Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 augustus 2017
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe iconen en kleine veranderingen in iOS 11 beta 5

Maandagavond heeft Apple de vijfde beta van iOS 11, macOS 10.13 en watchOS 4 uitgebracht. De ontwikkeling bevindt zich in afrondende fase en we kunnen uitkijken naar een iOS-release in september en macOS-release is oktober.

De veranderingen in nieuwe betaversies worden daarom ook steeds kleiner. Toch heeft Apple in iOS 11 beta 5 het nodige aangepast. Er zijn een aantal nieuwe iconen en aanpassingen op het gebied van privacy.

Nieuwe iconen voor camera en instellingen

Apple gaat door met het subtiel aanpassen van iconen. In de vorige beta gingen de iconen voor Herinneringen, Notities en Contacten op de schop en nu hebben ook de Camera-app en Instellingen een iets ander icoon gekregen. De camera wordt wat versimpeld, terwijl de ruimte tussen de tandwielen bij Instellingen wat donkerder is gemaakt.

Klik/tap voor groter.

Privacy: blauwe balk minder expliciet

Een van de meest zichtbare nieuwe functies van iOS 11 is de blauwe balk bovenaan. Steeds als een app je lokatie gebruikt, verschijnt deze. In vorige betaversies verscheen de balk altijd, ook als een app toestemming had om altijd je locatie te gebruiken. Dat was bij apps die bijvoorbeeld het weer aan de hand van je locatie tonen problematisch. Niemand zit op een permanent blauwe balk in beeld te wachten.

In iOS 11 beta 5 verschijnt de balk nog steeds, maar alleen bij apps die tijdelijk je locatie gebruiken. Als een app toestemming heeft om altijd je locatie te gebruiken, zal alleen een icoon in de balk bovenaan verschijnen. Deze zal niet meer blauw worden. Hierdoor is het weer zoals het in iOS 10 was.

Klik/tap voor groter.

Camera-app met waterpas

Een prettige kleine verbetering is het waterpas voor de camera. In iOS 11 beta 5 verschijnt een klein draadkruis dat fungeert als waterpas wanneer je de telefoon volledig naar boven of beneden richt. Dit verschijnt alleen het raster ingeschakeld is onder InstellingenCamera.

Klik/tap voor groter.

iMessage in iCloud

Met iOS 11 en macOS 10.13 zouden iMessage-berichten via iCloud gesynchroniseerd worden. Dat heeft als voordeel dat al je berichten op ieder apparaat hetzelfde zijn, zelfs op een nieuw apparaat. Deze optie was aanwezig in iOS 11 beta 4, maar Apple heeft de synchronisatie tot nader order uitgeschakeld. Of het wel in de definitieve release van iOS 11 zit is onduidelijk, volgens Apple komt het in een latere release terug.

Links iOS 11 beta 4, rechts iOS 11 beta 5 – Klik/tap voor groter.

FaceTime-beltoon

Zeven jaar na introductie in 2010, heeft Apple de overgangstoon van FaceTime aangepakt. Het is nu een minder hoge pieptoon. In onderstaande video een voorbeeld.

Ander nieuws

  • Diverse uitlegschermen voor dock en andere nieuwe iPad-functies toegevoegd.
  • Nog geen spoor van de nieuwe emoji die Apple heeft aangekondigd.
  • Tijdens het maken van een schermopname verschijnt nu een rode in plaats van blauwe balk bovenaan het scherm.
  • Nieuwe animatie in control center geeft aan dat er naar AirPlay-apparaten wordt gezocht.
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 11

Naast de vijfde beta voor ontwikkelaars, wordt een nieuwe publieke beta van iOS 11 en macOS 10.13 snel verwacht. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe iconen en kleine veranderingen in iOS 11 beta 5
Sluiten