Apple kan straks voor even de twee na grootste smartphonefabrikant zijn

16 reacties

Het zou heel goed kunnen dat Apple straks een plaatsje zakt in de lijst van grootste smartphonefabrikanten. Het Amerikaanse bedrijf staat nog op plek twee, maar het Chinese Huawei hijgt Tim Cook en de zijnen in de nek.

Dat blijkt uit een rapport van het Taiwanese Digitimes. De metingen zijn gebaseerd op het derde kwartaal van 2017, dat tussen juli en september valt.

Huawei verkoopt meer, Apple minder

Veel telefoons van Huawei doen het erg goed. Vooral de high-endsmartphones, zoals de Huawei P10 en de Mate 9, blijven het goed doen in de verkoop. Ook de goedkopere toestellen die onder de naam Honor verkocht worden zijn naar verluidt erg populair bij de consument. Vorig kwartaal verkocht Huawei zo 38,4 miljoen toestellen. De voorspelling is dat dat dit kwartaal stijgt naar 40 miljoen.

Apple verkocht vorig kwartaal 41 miljoen iPhones, maar zou dit kwartaal een lichte achteruitgang in verkopen ten opzichte van het vorige kwartaal kunnen verwachten. Er is namelijk erg veel uitgelekt over de iPhone 8, waardoor consumenten wellicht liever wachten tot Apple zijn nieuwe telefoon uitbrengt. Ook Cook onderkent dit, maar noemt het geen probleem: “We denken dat de hoeveelheid en het volume aan geruchten wel een effect heeft op onze huidige cijfers. Dat is op de korte termijn minder, hoewel we nog altijd goede resultaten boeken, maar het doet ons later waarschijnlijk veel goed.”

iPhones in september
Een render van de iPhone 8. Klik/tap voor groter.

Overigens is er ook wat in te brengen tegen de conclusies die de Taiwanese krant trekt. Ten eerste zijn de verkopen van Apple in Q3 al zes jaar op rij niet lager dan die in Q2. Ook de lanceringsdatum van de iPhone 7s (Plus) en 8 kan gunstig uitpakken voor Apple: het is namelijk de verwachting dat Apple al in september begint met de verkoop van zijn nieuwe telefoons.

via Macrumors

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Sannetju

  Goed moment dat Apple een bijzonderen iPhone 8 gaat uitgeven in september waar de mensen voor in de rij gaan staan:heart:

 • Profielfoto
  Bart119

  Of misschien moet Apple haar prijzen toch eens laten zakken? Pakweg een 6s is nog steeds aan de prijzige kant voor een smartphone die bijna met pensioen kan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Bart

  Hoezo bijna met pensioen, die 6s moet nog een jaar door als goedkoop alternatief samen met de iPhone SE.

  De iPhone 6 is gewoon nog geproduceerd in lagere volumes afgelopen jaar ondanks dat Apple dit toestel niet meer op hun site heeft staan hebben providers zoals Vodafone en resellers zoals a-Mac deze telefoon afgelopen jaar gewoon mogen ontvangen.
  Apple heeft namelijk de productieband van de iPhone 6 nodig voor de opvolger van de SE en je kunt een productieband niet een jaar stilleggen wel rustiger laten produceren en later kleine aanpassingen doorvoeren en het volume weer opschroeven.

  Wat er gaat gebeuren is volgens mij vrij simpel.

  Er komen drie nieuwe telefoons.
  – iPhone 8 ( premium special edition whatever, 1000,- )
  – iPhone 7s Plus ( reguliere prijs )
  – iPhone 7 ( reguliere prijs )

  – iPhone 6s en SE om mee te stunten en om weer 70 – 80 miljoen verkochte iPhone aan te tikken zodat ze geen gezichtverlies hebben tegenover al die andere relatief nieuwkomers die het extreem goed doen in Azië, daar waar Apple juist problemen heeft.

