Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 augustus 2017

KPN voorziet inwoners buitengebieden van onbeperkt 4G

Een serie streamen, een iOS-update installeren en iCloud-foto’s synchroniseren. Allemaal taken die zo gedaan zijn, tenzij je internetverbinding niet sneller is dan een paar Mbit/s. Inwoners van buitengebieden hebben hier dagelijks mee te maken.

KPN wil dit oplossen met onbeperkt 4G voor buitengebieden. De provider had al 4G-abonnementen voor thuis, maar die hadden een datalimiet. De limiet wordt geschrapt en de prijs is nu € 39,- per maand.

KPN Internet Buitengebied

Het nieuwe aanbod heet Internet Buitengebied en bestaat uit een 4G-modem, onbeperkte data en een snelheid van gemiddeld 20 Mbit/s voor € 39,- per maand. De oude abonnementen met 4G voor thuis hadden een datalimiet van 10GB (€ 32,50 per maand) of 50GB (€ 50,- per maand). Bestaande abonnementen worden direct omgezet naar de nieuwe variant met onbeperkte data.

Het abonnement met onbeperkt 4G is niet voor iedereen verkrijgbaar. Alleen inwoners van wat KPN een buitengebied noemt, kunnen dit aanschaffen. Wie al ADSL van de provider heeft en in een buitengebied woont, kan zonder bijbetaling 4G gebruiken. KPN definieert een buitengebied als een gebied waar gebruikers geen sneller internet kunnen krijgen dan 12 Mbit/s.

Klik/tap voor groter.

Uitrol glasvezel stokt

KPN zegt ook dat het vaste en mobiele netwerk beter gaan samenwerken. Momenteel zijn 4G en ADSL nog losse verbindingen, maar er zijn plannen om dit te bundelen. Plannen om snel glasvezel uit te rollen zijn er overigens niet meer. De provider zet in op VDSL, waarbij de verbinding tussen de centrale en huizen nog steeds koper is. De uitrol van glasvezel direct naar huizen stokt.

Uit cijfers die adviesbureau Stratix met de NOS deelde, blijkt dat op het hoogtepunt in 2013 bijna 300.000 huizen per half jaar van glasvezel voorzien werden. De afgelopen zes maanden waren dat er echter minder dan 50.000. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog minimaal vijftig jaar voordat alle huidige huishoudens in Nederland glasvezel hebben.

Reageer op artikel:
KPN voorziet inwoners buitengebieden van onbeperkt 4G
Sluiten