Nieuwe iconen en kleine veranderingen in iOS 11 beta 5

8 reacties

Maandagavond heeft Apple de vijfde beta van iOS 11, macOS 10.13 en watchOS 4 uitgebracht. De ontwikkeling bevindt zich in afrondende fase en we kunnen uitkijken naar een iOS-release in september en macOS-release is oktober.

De veranderingen in nieuwe betaversies worden daarom ook steeds kleiner. Toch heeft Apple in iOS 11 beta 5 het nodige aangepast. Er zijn een aantal nieuwe iconen en aanpassingen op het gebied van privacy.

Nieuwe iconen voor camera en instellingen

Apple gaat door met het subtiel aanpassen van iconen. In de vorige beta gingen de iconen voor Herinneringen, Notities en Contacten op de schop en nu hebben ook de Camera-app en Instellingen een iets ander icoon gekregen. De camera wordt wat versimpeld, terwijl de ruimte tussen de tandwielen bij Instellingen wat donkerder is gemaakt.

ios 10 beta 5 001
Klik/tap voor groter.

Privacy: blauwe balk minder expliciet

Een van de meest zichtbare nieuwe functies van iOS 11 is de blauwe balk bovenaan. Steeds als een app je lokatie gebruikt, verschijnt deze. In vorige betaversies verscheen de balk altijd, ook als een app toestemming had om altijd je locatie te gebruiken. Dat was bij apps die bijvoorbeeld het weer aan de hand van je locatie tonen problematisch. Niemand zit op een permanent blauwe balk in beeld te wachten.

In iOS 11 beta 5 verschijnt de balk nog steeds, maar alleen bij apps die tijdelijk je locatie gebruiken. Als een app toestemming heeft om altijd je locatie te gebruiken, zal alleen een icoon in de balk bovenaan verschijnen. Deze zal niet meer blauw worden. Hierdoor is het weer zoals het in iOS 10 was.

ios 11 privacy blauwe balk 001
Klik/tap voor groter.

Camera-app met waterpas

Een prettige kleine verbetering is het waterpas voor de camera. In iOS 11 beta 5 verschijnt een klein draadkruis dat fungeert als waterpas wanneer je de telefoon volledig naar boven of beneden richt. Dit verschijnt alleen het raster ingeschakeld is onder InstellingenCamera.

ios 11 beta 5 camera
Klik/tap voor groter.

iMessage in iCloud

Met iOS 11 en macOS 10.13 zouden iMessage-berichten via iCloud gesynchroniseerd worden. Dat heeft als voordeel dat al je berichten op ieder apparaat hetzelfde zijn, zelfs op een nieuw apparaat. Deze optie was aanwezig in iOS 11 beta 4, maar Apple heeft de synchronisatie tot nader order uitgeschakeld. Of het wel in de definitieve release van iOS 11 zit is onduidelijk, volgens Apple komt het in een latere release terug.

ios 11 beta 4 beta 5 imessage sync
Links iOS 11 beta 4, rechts iOS 11 beta 5 – Klik/tap voor groter.

FaceTime-beltoon

Zeven jaar na introductie in 2010, heeft Apple de overgangstoon van FaceTime aangepakt. Het is nu een minder hoge pieptoon. In onderstaande video een voorbeeld.

Ander nieuws

 • Diverse uitlegschermen voor dock en andere nieuwe iPad-functies toegevoegd.
 • Nog geen spoor van de nieuwe emoji die Apple heeft aangekondigd.
 • Tijdens het maken van een schermopname verschijnt nu een rode in plaats van blauwe balk bovenaan het scherm.
 • Nieuwe animatie in control center geeft aan dat er naar AirPlay-apparaten wordt gezocht.
muziek ios 11 b5
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 11

Naast de vijfde beta voor ontwikkelaars, wordt een nieuwe publieke beta van iOS 11 en macOS 10.13 snel verwacht. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  De blauwe balk voor GPS zit ook al in iOS 10 en misschien nog wel eerder.

 • Profielfoto
  ultem

  Ik hoop dat de nieuwe beta veel minder stroom gebruikt. Sinds ik iOS 11 gebruik, gaat mijn batterij geen hele dag meer mee…

 • Profielfoto
  Antaeus

  Herinneringen App is lelijk!!!!!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik hoop dat de nieuwe beta veel minder stroom gebruikt. Sinds ik iOS 11 gebruik, gaat mijn batterij geen hele dag meer mee…

  Dat is logisch. Apple draait op de achtergrond behoorlijk wat diagnostische tools in beta’s. Die gebruiken nogal wat stroom.

  Herinneringen App is lelijk!!!!!

  Je mag feedback achterlaten op developer.apple.com

 • Profielfoto
  Roko

  Ik merk dat Mail rules aangemaakt op mijn Mac nu ook ineeens op mijn iPhone werken, zoals inkomende mails automatisch naar een andere box verplaatsen.

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Nieuwe iconen en kleine veranderingen in iOS 11 beta 5

  Wauw…;!:confused: Stop de persen; Dit is wel wereldnieuws…!!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel aangevuld met nog wat additionele ontdekkingen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je deze update installeert gaat je klok ook 10min. vooruit.