Meer details over ‘iPhone 8’ in Apple-lek

14 reacties

De iPhone 8 (of: iPhone Edition) moest dé verrassing van het jaar worden, maar door een onhandig softwarelek heeft Apple het ontwerp al verklapt. Er blijkt nog veel meer info in het lek te zitten, onder andere over nieuwe functies en de schermresolutie.

De resolutie zou 1125 x 2436 pixels worden en de interface zou op @3x (scherper dan retina) gerenderd worden. De statusbalk bovenaan het scherm wordt dynamisch en er komt een virtuele home-knop.

Scherm 22 procent langer dan iPhone 7

Een resolutie van 1125 x 2436 pixels die op @3x gerenderd wordt, komt neer op effectief 375 x 812 pixels. De iPhone 7 heeft een resolutie van 750 x 1334 pixels op @2x. Effectief is dat 375 x 667 pixels. De breedte van het scherm blijft dus gehandhaafd, maar de iPhone 8 wordt langer. 22 procent langer om precies te zijn. De grootte van het scherm zou 5,1-inch zijn. Een stukje kleiner dan de iPhone 7 Plus.

Nieuwe statusbalk en virtuele homeknop

Uit het softwarelek blijkt verder dat Apple de statusbalk met het mobiele bereik, de tijd en accustatus bovenaan dynamisch maakt en in een linker en rechter zone splitst. Dat komt omdat de balk op de ‘iPhone 8’ onderbroken wordt door de camera en andere sensoren, die het scherm deels bedekken. Volgens ontwikkelaar Steven Troughton-Smith, die het lek ontdekte, is er code aanwezig voor een dynamische balk die mogelijk ook interactief is.

Verder werden verwijzingen naar een “Home Indicator” gevonden. Dit is waarschijnlijk een virtuele home-knop die onderaan het scherm verschijnt. Of Touch ID ook onder het scherm verwerkt wordt, valt uit de gelekte code niet op te maken. De Home-knop is waarschijnlijk onderaan het scherm scherm aanwezig en kan verborgen worden bij het kijken van video of spelen van games. Apple zou de navigatie van apps naar onder kunnen verplaatsen. Hoewel dit niet uit de gelekte code blijkt, ziet het er overtuigend uit.

iphone 8 interface 0001
Concept: Allen Pike – Klik/tap voor groter.

Tap to wake

Hoe activeer je het scherm van een telefoon zonder home-knop als deze bijvoorbeeld op tafel ligt? Het antwoord is door simpelweg op het scherm te tappen. In de gelekte code zijn verwijzingen naar ‘tap to wake’ gevonden. Android-fabrikanten gebruiken dit al langer.

iphone 8 ontwerp 16x9
Het ontwerp van de iPhone 8 – Klik/tap voor groter.

Deze details zijn rechtstreeks van Apple afkomstig. De fabrikant plaatste afgelopen weekend onverwacht software voor de HomePod online. De slimme speaker is pas in december, na de introductie van de iPhone 8, verkrijgbaar en in de software zaten allerlei verwijzingen naar de nieuwe iPhone, zoals een schematisch ontwerp. (Zie → iPhone 8: ontwerp en gezichtsherkenning bevestigd door Apple)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben alvast blij met bepaalde dingen, maar volgens “EveryThingApplePro” die de leaks besproken heeft van iemand die code effectief getweet heeft blijkt the touch id niet verwerkt te zijn in het touch screen onderaan. Zal voor de volgende editie zijn.

  https://www.youtube.com/watch?v=nF8uTzjK5Os

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Ja touch ID kan nog niet in t scherm
  Het wordt Face ID voor de iPhone 8.
  Heel misschien hebben ze Touch ID in de power button
  Wat mij handig lijkt is om de hele achterkant n touch id sensor te maken of een groot deel.
  Zo ben je altijd unlocked als je je iphone op pakt

 • Profielfoto
  arno1975

  Het zou mij in elk geval niet verbazen als Apple ergens -zo af en toe- even wat bewust wat nep nieuws de wereld heeft ingeslingerd…
  Zo veel “nieuws” “gelekt”. Ook nog eens nieuwtjes die elkaar tegenspreken…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ja touch ID kan nog niet in t scherm

