LastPass komt met familie-abonnement, verhoogt prijzen

12 reacties

Password manager LastPass heeft een familie-abonnement aangekondigd. Voor 48 dollar per jaar kunnen gezinnen of teams van maximaal zes personen hun wachtwoorden veilig opslaan en met elkaar delen. Concurrent 1Password heeft al langer zo’n abonnement.

Naast de nieuwe gezinsformule heeft LastPass ook zijn andere abonnementen aangepast. De prijs van een individueel premium-abonnement gaat van 12 naar 24 dollar per jaar en de gratis variant wordt beperkt.

Nog steeds een van de goedkoopste opties

Hoewel de prijs is verhoogd, is LastPass nog steeds goedkoper dan veel concurrenten. 1Password vraagt 36 dollar per jaar voor een individueel abonnement en 60 dollar per jaar voor een gezinsabonnement. Gebruikers zijn onaangenaam verrast en uiten onder andere op de Facebook-pagina van de dienst hun ongenoegen. Het bedrijf zegt dat de verhoogde prijs nodig is om de investering in nieuwe functies te verantwoorden en de veiligheid hoog te houden.

lastpass
Klik/tap voor groter.

Gratis versie beperkt

Gebruikers van de gratis versie hebben niet langer toegang tot de ‘emergency’ functie van LastPass. Hiermee kunnen vertrouwde contacten zorgen dat je weer toegang krijgt tot je gegevens als je het hoofdwachtwoord vergeten bent. Ook de mogelijkheid om bestanden te delen wordt voor niet-betalende gebruikers geschrapt. Toch biedt LastPass nog steeds een van de meest complete gratis varianten. De password manager werkt bijvoorbeeld zonder betaling op meerdere apparaten, dat is bij 1Password niet het geval.

LastPass zal nu van veel gebruikers het voordeel van de twijfel krijgen, maar niet als de prijs onaangekondigd omhoog blijft vliegen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Waarom?
  Je hebt. Toch keybhanr

 • Profielfoto
  steveb

  Keychain

 • Profielfoto
  J-P-H

  Of Dashlane voor $40 per jaar per gezin

 • Profielfoto
  Q-collective

  Al jaren een betalende LastPass gebruiker en ik ben er blij mee omdat het cross-platform werkt (Linux, macOS, iOS, Android, Windows…), een rijk arsenaal aan functies heeft en zeer intuïtief werkt. De $12 was wellicht iets te vrijblijvend, omdat bijna alle belangrijke functies ook gratis gebruikt konden worden. Een verdubbeling is geen ramp ($2 per maand is nou niet bepaald extreem), maar het onaangekondigde aspect vind ik minder geslaagd. Als dit inderdaad nog een keer onaangekondigd verdubbeld wordt, ga ik toch eens over naar de (open source) alternatieven.

 • Profielfoto
  Frans

  Tja, software developers willen ook gewoon een boterham verdienen, dat is toch niet raar? Wel vervelend als ze ineens de prijzen verhogen, daar zou wel een termijn van een maand of zo voor mogen gelden zodat je een tijdje de gelegenheid hebt om te wisselen als je dat zou willen.

  Ik ben nog steeds fan van Secure Safe. Gevestigd in Zwisterland, wat veiliger is dan Amerikaanse bedrijven. Ze hebben een gratis optie en betaalde versies beginnen bij € 1,40/maand. Wanneer je voor een aantal jaar een abonnenment koopt krijg je er extra maanden gratis bij. Als je op zoek bent naar een (andere) password manager moet je Secure Safe beslist eens bekijken.
  https://www.securesafe.com/en/pricing/#private-clients

 • Profielfoto
  Guldan

  Tja dat developers ook een boterham moeten verdienen snap ik. Maar dit is wel precies het probleem waar te tegen aan loopt met software as a service. abonnementen die “ineens” duurder worden. En in dit geval ben je voor je accounts haast afhankelijk geworden dus kunnen ze je haast eindeloos uitmelken. Dit is juist een van de redenen waarom ik tegen software abo’s ben. Ik betaal liever voor iedere update, upgrade en vind het niet erg als ik laatste features mis. Pas als ik echt iets mis of zo koop ik wel nieuwere versie. En dat ik dan goedkoper of duurder uit ben maakt mij in dit geval niet uit. Belangrijkste is dat ik zelf makkelijker bepaal wat ik kwijt ben op een moment dat ik het denk te kunnen missen.

 • Profielfoto
  Sannetju

  @steveb
  Ja! ik heb ook de gratis Keychain, weet alleen niet of je die opgeslagen wachtwoorden met elkaar kan delen, zie het nut van het delen van wachtwoorden ook niet zo……

 • Profielfoto
  Q-collective

  @steveb
  Ja! ik heb ook de gratis Keychain, weet alleen niet of je die opgeslagen wachtwoorden met elkaar kan delen, zie het nut van het delen van wachtwoorden ook niet zo……

  Het is anders best handig bij accounts waar bijvoorbeeld ook collega’s moeten inloggen of zo. Via de deelfunctie van LastPass krijgt de ander je wachtwoord niet te zien, maar enkel een directe link om in te loggen. Zo houd jij je wachtwoord veilig én kan de ander toch inloggen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Numbers documentje in de cloud met Touch id. Makkelijk zat. Nul euro.

 • Profielfoto
  whaha

  Numbers is niet bepaald cross-platform. Het is niet alsof je dat op Windows kunt gebruiken.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Wij gebruiken Enpass. Gewoon een faire prijs voor een prima app en het sharen e.d.regel je zelf maar. Werkt erg fijn.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ik gebruik al jaren MiniKeePass. Is gratis en doet wat ik wil, maar delen is er niet bij volgens mij.