die de iPhone niet heeft, want ze verkopen er maar een paar miljoen per jaar.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Het ”waarom” is me volslagen onduidelijk. Er zit nieuwe technologie in? Dat zit er in iedere telefoon. En dat de onderdelen duurder zijn betekent nog niet dat daarmee verklaart waarom Apple 300 euro (of nog veel meer) meer doorberekent aan de consument. Het ”waarom” daar over zou veel interessanter zijn.

  Het waarom is niet zo’n mysterie. Apple is prijszetter, ze zijn monopolist voor smartphones die niet op Java draaien. Ze kunnen grotendeels iedere prijs kiezen die ze handig vinden, de concurrentie moet volgen. Wat ze verkopen wordt beperkt door de productiecapaciteit, ze kunnen neen ze gewoon niet sneller maken. Met lagere prijzen zouden ze niet veel meer kunnen verkopen. Ze hebben ooit besloten dat $600 als gemiddelde prijs optimaal is, en hebben dit 10 jaar kunnen volhouden. Blijkbaar (schijnbaar?) denken ze dat om de gemiddelde prijs in stand te houden er een nieuw prijspunt aan de bovenkant nodig is.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple is prijszetter, ze zijn monopolist voor smartphones die niet op Java draaien.

  Net zoals citroen een monopolie heeft om auto’s te verkopen met de dubbele chevron als merkteken?

  Apple is geen monopolist. Ze verkopen computers, telefoons, etc. Op die markt is er concurrentie.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Apple is prijszetter, ze zijn monopolist voor smartphones die niet op Java draaien.

  Net zoals citroen een monopolie heeft om auto’s te verkopen met de dubbele chevron als merkteken?

  Apple is geen monopolist. Ze verkopen computers, telefoons, etc. Op die markt is er concurrentie.

  Citroën gebruikt de zelfde motor en brandstoffen als de meeste anderen. iOS en Android zijn niet uitwisselbaar op dezelfde manier dat bijvoorbeeld Citroën en Opel uitwisselbaar zijn. Het is meer een verschil zoals tussen Citroën en Tesla. Voor mij persoonlijk, als techneut, zou ik nooit willen betalen voor Java. Java op een draagbaar apparaat met batterij is een bijzonder slecht idee. Helaas wel het beste idee dat Google kon vinden. Ze hadden ook een beetje haast en geen tijd om een nieuw platform uit de grond te stappen. Dus zitten een hoop mensen nu opgescheept met Android dat de helft van de batterij en reken capaciteit van hun telefoon wegpist. Droevig!

 • Profielfoto
  Ziegler

  Volgens mij begrijp je niet helemaal wat een monopolist is. Op de markt van desktopcomputers is Apple één van de aanbieders. Geen monopolie. Op de markt van telefoons is Apple één van de aanbieders. Ook geen monopolie. Jij stelt dat als een aanbieder in zijn product een uniek kenmerk heeft, hij een monopolist is. Dat is natuurlijk niet het geval. Op het moment dat één aanbieder van bier een draaidop op zijn pilsjes maakt, is hij niet ineens een monopolist.

  Tesla is overigens een apart geval. De markt voor auto’s met een batterij is niet dezelfde markt als de markt van auto’s met brandstofmotor.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Volgens mij begrijp je niet helemaal wat een monopolist is. Op de markt van desktopcomputers is Apple één van de aanbieders. Geen monopolie. Op de markt van telefoons is Apple één van de aanbieders. Ook geen monopolie. Jij stelt dat als een aanbieder in zijn product een uniek kenmerk heeft, hij een monopolist is. Dat is natuurlijk niet het geval. Op het moment dat één aanbieder van bier een draaidop op zijn pilsjes maakt, is hij niet ineens een monopolist.

  Volgens mij begrijp je helemaal niet dat monopolist niet één definitie heeft. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die Apple wel een monopolist vinden, bijvoorbeeld hier, of hier. Een belangrijk criterium dat gebruikt wordt om monopolisten van niet monopolisten te onderscheiden is de vrijheid om de prijs te bepalen. Apple heeft dat.