  Waar baseer je dat op? Op de enorme geruchtenstroom die al meer dan een jaar actief is? Je wéét niet hoever men bij Apple is op dit gebied. Er is níemand die dat wéét, behalve het team dat de ‘iPhone 8’ ontwikkelt.
  Dat de iPhone Face ID krijgt is weliswaar ‘bevestigd’ (*pakt een paar korreltjes zout en neemt ze in*), maar toch hoeft dat niet per se te betekenen dat Touch ID definitief niet op het toestel komt, noch dat het niet onder het scherm ‘kan’, zoals je beweert. Nogmaals: níemand weet hoever het staat met die ontwikkelingen. Ook de zogenaamde analisten weten dat niet.

  @DBLCreations: bovenstaande geldt ook voor jou. Niemand weet hoe het staat met wel of geen Touch ID; ook EveryThingApplePro niet. De beste man is wel vaker sceptisch (geweest) over Apple. Zo vaak zelfs, dat ik me soms afvraag waarom hij z’n (kanaal)naam niet verandert. Maar goed, ook al heeft hij bronnen die beweren dat Touch ID zal ontbreken, ook díe weten het niet. De code voor Touch ID, met of zonder vernieuwingen, is niet gelekt, noch is bevestigd of de routines überhaupt aanwezig zijn, dan wel ontbreken.
  Dat men Touch ID helemaal schrapt lijkt me sterk, aangezien het hele Apple Pay ecosysteem erop draait, en níets kan tippen aan de uniciteit van een vingerafdruk. Je iris niet, je (gehele) oog niet, je gezicht niet, níets. Dat gezichtsherkenning nog niet veilig genoeg is voor telefoons, heeft Samsung op pijnlijke wijze ondervonden. Oké, Apple mag Face ID bevestigd hebben. Maar dan nog blijf ik bij wat ik hier schrijf aangaande zowel Face ID als Touch ID. Pas als ik met m’n eigen ogen bij Apple vandaan zie komen dat de ‘iPhone 8’ géén Touch ID heeft, zal ik het geloven. Niemand anders zal me dat wijs kunnen maken, hoe authentiek de bron ook moge zijn (of liever: lijken).

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Ja touch ID kan nog niet in t scherm

  Waar baseer je dat op? .

  Iemand met de naam Koekenbakker moet je niet serieus nemen;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @csteelooper:

  Ik weet niet waar ik aangegeven heb dat ik dat ook werkelijk geloof en naar believen neem? Ik denk dat jij vooral niet te snel mag oordelen over anderen…

  Ge zegt trouwens dat de beste man: “EverythingApplePro” heel vaak sceptisch is, maar hij heeft vooral OPbouwende kritiek die ook vele anderen hebben in de apple community. Ik denk dat opbouwende kritiek nog altijd is toegestaan, ook als je heel veel houd van een merk. Ik hoor hem meestal zeggen dat hij “dit spijtig vindt, of dat spijtig vindt”, maar op zich is daar niets sceptisch aan, er zijn ook een paar dingen die ik spijtig vindt die Apple doet of niet doet, dat wil niet zeggen dat ik minder van het merk hou. Dus niet zo snel oordelen man, dan komt het wel goed met je:-)

  Ik denk vooral dat “Koekenbakker” zich namelijk wel baseert op “rumors” en op zich is dat geen probleem, maar je moet dan ook geen dingen als WAARHEID komen VERKONDIGEN. Ja ik zet het in het vet, omdat er een paar hier duidelijk moeite hebben met BEGRIJPEND lezen.

  Er is talloze keren gezegd dat die Touch Id niet onder het scherm kan op DIT moment, dat wil niet zeggen dat ze idd later het niet laten kunnen werken. Vandaar Koekenbakker zijn reactie waarschijnlijk, hij wou het kort houden maar verklaarde niet zo zeer waarom. Ik snap het wel zonder al de uitleg.

