Bunq reageert op kritiek premium-abonnement

26 reacties

De Nederlandse ‘mobile only’ bank Bunq introduceerde eerder deze week een nieuw premium-abonnement. Voor € 7,99 per maand kun je onbeperkt gebruik maken van de diensten van de bank. Dat viel echter niet bij alle gebruikers in de smaak.

Het abonnementsmodel kreeg veel kritiek, ook in de reacties op het nieuws op OMT. Oprichter Ali Niknam reageert nu op kritiek en belooft een aantal verbeteringen voor bestaande gebruikers.

Geen prijsvechter

Samen met het premium-abonnement, introduceerde Bunq nieuwe functies zoals een wereldwijde MasterCard, NFC-betalingen op Android en een SDK. Volgens oprichter Ali Niknam werd het te ingewikkeld om al die functies apart in rekening te brengen “Ons oude prijsmodel had zijn voordelen. Maar kreeg ook veel kritiek: veel mensen vonden het ingewikkeld. Als we in dat model al dit nieuws hadden toegevoegd was het een onbegrijpelijke brij geworden. En daarom kwamen we met een simpel abonnement waar alles in zit.”

Niknam benadrukt ook dat Bunq geen prijsvechter is. “Er is een kleine groep van tientallen mensen die heel actief is op social media en op Bunq Together. Zij vinden dat Bunq een prijsvechter moet zijn. Helaas moet ik deze groep teleurstellen: Bunq is nooit een prijsvechter geweest, en zal het ook nooit worden. Daar zijn er immers al genoeg van, en daar ligt onze kracht niet.”

Bunq app mastercaard
De vernieuwde Bunq-app – Klik/tap voor groter.

Handreiking naar bestaande gebruikers

Veel bestaande gebruikers met een oud prijsplan waren ontevreden omdat de mogelijkheid om nieuwe rekeningen aan te maken weggenomen werd. Een foutje dat in de haast is gemaakt, die optie komt terug. Daarnaast kan de oude Maestro-pas nog een maand lang besteld worden voor de oude geldende voorwaarden (tot 4 september 23.59). De voorwaarden en prijzen voor bestaande gebruikers blijven ook gelden.

Volgens Niknam zijn er ook genoeg gebruikers die het nieuwe abonnement geweldig vinden. In de eerste 12 uur zijn er meer dan 1000 premium-leden bijgekomen. “Ze vinden het fijn vindt dat we niet investeren in nare bedrijven. Dat we niet te koop lopen met hun privé-informatie en dat we geweldige apps bouwen”, aldus de oprichter.

Natuurlijk kreeg de reactie op de kritiek ook weer kritiek:

https://twitter.com/NinodeVries/status/893094023518453760

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  TeeJay

  Ik ben een van de mensen die in groep 3 zit, en ook ik heb via de chat bedankt voor het nieuw prijsmodel. En welke bank heeft er nu een API? Voor onze toepassingen ideaal tegen deze prijs in elk geval!

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Jammer echt heel jammer.
  Het vorige model was betalen naar gebruik, wat ik het beste model vindt.
  Wanneer je namelijk even niets met je rekening doet betaal je ook niet, gebruik je em dan pas betaal je. Ik ben niet zo van van doorlopende abonnementen maar ik snap dat het financieel aantrekkelijker is voor ze. €96 per jaar is wel heel veel zie niet in waarom ik dat zou doen ipv de helft bij ING bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  En de eerste master debit in NL ? Sorry maar Moneybookers nu Skrill is toch al heel lang beschikbaar…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Waar is de tijd gebleven dat je bij de postbank gewoon gratis rekening had, gewoon rente had en de overschrijf kaarten gratis naar je verstuurd werden.
  Je kleingeld kon inleveren of gratis kon wisselen?

  Er zijn heel veel mensen ontslagen omdat alles automatische gaat en veel makkelijk is.
  Maar we gaan alleen maar meer en meer betalen aan de banken.

  En nu moet je 100 euro per jaar betalen (weer een abbonement naast nexflix, internet, 3 mobiele abbonementen, de krant digitaal, software etc etc)
  100 euro om je eigen geld te mogen beheren en te mogen pinnen.