  De iPhone 7 zal helemaal verdwijnen omdat ze in hun maag zitten met dat RED exemplaar. Dat ding is later tussentijds gekomen als zijnde ‘exclusief’ exemplaar binnen de 7 lineup en met de komst van de iPhone 8 zal je op dat moment twee exclusieve iPhones hebben, + dat RED product kun je niet zomaar weghalen omdat er een iPhone 8 premium exemplaar is dat je liever wilt verkopen. Dat zou een shit load aan negatieve publiciteit veroorzaken. Dan zou Apple eigenlijk zeggen, we zetten ons flink in tegen de bestrijding van Aids wat heel nobel is maar zodra we iets speciaals verkopen moeten die principes even aan de kant omdat we iPhone 8 moeten verkopen. Kortom, weg met die hele line-up de specs gaan ze sowieso later gebruiken alleen de body schrijven ze af.

  Zodra de aankondig er is van bovenstaande telefoons of iets eerder al, sluit Apple de productieband van de iPhone 6 en SE af. Op dat moment begint het met het ombouwen van de iPhone 6 naar de productieband dat de iPhone SE 2 gaat maken.
  Je krijgt dan in januari of februari misschien zelfs maart een iPhone SE 2 in een iPhone 6 jasje met iPhone 7 specs. <– daar is de iPhone 7 weer die compleet verdwenen was voor ons gevoel. Het product stopt wel voor een paar maandjes maar Apple blijft gewoon de componenten bestellen van die telefoon en die worden dan in een iPhone 6 jasje gestopt met minimale aanpassingen en komt dan als iPhone SE 2 terug op de markt.

  Dat gaat volgens de sterrenstand van Shmoo gebeuren. Ik heb gisteren nog wat sterren opgemeten, wat telefoontjes gepleegd naar mijn bronnen die dicht bij het vuur zitten en ik weet het zeker. Haha..

  Voorbeeldje:

  Zoals Bart al opmerkte.

  Pakweg een 6s is nog steeds aan de prijzige kant voor een smartphone die bijna met pensioen kan.

  Klopt omdat hij de verkeerde telefoon in de gaten aan het houden is. Die 6s zal niet gaan dalen voordat we nieuwe telefoons zien want die blijft nog een jaar maar als je naar de iPhone 6 kijkt dan slaan ze je daar bijna dood mee en weten ze niet hoe snel ze daar vanaf moeten komen. Ook de iPhone SE zie ik al in stunts worden aangeboden bij Apple Resellers dus die zit ook aan het einde.

  Dit is van a-Mac. Let goed op dat volume.

  .

  32GB versie ? asjemenou ? waar komt dat vandaan in de iPhone 6. Apple is begonnen in september 2016 met telefoons voorzien van 32GB ipv 16GB. Toen was de iPhone 6 'afgelopen' voor ons gevoel want toen kwam de 7 en 6s als backup de SE kreeg later pas die upgrade.

  Dat is volgens mij wel het bewijs dat Apple de iPhone 6 is blijven produceren in de achtergrond ondanks dat ze 'm zelf niet meer op hun site te koop hadden staan en wij dachten dat providers nog met oude voorraad werkte.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik zou wel willen weten welk bedrijf het meeste verdient aan de phones.

 • Profielfoto
  AT024

  Dat Krijg je met zulke prijzen… maar dat wist Apple al want ze willen alleen maar geld en geld

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik zou wel willen weten welk bedrijf het meeste verdient aan de phones.

  Ik heb echt geen idee..;)

 • Profielfoto
  Dydefox

  Als Huawei de marktwerking door krijgt, staan ze op 1, simpelweg omdat de eerste generaties doorgeschoven smartphones in China nu op vervangen staan. Het sentiment van Chinezen ligt daarnaast nog altijd bij de “eigen” merkfabrikant, ook al komt alles uit China zelf. Plus dat deze toestellen goedkoper zijn en bij iedere marktkraam gerepareerd kunnen worden.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Bart119, die twee-jaar-oude rakker zal wel nog de volle 36 maanden erg waarschijnlijk software-updates ontvangen.