  En nu persoonlijk: Ik zie touch id zelf ook niet graag verdwijnen. Sterker nog, ik heb liever nog een dikke bezel onderaan met touch id in verwerkt dan die 3D scanner (face id) of dan touch id op de achterkant, het lijkt mij heel erg vervelend op die achterkant, maar hey, dat is mijn PERSOONLIJKE MENING, niet iets waar ik mij op baseer of iets dat ik verkondig als waarheid. Ik ben nog altijd van mening dat we het wel zullen zien als de iPhone er uiteindelijk is.

  Ik refereerde ook vooral naar EverythingApplePro omdat die ook deze design leaks een beetje besprak in zijn video. Maar goed, ieder ervaart natuurlijk op zijn eigen manier een “comment”. Bij deze hoop ik mij toch een beetje beter uitgelegd te hebben, ik heb ook geen zin om er een boek over te schrijven, nog eens, begrijpend lezen, was persoonlijk ook niet men beste vak op school, maar met ouder worden… Je snapt het wel;-) Het feit dat je EverythingApplePro sceptisch noemt hoop ik eigenlijk vooral omdat je Engels niet goed is, want anders zou je dat niet zeggen, de beste man is er trouwens ook al heel vaak OP geweest. En dan heb ik het over de geruchten.

  Maar je hebt gelijk, zowel ik nog hij en zijn analisten (en natuurlijk ook jij) weten niet wat wel of niet komt. Het uiterlijk lijkt er anders wel door te zijn maar voor hetzelfde geld krijgen we totaal iets anders te zien, (neemt wat gesuikerde popcorn want puur zout smaakt mij niet), maar ik kan wel begrijpen waarom er nu soms zure reacties komen:-D

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Even voor mijn beeldvorming. Wat is het voordeel van technische iPhone ‘8’ details toevoegen aan een thuisspeaker? Wat zover ik begrijp is dat hetgeen Apple nu gedaan heeft.
  In het verleden werd volgens mij minder dergelijke info gelekt door Apple. Is gebleken dat Apple er wel bij vaart als ze deze info wel lekt?
  De iPhone ‘8’ laat wellicht op zich wachten/ wachten duurt zo ie zo lang als is het tot september.En om klanten warm te houden ‘lek’ je dergelijke data?
  Ik bedoelApe stopt zelf die technische gegevens in die thuisspeaker, waarvan ik betwijfel of voor de werking van dat apparaat dergelijke gegevens nodig zijn.

  Wat je wel creeert is ‘bus’, en dat is wat Apple wil. De spanning opbouwen. (Ik zou willen dat ik het kon als ondernemer?)

 • Profielfoto
  Arjan E.

  En nu persoonlijk: Ik zie touch id zelf ook niet graag verdwijnen. Sterker nog, ik heb liever nog een dikke bezel onderaan met touch id in verwerkt dan die 3D scanner (face id) of dan touch id op de achterkant, het lijkt mij heel erg vervelend op die achterkant, maar hey, dat is mijn PERSOONLIJKE MENING, niet iets waar ik mij op baseer of iets dat ik verkondig als waarheid. Ik ben nog altijd van mening dat we het wel zullen zien als de iPhone er uiteindelijk is.

  Niks mis met een persoonlijke mening hoor, IK had juist WEL graag gezien dat Apple de touch ID naar de achterkant zou plaatsen, maar dan wel op de positie waar je normaal je wijsvinger houdt als je aan het bellen bent, gewoon omdat het gewaagd zou zijn van Apple om het te doen, tuurlijk het zal wat aanpassingen in je gebruik vergen, maar wellicht is het wel beter, wie weet;-)

  Mensen zijn vaak gewend aan bepaalde vaste gegevens, en raken daarin “vastgeroest”, zo’n vast gegeven is natuurlijk ook de homeknop, deze heeft al vanaf het begin op dezelfde plek gezeten, en daarom is het ook “gewoon” dat ie daar hoort te zitten.

  We zien allemaal graag dat Apple innovatief is, en met nieuwe dingen komt, we willen dus graag nieuwe dingen, maar toch ook eigenlijk weer niet, snap je wat ik bedoel?