  Waar zijn al die prijsvechters btw ?ik lees alleen maar over verhogingen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik heb me hier nog niet in verdiept, maar als ik kijk wat ik nu betaal bij de ing en abn-amro voor een pakket met rekeningen, credit cards en betaalcard, is 100 euro toch niet extreem duur?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Sterker nog, ik zie dat ik 25 rekeningen, twee mastercards en een maestro card krijg voor dat geld, lijkt me gewoon goedkoop. Bij de traditionele banken ben ik meer kwijt, en heb ik minder rekeningen.
  Ga me toch is inlezen.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Mensen die er geen 96 euro voor over hebben moeten maar lekker weggaan. Doei en kom niet meer terug, ook niet als ze Apple Pay gaan aanbieden bijvoorbeeld. Ik heb mijn pakket in elk geval direct omgezet naar Premium!

 • Profielfoto
  whaha

  @Koekenbakker: Niet de eerste in Nederland. De Eerste van een Nederlandse bank. bunq heeft de eerste Nederlandse Debit Mastercard.
  Skrill.com is niet eens in het Nederlands.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  @Pete

  ABN Amro Betaalgemak Extra: allround bankpakket inclusief creditcard. Meerdere rekeningen openen kan kosteloos.
  testoordeel: ***prijs per jaar: € 37,80 rente: nee

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @DosEquis je hebt zeker een rijke papa, die alles voor je betaald?

  In de iPhone iOS store, waren the meeste gebruikers not amused over de nieuwe prijsstelling

  Ik heb aan twee banken genoeg, mijn huissponser is de RABO en mijn betaal rekening is die oranje bank uit Amsterdam, die heel lang geleden blauw was.
  In een tijd, dat je nog 4 a 5 % rente op je spaarrekeningen kreeg

  Gr.

 • Profielfoto
  bartvdv

  ING kost mij ongeveer 20 euro per jaar per rekening. Inclusief bankkaart en visa/mastercard (zeer ruime kredietlijn inbegrepen). Jullie zijn gek geworden in Nederland.

 • Profielfoto
  DosEquis

  @iMac Lover Mijn pa leeft niet meer, maar dan nog. DosEquis verdient zijn eigen geld al vanaf zijn 15e en is inmiddels al in de 40.

  En die paar euro per maand, waar hebben we het in godsnaam over? Klagend Nederland in 2017: verregende k*tzomer, vergiftigde eieren en een bank die geld verdient aan zijn klanten.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @DosEquis verontschuldiging dat wist ik niet van je pa
  Ik las, dat je student was, leeftijd 23 in je v-card

  Gr

 • Profielfoto
  MEEUW

  @imac lover, je hoef je niet te veronschuldigen, zo volwassen reageerd hij ook niet en zijn profiel staat wat anders.

  @DosEquis nou dan ben je niet in al die tijd volwassen geworden ;).
  Al die paar euro’s en al die abbonementen worden toch behoorlijke kosten.
  tel daar je kinderen bij op die ook nog abbonementen erbij moeten hebben.

  overigens heb ik uitstekende zomer gehad. de bbq teller staat hoger als vorig jaar.
  Maar ik snap dat als bouwvakker je net in de verkeerde weken zit:)

 • Profielfoto
  Edwin

  Volgens mij gaat dit alleen over de zakelijke rekeningen toch?! Ik heb zowel privé als twee zakelijke rekeningen bij Bunq. En ik ben er tevreden over. En ik heb mijn zakelijke ING rekening eruit gegooid omdat Bunq goedkoper is. Maar ze komen nu wel weer dichter bij de “normale banken” qua prijs.
  En ik ben voor de prijs en voor het betaal gemak over gestapt. Ik neem aan dat de rekening voor particulieren gewoon gratis blijft?!

 • Profielfoto
  razend

  @MEEUW: Je haalt me de woorden uit de mond. Banken zouden ons moeten betalen, om de stom eenvoudige reden dat ze ons geld mogen gebruiken om te speculeren (lees: rijk te worden). Dat idee is al een poosje omgekeerd. Ik moet nu elke maand betalen voor een rekening waar ik 0 % rente op krijg. Zijn ze nou helemaal…???

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik heb een gratis studentenrekening bij de ING en ik heb een gratis rekening en creditcard bij Revolut (alleen online via een App ook). Helemaal top.