  Maar goed, wanneer een nieuwe generatie iPhone de markt betreedt wordt de vorige automatisch obsolete, dat heb je nou eenmaal.

 • Profielfoto
  Bart119

  De 6s is inderdaad een toestel dat nog prima enkele jaren meekan, maar hardwarematig heeft het enorm veel gelijkenissen met de SE, die je met wat rondkijken voor de helft van de prijs op de kop kan tikken.

  Bovendien komen de iPhone 8 (of wat voor naam dat beest ook krijgt) en waarschijnlijk de 7s er heel binnenkort aan. Wie wil er nu dan nog de hoofdprijs voor een 6s betalen als de handelaars ze binnen enkele maanden voor lage prijzen wegdoen?

  Dit bedoel ik dan ook met “pensioen” de nieuwe generatie iPhone’s komt eraan, en de 6s zal uit de Apple store verdwijnen.

  Nuja goed, ik snap sommige vraagprijzen ook totaal niet bijvoorbeeld de 5s, een toestel dat opzich nog prima meekan, maar tegelijk verouderd is. Voor een gereviseerd exemplaar met 32GB betaal je 329€, en dat terwijl je voor slechts 20€ meer een splinternieuwe SE met evenveel geheugen hebt…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Belachelijk gewoon dat je nog 400 ballen betaalt voor een antieke iPhone 6 met net genoeg geheugen voor 2 apps en 6 foto’s. Typische Apple arrogantie en erg jammer vind ik. Ik heb vorig jaar voor hetzelfde geld een top-of-the-line Oneplus4 gekocht met groot scherm, 64GB en de snelste Snapdragon processor die er toen was. Dat is toch even iets (veeeel) meer telefoon voor dat geld…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Cenobyte, “de snelste Snapdragon processor die er toen was”, die moet wel héél erg snel zijn, niet?;-)

 • Profielfoto
  MacRay

  Ze zouden de wereld in regios moeten indelen. Sommige merken worden namelijk beter verkocht in Azie. Merken die bij ons geen noot kraken.

 • Profielfoto
  Bart119

  Jammer dat een Oneplus je in de steek laat als je een noodnummer wil bellen. Stel je voor dat ik tijdens de 2 hartinfacten die men vader gehad heeft ergens bij een huis moest gaan aanbellen om te vragen of dat ik de vaste telefoon even mag gebruiken om een ambulance te bellen…

 • Profielfoto
  hatolex

  Geldt dat ook voor 112.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Bart

  De iPhone 7 zal helemaal verdwijnen omdat ze in hun maag zitten met dat RED exemplaar. Dat ding is later tussentijds gekomen als zijnde ‘exclusief’ exemplaar binnen de 7 lineup en met de komst van de iPhone 8 zal je op dat moment twee exclusieve iPhones hebben, + dat RED product kun je niet zomaar weghalen omdat er een iPhone 8 premium exemplaar is dat je liever wilt verkopen. Dat zou een shit load aan negatieve publiciteit veroorzaken. Dan zou Apple eigenlijk zeggen, we zetten ons flink in tegen de bestrijding van Aids wat heel nobel is maar zodra we iets speciaals verkopen moeten die principes even aan de kant omdat we iPhone 8 moeten verkopen. Kortom, weg met die hele line-up de specs gaan ze sowieso later gebruiken alleen de body schrijven ze af.

  Ik kan dat goed geloven dat Apple met die “RED” in zen maag zit:

  https://www.youtube.com/watch?v=tQzqFbwWPSk

  Lijkt mij een fantastisch (en prijzig) toestel:-)

 • Profielfoto
  Koezel

  Vergeet niet dat Apple het met slechts een paar modellen doet.
  De rest heeft een overvloed aan modellen met bijbehorende prijzen.