  Net als destijds de sluimerknop, deze heeft altijd bovenop gezeten, en werd ineens naar de zijkant verplaatst, man wat heb ik dat vervloekt, en nog steeds ben ik er niet happy mee, maar heb het inmiddels geaccepteerd dat wanneer ik mijn volumeknoppen gebruik mijn telefoon wel eens spontaan uitgaat;-)

  voor wat de touch id betreft zouden ze het van mij gerust eens mogen proberen, komt er een regen aan klachten over, dan veranderen ze het de volgende serie terug. Blijkt het beter/efficiënter te werken, en is men er enthousiast over, dan heb je blijkbaar je product verbeterd.

  Dit zou Apple bijvoorbeeld kunnen toetsen door hier een enquete op los te laten als men de telefoon een aantal weken in gebruik heeft.

  Volgens mij was er destijds ook een gerucht dat de touch id op de achterkant zou komen, maar bind me er niet op vast;-)

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Volgens mij was er destijds ook een gerucht dat de touch id op de achterkant zou komen, maar bind me er niet op vast;-)

  Yep, even terug gezocht, weet csteeloper gelijk waar Koekenbakker zich op baseert, staat namelijk ook in dit artikel;-) :

  https://www.onemorething.nl/2017/05/iphone-8-touch-id-achterkant-2/

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En nu persoonlijk: Ik zie touch id zelf ook niet graag verdwijnen. Sterker nog, ik heb liever nog een dikke bezel onderaan met touch id in verwerkt dan die 3D scanner (face id) of dan touch id op de achterkant, het lijkt mij heel erg vervelend op die achterkant, maar hey, dat is mijn PERSOONLIJKE MENING, niet iets waar ik mij op baseer of iets dat ik verkondig als waarheid. Ik ben nog altijd van mening dat we het wel zullen zien als de iPhone er uiteindelijk is.

  Niks mis met een persoonlijke mening hoor, IK had juist WEL graag gezien dat Apple de touch ID naar de achterkant zou plaatsen, maar dan wel op de positie waar je normaal je wijsvinger houdt als je aan het bellen bent, gewoon omdat het gewaagd zou zijn van Apple om het te doen, tuurlijk het zal wat aanpassingen in je gebruik vergen, maar wellicht is het wel beter, wie weet;-)

  Mensen zijn vaak gewend aan bepaalde vaste gegevens, en raken daarin “vastgeroest”, zo’n vast gegeven is natuurlijk ook de homeknop, deze heeft al vanaf het begin op dezelfde plek gezeten, en daarom is het ook “gewoon” dat ie daar hoort te zitten.

  We zien allemaal graag dat Apple innovatief is, en met nieuwe dingen komt, we willen dus graag nieuwe dingen, maar toch ook eigenlijk weer niet, snap je wat ik bedoel?

  Net als destijds de sluimerknop, deze heeft altijd bovenop gezeten, en werd ineens naar de zijkant verplaatst, man wat heb ik dat vervloekt, en nog steeds ben ik er niet happy mee, maar heb het inmiddels geaccepteerd dat wanneer ik mijn volumeknoppen gebruik mijn telefoon wel eens spontaan uitgaat;-)

  voor wat de touch id betreft zouden ze het van mij gerust eens mogen proberen, komt er een regen aan klachten over, dan veranderen ze het de volgende serie terug. Blijkt het beter/efficiënter te werken, en is men er enthousiast over, dan heb je blijkbaar je product verbeterd.

  Dit zou Apple bijvoorbeeld kunnen toetsen door hier een enquete op los te laten als men de telefoon een aantal weken in gebruik heeft.

  Volgens mij was er destijds ook een gerucht dat de touch id op de achterkant zou komen, maar bind me er niet op vast;-)

  “We zien allemaal graag dat Apple innovatief is, en met nieuwe dingen komt, we willen dus graag nieuwe dingen, maar toch ook eigenlijk weer niet, snap je wat ik bedoel?”

  Ja ok, daar ben ik het mee eens:P Hoewel ik persoonlijk wel heel erg vooruitdenkend ben en wel hou van de nieuwste technologie enz..