  Betalen voor banken wordt ouderwets.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja. Bunq is hiermee erg onaantrekkelijk geworden. Gelukkig voor gewoon een rekening zonder pas nog prima voor 1 euro per maand.

  Overigens vind het nieuwe systeem ingewikkelder met na x keer wel betalen. Gewoon een creditcard aanbieden voor x euro lijkt me simpler.
  Maar ik vind het prima. Succes ermee. Net als met de nrc die zich uit Blendle terug trok. Bye bye.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Sterker nog, ik zie dat ik 25 rekeningen, twee mastercards en een maestro card krijg voor dat geld, lijkt me gewoon goedkoop. Bij de traditionele banken ben ik meer kwijt, en heb ik minder rekeningen.
  Ga me toch is inlezen.

  Wat ik me afvraag is wat ik met al die rekeningen en kaarten zou moeten? In principe heb je maar 1 rekening en kaart nodig. Een tweede rekening kan handig zijn om een aantal redenen, maar 25?

 • Profielfoto
  whaha

  Het zijn niet zomaar rekeningen, het zijn echt IBANs.
  Bovendien kun je van zo’n beetje elke rekening een gedeelde rekening maken.
  Daarnaast kun je je (pin)pas koppelen aan elke rekening (maar niet tegelijk aan meerdere rekeningen natuurlijk!).

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik heb een gratis studentenrekening bij de ING en ik heb een gratis rekening en creditcard bij Revolut (alleen online via een App ook). Helemaal top.

  Betalen voor banken wordt ouderwets.

  En als je studie klaar is, denk je dan dat je rekening nog steeds gratis is ;)?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Kijk banken zoals de ING mijn huissponser de RABO bank, zijn natuurlijk meer dan alleen graaiers. Zij bieden een heel pakket aan diensten aan, zoals hypotheken, verzekeringen en als je niet oppast woekerpolissen. Zij hebben natuurlijk her en der verspreid pin automaten om contant te kunnen pinnen. Al die voorzieningen moeten natuurlijk duurbetaald worden. De vraag blijft, waarom kunnen banken op de kapitaal markt goedkoop lenen, terwijl ik al gauw tien procent betaal op een lening.
  De rente op onze spaar tegoeden is gedaald naar 0,1 % en de hypotheekrentes gaan weer langzaam omhoog.
  Bij die virtuele bank Bunq kan ik niet binnen lopen, hebben geen filialen in Winterswijk. Ik kan geen hypotheek advies krijgen en of een reisverzekering afsluiten. Wat is dus goedkoop in dit geval!

 • Profielfoto
  Dos_Perros

  Als het product gratis is – ben jij het product

 • Profielfoto
  neuerburg

  Snap het niet helemaal. Im gun elke fintech startup succes maar als ze duurder zijn dan mijn reguliere bank en minder bieden waarom moet ik dan overstappen?

 • Profielfoto
  Odie

  Je moet niets…

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Een ander voordeel van Bunq is dat het een kleine bank is die niet handelt, uitleent en speculeert met haar geld. De Rabobanken en de INGs van deze wereld hebben met hun wanbeleid een enorme crisis veroorzaakt (en er is nog niets veranderd, maar dat is een andere discussie). Bunq moet zijn geld dus ook verdienen aan haar gebruikers waar andere banken handelen met hun geld.
  Dus je betaalt ook voor dat er niet wordt geïnvesteerd in (kern)wapens, fossiele industrie, vleesindustrie etc. Op een zelfde manier zijn we volgens mij allemaal Apple gebruikers. Apple verdient haar geld aan de kopers van haar producten (daar gaan we tenminste van uit) terwijl bedrijven als Google geld verdienen door privacy te schenden en handjeklap te spelen met adverteerders. Daarom is een Apple product duurder, een smartphonefabrikant hoeft aan Google niets af te dragen voor het besturingssysteem.
  Als laatste is het natuurlijk zo dat klassieke banken als de Rabobank en ABN teren op een naamsbekendheid van vroeger en verder totaal vastgeroest zijn. Fossiele banken die overal mee weg komen door hun imago uit vervlogen tijden.
  Maar iedereen zal wel weer verdoofd zijn door de nieuwe vormgeving of een nieuw technologisch snufje zonder echt na te denken wat ze belangrijk vinden, zonder zichzelf serieus te nemen!