  Tesla is overigens een apart geval. De markt voor auto’s met een batterij is niet dezelfde markt als de markt van auto’s met brandstofmotor.

  En de markt voor advertenties, is niet dezelfde als de markt voor smartphones. Google opereert in de eerste, Apple in de tweede. Android is één van productiemiddelen waarmee Google hun product, de gebruikers, beschikbaar maakt aan hun klanten, de adverteerders. Bij Apple zijn gebruikers ook de klanten, ander bedrijfsmodel, andere markt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @draugminaion:

  Dus zitten een hoop mensen nu opgescheept met Android dat de helft van de batterij en reken capaciteit van hun telefoon wegpist. Droevig!

  Jij moet wel erg pissig zijn op Android om zulke onzin neer te schrijven.

 • Profielfoto
  appievanr

  Even kort: Als deze genoemde prijs werkelijkheid word. Mag Tim Cook zijn iPhone 8 ergens in duwen waar het warm, vochtig en donker is en de zon nooit opkomt:grin:

 • Profielfoto
  Ziegler

  @drauminaion

  Ah, het begrip monopolist heeft meerdere definities? Vertel . . . .
  Je lijkt te vergeten dat iedereen de vrijheid heeft om de prijs te bepalen. Voor een monopolist heeft dat alleen andere consequenties als voor een oligopolist of iemand die op een markt van volledige mededinging opereert.

  Maar goed, Apple heeft volgens jou de vrijheid om de prijs te bepalen. Is dat zo? Als Apple zijn prijzen verdubbeld lopen er geen klanten naar de concurrent? Weet je dat wel zeker? Alleen al het gegeven dat er klanten naar de concurrent kunnen overstappen is reden genoeg om Apple geen monopolist te noemen.
  Als ik zou moeten kiezen voor een marktvorm die bij de markt voor Smartphones past dan is dat het heterogeen oligopolie. Een klein aantal aanbieders, heterogeen product, er lijkt sprake van enige prijsstarheid en alle aanbieders hebben invloed op de prijs (als Apple zich van de markt terugtrek of zijn aanbod verdubbeld heeft dit effect op de prijs, invloed die de snackbar om de hoek niet heeft). Dit type markten kent vaak een marktleider die de prijzen bepaalt. De rest volgt braaf.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  maar sommige analisten denken dat Apple 1500 dollar gaat vragen voor zijn vlaggenschip.

  Ik houd nauwlettend 9to5mac, MacRumors, AppleInsider, iCulture en Onemorething in de gaten, maar jullie zijn de enige site die 1500 dollar noemt. Waar komt dit bedrag vandaan, wie zijn dan die “sommige analisten”?

  I call bullshit, dat zou betekenen dat een MacBook (de 12″ ) goedkoper zou zijn dan een iPhone.
  Soms roepen die analisten ook maar wat hoor…

  $1500 heb ik zelf wel al eerder gehoord en gelezen hoor. Bijvoorbeeld op youtube: “EverythingApplePro” heeft het al over een $1500 iPhone gehad. Ik heb dat weken geleden hier ook nog geschreven in een reactie, op het feit dat het artikel ging om $1000. Ik vond dat toen nog een goeikope uitval.

  Ik ben nu eindelijk echt wel is benieuwd naar de echte prijs. Want ik heb al zodanig veel gezien dat ik het zelf ook niet meer weet.

  €1000 zou op zich niet zoveel zijn, mijn iPhone 6s plus was ong. €970, dus €1000 is dan niet om achterover te vallen, zelfs €1100 niet. Eens de prijs daarbovenuit komt ben ik al minder enthousiast:P Maar we zullen het pas weten in September (als het al in September is) wanneer Apple eindelijk zijn keynote brengt:-D

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dat verbaasde mij ook al, dat dit forum zo over die prijs valt. Alsof Apple nu geen telefoons verkoopt in die prijsrange.