  Maar je schrijft:

  “IK had juist WEL graag gezien dat Apple de touch ID naar de achterkant zou plaatsen, maar dan wel op de positie waar je normaal je wijsvinger houdt als je aan het bellen bent, gewoon omdat het gewaagd zou zijn van Apple om het te doen, tuurlijk het zal wat aanpassingen in je gebruik vergen, maar wellicht is het wel beter, wie weet”

  Ik kan me er echt niet in vinden, eerst en vooral zeg je dat het “gewaagd” zou zijn, maar ik dacht dat andere telefoons dat toch ook al gedaan hadden en het bleek toch niet in de smaak te vallen bij het grote publiek? Of heb ik dat mis? Persoonlijk kan ik daar ook wel inkomen omdat het mij zo onlogisch lijkt: Je moet je iPhone elke keer opnemen om dat te gebruiken. Ik zou het dan gewoon veel liever op de zijkant zien in de power/sluimer knop. Daar zou ik persoonlijk wel mee kunnen leven. Op de achterkant is echt een deal breaker voor mij en ik zal hem ook niet kopen als het op de achterkant komt.

  Ook dit:

  Net als destijds de sluimerknop, deze heeft altijd bovenop gezeten, en werd ineens naar de zijkant verplaatst, man wat heb ik dat vervloekt, en nog steeds ben ik er niet happy mee, maar heb het inmiddels geaccepteerd dat wanneer ik mijn volumeknoppen gebruik mijn telefoon wel eens spontaan uitgaat

  Hier had ik persoonlijk geen problemen mee, maar nu je het zegt, ik vloek ook al eens wanneer ik mijn volume aanpas en mijn telefoon idd sluimert. Maar ik vermoed dat die verandering te maken had door de grootte van de telefoon? Hoewel ik de knop idd nu liever terug bovenaan wil, en dat is JOUW fout:P haha

  Het is idd zo dat er gezegd geweest was dat touch id op de achterkant zou komen, even geleden was dat zelf nog bevestigd. Maar het zijn echte flip flop geruchten op dit moment. Hoewel er toch meer zekerheid blijkt te komen over een iPhone zonder randen, is touch id op de achterkant of op de voorkant onder het scherm nog niet met 100% zekerheid bevestigd. Voor zover ik mee ben met de geruchtenmolen:-)

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Zou het dan een combi worden, dat wanneer je hem uit je broekzak haalt je hem kan unlocken met touch id op de achterkant, en dat je wanneer ie op tafel ligt middels force touch kan unlocken met gezichtsherkenning?

  Dat zou dan helemaal gewaagd zijn, een concept van een andere fabrikant pakken, en dit systeem verbeteren, ondanks dat dat systeem destijds door Apple fanboys met veel gehoon werd weg gelachen.

  Dan zouden ze echt ballen tonen zeg!:lol:

  En tja die sluimerknop: ik mis wat dat betreft mijn 4s (zucht);-)

  Ben nou toch wel razend benieuwd waarmee ze komen, in september weten we het?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  En ja, je had gelijk wat betreft de sluimerknop, deze is verplaatst omdat ze met grotere modellen kwamen.

  Voor de rest ben ik nog erg tevreden met mijn iPhone 6, en weet nog niet of ik de iPhone 8/edition/pro ga kopen, ik laat me eerst verassen waar ze mee komen;-)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @csteelooper: Er is ook nog zoiets als marketing. Niet meteen alles laten zien wat je hebt maar in kleine stapjes doen zodat mensen je product blijven kopen. Iets simpels als dat BMW telkens op hun modellen eerst gewone verlichting doen en bij de facelift weer LED lampen gebruikt in de achterlichten. Heel simpel maar effectief.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En ja, je had gelijk wat betreft de sluimerknop, deze is verplaatst omdat ze met grotere modellen kwamen.

  Voor de rest ben ik nog erg tevreden met mijn iPhone 6, en weet nog niet of ik de iPhone 8/edition/pro ga kopen, ik laat me eerst verassen waar ze mee komen;-)

  Ik ben van dezelfde mening, eens zien wat ze hebben in elkaar geknutseld:P