KPN voorziet inwoners buitengebieden van onbeperkt 4G

14 reacties

Een serie streamen, een iOS-update installeren en iCloud-foto’s synchroniseren. Allemaal taken die zo gedaan zijn, tenzij je internetverbinding niet sneller is dan een paar Mbit/s. Inwoners van buitengebieden hebben hier dagelijks mee te maken.

KPN wil dit oplossen met onbeperkt 4G voor buitengebieden. De provider had al 4G-abonnementen voor thuis, maar die hadden een datalimiet. De limiet wordt geschrapt en de prijs is nu € 39,- per maand.

KPN Internet Buitengebied

Het nieuwe aanbod heet Internet Buitengebied en bestaat uit een 4G-modem, onbeperkte data en een snelheid van gemiddeld 20 Mbit/s voor € 39,- per maand. De oude abonnementen met 4G voor thuis hadden een datalimiet van 10GB (€ 32,50 per maand) of 50GB (€ 50,- per maand). Bestaande abonnementen worden direct omgezet naar de nieuwe variant met onbeperkte data.

Het abonnement met onbeperkt 4G is niet voor iedereen verkrijgbaar. Alleen inwoners van wat KPN een buitengebied noemt, kunnen dit aanschaffen. Wie al ADSL van de provider heeft en in een buitengebied woont, kan zonder bijbetaling 4G gebruiken. KPN definieert een buitengebied als een gebied waar gebruikers geen sneller internet kunnen krijgen dan 12 Mbit/s.

KPN-16x9
Klik/tap voor groter.

Uitrol glasvezel stokt

KPN zegt ook dat het vaste en mobiele netwerk beter gaan samenwerken. Momenteel zijn 4G en ADSL nog losse verbindingen, maar er zijn plannen om dit te bundelen. Plannen om snel glasvezel uit te rollen zijn er overigens niet meer. De provider zet in op VDSL, waarbij de verbinding tussen de centrale en huizen nog steeds koper is. De uitrol van glasvezel direct naar huizen stokt.

Uit cijfers die adviesbureau Stratix met de NOS deelde, blijkt dat op het hoogtepunt in 2013 bijna 300.000 huizen per half jaar van glasvezel voorzien werden. De afgelopen zes maanden waren dat er echter minder dan 50.000. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog minimaal vijftig jaar voordat alle huidige huishoudens in Nederland glasvezel hebben.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  iPhonefans

  Dat is een hele mooie geste van KPN!
  Laatst offerte opgevraagd voor glasvezel, kostte maar slechts €13.500.
  20Mbs is genoeg voor gewoon gebruik, inclusief streaming

 • Profielfoto
  csteelooper

  Een mooi gebaar is het zonder meer. Toch is het jammer dat de uitrol van FttH stokt. Er zijn scenario’s, ook voor thuisgebruik, waar 20Mbps níet genoeg is. Dan is het feit dat KPN niet doorzet met glasvezel niets anders dan koren op de molen van Ziggo; zeker als je niet in het buitengebied woont.

  Immers, Ziggo biedt, zelfs met een verhouding 1:10, nog steeds snellere upload-snelheden dan KPN over VDSL. Vooral als je woning zich verder van de centrale bevindt dan de ideale afstand voor gebruik van VDSL. Tot 1km is er niets aan de hand; het theoretisch maximum ligt dan op 300Mbps down en 100Mbps up (uitgaande van VDSL2+). Bij VDSL2 is het theoretisch maximum voor beiden (up en down) 100Mbps. Op 1,6km liggen de prestaties voor alle VDSL-varianten gelijk aan die van ADSL2+. Maar dit alles is natuurlijk wel afhankelijk van of je lijn tot bínnen in je huis goed is. En daar wil het nogal eens aan schorten als je pand er al 30+ jaar staat…
  Persoonlijk had ik liever gezien dat men gewoon doorging met FttH uitrollen. Dat is veel meer klaar voor de toekomst dan koper, omdat je een welhaast oneindig veel grotere bandbreedte hebt over een veel langere afstand.

  Als KPN het dan bij VDSL houdt, hoop ik wel dat men toch in íeder geval gebruik gaat maken van VDSL2+. Anders zijn de afstanden die ik hier heb vermeld nóg korter en ben je dus veel eerder slachtoffer van tragere verbindingen. Vooral daar waar het om upload gaat…

 • Profielfoto
  MacJelle

  ’20Mbs is genoeg voor gewoon gebruik, inclusief streaming’ Dat was zeker zo, maar is achterhaald. Voor één device misschien, maar een huishouden met 4 smartphones, een paar Macs en een Apple TV heeft er niks aan. 4G biedt soelaas maar is geen oplossing voor langere termijn voor buitengebieden. En al helemaal niet omdat juist daar de 4G dekking vaak slecht is. VDSL is al helemaal hopeloos.
  Probleem is dat de com-sector aan de markt is overgelaten en dat nekt buitengebieden nu. In Drenthe, waar ik woon, zijn tal van burgerinitiatieven actief. In De Wolden wordt door bewoners zelf nu een 10Gb netwerk uitgerold. Zonder extra aanlegkosten of abonnementstoeslagen. Dát is toekomstbestendig. Bovendien is dit glasvezelnetwerk over 5-10 jaar tegen relatief lage kosten te upgraden naar 100Gb. Of meer. Toen we twee jaar geleden hiermee begonnen riepen velen dat 10Gb absurd en onnodig was. Inmiddels is de eerste Mac met 10Gb ethernet aangekondigd. De EU wil eigenlijk de norm voor FttH naar 500Mb up en down, maar wordt vooralsnog door de lobby van oa KPN en Ziggo handig tegengewerkt. De markt vs het collectief belang…
  Maar ik ga binnenkort van 0,8 up/ 8 down naar 1000/1000. Kan niet wachten! Ook niet om eindelijk tante Pos de deur uit te werken.