 • Profielfoto
  KR1275

  Nog even en alle verzekeringsmaatschappijen weigeren mobiele telefoons te verzekeren. Dan loop je met 1000€ toch echt met een gigantisch risico rond!

 • Profielfoto
  draugminaion

  @draugminaion:

  Dus zitten een hoop mensen nu opgescheept met Android dat de helft van de batterij en reken capaciteit van hun telefoon wegpist. Droevig!

  Jij moet wel erg pissig zijn op Android om zulke onzin neer te schrijven.

  Mwa valt wel mee. Maak Android apps voor de baas dus dat zou best onhandig zijn. Maar, het is een feit dat op Android, vanwege Java wat in een virtual machine moet draaien en garbage collection als geheugenbeheer moet gebruiken, een hoop dingen op de telefoon moeten gebeuren die bij iOS gedaan worden voordat de app naar de appstore gaat. Dit kan je ook zien aan de benchmarks. Weet je de Galaxy Note 7 nog? Voordat alle aandacht naar de spontane ontbranden ging was er even aandacht voor een vergelijking met de iPhone van toen. De Galaxy Note 7 had 2x zoveel RAM en 2x zoveel cores, op een hogere klok. Je zou bij de Note verwachten dat hij minstens 2x zo snel zou zijn, maar hij was 20% langzamer. Bij de Galaxy S8 was het nog erger. Waar zit het verschil? Android eet de helft van je performance op. Is dat erg? Niet echt. Maar als techneut staat het met tegen.

 • Profielfoto
  ray-

  het is nog altijd de bedoeling om hun vlaggenschip beter te doen verkopen. Als ze dan 500 euro extra vragen is dat marketing gewijs gewoon oerdom. 150 euro of zo extra betalen voor veel meer, laat net mensen twijfelen. Hoeveel keer hebben jullie niet getwijfeld om dat extra beetje meer te betalen voor iets meer mogelijkheden? Dan gaat het altijd om een extra 100 of 150 euro meer.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @draugminaion:

  Dus zitten een hoop mensen nu opgescheept met Android dat de helft van de batterij en reken capaciteit van hun telefoon wegpist. Droevig!

  Jij moet wel erg pissig zijn op Android om zulke onzin neer te schrijven.

  Mwa valt wel mee. Maak Android apps voor de baas dus dat zou best onhandig zijn. Maar, het is een feit dat op Android, vanwege Java wat in een virtual machine moet draaien en garbage collection als geheugenbeheer moet gebruiken, een hoop dingen op de telefoon moeten gebeuren die bij iOS gedaan worden voordat de app naar de appstore gaat. Dit kan je ook zien aan de benchmarks. Weet je de Galaxy Note 7 nog? Voordat alle aandacht naar de spontane ontbranden ging was er even aandacht voor een vergelijking met de iPhone van toen. De Galaxy Note 7 had 2x zoveel RAM en 2x zoveel cores, op een hogere klok. Je zou bij de Note verwachten dat hij minstens 2x zo snel zou zijn, maar hij was 20% langzamer. Bij de Galaxy S8 was het nog erger. Waar zit het verschil? Android eet de helft van je performance op. Is dat erg? Niet echt. Maar als techneut staat het met tegen.

  Dat heb ik inderdaad ook gevolgd. Is dit niet ten gevolge dat iOS “flink” inspeelt op de hardware? Daaraan kan je zien dat als soft en hardware op elkaar zijn afgestemd, je niet noodzakelijk je telefoon vol met extra ram geheugen moet pompen. Vele mensen zeiden altijd, ja, maar de iPhone heeft minder geheugen en een zwakkere processor en wat nog allemaal, maar toch komt de iPhone er steeds als sterkste uit in de benchmarks. Hmm…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  het is nog altijd de bedoeling om hun vlaggenschip beter te doen verkopen. Als ze dan 500 euro extra vragen is dat marketing gewijs gewoon oerdom. 150 euro of zo extra betalen voor veel meer, laat net mensen twijfelen. Hoeveel keer hebben jullie niet getwijfeld om dat extra beetje meer te betalen voor iets meer mogelijkheden? Dan gaat het altijd om een extra 100 of 150 euro meer.

