Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 1 augustus 2017

Meer details over ‘iPhone 8’ in Apple-lek

De iPhone 8 (of: iPhone Edition) moest dé verrassing van het jaar worden, maar door een onhandig softwarelek heeft Apple het ontwerp al verklapt. Er blijkt nog veel meer info in het lek te zitten, onder andere over nieuwe functies en de schermresolutie.

De resolutie zou 1125 x 2436 pixels worden en de interface zou op @3x (scherper dan retina) gerenderd worden. De statusbalk bovenaan het scherm wordt dynamisch en er komt een virtuele home-knop.

Scherm 22 procent langer dan iPhone 7

Een resolutie van 1125 x 2436 pixels die op @3x gerenderd wordt, komt neer op effectief 375 x 812 pixels. De iPhone 7 heeft een resolutie van 750 x 1334 pixels op @2x. Effectief is dat 375 x 667 pixels. De breedte van het scherm blijft dus gehandhaafd, maar de iPhone 8 wordt langer. 22 procent langer om precies te zijn. De grootte van het scherm zou 5,1-inch zijn. Een stukje kleiner dan de iPhone 7 Plus.

Nieuwe statusbalk en virtuele homeknop

Uit het softwarelek blijkt verder dat Apple de statusbalk met het mobiele bereik, de tijd en accustatus bovenaan dynamisch maakt en in een linker en rechter zone splitst. Dat komt omdat de balk op de ‘iPhone 8’ onderbroken wordt door de camera en andere sensoren, die het scherm deels bedekken. Volgens ontwikkelaar Steven Troughton-Smith, die het lek ontdekte, is er code aanwezig voor een dynamische balk die mogelijk ook interactief is.

Verder werden verwijzingen naar een “Home Indicator” gevonden. Dit is waarschijnlijk een virtuele home-knop die onderaan het scherm verschijnt. Of Touch ID ook onder het scherm verwerkt wordt, valt uit de gelekte code niet op te maken. De Home-knop is waarschijnlijk onderaan het scherm scherm aanwezig en kan verborgen worden bij het kijken van video of spelen van games. Apple zou de navigatie van apps naar onder kunnen verplaatsen. Hoewel dit niet uit de gelekte code blijkt, ziet het er overtuigend uit.

Concept: Allen Pike – Klik/tap voor groter.

Tap to wake

Hoe activeer je het scherm van een telefoon zonder home-knop als deze bijvoorbeeld op tafel ligt? Het antwoord is door simpelweg op het scherm te tappen. In de gelekte code zijn verwijzingen naar ‘tap to wake’ gevonden. Android-fabrikanten gebruiken dit al langer.

Het ontwerp van de iPhone 8 – Klik/tap voor groter.

Deze details zijn rechtstreeks van Apple afkomstig. De fabrikant plaatste afgelopen weekend onverwacht software voor de HomePod online. De slimme speaker is pas in december, na de introductie van de iPhone 8, verkrijgbaar en in de software zaten allerlei verwijzingen naar de nieuwe iPhone, zoals een schematisch ontwerp. (Zie → iPhone 8: ontwerp en gezichtsherkenning bevestigd door Apple)

Reageer op artikel:
Meer details over ‘iPhone 8’ in Apple-lek
Sluiten