 • Profielfoto
  Sprookje

  Ik heb zelf maximaal 11 Mbit download en 1 Mbit upload. Dit komt simpel weg omdat ik meer dan 3 km van de centrale woon. Maar volgens KPN is internet via 4G niet beschikbaar op mijn adres. Ik woon in een dorp met meer dan 1500 inwoners dus ik snap niet waarom ze hier ook geen wijkcentrale plaatsen. Ze zouden in ieder geval veel mensen blij maken hier.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  20 Mbps voldoende voor streaming? Yeah, right. In 1998 misschien. .:)

  Zet eens drie 4K streams tegelijk aan bij Netflix? En probeer dan nog eens een filmpje te up- of downloaden?

  Ik dank de heer op mijn blote knietjes dat wij uiteindelijk wel glasvezel hebben gekregen. En die 500/500 is hier echt geen belachelijke overdaad.

 • Profielfoto
  puccini

  20 Mbps voldoende voor streaming? Yeah, right. In 1998 misschien. .:)

  Zet eens drie 4K streams tegelijk aan bij Netflix? En probeer dan nog eens een filmpje te up- of downloaden?

  Ik dank de heer op mijn blote knietjes dat wij uiteindelijk wel glasvezel hebben gekregen. En die 500/500 is hier echt geen belachelijke overdaad.

 • Profielfoto
  puccini

  20 Mbps is ruim voldoende hoor om een filmpje te bekijken op Netflix.
  4K films zijn er nog weinig, en om dan nog eens 4 gelijktijdig te downloaden, ik weet niet wat je doet ??? maar het lijkt me een beetje overdreven zo’n reactie !
  Overigens in sommige gebieden mag je je handen dichtknijpen als je 3.5 Mbps haalt, dus voor die mensen is het zeker een uitkomst.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  En wie is de grote veroorzaker van de stagnatie van de uitrol van een landelijk glasvezelnet? KPN! Na overname van glasvezelboer Reggefiber werd in hoog tempo door KPN de zelfs nog lopende projecten voor aanleg gestopt.
  Trouwens, T-Mobile heeft dit zelfde aanbod al langer…

 • Profielfoto
  Frans

  Jannemanishere
  En wie is de grote veroorzaker van de stagnatie van de uitrol van een landelijk glasvezelnet?

  De overheid die het netwerk heeft geprivatiseerd. Alsof je de aanleg van wegen uitbesteed aan een aantal private bedrijven. Of het spoor… Oh, wacht, dat hebben ze gedaan, en we weten allemaal hoe ‘goed’ dat heeft gewerkt.

 • Profielfoto
  MacbookTo

  Ben ik even blij dat een groot gedeelte van Gelderland nu glasvezel gaat krijgen. 50 % van de mensen in het buitengebied moesten meedoen en het is 10 juli net gehaald. Internet buitenaf is een drama. Nieuwsvideo’s stokken vaak en dan geef ik het maar op.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Leuk, maar toch maar niet…. Ik woon in Haarlem en hier ligt zelfs geen ADSL, maar met de toenemende drukte op de 4G-band in deze regio, verwacht ik geen stabiele verbinding…

 • Profielfoto
  puccini

  Ben ik even blij dat een groot gedeelte van Gelderland nu glasvezel gaat krijgen. 50 % van de mensen in het buitengebied moesten meedoen en het is 10 juli net gehaald. Internet buitenaf is een drama. Nieuwsvideo’s stokken vaak en dan geef ik het maar op.

  Nou dat geldt niet voor heel Gelderland, in Montferland is het nog steeds niet van de grond gekomen zoals ze al jaren beloven, dan is het Brussel, dan is het de Provincie dat zijn het de kosten etc. etc. en dat zal nog wel even duren voordat de eerste spade in de grond gaat. M.a.w. ben ontzettend blij dat deze mogelijkheid nu wordt geboden door KPN, want ik zit nu met de handjes gevouwen:-) op 3.5 Mbps.

 • Profielfoto
  JohanWouters

  Te laat KPN … Ik heb twee jaar lang de volle mep betaald voor een abonnement waarvan ik op voorhand wist dat de snelheid die volgens de helpdesk écht gehaald kon worden bij lange na niet gehaald werd (ongeveer een tiende van de maximale snelheid), en korting “was niet aan de orde, want de lijn functioneert, wat al een prestatie op zich is gezien uw afstand tot de wijkcentrale”. Nu is er een succesvolle vraagbundeling voor glasvezel geweest in mijn regio en ga ik daar even veel betalen voor 200/200 als bij KPN voor hun 4G optie …

 • Profielfoto
  puccini

  Leuk, maar toch maar niet…. Ik woon in Haarlem en hier ligt zelfs geen ADSL, maar met de toenemende drukte op de 4G-band in deze regio, verwacht ik geen stabiele verbinding…

  Je kunt het gewoon uitproberen dan weet je het of het goed werkt of niet.
  Na ontvangst van het modem heb je 14 dagen de tijd om terug te sturen en te annuleren !