  Das waar, hoewel ik met mijn iPhone 6S Plus al aan een €970 zat, wou ik niet extra betalen om van 64GB naar 128GB te gaan. Maar als je tussen een iPhone 7S of de iPhone 8/Edition/X of wat die ook mag noemen moet kiezen, dan is de keuze snel gemaakt:-)

 • Profielfoto
  recoiller

  Dus met een 2-jaar abonnement betaal je dan 50 per maand voor de telefoon? Dat vin dik best steep.. Ik denk dat ik een jaartje langer ga doen met mijn 7..

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik begrijp die prijzen sowieso niet. Ik merk dat ik steeds minder met mijn mobiel doe. Bellen, sms-en, tomtom en de nos. Dat is het wel. De sociale media hebben kortstondig mijn mobiel ‘bezet’ gehouden, maar ruimen stuk voor stuk het veld. Ik heb runkeeper nog. Is dat sociale media?
  Waarom zou ik kapitalen voor een apparaat betalen waarmee ik helemaal niet zoveel doe?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Gewoon even wachten tot Huawei of Oneplus het spul na maken. Ik vind 1000 Euro voor een smartphone echt te zot voor woorden.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Dus met een 2-jaar abonnement betaal je dan 50 per maand voor de telefoon? Dat vin dik best steep.. Ik denk dat ik een jaartje langer ga doen met mijn 7..

  Denk dat daar ook een gedeelte aan belminuten/data bij ingerekend zitten, denk namelijk niet dat de telecomproviders die twee jaar lang voor niks gaan weggeven;-)

  De reden waarom ik mijn toestel los koop, is omdat er geen software van de telecomprovider op geïnstalleerd wordt, en ik niet twee jaar lang aan een duur abonnement vast zit.

  Ieder zijn keuze natuurlijk, maar als je €50,- per maand kan besteden aan een duur abonnement, kan je volgens mij ook €50- per maand wegleggen, en het toestel los kopen, en een goedkoper sim only abonnement afsluiten.

  Het is maar net wat je voorkeur heeft;-)

 • Profielfoto
  draugminaion

  Gewoon even wachten tot Huawei of Oneplus het spul na maken. Ik vind 1000 Euro voor een smartphone echt te zot voor woorden.

  Nu verkoopt Apple nieuwe iPhones van ongeveer €500 tot ongeveer €1200 dat wordt naar verwachting straks €500 tot €1300. Er zijn Android telefoons met top hardware, software blijft meh. Als Apple geen telefoons zou maken, en Microsoft net als nu irrelevant blijft, zou ik kiezen voor een Nexus of een Pixel, in ieder geval de pure Google Android zonder de software poepsaus die je bij de rest tegenkomt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dus met een 2-jaar abonnement betaal je dan 50 per maand voor de telefoon? Dat vin dik best steep.. Ik denk dat ik een jaartje langer ga doen met mijn 7..

  Denk dat daar ook een gedeelte aan belminuten/data bij ingerekend zitten, denk namelijk niet dat de telecomproviders die twee jaar lang voor niks gaan weggeven;-)

  De reden waarom ik mijn toestel los koop, is omdat er geen software van de telecomprovider op geïnstalleerd wordt, en ik niet twee jaar lang aan een duur abonnement vast zit.

  Ieder zijn keuze natuurlijk, maar als je €50,- per maand kan besteden aan een duur abonnement, kan je volgens mij ook €50- per maand wegleggen, en het toestel los kopen, en een goedkoper sim only abonnement afsluiten.

  Het is maar net wat je voorkeur heeft;-)

  Volledig mee eens! Ik doe hetzelfde:-)